Καναρίνια Τα Καναρίνια Χρώματος

Τα καναρίνια χρώματος είναι ο πιο δημοφιλής Τύπος καναρινιών στους κατόχους αυτού του είδους πουλιών. Είναι τα καναρίνια που εκτρέφονται για το χρώμα του πτερώματός τους, το οποίο κατηγοηοποιείται βάσει προτύπων που ορίζονται από την Παγκόσμια Ορνιθολογική Συνομοσπονδία.


Το χρώμα του πτερώματος στα καναρίνια ρυθμίζεται βιολογικά από δύο χρωστικές ουσίες: τις μελανίνες και τα λιποχρώματα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ουσιών στα φτερά του καναρίνιου, δημιουργεί όλες τις χρωματικές αποχρώσες που θαυμάζουμε σήμερα στα αγαπημένα μας πτηνά.

Τα καναρίνια χρώματος δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο με την εκτροφή και τις επιλεκτικές διασταυρώσεις του άγριου καναρινιού.

Το άγριο καναρίνι έχει σαν βάση χρώματος το κίτρινο (λιπόχρωμα) που επικαλύπτεται σε σημεία από μαύρο και καφέ (μελανίνες) στο πτέρωμα, ο συνδυασμός των οποίων δίνει αυτό το κιτρινοπράσινο χρώμα που συναντούμε και στο δικό μας Σκαρθί.

Το κόκκινο χρώμα εισήχθη στα καναρίνια μετά τον υβριδισμό του με το Red Siskin και τη δημιουργία της βασικής κόκκινης μετάλλαξης, τον Κόκκινο Παράγοντα. Με βάση αυτόν, προέκυψαν πολλές ποικιλίες κόκκινων καναρινιών διαφόρων τύπων πτερώματος που δίνουν διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις του κόκκινου.

Κατηγορίες καναρινιών χρώματος​

Το χρώμα στο πτέρωμα όλων των καναρινιών αποτελείται από δύο στοιχεία: Το Λιπόχρωμα και τις Μελανίνες. Το χρώμα της βάσης του πτερώματος ήταν το κίτρινο, όπως στο άγριο καναρίνι, ενώ στο σύγχρονο καναρίνι εισήχθησαν αργότερα το Κυρίαρχο Λευκό, το Υπολειπόμενο ή Υποχωρητικό Λευκό και το Κόκκινο.

Το μελανινικό χρώμα περιλαμβάνει τις σκούρες αποχρώσεις του μαύρου και του καφέ από το άγριο καναρίνι. Όταν τα λιποχρωμικά χρώματα και οι μελανίνες επικαλύπτονται, παράγουν χρώματα όπως το πράσινο, το μπλε, το χάλκινο, το κανελί (cinnamon), το φαιό και το καφέ.

Έτσι λοιπόν, η εξέλιξη των σύγχρονων καναρινιών χρώματος βασίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες:
  • Λιποχρωμικά Καναρίνια
  • Μελανινικά Καναρίνια

Λιποχρωμικά καναρίνια​


Στα λιποχρωμικά ανήκουν όλα τα καναρίνια κίτρινου, άσπρου και κόκκινου χρώματος. Όσον αφορά στα κόκκινα καναρίνια, για να διατηρούν το κόκκινο χρώμα τους ολόκληρο τον χρόνο, πρέπει να τους χορηγούνται χρωστικά διατροφικά συμπληρώματα καθημερινά, από την έναρξη έως και την ολοκλήρωση της πτερόρροιας

Περισσότερα για τα λιποχρωμικά καναρίνια.

Μελανινικά καναρίνια​


Στα μελανινικά ανήκουν όλα τα πουλιά σκούρου χρώματος, των οποίων η χρωματική σύνθεση δεν επηρεάζεται από τη διατροφή και παραμένει αμετάβλητη από την αρχή της μέχρι την ολοκλήρωση της δημιουργίας του φτερού.

Δείτε αναλυτικά τι και ποια είναι τα μελανινικά καναρίνια και οι χρωματικές ποικιλίες τους.
 
Λιποχρωμικά κόκκινα μωσαικού ΘΗΛΥΚΆ γραμμής αρσενικών.
Εκτροφή Ηρακλής Παλαβατσιος.
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Τι σημαίνει ''θηλυκά γραμμής αρσενικών'' κυριε Μακη;
Eίναι ακατάλληλα για εκθεσιασμό (εκτός προτύπων), αλλά είναι θηλυκά με πολύ μεγάλη μάσκα που θα δώσουν αρσενικά με πολύ έντονο αυτό το χαρακτηριστικό (μεγάλη μάσκα). Βέβαια, συνήθως αυτά τα πουλιά έχουν "λερωμένο" λευκό.Αν κάποια απο αυτά είναι και ιδιαιτέρως λευκά, τότε ακόμα καλύτερα. 😉
 
Αυτό είναι το ένα από τα 3 κορίτσια μου, δεν είναι ακομα ετοιμο αλλα φαινεται η μεγαλη μασκα, ο πατερας είναι του Ηρακλή Παλαβατσιου η μανα εχει μικρη μασκα αλλα η κορη βγηκε με μεγαλη.
20170908_181228.webp 20170908_181230.webp
 
Για να διατηρήσουν το κόκκινο χρώμα τους τα καναρίνια και μετά την πτερόρροια πρέπει να τους χορηγηθούν χρωστικά διατροφικά συμπληρώματα.
Θα μπορούσε να συμπληρωθεί '' μέχρι την ολοκλήρωση της πτερόρροιας'' για να είναι ξεκάθαρο μέχρι πότε χρειάζονται χρωστικές.
 
Back
Top