Γενικά Συντροφιά για τη Λίλα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Elenie
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Elenie

PB Member
Εγγραφή
30 Νοε 2017
Μηνύματα
440
Πόλη
Αθήνα
καλημερα σε όλους. Θα ήθελα να μοιραστώ έναν προβληματισμό που έχω. Όπως ξέρετε έχω ένα μπατζι, τη Λίλα η οποία είναι τώρα επτά χρόνων. Από την ημέρα που ήρθε σπίτι μοιραζόταν το κλουβί της (μετά την καραντινα) με τον Νωντα, ένα αρσενικό μπατζι. Περισυ την άνοιξη, δυστυχώς ήρθε η ώρα του Νωντα να μας αποχαιρετίσει, όποτε και η Λίλα έμεινε μόνη της. Είναι ένα σχετικά άγριο πουλί που φοβάται να έχει πολλά πάρε δώσε με μένα. Αρκετές φορές έχω σκεφτεί μήπως νιώθει μοναξιά έτσι, καθώς γνωρίζω ότι τα παπαγαλάκια είναι κατά βάση συντροφικά ζώα. Να σας πω την αλήθεια μου, έχω αναρωτηθεί πολλές φορές αν θα ήταν καλό να της φέρω μια παρεούλα, αλλά μετά σκέφτομαι πως η Λίλα είναι ήδη μεγάλη και ότι αν το ξεκινήσω αυτό μετά θα πρέπει να βρω παρεούλα για το νέο πουλάκι κ. Ο. Κ. Δεν υπάρχει ακριβώς ερώτημα εδώ, απλά είναι ο προβληματισμός μου κατά ποσό ένα παπαγαλάκι μαθημενο με παρέα μπορεί να συνεχίσει το υπόλοιπο της ζωής του μόνο. Κάθε γνώμη ευπρόσδεκτη.
 
Καλημερα! Αυτο που λες ειναι σωστο οτι οι παπαγαλοι ειναι συντροφικα πλασματα για αυτο και ζουν σε σμηνη!
Εφοσον το πουλακι δεν ειναι ημερο και δεν εχετε την επαφη που υπαρχει με ενα ημερο πουλακι ειμαι της αποψης να εχει παρεουλα! Ειναι κοινωνικα και τους αρεσει η παρεα του ειδους τους! Απο κει κ περα ερχονται τα ερωτηματα θα το δεχτει το νεο πουλακι; γιατι καλως η κακως δεν ειναι και μικρο σε ηλικια! Και αν παρεις νεο πουλακι θα ηθεες παλι καποιο αγριο απλα για παρεουλα για αυτο που εχεις η καποιο ημερο ωστε να εχει παρεα το δικο σου αλλα να μπορεις να ασχοληθεις και συ;
 
Αυτά είναι τα ερωτήματα που έχω κι εγώ. Πρώτον αν θα δεχτεί τον νέο συγκάτοικο γιατί είναι και τσαμπουκαλου και δεύτερον κατά ποσό θα μείνω με ένα ημιαγριο πουλί που θα πρέπει πάλι να του βρω παρέα κτλ. Πραγματικά από τη μια την λυπάμαι όταν την βλέπω έτσι μόνη στο κλουβί, εκεί που είχε συνηθίσει στις περιποιήσεις του Νωντα (ήταν πολύ τρυφερουλης ο καλος μου) αλλά από την άλλη δεν θέλω να κάνω κάτι παρορμητικό και απερίσκεπτο, αλλά θέλω και να είναι χαρούμενη η Λίλα. Έχω παρατηρήσει ότι είναι πιο σιωπηλή πλέον, θα ακουστεί μόνο το πρωί ενώ πριν ακούγονταν συνεχώς. Αυτές είναι οι σκέψεις μου δεν ξέρω αν οδηγούν πουθενά, αλλά ήθελα να τις μοιραστώ.
 
Για αυτο σου ειπα κι εγω τη προοπτικη για να ημερο πουλακι με το οποιο θα μπορεις να ασχολεισαι κ συ! Θεωρω οτι πρπεει να εχουν παρεα ειδικα αν δεν εχουν επαφη με εμας!
 
Ήμερο και από πετ σοπ λίγο δύσκολο. Επίσης αν είναι τα δυο τους δε θα είναι πιο δύσκολο να μπω κι εγώ σφήνα; Να πω την αλήθεια μου δεν έχω προηγούμενη εμπειρία με ήμερο παπαγάλο, αν και βλέπω εδώ πολλούς από σας και θαυμαζω τη σχέση που έχετε αναπτύξει. Να ρωτησω και κάτι που μπορεί να είναι και άσχετο. Η Λίλα μπορεί να συμβιώσει με άλλο είδος πουλιού;
 
(μερικές φορές σκέφτομαι ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε,όταν σκεφτόμαστε να πάρουμε παρέα για τα μοναχοπαίδια μας, είναι να τα αφήσουμε να την διαλέξουν μόνα τους 😀 έτσι θα είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα τα πάνε καλά 😀)
εάν η μικρή σου περνούσε καλά με παρέα, θα έλεγα και εγώ να της πάρεις ένα φιλαράκι και αν είναι ήμερο και φιλικό μαζί σου θα έχει εσένα για παρεούλα μετά.
εάν ασχολείσαι, είναι πολύ ωραία εμπειρία η επαφή με ένα ήμερο πουλάκι. Και ίσως "ζηλέψει" η Λίλα και δείξει περισσότερο ενδιαφέρον για σένα. Και δεν κατάλαβα γιατί να πάρεις παπαγάλο από πετ σοπ; υπάρχουν οι εκτροφείς.
δεν είμαι υπέρ της συγκατοίκησης διαφορετικών ειδών, δεν ξερω όμως ειδικά για τα μπατζάκια
 
Οπως σου ειπε και η Σουλα το καλυτερο ειναι με το ειδος τους! Εκτος αν εχεις σκοπο να τα εχεις σε ξεχωριστα κλουβια! Απο κει κ περα φυσικα και υπαρχουν εκτροφεις που θα μπορεσεις να παρεις ενα πουλακι και να μη παρεις απο πετ σοπ! Ελει ηθελα να καταληξω κι εγω οτι αν παρεις ενα ημερο πουλακι θα αεχει παρεα και η μικρη σου αλλα θα μπορεις να ασχολεισαι και συ και μετα που θα εναι μονο του!
 
Έχεις δίκιο για τα πετ σοπ, από θέμα συνήθειας πήγε εκεί το μυαλό μου απευθείας. Φυσικά και είναι καλύτερο να πάρω ένα πουλάκι από εκτροφέα. Λες να πάρω τη Λίλα παραμάσχαλα και να ψάξουμε υποψήφιο συγκάτοικο;
 
Έχεις δίκιο για τα πετ σοπ, από θέμα συνήθειας πήγε εκεί το μυαλό μου απευθείας. Φυσικά και είναι καλύτερο να πάρω ένα πουλάκι από εκτροφέα. Λες να πάρω τη Λίλα παραμάσχαλα και να ψάξουμε υποψήφιο συγκάτοικο;

😀! Αυτο υποθετω μπορεις να το συννενοηθεις με τον εκτροφεα! Γιατι να παρεις το πουλι και να τρεχεις σε πετ σοπ δε θα το συνιστουσα!
 
Μου αρέσει αυτή η ιδέα, για ένα ήμερο πουλάκι. Αναγνωρίζω ότι όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο, αλλά ποσό είναι το μίνιμουμ που θα πρέπει να του αφιερώνω; Το λέω για να ξέρω αν θα μπορώ να είμαι συνεπής.
 
Και πολυ σωστα κανεις! Κοιτα ολοι μας εχουμε υποχρεωσεις! Πιστευω οταν εισαι σπιτι θα μπορεις να ασχολεισαι, δε ξερω το προγραμμα σου. Το βασικο ειναι να εχεις και στο πουλακι προγραμμα, να ξερει την ωρα που θα βγει και θα ασχοληθεις μαζι του. Οταν λειπεις θα εχει παρεουλα ετσι κι αλλιως δε θα ειναι μονο του!
 
Και πολυ σωστα κανεις! Κοιτα ολοι μας εχουμε υποχρεωσεις! Πιστευω οταν εισαι σπιτι θα μπορεις να ασχολεισαι, δε ξερω το προγραμμα σου. Το βασικο ειναι να εχεις και στο πουλακι προγραμμα, να ξερει την ωρα που θα βγει και θα ασχοληθεις μαζι του. Οταν λειπεις θα εχει παρεουλα ετσι κι αλλιως δε θα ειναι μονο του!

Σίγουρα μπορώ να ασχολούμαι τα πρωινά που πάνε τα παιδιά σχολείο και έχω λίγο χρόνο μόνη μου. Μετά το μεσημέρι πολύ δύσκολα. Πω πω να σας πω την αλήθεια μου φαίνεται ονειρικο να έχω πουλί που να βγαίνει από το κλουβί και να «παίζει» μαζί μου. Αν το αποφασίσω θα σας ταράξω στις ερωτήσεις για να με καθοδηγήσετε. Δεν ξέρω αν μπορώ να τα καταφέρω μόνη μου. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις πάντως.
 
Παρα πολύ, και τους αρέσει να ασχολούνται. Θα μπορούσαν κι αυτά κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες να εξοικειωθούν με το πουλάκι λέτε; Δε θα τους το πω ακόμα μέχρι να είμαι εντελώς σιγουρη γιατί θα με φάνε στην κυριολεξια. :D
 
Κατ' αρχήν να παρατηρήσω πως αν όντως βγει καποτε απ' το κλουβι και παιζει μαζί σου θα "πήξεις" :D
Στο λέω εγώ που έχουμε πουλάκι μονίμως εκτος κλουβιού (μόνο για να κοιμηθεί μπαίνει μέσα). Με τα παιδιά καλό θα είναι να προσέχεις (είμαι σίγουρος οτι στο έχουν ήδη πει και άλλα παιδιά) και τα παιδιά και το πουλάκι.
Θα ξαναγράψω το κουραστικό μου τρίπτυχο. Υπομονή, υπομονή και αγάπη. Και όλα θα γίνουν.
 
Ναι νομιζω το καλυτερο θα ηταν να το σκεφτεις εσυ σοβαρα και να αποφασισεις. Παντως πουλακι θα βρεις μην ανησυχεις! Δε ξερω αν εκτρεφει καποιο παιδι απο δω αλλιως θα βρουμε!
 
Ελένη, μια φορά κι έναν καιρό μία στενή μου φίλη γέννησε ένα μωρό, το οποίο διαγνώστηκε με ένα πολύ σπάνιο σύνδρομο (κάτι παραπλήσιο με το σύνδρομο Down) το οποίο είναι γενετικής φύσεως και θα το έχει σε όλη του τη ζωή. Το παιδί, δύσκολο να τα έβγαζε πέρα από μόνο του, γιατί στην πορεία της ζωής του οι γονείς θα γερνούσαν και θα έμενε μονάχο στον κόσμο ή κάπως έτσι - ήταν μοναχοπαίδι βλέπεις. Η φίλη μου τότε μου είπε ότι σκόπευε να κάνει και δεύτερο παιδί για να φροντίζει το άλλο όταν θα μεγάλωναν κι εγώ απήντησα πώς είναι δυνατό να προκαθορίζεις εσύ τη ζωή ενός αγέννητου παιδιού τόσο στενά και να αποφασίζεις να το φορτώσεις με ένα βάρος εφ' όρου ζωής, χωρίς καν να το ρωτήσεις... Μου απήντησε λοιπόν : Εγώ αυτήν την στιγμή είμαι η μητέρα της Μαρίας (ας την πούμε έτσι τη μικρή) και θα κοιτάξω το καλύτερο δυνατό για την κόρη μου. Και έτσι πορεύτηκε.
Αυτό που θέλω να πω είναι το ακόλουθο: Αν ο μέσος όρος ζωής των μπάντζι περιλαμβάνει ένα διάστημα αρκετό κατά τη γνώμη σου, τότε νομίζω ότι πρέπει να πάρεις ένα νεαρό πουλάκι, με το οποίο θα ξεκινήσεις να ασχολείσαι και η ίδια, και σιγά - σιγά θα εξεικοιωθείς μαζί του, ώστε να έχει στην πορεία την παρέα σου. Εναλλακτικά θα μπορούσες να πάρεις ένα μεγάλο σε ηλικία παρόμοιο πουλί, αλλά και πάλι προφανώς θα αντιμετωπίσεις την ίδια κατάσταση για το ένα εκ των δύο, μόλις το άλλο πεθάνει. Από μία τρίτη άποψη, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και όλα τελειώνουν σε αυτήν τη ζωή, και εντάξει το πουλάκι έχει ήδη εσένα και αν και είναι προχωρημένη η ηλικία του, θα μπορούσατε να κάνετε περισσότερη παρέα, αναλόγως και του χρόνου σου φυσικά και να γίνετε κάπως πιο άνετες μεταξύ σας - τίποτε δεν είναι αδύνατο.
Δεν ξέρω αν σε βοηθούν αυτά που σου γράφω, αλλά νομίζω ότι η αρχική ιστορία που σου γράφω, σου δινει μια ιδέα για το πως έχουν τα πράγματα.
 
Σας ευχαριστώ πολύ. Εννοείται ότι θα πέσει πολύ σκέψη και αν το αποφασίσω ευχαρίστως να συννενοηθουμε και να βρούμε κάποιο ήρεμο που θα είναι και το καλύτερο. Πάντως εδώ με την ευκαιρία να πω πως ήμουν πολύ επιφυλακτική με τα παιδιά και τη φροντίδα των πουλιών και όταν αποφάσισα να τα αφήσω να πάρουν πρωτοβουλίες και να τα φροντίσουν με εξέπληξαν ευχάριστα παρα το μικρό της ηλικίας τους. Ήταν πολύ υπεύθυνα και τα πλησίαζαν με ηρεμία και ακολουθούσαν επακριβώς τις κινήσεις που με έχουν δει τόσες φορές να κάνω. Από μέσα μου έτρεμα, αλλά τους έδειξα εμπιστοσύνη και ήταν πολύ περήφανα που τα κατάφεραν. Μεγάλο μάθημα για τα ίδια.

Γιάννη έχεις δίκιο, αυτές ακριβώς είναι οι σκέψεις μου και ο λόγος που αμφιταλαντευομαι ανάμεσα στο να επιδιώξω παρέα για την Λίλα ή να της χαρίσω όσα περισσότερα μπορώ για όσο διάστημα μείνει ακόμα μαζί μου. Πως τα καταφέρνεις πάντα και βάζεις σε σωστή τη σειρά τις σκόρπιες μου σκέψεις; :)
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Back
Top