Φροντίδα Συχνή παρατήρηση

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Isidoros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Isidoros

PB Member
Εγγραφή
1 Απρ 2007
Μηνύματα
512
Πόλη
Αθήνα
Κάθε ένας από εμάς που φροντίζει κάποιο καιρό μικρούς φτερωτούς διαβολάκους θα έχει έρθει αντιμέτωπος αρκετές φορές με κάποια φαινόμενα που πραγματικά δεν ξέρει τί να κάνει. Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από διάφορες αρρώστειες που πραγματικά και χωρίς λόγο (τουλάχιστον έτσι όλοι μας επικαλούμαστε)χτυπάνε το μικρό μας φίλο.
Είμαι της άποψης ότι ο αριθμός των πουλιών που πρέπει να προσέχουμε πρέπει να είναι αυτός που θα μας δίνει την δυνατότητα να τα προσέχουμε κάτι παραπάνω από καλά.
Ακόμα ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να ξέρει να παρατηρεί το κάθε πουλάκι που διαθέτει. Μόνο έτσι θα μπορεί γρήγορα και τις περισσότερες φορές ανώδυνα θα μπορεί έγκαιρα να διαγνώσει κάθε τι παράξενο.όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτή η διάγνωση τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε.Φανταστείτε ένα πουλάκι που ζυγίζει 20-40 γραμμάρια το πουλί πόσο πολύ υποφέρει αν αφεθεί κάποιες μέρες χωρίς βοήθεια.
Αυτήν την στιγμή φροντίζω 11 πουλάκια 6 καναρίνια και 7 καρδερίνες δικής μου εκτροφής. Ειδικά τις καρδερίνες τις ξέρω σχεδόν σαν την παλάμη μου.Αυτό έγινε όχι γιατί είμαι ο γητευτής των πουλιών αλλά επειδή από μικρά τα παρατηρώ και καταγράφω συνέχεια τις αντιδράσεις τους. Πριν κάποιες μέρες είδα μία από αυτές να μην είναι και τόσο καλά. Παρατηρώντας την σχεδόν όλοι την ημέρα διαπίστωσα ότι σχεδόν δεν ηπιε καθόλου και δεν έφαγε τίποτα. Καθάρισα αμέσως το κλουβί της τοποθετώντας καινούργια άμμο και την έβαλα στα ζεστά. Το βράδυ την τάισα εγώ με σύριγγα με τροφή για νεοσσούς και γάλα σκόνη για νεογένητα μωρά. Της έδωσα πάλι με σύριγγα και νερό. Την δεύτερη μέρα παρατήρησα ότι ελάχιστα τσιμπισε από το φαγητό της αλλά ήπιε νερό τουλάχιστον.Αρχισα να την ταίζω τρεις φορές την ημέρα γιατί είχε αδυνατίσει. Πάντα βέβαια την κρατούσα στα ζεστά.Από το βράδυ της δεύτερης μέρας είδα ότι πήγαινε καλύτερα. Και τότε διαπίστωσα ότι το ίδιο το πουλί μου άνοιξε τα μάτια. Να σημιώσω ότι είχε αρρωστήσει από κάποια γρίπη(κρύωμα). Ενώ σχεδόν ποτέ στα δύο χρόνια της ζωής της δεν έτρωγε βρώμη και ηλιόσπορο ψύχα τώρα τσιμπολόγαγε συνέχεια αυτούς. Την τρίτη μέρα τοποθέτησα ένα κυπελάκι κάτω στο κλουβάκι της μακρυά από την πατίστρα και έβαλα βρώμη ψύχα ηλιόσπορου και λίγο καναβούρι. Το πουλί άρχισε να τρώει μεταμανοίας. Η βρώμη και η ψύχα είναι θερμαντικοί σπόροι και παχυντικοί. Την πέμπτη μέρα το πουλί ήταν υγιέστατο.
Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω με αυτό το ποστ από το ότι αν παρατηρούμε συνέχεια τα πουλιά μας και τα γνωρίσουμε καλά τότε έγκαιρα θα μπορούμε να διαγνώσουμε οτιδήποτε τα ενοχλεί και ίσως αυτά με την σειρά τους να μας δείξουν τον τρόπο γιατρειά τους.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Βρώμη ψύχα ηλιόσπορου και λίγο κανναβούρι καθώς και σποροι τσια και απαντιούνται λοιπόν είναι καταλληλότεροι για διατροφή άρρωστου πουλιού;
το δικό μου τους προτιμά και υγιές
ευχαριστώ για την επισημανση παρατηρησης
 
Δεν νομίζω να μπορούν όλοι :να κάνουν τις διαγνώσεις και να καθορίζουν θεραπείες, να αφιερώσουν μια μέρα ολόκληρη για να δουν αν το πουλί τρώει ή πίνει, να κρατούν σημειώσεις για τα πουλιά τους και γενικά να δίνονται ολοκληρωτικά σε αυτό που κάνουν.
Τις περισσότερες φορές για το αν τρώει βλέπουμε τα τσόφλια των σπόρων στο πάτωμα (που πολλές φορές είναι αφάγωτα αλλά λίγοι το προσέχουν) και αν σε προχωρημένη κατάσταση δούμε το πουλί άρρωστο δεν ξέρουμε τι να κάνουμε.

Είμαι της άποψης ότι ο αριθμός των πουλιών που πρέπει να προσέχουμε πρέπει να είναι αυτός που θα μας δίνει την δυνατότητα να τα προσέχουμε κάτι παραπάνω από καλά.
Δεν είναι λοιπόν ο αριθμός των πουλιών τόσο σημαντικός (εκτός αν φτάνουμε σε υπερβολές), όσο ο χρόνος που έχουμε να αφιερώσουμε, η αγάπη που θέλουμε να δώσουμε και οι γνώσεις πάνω στο αντικείμενο.
 
Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει μεγάλη
σημασία Χρήστο, η πρόληψη.
Καθαριότητα με ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ τρόπο,(οχι απαραίτητα πολύ συχνή)
αλλαγή τροφής σε τακτά χρονικά διαστήματα,
παροχή νερού αφου έχει μείνει μια μέρα στην φύλαξη,
με προσοχή η παροχή συμπληρωμάτων. Σωστά φωτισμένο
και φυλαγμένο απο ρεύματα αέρα σημείο στήριξης του κλουβιού.
Και τέλος αν είναι δυνατόν να αποφεύγεται η επαφή
με άγρια, σπουργίτια, δεκοχτούρες κλπ. Ολα αυτά ελαχιστοποιούν
τους κινδύνους και μειώνουν το χρόνο απασχόλησης και ίσως
υπάρξει και χρόνος για παραπάνω παρατήρηση.
 
"ο αριθμός των πουλιών που πρέπει να προσέχουμε πρέπει να είναι αυτός που θα μας δίνει την δυνατότητα να τα προσέχουμε κάτι παραπάνω από καλά."Αυτη ειναι η πιο μεγαλη ενδειξη αγαπης για τους μικρους μας φιλους και ακριβοτερη συμβουλη απο ολα τα αλλα μαζι. Καθε νεο πουλακι αφαιρει χρονο και προσοχη απο τα υπολοιπα. Πρεπει να διαθετει κανεις τεραστια θεληση για να το αντιληφθει, παραδεχτει, εφαρμοσει. Ενα μεγαλο ευχαριστω για την βοηθεια σε ολους και ενα γλυκο χαδι στην μικρουλα που τα καταφερε
 
Αγαπητέ φίλε Χρήστο χωρίς να είσαι κανένας γιατρός όπως και εγώ δεν είμαι άλλωστε το πρώτο βήμα παρατήρησης το έχεις κάνει. Γράφεις ότι πολλά από τα σποράκια που βλέπεις πεταμένα έξω από την ταίστρα δεν είναι φαγωμένα.Αλλά ποιός το παρατηρεί. Εσύ όμως το βλέπεις.Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Εγώ χωρίς να είμαι καλύτερος από κανέναν έτσι άρχισα. Έχωντας κάποιες φορές ένα σημαντικό αριθμό πουλιών(σημαντικός αριθμός μπορεί να είναι και ένα πουλάκι μόνο) διαπίστωσα ότι δεν τους έδινα σε κάθε ένα από αυτά τον χρόνο που τους αναλογούσε. Έτσι αποφάσισα να μειώσω τις γέννες μου. Παρατηρώντας με τα χρόνια τα πουλιά είδα ότι κάποια από αυτά τα έχανα χωρίς λόγο.
Αποφάσισα λοιπόν οτιδήποτε γίνεται και συμβαίνει να το καταγράφω.Από τα πρώτα πράγματα που έγραψα με κεφαλαία γράμματα κιόλας για να μην το ξεχνάω ήταν τί ζητούσα πρώτα από εμένα και ύστερα από τα πουλιά μου.Ήθελα δηλαδή πουλιά που να γενοβολούν συνέχεια ή πουλιά υγιή που κάποιες φορές με πολλύ προσπάθεια θα μου έδιναν κάποια πουλάκια; Προτίμησα το δεύτερο. Επειδή δεν είμαι κανένας γιατρός ούτε κάνω θάυματα άρχισα να διαβάζω. Οτιδήποτε διάβαζα και με ενδιέφερε το έγραφα. Οτιδήποτε πάθαιναν τα πουλιά το έγραφα. Δεν σου κρύβω έχασα πουλιά μέσα στην αφέλειά μου όμως έσωσα κιόλας. Κατέγραφα τα πάντα.Από το τί έκανα εγώ στα πουλιά μέχρι το τί έκαναν αυτά. Τι έτρωγαν τι τους άρεσε περισσότερο ποιά ήταν ανθεκτικά και ποιά όχι.Ιεράρχισα τα πράγματα και επέβαλα στον εαυτό μου αυστηρό πρόγραμμα. Πότε πρέπει να αλλάζω το νερό μέχρι πότε θα τα καθαρίζω. Πίστεψέ με και αυτά σε αυτό το πρόγραμμα με ακολούθησαν.
Τα τελευταία πέντε χρόνια έχω πουλιά που ελάχιστα χάνονται είναι κάτι παραπάνω από υγιή και εγώ έχω φτάσει σε σημείο για τα συγκεκριμένα πουλιά να ξέρω όχι μόνο τι αρέσει στο καθένα αλλά και πως κελαιδάει κάθε ένα από αυτά. Κοιτώντας τώρα τις σημειώσεις μου δεν ξέρω αν λένε κάτι σε κάποιον άλλο αλλά σε εμένα λένε πολλά. Κατέληξα να συμπεράνω ποιός αριθμός πουλιών που θα έχω στα χέρια μου θα περνάει καλά και σε αυτόν μένω.
Απευθύνομαι σε εσένα όχι επειδή έχω κάτι μαζί σου απλά για να σου πω ότι με μισή ώρα την ημέρα συγκεντρωμένος αν παρατηρείς τα πουλάκια σου θα δεις διαφορά. Το τι έγραψα παραπάνω είναι καθαρά προσωπικές εμπειρίες που έκανα εγώ. Δεν θα ήθελα να παρεξηγηθώ από κανέναν γιατί είμαι ο πρώτος που λέω ότι δεν ξέρω απολύτως τίποτα πάνω στα πουλιά.
 
Back
Top