Αναπαραγωγή Τα ζεμπράκια μου δεν ζευγαρώνουν

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης artist
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

artist

PB New Member
Εγγραφή
29 Σεπ 2008
Μηνύματα
98
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Είχα αναφερθεί πριν ένα μήνα περίπου για το πρόβλημα που είχα με τα ζεμπράκια μου(το ότι χαλούσαν τη φωλιά). Τελικά έβγαλα τη φωλιά και τα άφησα να γνωριστούν καλύτερα. Ο αρσενικός άρχισε να μαζεύει κομμάτια εφημερίδας και έτσι ξαναέβαλα τη φωλιά (για καναρίνια όχι καλυμένη). Την έχτισε μέσα σε μια μέρα. Όπως θα ξέρετε το βράδυ κοιμόντουσαν εκεί αλλά μόνο αυτό!☹ Πριν λίγες μέρες λοιπόν βρήκα την τρίχα πάλι όλη κάτω και μέσα στη φωλιά ένα αυγό😱! Ο αρσενικός έριχνε που και που λίγη τρίχα αλλά μόνο αυτό. Στην φωλιά πήγαιναν μόνο για ύπνο δεν το κλώσσησαν καθόλου. Περίμενα και για άλλο αυγό άλλα τίποτα. Έβγαλα φυσικά τη φωλιά. Θα ήθελα τη βοήθειά σας.
 
Καλησπέρα Νίκο. Καταρχήν να σου πω ότι είμαι πολύ καινούρια στο site και μάλλον από τους λιγότερο έμπειρους αλλά ήθελα να σου αναφέρω κάτι που και εγώ από το petbirds το διάβασα και πλέον το εφαρμόζω : καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε εφημερίδα στο κλουβί γιατί το μελάνι που έχει μπορεί να είναι πολύ βλαβερό για τα πουλιά ειδικά στην περίπτωση που την κόβουν με το ράμφος τους. Λύσεις είναι η ειδική άμμος και το χαρτί κουζίνας, εγώ εφαρμόζω προς το παρόν το δεύτερο 1ον για λόγους οικονομίας γιατί έχω 4 κλουβιά και 2ον για να μην εκτοξεύεται η άμμος με το πέταγμα των πουλιών στο χώρο. Υπάρχουν και άλλες λύσεις αλλά δεν ξέρω με ποιο τρόπο να σου επισυνάψω το σχετικό forum (αν δει το μνμ σου κάποιος πιο έμπειρος είμαι σίγουρη ότι θα το κάνει). όσο για το ότι δεν ασχολούνται με το αυγό και τη φωλιά νομίζω ότι είναι θέμα αλλαγής εποχής, γιατί και εγώ έβαλα εδώ και 2 εβδομάδες 2 ζευγάρια ζεμπράκια με φωλιά μπας και θέλουν να ζευγαρώσουν αλλά τελικά ενώ έφτιαξαν τις φωλιές απλά κοιμούνται μέσα και από αυγά τίποτα. και πραγματικά μου έκανε εντύπωση γιατί οι αρσενικοί ήταν μόνοι τους αρκετό καιρό και φανταζόμουν ότι μόλις τους έφερνα τις θηλυκές θα γινόντουσαν ''όργια'' αλλά τελικά τα πράγματα είναι τελείως υποτονικά, δεν βλέπω δηλαδή διάθεση για ζευγάρωμα και θεώρησα ότι είναι λόγω εποχής. Παρακαλώ και εγώ λοιπόν αν κάποιος πιο έμπειρος γνωρίζει κάτι να μας διαφωτίσει
 
Δες και αυτό το forum ''Τα πρώτα αυγά από τα ζεμπράκια μου'' (δεν ξέρω πως να στο επισυνάψω, χίλια sorry). ίσως σε βοηθήσει γιατί και εκεί υπάρχουν παρόμοιοι προβληματισμοί με τους δικούς σου. καλό βράδυ. Παρεπιπτόντως αν διαβάσετε τα μνμ μου και έχετε τη διάθεση ας μου πει κάποιος πως να επισυνάπτω forum μέσα σε άλλο forum 😕
 
Καλημερα! Καταρχην αν κ λιγο οφφ τοπικ Φωτεινη να σου δειξω πως γινεται η επισυναψη, κοιτα αυτο το θεμα γιανα καταλαβεις. https://community.petbirds.gr/threads/Πως-βαζω-ενα-ποστ-σε-ενα-αλλο.5377/ :)

Τωρα ως προς το θεμα για τα ζεμπρακια θα πω την αποψη μου αν κ δεν ειμαι εκτροφεας,3 πουλακια εχω κ εγω συνολικα. Πιστευω Νικο οτι αφου μονο ο αρσενικος δειχνει σημαδια οτι θελει να αναπαραχθει, καλυτερο θα ηταννα βγαλεις τη φωλια τελειως. Γιατι ετσι ισως κουραζεται κ η θηλυκια με το να γενναει αυγα που θα ειναι μαλλον ασπορα κ γενικα αφου δεν εχει διαθεση δεν χρειαζεται.ηθελα να σου κανω καποιες ερωτησεις.
το αυγο τι απεγινε;
τη φωλια μηπως προσεξες ποιος την χαλασε;γιατι εαν ηταν η θηλυκια πιστευω οτι ηταν καθαρα σημαδι οτι δεν ειναι ετοιμη ακομη, η οτι εν πασει περιπτωσει δε ταιριαζει με τον αρσενικο.
και κατι αλλο. Μηπως σε φοβουνται πολυ η ηταν στρεσαρισμενα; Γιατι εαν εχουν χτισει τη φωλιτσα, κ φοβουνται πολυ η συμβει κατι που θα τα αγχωσει, μπορει να την ανακατωσουν σε σημειο που να την καταστρεψουν που λεει ο λογος.

Γενικα τα ζεμπρακια ζευγαρωνουν ολες τις εποχες του χρονου κ εφοσον εχουμε ακομα ζεστη χαλαρα θα μπορουσαν να ζευγαρωσουν. Αλλα παιζουν κ αλλοι παραγοντες ρολο παοτι βλεπουμε. Να σας πω κ τη δικη μου εμπειρια. Εγω απο την ανοιξη τους ειχα βαλει φωλια, την ειχαν χτισει κ απλα κοιμοντουσαν σε αυτη, ομως δεν ειχα δει κανενα αυγο. Γυρω στους 3μηνες μετα ειδα αυγο κ ξεκινησαν τη διαδικασια αναπαραγωγης, δηλ με το που μπηκε για τα καλα το καλοκαιρι.

(κατι τελευταιο ως προς τη φωλια. Τι υλικο τους δινεις να τη φτιαξουν; Νημα χρειαζονται. Κ γενικα οι καλυτερες φωλιες για ζεμπρακια ειναι οι μισοκλειστες, δηλ ειτε αυτην που αγορασες ηδη, ειτε αυτην την οποια ομως θα διαμορφωσεις καταλληλα με χαρτονια γυρω γυρω ωστε να αισθανονται μεγαλυτερη ασφαλεια. Καποιες φορες παιζει ρολο κ το στυλ της φωλιας. Οχι ομως αυτες που πουλανε στο εμποριο ως καταλληλες για παραδεισια επειδη παραειναι μικρες.)

δειτε κ το θεμα που ειχα εγω τοτε, εχει πολυ χρησιμες πληροφοριες που ισως βοηθησουν. https://community.petbirds.gr/threads/Δημιουργία-φωλίτσας.2760/
 

Συνημμένα

  • φωλια.webp
    φωλια.webp
    2,3 KB · Προβολές: 83
Back
Top