Διατροφή Σχετικά με τα έντομα στους σπόρους

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης M.G
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

M.G

PB New Member
Εγγραφή
15 Ιουλ 2012
Μηνύματα
161
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Διαβάζοντας ένα παλιό θέμα (Έχετε πρόβλημα με τους σπόρους;) σχετικά με την προσβολή των σπόρων, είπα να επισημάνω μερικά πράγματα, σχετικά με τα έντομα που όλοι λίγο πολύ έχουμε δει (ακόμα και στην κουζίνα μας😡). Οι πεταλουδίτσες που αναφέρεις ανήκουν στα έντομα αποθηκευμένων προϊόντων και συγκεκριμένα στο είδος Plodia interpunctella (πολυφάγο)(Indianmeal Moth - Wikipedia, the free encyclopedia και σπανίως στο είδος Ephestia Kuehniella (προκαλεί ζημιές κυρίως σε αλεύρι) (Mediterranean Flour Moth - Wikipedia, the free encyclopedia .
Δεν παίζουν κανένα ρόλο στην γονιμοποίηση των φυτών και σίγουρα υποβαθμίζουν ποιοτικά τα προϊόντα που προσβάλουν. Η προσβολή του προϊόντος γίνετε στην αποθήκη πριν τη συσκευασία αλλά και μετά την συσκευασία του (ναι μπορούν να φάνε και το υλικό συσκευασίας) και φυσικά μπορούν να επιβιώσουν για καιρό σε μια σφραγισμένη σακούλα ή τσουβάλι.
Γενικά τα προϊόντα που προσβάλουν είναι σπόρους, ξερά λαχανικά, κακάο, προϊόντα αμύλου, αποξηραμένα φρούτα, ελαιούχους πλακούντες, ξηρούς καρπούς, σοκολάτες. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα έντονης προσβολής είναι η ύπαρξη ιστών.
Όσον αφορά την κατανάλωση προσβεβλημένων προϊόντων από τους φτερωτούς μας φίλους ή εμάς το πρόβλημα δεν είναι μόνο το σκουλήκι, αλλά και τα αποχωρήματα ή τα σωματικά τμήματα νεκρών εντόμων κ. Α.
Όσον αφορά την καταπολέμησή τους, αυτή μπορεί να γίνει με τη χρήση χαμηλών ή υψηλών θερμοκρασιών.
Θανατηφόρες θερμοκρασίες για τα έντομα αυτά είναι οι > -20 και < 50.
Από την ώρα που το προϊόν που απεντομώνουμε φτάσει σε μία από τις θερμοκρασίες αυτές τα έντομα ψοφάνε σε μερικά λεπτά της ώρας (το σκουλήκι είναι πιο ανθεκτικό από την πεταλούδα).
Προληπτικά (που νομίζω ότι είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε) για τη συντήρηση των ανοικτών συσκευασιών προτείνω τη συντήρηση της τροφής σε δοχεία που κλείνουν καλά, σε μέρος δροσερό, με χαμηλή υγρασία. Επίσης η χρήση ξηρών αρωματικών φυτών (πχ κλαδάκια δάνφης, δεντρολίβανο, λεβάντα, επάνω στους σπόρους) μέσα στο δοχείο φύλαξης έχει αποτρεπτική δράση στην προσβολή τους.
 
Ευχαριστούμε πολύ Γρηγόρη, πολύ ενδιαφέρουσα η συμβουλή για τα αρωματικά φυτά!
 
  • Like
Αντιδράσεις: M.G
Back
Top