Διατροφή Σωστή διατροφή, το Α και το Ω στη διαχείριση των καναρινιών

Σωστή διατροφή! Το Α και το Ω στη διαχείριση των καναρινιών μας. Στην ερώτηση, "ποια είναι η σωστή διατροφή;", υπάρχουν περισσότεροι του ενός τρόποι για να απαντήσει κανείς.

Περιληπτική αναφορά στη διατροφή των καναρινιών​

Σπόροι-μήλα-καναρίνια.jpg

Καταρχήν, θα πρέπει να έχουμε, μια βασική γνώση του ποια θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα στα πουλιά και πως κατηγοριοποιούνται. Μια απλουστευμένη κάπως προσέγγιση του θέματος είναι η εξής:
  1. Καύσιμα
  2. Δομικά υλικά
  3. Προστατευτικές ουσίες

Καύσιμα = Υδατάνθρακες​

Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται οι υδατάνθρακες και τα λίπη. Ποια είναι η προσφορά τους; Ενέργεια! Μέσω αυτής επιτυγχάνεται η διατήρηση όλων των σωματικών λειτουργιών.

Κυκλοφορία του αίματος, διατήρηση θερμοκρασίας σώματος, πέψη και χώνευση κλπ. Όλες αυτές οι λειτουργίες χρειάζονται τους υδατάνθρακες για να συντελεστούν, οι οποίοι αφού διασπασθούν σε σάκχαρα και άμυλο, στηρίζουν την αναπαραγωγή των κυττάρων και προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια στους μύες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Τις ίδιες λειτουργίες στηρίζουν και τα λίπη με μίαν όμως διαφορετική διαδικασία. Ποιος είναι ο βασικός προμηθευτής αυτών; Αρχικά, τα μείγματα σπόρων.

Είναι πάντα ίδιες οι ανάγκες των πουλιών και τα μείγματα;

ΟΧΙ. Όπου υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες, πρέπει να υπάρχουν και διαφορετικά μείγματα. Πριν απ' όλα, ο τόπος και ο τρόπος που ζει ένα πουλί, επηρεάζει τα μέγιστα. Βορειότερες περιοχές, μεγαλύτερες ανάγκες. Διαφορετικές χρονικές περίοδοι, σημαίνουν αλλαγές και στις διατροφικές ανάγκες.

Παραδείγματος χάρη, οι μεγάλοι χώροι διαβίωσης ή τα μικρά κλουβιά είναι παράγοντες που δημιουργούν την ανάγκη διαφοροποίησης της διατροφής.

Η καλή γνώση της περιεκτικότητας κάθε σπόρου σε λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, είναι καλό εφόδιο για μια σωστή προσέγγιση του θέματος. Η σκέψη μας πρέπει να βασίζεται στη λογική του "δώσε τα απαραίτητα στο πουλί, ανάλογα την εποχή, τον τύπο και τις συνθήκες διαβίωσής του" και άσε αυτό να αποφασίσει για τις μικροδιαφορές στην κατανάλωση του καθ’ενός.

Δομικά υλικά = Πρωτεΐνες​

Σε αυτή την κατηγορία οι πρωτεΐνες έχουν τον βασικό ρόλο. Η προσφορά τους είναι μεγάλη κατά την αναπαραγωγή και την περίοδο της πτερόρροιας.

Η βασική πηγή πρωτεΐνης τους χρόνια τώρα, είναι το αυγό (αυγοτροφή). Πολλές φορές μάλιστα, η συζήτηση γύρω από τη διατροφή επικεντρώνεται αποκλειστικά σ’ αυτό. Οι πρωτεΐνες με τις ακολουθίες των αμινοξέων τους λειτουργούν είτε σαν υλικό κατασκευής των κυττάρων, είτε ως ένα τμήμα του μηχανισμού ελέγχου του.

Προστατευτικές ουσίες = Βιταμίνες​

Ο τρόπος που μεταβολίζονται τα δομικά υλικά αλλά και τα καύσιμα, έχει ανάγκη την παρουσία μεγάλων εργοστασίων επεξεργασίας (βλ συκώτι). Τα εργοστάσια όμως, για να δουλεύουν συνέχεια και με συνέπεια χρειάζονται καθημερινή φροντίδα και προστασία. Το ρόλο αυτής της προστασίας, έχουν αναλάβει οι βιταμίνες.

Που βρίσκονται οι βιταμίνες; Μα στα φρέσκα φρούτα και στις πρασινάδες όλων των ειδών.

Περισσότερα: Οι βιταμίνες στα πτηνά

Συνοψίζοντας​

Η αντιστοιχία σε τρόφιμα λοιπόν με μια ματιά είναι:
  • Καύσιμα = Σπόροι
  • Δομικά υλικά = Αυγό
  • Θωράκιση οργανισμού = Φρούτα και Λαχανικά
Αυτή μια περίληψη του θέματος "διατροφή καναρινιών", που αν την έχουμε στο μυαλό μας σαν βάση, έχουμε ταυτόχρονα το στήριγμα πάνω στο οποίο θα χαράξουμε τον δικό μας διατροφικό δρόμο.

Σχετικό περιεχόμενο​

Σωστή διατροφή των πουλιών
Διατροφή σποροφάγων πουλιών
Συμπληρώματα Βιταμινών & Μετάλλων για Πτηνά
Οι πιο κοινές διατροφικές ελλείψεις των πτηνών
 
Back
Top