Φροντίδα Τα ζεβράκια τσακώνονται

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης miron
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

miron

PB New Member
Εγγραφή
5 Απρ 2017
Μηνύματα
8
Πόλη
Ηράκλειο
Γεια σας παιδια! Εχω πολλα χρονια ζεβρακια αλλα πρωτη φορα μου συμβαινει αυτο που θα σας πω κ θελω να μου πει καποιος αν του εχει τυχει..στην τελευταια γεννα βγηκαν 6 νεοσσοι κ μεγαλωσαν ολοι μια χαρα μετα τους εβαλα σε μια κλουβα 1 μετρου δηλαδη με πολυ χωρο για 6 πουλια... Τα 5 ειναι γκρι δηλαδη τα συνηθησμενα κ το ενα ασπρο.. Καθε βραδυ λοιπον κ μονο το βραδυ αρχιζουν κ το τσιμπανε σχεδον ολα... Κ το κυνηγανε ασταματητα.. Και αναγκαστηκα να το βγαλω απο κει.. Τι φταει; Μηπως το χρωμμα επειδη ξεχωριζει το βραδυ πιο πολυ;
 
Πιθανότατα τσακώνονται το βράδυ διότι θέλουν να κουρνιάσουν στην ψηλότερη πατήθρα.
Σου προτείνω να τοποθετήσεις στην οροφή της κλούβας τρία-τέσσερα κοτάναθρα ωδικών όπως αυτό karderines.gr/shop/%CE%A0%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%AC/%CE%95%CE%BE%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%A0%CF%84%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD/%CE%91%CE%BE%CE%B5%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%AC%CF%81-%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%B9%CF%8E%CE%BD/%CE%A0%CE%B1%CF%84%CE%AE%CE%B8%CF%81%CE%B1-%CE%A9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-2-%CE%98%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%9F%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE%CF%82-
 
Έχει τύχει να παρατηρήσω και σε παπαγάλους και σε άλλα ζώα να αναπτύσσουν έναν χρωματικό ρατσισμό, ειδικά αν υπάρχει ένα μοναδικό διαφορετικό χρωματικά άτομο.
Δεν το θεωρώ πάντως κανόνα αλλά συχνό φαινόμενο. Σίγουρα το χρώμα επηρεάζει τις συμπάθειες και τις αντιπάθειες ειδικά στα πουλιά που έχουν ευρύτερη όραση.
Επίσης είχα ένα ζευγάρι αρχέγονο αρσενικό ζεβράκι και λευκό θηλυκό, που αν και υγιέστατο το βρήκα ένα πρωί πεθαμένο στη φωλιά, την οποία χρησιμοποιούσαν για ύπνο, χωρίς ωστόσο ίχνη επίθεσης. Τώρα το θυμήθηκα που αναφέρθηκες.
Δεν ξέρω αν ήταν αποτέλεσμα επιθετικής ενέργειας.
Το ότι συμβαίνει το βράδυ, το αποδίδω στο γεγονός πως το βράδυ είναι ευάλωτα και η "συμμορία" επιτίθεται.
Καλύτερα που το χώρισες. Μην ρισκάρεις τη ζωή του.
 
Δεν φταίει το χρώμα. Πιθανότατα είναι το πιο αδύναμο, η πιο μικρό πουλάκι το οποιο δεν μπορεί να δώσει "ρέστα" στα αλλα πουλια που το πειράζουν. Το κάνουν συνεχεια απλά την ημερα δεν είναι πολύ φανερό. Το Bulling είναι συχνό φαινόμενο στα ζεμπράκια και αρχίζει και φαίνεται έντονα όταν έρχεται η ώρα που πρέπει να "παλέψουν" για κάτι. Στη δικια σου περίπτωση παλεύουν για καλύτερη θέση για ύπνο. Μπορεί να είναι το ψηλότερο κλαδί, η αγαπημένη κούνια, η κάποια πιο ασφαλές θέση.

Προσωπικά έλυσα αυτό το πρόβλημα βάζοντας ίδια κλαδιά σε ίδιο ύψος (σχετικά χαμηλά) όλα.
 
Εχεις δικιο τωρα το παρατηρησα οτι ειναι το πιο μικροκαμωμενο, αλλα μετα απο 100 πουλια που εχω βγαλει μου εκανε εντυπωση...

Το παραξενο ειναι οτι στο παρελθον στην ιδια κλουβα εχω βαλει πολλα πουλια κ δεν ειχα τετοιο θεμα.. Αλλα παντα ηταν τουλαχιστον δυο ασπρα.. Οποτε και εσυ εχεις δικιο!
 
Το παραξενο ειναι οτι στο παρελθον στην ιδια κλουβα εχω βαλει πολλα πουλια κ δεν ειχα τετοιο θεμα.. Αλλα παντα ηταν τουλαχιστον δυο ασπρα.. Οποτε και εσυ εχεις δικιο!
Αυτό που έγραψα ισχύει και στη φύση, με μεγαλύτερη ένταση και βιαιότητα.
Αλλά στις περιορισμένες δυνατότητες ιεραρχίας σ' ένα κλουβί, όσο άνετο και αν είναι, ισχύει συχνά αυτό που λένε και τα κορίτσια για τις πατήθρες.
Εκείνο που είναι διαφορετικό είναι πως πιστεύω πως έπρεπε να χωριστεί, δεν ρισκάρω με δοκιμές σε ανάλογες περιπτώσεις.
 
Back
Top