Σε περίπτωση που οι γονείς δεν ταΐζουν τους νεοσσούς ή τους πέταξαν από τη φωλιά και δεν έχετε εναλλακτικό ζευγάρι για να τους υιοθετήσουν, τότε θα πρέπει να αναλάβετε εσείς το τάισμα.
Συνήθως οι γονείς αρχίζουν να ταΐζουν τα μωρά μέσα σε λίγες ώρες και καμία φορά μετά από 20 ώρες. Να ξέρετε ότι το μωρό που βγαίνει από το αυγό έχει ακόμα μέσα στο στομάχι του λίγο από τον κρόκο του αυγού. Αυτός ο κρόκος είναι το φαγητό του για πρώτες ώρες της ζωής του.
Ένα νεογέννητο μπορεί να αντέξει χωρίς τάισμα γύρο στα 24 ώρες καταναλώνοντας τον κρόκο που έχει μείνει στο στομάχι του. Μην βιαστείτε να πάρετε απόφαση για τάισμα στο χέρι. Περιμένετε λίγες ώρες ακόμα και σιγουρευτείτε 100% ότι οι γονείς δεν ταΐζουν τα μικρά.

Μην ταΐζεται στο χέρι νεογέννητα μωρά χωρίς λόγο μόνο και μόνο από την περιέργειά σας.

Ο θερμοθάλαμος θα πρέπει να έχει σταθερή θερμοκρασία και αρκετή υγρασία. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε εκκολαπτική μηχανή σαν θερμοθάλαμο ενώ έχει μέσα τα αυγά, επειδή τα αυγά και τα νεογέννητα θέλουν διαφορετική θερμοκρασία.

Η καλύτερη και ευκολότερη λύση είναι να αγοράσετε έναν έτοιμο θερμοθάλαμο. Και αν πιάνουν τα χέρια σας και έχετε όρεξη για διάβασμα κι ψάξιμο μπορείτε να βρείτε στο internet οδηγίες πως να φτιάξετε ένα πλήρες θερμοθάλαμο μόνοι σας. Στη χειρότερη περίπτωση μπορείτε να το φτιάξετε πρόχειρα. Ένα γυάλινο ή πλαστικό κουτί, βάζετε μέσα 4 εκατοστά καθαρό πριονίδι και χαρτοπετσέτες.
Είναι πολύ βασικό να μην γλιστράνε τα πόδια των νεοσσών. Τα ποδαράκια πρέπει να τα έχει μαζεμένα κάτω από το σώμα του. Αν τα πόδια τους γλιστράνε στο πάτο του θερμοθάλαμου τότε πολύ πιθανόν να δημιουργηθεί πρόβλημα στα πόδια (Splayed Legs).

Πάνω από το γυάλινο κουτί βάλτε μια απλή λάμπα ή κόκκινη λάμπα χοιροτροφείου 40-60 watt, ή καλύτερα αντί για λάμπα να χρησιμοποιείτε θερμαντική πλάκα. Επίσης είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεχώς μέσα ένα βρεγμένο σφουγγάρι για να κρατάει τη υγρασία κι ένα ακριβές θερμόμετρο για έλεγχο της θερμοκρασίας.

Θα τη βρείτε στα Pet Shops. Μια καλή κρέμα θα πρέπει να παρέχει όλες τις βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και προβιοτικά που χρειάζεται ένα μωρό για σωστή ανάπτυξη. Προσθέσετε μόνο λίγο νερό στη σκόνη και φτιάχνετε μια κρέμα. Δεν χρεάζεται να συμπληρώνεται τη κρέμα με βιταμίνες και άλλες ουσίες. Στη περίπτωση που για κάποιο λόγο πρέπει να δώσουμε φάρμακο στα πουλια τότε πρώτα βάζουμε το φάρμακο σε σωστές αναλογίες σε χλιαρό νερό (όχι καυτό) και μετά με αυτό το νερό φτιάξουμε τη κρέμα.

Το τάισμα με τη βελόνα/σωληνάκι παίρνει πιο λίγο χρόνο, δεν επιτρέπει να μπαίνει αέρας στον πρόλοβο και το μωρό δεν λερώνεται πολύ με κρέμα. Είναι όμως λίγο δύσκολο και επικίνδυνο να το κάνετε για πρώτη φορά, χωρίς εμπειρία. Ένα μικρό λάθος μπορεί να σας στοιχίσει ζωή του μωρού. Προσωπικά έχω βελόνες για τάισμα αλλά σχεδόν ποτέ δεν τα χρησιμοποιώ.

Αν η κρέμα είναι κρύα, κάτω από 38 βαθμούς, ο πρόλοβος του μωρού μπορεί να σταματήσει ή θα αργεί να δουλέψει και στη συνέχεια το μωρό μπορεί να πιάσει μύκητες. Ειδικά αν είναι ακόμα γυμνά και δεν μπορούν από μόνα τους να κρατάνε σταθερή θερμοκρασία σώματος. Ο πρόλοβος θα παραμένει φουσκωμένος και γεμάτος με φαγητό, ενώ το μωρό θα πεθάνει από την πείνα και ζύμωση στον πρόλοβο. (Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν η θερμοκρασία στο Brooder είναι χαμηλότερη από ό,τι πρέπει ή μη σταθερή).
Συνήθως τα μικρά παθαίνουν καντιντίαση. Αν θα το προσέξετε έγκυρα θα μπορείτε πιθανόν να το σώσετε με βοήθεια αντιμυκητικών φαρμακων.


Για κάθε τάισμα ετοιμάζουμε καινούρια κρέμα. Δεν ξανά-χρησιμοποιούμε την παλιά.
Για τη χειρότερη περίπτωση ενημερωθείτε τι φάρμακα χρειάζονται για πρώτη βοήθεια για να μη τρέχετε και να μη ψάχνετε τη τελευταία στιγμή. Αντιβιοτικά, Προβιοτικά, Ringer ορό και Nystatin πρέπει να τα έχετε πάντα. Μακάρι να μη χρειαστούν ποτέ.


Δεν πρέπει να βάζουμε τη κρέμα στο ράμφος του μωρού πολύ γρήγορα, αλλιώς πουλάκι θα πνιγεί. Σταματάμε κάθε 5-7 δευτερόλεπτα για να του δώσουμε να πάρει μια ανάσα και μετά συνεχίζουμε. Δεν πρέπει να ταΐζουμε πολύ αργά, επειδή έτσι μαζεύεται πολύ αέρας μέσα στον πρόλοβο. Τον αέρα πρέπει να το διώχνουμε κάθε φορά μετά το τάισμα. Αλλιώς μπορεί να αρχίσει ζύμωση του φαγητού.

Finches:
Ηλικία - Περίοδος Ταΐσματος- Ποσότητα
1 - 2 ημερών - κάθε 2 ώρες - 0,05 - 0,1 ml
3 - 5 ημερών - κάθε 2 ώρες - 0,15 - 0,25 ml
6 - 7 ημερών - κάθε 2 ώρες, κάθε 3 ώρες τη νύχτα - 0,5 - 0,8 ml
7 - 8 ημερών - κάθε 2-3 ώρες, κάθε 3 - 4 ώρες τη νύχτα - 0,8 - 1 ml
9 - 10 ημερών -κάθε 3-4 ώρες, κάθε 4 - 5 ώρες τη νύχτα - 1 -1,5 ml
12 - 13 ημερών - κάθε 3-4 ώρες, κάθε 5 ώρες τη νύχτα -1,5 - 1,7 ml
14 - 20 ημερών - κάθε 4 ώρες, κάθε 6 ώρες τη νύχτα -1- 2 ml
21 - 27 ημερών - κάθε 4 ώρες, κάθε 6 ώρες τη νύχτα -1- 2 ml
27 - 40 ημερών - 2-3 φορές την ημέρα.- 1-2 ml
απο 40 και μέχρι απογαλακτισμό 2-1 φορές την ημέρα.
Το βράδυ ή όταν ζητάει 1,5 - 2 ml
Cockatiels:
Ηλικία -Περίοδος Ταΐσματος- Ποσότητα
1-4 ημερών - ταΐζουμε κάθε 2 ώρες* - 1-2 ml
5-7 ημερών - κάθε 3 ώρες* - 2-3 ml
8-14 ημερών - 7:00, 11:00, 15:00, 19:00,23:00 - 4-6 ml
15-24 ημερών - 7:00, 12:00, 17:00, 23:00 - 7-10 ml
25-34 ημερών- 7:00, 17:00, 23:00- 11-15 ml
35-44 ημερών - 7:00, 19:00 - 11-15 ml
45 ημερών - 19:00 -11-15 ml
Για να διώξετε τον αέρα από τον πρόλοβο πρέπει να σηκώσετε το κεφάλι του μωρού πάνω και να πιέσετε ελαφρά με δυο δάκτυλα τη φούσκα αέρα στο πρόλοβο του, έτσι ώστε ο αέρας να πάει πάνω στο οισοφάγο προς το ράμφος. Αν σφίξετε το φαγητό κι όχι τον αέρα το μωράκι μπορεί να πνιγεί. Θα ακούσετε ένα μικρό ρέψιμο όταν θα φύγει ο αέρας.
Αν χρησιμοποιείτε ειδική βελόνα διατροφής, το τάισμα παίρνει πιο λίγο χρόνο. Επειδή το φαγητό τοποθετείται απευθείας στον πρόλοβο του πουλιού δεν μπαίνει πολύ αέρας σε αυτόν. Να έχετε στο μυαλό σας ότι αυτή η διαδικασία είναι λίγο δύσκολη όταν την κάνετε για πρώτη φορά. Παρόλα αυτά σε κάποια στιγμή θα υπάρξει η πρώτη φορά.

Η δαδικασία ταΐσματος στο χέρι είναι δύσκολη τις πρώτες 2-3 μέρες. Ειδικά αν τα μικρά είναι νεογέννητα η όταν είναι σε μια ηλικία που καταλαβαίνουν ότι δεν είστε "μαμά" και δεν σας ανοίγουν στόμα για τάισμα. Εκεί πρέπει αν ζοριστείτε να το κάνετε με ζόρι. Κι συχνά αυτό είναι το πιο δύσκολο. Τα μικρά καταλαβαίνουν ότι εσείς τα ταΐζετε μονο σε 2-4 μέρα περίπου. Και μονο τότε αρχίζουν κι ζητάνε το φαγητό από τον άνθρωπο. Από τη στιγμή που σας ανοίγουν το στόμα μικρύνουν οι πιθανότητες να πνιγει.
Μην ταΐζετε τα μικρά παρα πολύ. Ο πρόλοβος έχει κάποια όρια κι αυτός. Μην προσπαθήσετε να ταΐσετε τα μικρά πιο πολύ για να το κάνετε πιο σπανια το τάισμα. Το σωστό είναι πιο λίγο και πιο συχνά.
Ο πρόλοβος πρέπει ΠΑΝΤΑ να αδειάζει εντελώς τουλάχιστον μια φορά το 24ωρο για να αποφύγετε τη ζύμωση παλιού φαγητού μέσα. Συνήθως τον αφήνουμε να αδειάζει με το τελευταίο τάισμα, ώστε το πρωί το πρώτο τάισμα θα είναι με άδειο πρόλοβο.

Εδώ μπορείτε να κοιτάξετε πινακα του βάρος για νεοσσούς Cockatiels:
3-6 ημερών -5-12 γραμμαρίων
1-2 εβδομάδων -12-45 γραμμαρίων
2-3 εβδομάδων- 45-72 γραμμαρίων
3-4 εβδομάδων -72-108 γραμμαρίων
4-5 εβδομάδων -80-120 γραμμαρίων
5-6 εβδομάδων -80-90 γραμμαρίων
6-7 εβδομάδων -80-95 γραμμαρίων
7 εβδομάδων και μετά-90-110 γραμμαρίων
40 ημερών περίπου αρχίζουν διστακτικά να τσιμπάνε τα σποράκια. Γενικά δεν πρέπει να υπάρχει κανένα πρόβλημα και τα μωρά σιγά-σιγά θα αρχίζουν να τρώνε μόνα τους και θα αρνούνται να τρώνε την κρέμα.
Προτείνετε τους μαλακή αυγοτροφη, τριμμένο καρότο, pellets, καλά πλυμένα λαχανικά, χόρτα.
Αν όμως τα μικρά δεν ενδιαφέρονται για σποράκια και δεν παίζουν με αυτά και δεν τα δοκιμάζουν μπορείτε να βάλετε τα μωρά στο κλουβί με ένα ενήλικο πουλί για να τους μαθαίνει να τρώνε σπόρια.
Στην ηλικία 6-7 εβδομάδων (συχνά και νωρίτερα) τα μικρά συνήθως τρώνε μόνα τους και δεν χρειάζονται επιπλέον τάισμα με κρέμα.
Εάν έχετε φτάσει μέχρι εδώ, έχετε καταφέρει να αναθρέψετε τα μικρά σας παραδείσια πουλιά. Μια διαδικασία επίπονη και κουραστική η οποία όμως σας γέμισε συγκινήσεις και χαρές.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΟΣΣΩΝ COCKATIELS
7 ημέρες - Τα πρώτα φτερά αρχίζουν να εμφανίζονται
8-10 ημέρες - βάζουμε δακτιλίδια στους νεοσσούς
9-10 ημέρες - οι νεοσσοί ανοίγουν τα μάτια τους
14 ημέρες - έχουνε πολλά φτερά-βελόνες
21-28 ημέρες - παίρνουμε τους νεοσσούς απο τη φωλιά για τάισμα με κρέμα
28 ημέρες - αρχίζουν να κοιτάνε εξω απο τη φωλιά
28-35 ημέρες - βγαίνουν απο τη φωλιά και πραγματοποιούν τη πρώτη πτήση
35 ημέρες - τα βάζουμε σε ξεχωριστό κλουβί, αρχίζουμε να δίνουμε τα σπόρια ενω τα ταΐζουμε με κρέμα ακόμα
35-40 ημέρες - αφήνουν τη φωλιά για πάντα μόνα τους
45 ημέρες - αρχίζουν να τρώνε τα σποράκια ενω τα ταΐζουμε με κρέμα ακόμα
50 ημέρες - τρώνε μονο τα σπόρια
60 ημέρες - τα αρσενικά αρχίζουν να τραγουδάνε και δοκιμάζουν τη φωνή τους
70 ημέρες - μπορείτε να ψάχνετε στα μωρά σας καινούρια οικογένεια, μεγάλωσαν και ειναι έτοιμα για νεο σπίτι
4-5 μήνες - στα αρσενικά εμφανίζονται τα κίτρινα πούπουλα στο κεφάλι
9-12 μηνες - η πρώτη πτεροροια.
Ένα βιντεάκι που έφτιαξα μετά από το επιτυχώς απογαλακτισμό τον 10 zebra finch που τάισα στο χέρι από τη πρώτη μέρα. Oι γονείς παράτησαν τα μικρά μετά από το μεγάλο στρες. Μας πέσανε 2 κλουβιά με φωλιές στο πάτωμα. Τα δυο ζευγάρια δεν γύρισαν στη φωλιά μετά από αυτό. Και χρειάστηκε να αναλάβω το τάισμα τους.
πηγη: GouldianFinch.gr
Συνήθως οι γονείς αρχίζουν να ταΐζουν τα μωρά μέσα σε λίγες ώρες και καμία φορά μετά από 20 ώρες. Να ξέρετε ότι το μωρό που βγαίνει από το αυγό έχει ακόμα μέσα στο στομάχι του λίγο από τον κρόκο του αυγού. Αυτός ο κρόκος είναι το φαγητό του για πρώτες ώρες της ζωής του.
Ένα νεογέννητο μπορεί να αντέξει χωρίς τάισμα γύρο στα 24 ώρες καταναλώνοντας τον κρόκο που έχει μείνει στο στομάχι του. Μην βιαστείτε να πάρετε απόφαση για τάισμα στο χέρι. Περιμένετε λίγες ώρες ακόμα και σιγουρευτείτε 100% ότι οι γονείς δεν ταΐζουν τα μικρά.

Μην ταΐζεται στο χέρι νεογέννητα μωρά χωρίς λόγο μόνο και μόνο από την περιέργειά σας.
Κρατήστε τους νεοσσούς ζεστούς με τη βοήθεια θερμοθαλάμου
Σε περίπτωση που οι γονείς δεν ταΐζουν τα μωρά ή στη περίπτωση που τα πέταξαν από τη φωλιά και δεν έχετε εναλλακτικό ζευγάρι για να τα υιοθετήσουν, τότε θα πρέπει να αναλάβετε εσείς το τάισμα. Το χειρότερο και πιο δύσκολο για εσάς είναι αν τα μωρά είναι νεογέννητα όπου πέρα από το πολύ συχνό τάισμα χρειάζονται υψηλή και σταθερή θερμοκρασία.
Ο θερμοθάλαμος θα πρέπει να έχει σταθερή θερμοκρασία και αρκετή υγρασία. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε εκκολαπτική μηχανή σαν θερμοθάλαμο ενώ έχει μέσα τα αυγά, επειδή τα αυγά και τα νεογέννητα θέλουν διαφορετική θερμοκρασία.

Η καλύτερη και ευκολότερη λύση είναι να αγοράσετε έναν έτοιμο θερμοθάλαμο. Και αν πιάνουν τα χέρια σας και έχετε όρεξη για διάβασμα κι ψάξιμο μπορείτε να βρείτε στο internet οδηγίες πως να φτιάξετε ένα πλήρες θερμοθάλαμο μόνοι σας. Στη χειρότερη περίπτωση μπορείτε να το φτιάξετε πρόχειρα. Ένα γυάλινο ή πλαστικό κουτί, βάζετε μέσα 4 εκατοστά καθαρό πριονίδι και χαρτοπετσέτες.
Είναι πολύ βασικό να μην γλιστράνε τα πόδια των νεοσσών. Τα ποδαράκια πρέπει να τα έχει μαζεμένα κάτω από το σώμα του. Αν τα πόδια τους γλιστράνε στο πάτο του θερμοθάλαμου τότε πολύ πιθανόν να δημιουργηθεί πρόβλημα στα πόδια (Splayed Legs).

Πάνω από το γυάλινο κουτί βάλτε μια απλή λάμπα ή κόκκινη λάμπα χοιροτροφείου 40-60 watt, ή καλύτερα αντί για λάμπα να χρησιμοποιείτε θερμαντική πλάκα. Επίσης είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεχώς μέσα ένα βρεγμένο σφουγγάρι για να κρατάει τη υγρασία κι ένα ακριβές θερμόμετρο για έλεγχο της θερμοκρασίας.
Τι θα χρειαστείτε για το τάισμα των νεοσσών στο χέρι
- Κρέμα για τάισμα στο χέρι.

Θα τη βρείτε στα Pet Shops. Μια καλή κρέμα θα πρέπει να παρέχει όλες τις βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και προβιοτικά που χρειάζεται ένα μωρό για σωστή ανάπτυξη. Προσθέσετε μόνο λίγο νερό στη σκόνη και φτιάχνετε μια κρέμα. Δεν χρεάζεται να συμπληρώνεται τη κρέμα με βιταμίνες και άλλες ουσίες. Στη περίπτωση που για κάποιο λόγο πρέπει να δώσουμε φάρμακο στα πουλια τότε πρώτα βάζουμε το φάρμακο σε σωστές αναλογίες σε χλιαρό νερό (όχι καυτό) και μετά με αυτό το νερό φτιάξουμε τη κρέμα.
- Σύριγγα για τάισμα στο χέρι.

- Μπορείτε να έχετε κι μια ειδική βελόνα σίτησης.
Το τάισμα με τη βελόνα/σωληνάκι παίρνει πιο λίγο χρόνο, δεν επιτρέπει να μπαίνει αέρας στον πρόλοβο και το μωρό δεν λερώνεται πολύ με κρέμα. Είναι όμως λίγο δύσκολο και επικίνδυνο να το κάνετε για πρώτη φορά, χωρίς εμπειρία. Ένα μικρό λάθος μπορεί να σας στοιχίσει ζωή του μωρού. Προσωπικά έχω βελόνες για τάισμα αλλά σχεδόν ποτέ δεν τα χρησιμοποιώ.

- Θερμόμετρο ακριβείας.
Αν η κρέμα είναι κρύα, κάτω από 38 βαθμούς, ο πρόλοβος του μωρού μπορεί να σταματήσει ή θα αργεί να δουλέψει και στη συνέχεια το μωρό μπορεί να πιάσει μύκητες. Ειδικά αν είναι ακόμα γυμνά και δεν μπορούν από μόνα τους να κρατάνε σταθερή θερμοκρασία σώματος. Ο πρόλοβος θα παραμένει φουσκωμένος και γεμάτος με φαγητό, ενώ το μωρό θα πεθάνει από την πείνα και ζύμωση στον πρόλοβο. (Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν η θερμοκρασία στο Brooder είναι χαμηλότερη από ό,τι πρέπει ή μη σταθερή).
Συνήθως τα μικρά παθαίνουν καντιντίαση. Αν θα το προσέξετε έγκυρα θα μπορείτε πιθανόν να το σώσετε με βοήθεια αντιμυκητικών φαρμακων.
- Γυάλινα μικρά ποτηράκια και μπολάκια για να φτιάξετε τη κρέμα.

- Χαρτοπετσέτες, πετσέτες, ρολο κουζίνας η χαρτί υγείας.
- Μπατονέτες (Q-tips)
- Φούρνος μικροκυμάτων ή ηλεκτρικό βραστήρα

Για κάθε τάισμα ετοιμάζουμε καινούρια κρέμα. Δεν ξανά-χρησιμοποιούμε την παλιά.
- Ορό Ringer - διάλυμα ηλεκτρολυτών.
Για τη χειρότερη περίπτωση ενημερωθείτε τι φάρμακα χρειάζονται για πρώτη βοήθεια για να μη τρέχετε και να μη ψάχνετε τη τελευταία στιγμή. Αντιβιοτικά, Προβιοτικά, Ringer ορό και Nystatin πρέπει να τα έχετε πάντα. Μακάρι να μη χρειαστούν ποτέ.

Το τάισμα νεοσσών
Τις πρώτες μέρες των νεοσσών θα χρειασθεί να τα ταΐσετε με μια οδοντογλυφίδα. Έπειτα από μερικές ημέρες, όταν μεγαλώσουν λίγο, χρησιμοποιείστε τη σύριγγα. Πολύ συχνά τα μωρά πνίγονται την ώρα ταΐσματος. Το πιο συχνό λάθος είναι ότι βάζουμε το φαγητό στη τραχεία και όχι στον οισοφάγο (ειδικά όταν ταΐζουμε με βελόνα διατροφής απευθείας μέσα στο πρόλοβο). Πρέπει να έχετε καλά στη μυαλό σας την ανατομία του πουλιού ώστε μην κάνετε κανένα μοιραίο λάθος.
Δεν πρέπει να βάζουμε τη κρέμα στο ράμφος του μωρού πολύ γρήγορα, αλλιώς πουλάκι θα πνιγεί. Σταματάμε κάθε 5-7 δευτερόλεπτα για να του δώσουμε να πάρει μια ανάσα και μετά συνεχίζουμε. Δεν πρέπει να ταΐζουμε πολύ αργά, επειδή έτσι μαζεύεται πολύ αέρας μέσα στον πρόλοβο. Τον αέρα πρέπει να το διώχνουμε κάθε φορά μετά το τάισμα. Αλλιώς μπορεί να αρχίσει ζύμωση του φαγητού.

Finches:
Ηλικία - Περίοδος Ταΐσματος- Ποσότητα
1 - 2 ημερών - κάθε 2 ώρες - 0,05 - 0,1 ml
3 - 5 ημερών - κάθε 2 ώρες - 0,15 - 0,25 ml
6 - 7 ημερών - κάθε 2 ώρες, κάθε 3 ώρες τη νύχτα - 0,5 - 0,8 ml
7 - 8 ημερών - κάθε 2-3 ώρες, κάθε 3 - 4 ώρες τη νύχτα - 0,8 - 1 ml
9 - 10 ημερών -κάθε 3-4 ώρες, κάθε 4 - 5 ώρες τη νύχτα - 1 -1,5 ml
12 - 13 ημερών - κάθε 3-4 ώρες, κάθε 5 ώρες τη νύχτα -1,5 - 1,7 ml
14 - 20 ημερών - κάθε 4 ώρες, κάθε 6 ώρες τη νύχτα -1- 2 ml
21 - 27 ημερών - κάθε 4 ώρες, κάθε 6 ώρες τη νύχτα -1- 2 ml
27 - 40 ημερών - 2-3 φορές την ημέρα.- 1-2 ml
απο 40 και μέχρι απογαλακτισμό 2-1 φορές την ημέρα.
Το βράδυ ή όταν ζητάει 1,5 - 2 ml
Cockatiels:
Ηλικία -Περίοδος Ταΐσματος- Ποσότητα
1-4 ημερών - ταΐζουμε κάθε 2 ώρες* - 1-2 ml
5-7 ημερών - κάθε 3 ώρες* - 2-3 ml
8-14 ημερών - 7:00, 11:00, 15:00, 19:00,23:00 - 4-6 ml
15-24 ημερών - 7:00, 12:00, 17:00, 23:00 - 7-10 ml
25-34 ημερών- 7:00, 17:00, 23:00- 11-15 ml
35-44 ημερών - 7:00, 19:00 - 11-15 ml
45 ημερών - 19:00 -11-15 ml
Πως διώχνουμε τον αέρα από τον πρόλοβο
Για να φαίνεται καλύτερα βάλτε το μωράκι απευθείας σε μια πηγή φωτός (μια λάμπα ή το παράθυρο). Το δέρμα του πρόλοβου είναι λεπτό και φαίνεται ξεκάθαρα που είναι το φαγητό και που είναι ο αέρας.Για να διώξετε τον αέρα από τον πρόλοβο πρέπει να σηκώσετε το κεφάλι του μωρού πάνω και να πιέσετε ελαφρά με δυο δάκτυλα τη φούσκα αέρα στο πρόλοβο του, έτσι ώστε ο αέρας να πάει πάνω στο οισοφάγο προς το ράμφος. Αν σφίξετε το φαγητό κι όχι τον αέρα το μωράκι μπορεί να πνιγεί. Θα ακούσετε ένα μικρό ρέψιμο όταν θα φύγει ο αέρας.
Αν χρησιμοποιείτε ειδική βελόνα διατροφής, το τάισμα παίρνει πιο λίγο χρόνο. Επειδή το φαγητό τοποθετείται απευθείας στον πρόλοβο του πουλιού δεν μπαίνει πολύ αέρας σε αυτόν. Να έχετε στο μυαλό σας ότι αυτή η διαδικασία είναι λίγο δύσκολη όταν την κάνετε για πρώτη φορά. Παρόλα αυτά σε κάποια στιγμή θα υπάρξει η πρώτη φορά.

Η δαδικασία ταΐσματος στο χέρι είναι δύσκολη τις πρώτες 2-3 μέρες. Ειδικά αν τα μικρά είναι νεογέννητα η όταν είναι σε μια ηλικία που καταλαβαίνουν ότι δεν είστε "μαμά" και δεν σας ανοίγουν στόμα για τάισμα. Εκεί πρέπει αν ζοριστείτε να το κάνετε με ζόρι. Κι συχνά αυτό είναι το πιο δύσκολο. Τα μικρά καταλαβαίνουν ότι εσείς τα ταΐζετε μονο σε 2-4 μέρα περίπου. Και μονο τότε αρχίζουν κι ζητάνε το φαγητό από τον άνθρωπο. Από τη στιγμή που σας ανοίγουν το στόμα μικρύνουν οι πιθανότητες να πνιγει.
Μην ταΐζετε τα μικρά παρα πολύ. Ο πρόλοβος έχει κάποια όρια κι αυτός. Μην προσπαθήσετε να ταΐσετε τα μικρά πιο πολύ για να το κάνετε πιο σπανια το τάισμα. Το σωστό είναι πιο λίγο και πιο συχνά.
Ο πρόλοβος πρέπει ΠΑΝΤΑ να αδειάζει εντελώς τουλάχιστον μια φορά το 24ωρο για να αποφύγετε τη ζύμωση παλιού φαγητού μέσα. Συνήθως τον αφήνουμε να αδειάζει με το τελευταίο τάισμα, ώστε το πρωί το πρώτο τάισμα θα είναι με άδειο πρόλοβο.
Zυγίστε το μωρό σας πριν κι μετά το τάισμα
Η σωστή αναλογια φαγητού είναι 10% από βάρος του μωρού.
Εδώ μπορείτε να κοιτάξετε πινακα του βάρος για νεοσσούς Cockatiels:
3-6 ημερών -5-12 γραμμαρίων
1-2 εβδομάδων -12-45 γραμμαρίων
2-3 εβδομάδων- 45-72 γραμμαρίων
3-4 εβδομάδων -72-108 γραμμαρίων
4-5 εβδομάδων -80-120 γραμμαρίων
5-6 εβδομάδων -80-90 γραμμαρίων
6-7 εβδομάδων -80-95 γραμμαρίων
7 εβδομάδων και μετά-90-110 γραμμαρίων
Ο "απογαλακτισμός" των νεοσσών
Tα μωρά finches από την ηλικία 25-30 ημερών ζητάνε όλο κι πιο λίγο φαγητό και πιο πολύ ελευθερία. Από εκείνη τη στιγμή πρέπει να έχετε ένα μπολάκι με σποράκια κι ένα μπολάκι με φρέσκια αυγοτροφή πάντα στη διάθεση τους.40 ημερών περίπου αρχίζουν διστακτικά να τσιμπάνε τα σποράκια. Γενικά δεν πρέπει να υπάρχει κανένα πρόβλημα και τα μωρά σιγά-σιγά θα αρχίζουν να τρώνε μόνα τους και θα αρνούνται να τρώνε την κρέμα.
Προτείνετε τους μαλακή αυγοτροφη, τριμμένο καρότο, pellets, καλά πλυμένα λαχανικά, χόρτα.
Αν όμως τα μικρά δεν ενδιαφέρονται για σποράκια και δεν παίζουν με αυτά και δεν τα δοκιμάζουν μπορείτε να βάλετε τα μωρά στο κλουβί με ένα ενήλικο πουλί για να τους μαθαίνει να τρώνε σπόρια.
Στην ηλικία 6-7 εβδομάδων (συχνά και νωρίτερα) τα μικρά συνήθως τρώνε μόνα τους και δεν χρειάζονται επιπλέον τάισμα με κρέμα.
Εάν έχετε φτάσει μέχρι εδώ, έχετε καταφέρει να αναθρέψετε τα μικρά σας παραδείσια πουλιά. Μια διαδικασία επίπονη και κουραστική η οποία όμως σας γέμισε συγκινήσεις και χαρές.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΟΣΣΩΝ COCKATIELS
7 ημέρες - Τα πρώτα φτερά αρχίζουν να εμφανίζονται
8-10 ημέρες - βάζουμε δακτιλίδια στους νεοσσούς
9-10 ημέρες - οι νεοσσοί ανοίγουν τα μάτια τους
14 ημέρες - έχουνε πολλά φτερά-βελόνες
21-28 ημέρες - παίρνουμε τους νεοσσούς απο τη φωλιά για τάισμα με κρέμα
28 ημέρες - αρχίζουν να κοιτάνε εξω απο τη φωλιά
28-35 ημέρες - βγαίνουν απο τη φωλιά και πραγματοποιούν τη πρώτη πτήση
35 ημέρες - τα βάζουμε σε ξεχωριστό κλουβί, αρχίζουμε να δίνουμε τα σπόρια ενω τα ταΐζουμε με κρέμα ακόμα
35-40 ημέρες - αφήνουν τη φωλιά για πάντα μόνα τους
45 ημέρες - αρχίζουν να τρώνε τα σποράκια ενω τα ταΐζουμε με κρέμα ακόμα
50 ημέρες - τρώνε μονο τα σπόρια
60 ημέρες - τα αρσενικά αρχίζουν να τραγουδάνε και δοκιμάζουν τη φωνή τους
70 ημέρες - μπορείτε να ψάχνετε στα μωρά σας καινούρια οικογένεια, μεγάλωσαν και ειναι έτοιμα για νεο σπίτι
4-5 μήνες - στα αρσενικά εμφανίζονται τα κίτρινα πούπουλα στο κεφάλι
9-12 μηνες - η πρώτη πτεροροια.

Ένα βιντεάκι που έφτιαξα μετά από το επιτυχώς απογαλακτισμό τον 10 zebra finch που τάισα στο χέρι από τη πρώτη μέρα. Oι γονείς παράτησαν τα μικρά μετά από το μεγάλο στρες. Μας πέσανε 2 κλουβιά με φωλιές στο πάτωμα. Τα δυο ζευγάρια δεν γύρισαν στη φωλιά μετά από αυτό. Και χρειάστηκε να αναλάβω το τάισμα τους.
πηγη: GouldianFinch.gr