Αναπαραγωγή Τα καναρίνια μου ταΐζονται

Ionna_papak

PB New Member
Εγγραφή
9 Οκτ 2023
Μηνύματα
34
Γειά σας φίλοι έχω ένα ζευγάρι καναρινιών που σήμερα τα έπιασα να ταιζονται. Να σας πω την αλήθεια με παραξένεψε γιατί δεν το περίμενα καθώς τσακωνονταν συνέχεια. Τους έβγαλα το χωρισμα και έβαλα φωλια έκανα καλά που τα ένωσα η θα έπρεπε να τα έχω ακόμα χωριστα
 
@Ionna_papak Η όλη διαδικασία (της αναπαραγωγής) είναι πάρα πολύ όμορφη και μια πρόκληση για όλους τους εκτροφείς καναρινιών (ή άλλων φορτωτών ειδών) ανεξάρτητα του αριθμού πτηνών που έχουν. Υπάρχουν όμως κάποιες γνώσεις που θα πρέπει να έχει ο καθένας (και εδώ βέβαια βοηθάει το συγκεκριμένο φόρουμ) που θέλει να βγάλει πουλιά έστω και από ένα ζευγάρι. Το κοινό μυστικό είναι η σωστή προετοιμασία των πτηνών καθότι η γέννα βάζει σε δοκιμασία και τα δύο πτηνά και πολύ περισσότερο το θηλυκό (εξυπακούεται ότι και τα δύο πτηνά πρέπει να είναι υγιέστατα). Μιλάμε δηλαδή για σταδιακή αλλαγή της τροφής με αύξηση αυγού (από μια η καθόλου την εβδομάδα κατά την περίοδο συντήρησης σε 2 και αργότερα τρείς φορές), εμπλουτισμό με σπόρους έξτρα, λαχανικά και φυτρα ώστε να μοιάζει με την αύξηση της τροφής την άνοιξη στην φύση. Επειδή ακόμα δεν είναι ο καιρός τους (εκτός αν έχετε εσωτερική εκτροφή με λάμπες) πιθανόν το αρσενικό να μην είναι έτοιμο αναπαραγωγικά καθότι αυτό γίνεται σε βάθος χρόνου και όταν έχουμε πάνω από 14 ώρες φωτοδοσίας. Άρα σε αυτή την περίοδο ίσως και λίγο αργότερα πρέπει να ξεκινάει η προετοιμασία του αρσενικού και όχι η ένωση του ζευγαριού, που είναι πρώιμη και μάλλον θα οδηγήσει σε ασπορα αυγά και θα ταλαιπωρηθεί και το θηλυκό. Η μη σωστή προετοιμασία θέτει σε μεγάλο κίνδυνο το θηλυκό το οποίο κινδυνεύει από πολλούς παράγοντες όπως έλλειψη ασβεστίου και d3 που μπορεί να οδηγήσει σε δυστοκία. Θα πρέπει να τα χωρίσετε για να αποφύγετε ανεπιθύμητες καταστάσεις. Το αρσενικό θέλει περίπου 40μερες με φωτοδοσία 14 ω+ το θηλυκό θέλει 10 περίπου μέρες οπότε καλό είναι να έχετε το θηλυκό κάπου πιο μακριά ώστε να μην ακούει το αρσενικό σε μέρος με λιγότερο φως από το αρσενικό και 10μερες πριν ολοκληρωθεί η προετοιμασία του αρσενικού (μεσα Απριλίου δλδ) βάζετε την κλούβα με το θηλυκό κάτω από αυτή του αρσενικού. Μετά ενώνετε με τα γνωστά βήματα (χώρισμα, νήμα κλπ.) Διαβάστε τα σχετικά με την προετοιμασία άρθρα του φόρουμ και μην πάρετε ελαφριά το οτιδήποτε γράφεται σε αυτά διότι θα διαπιστώσετε ότι και αυτό που σας φαίνεται πολύ ασήμαντο και σκέφτεστε έλα μωρέ και τι έγινε αν δεν το κάνω, είναι ζωτικής σημασίας και για τα μικρά και την μάνα κυρίως. Καλή επιτυχία να έχετε. Μην στηρίζεστε σε αυτά που έγραψα. Τα έγραψα απλώς για να σας μεταφέρω πόσο πολύ σωστή προετοιμασία πρέπει να έχει κάποιος πρίν προχωρήσει σε αναπαραγωγή. Διαβάστε τα άρθρα που έχουν γραφτεί με λεπτομέρειες στο φόρουμ για σωστή διατροφή, προετοιμασία καναρινιών και ασθένειες. Καλή επιτυχία και πάλι.
 
@Kostas Pyl ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές. Τα πουλάκια τα εχω σε εσωτερικό χώρο με μια μέση θερμοκρασία .
Δεν παίζει τόσο η θερμοκρασία όσο η φωτοδοσία και δεν την παίρνουν σε εσωτερικούς χώρους μέσα από τζάμι πού φιλτράρει την ωφέλιμη ακτινοβολία. Μόνο με ειδικές λάμπες με dimmer προσομοίωσης Ανατολής Δύσης ηλίου γίνεται δουλειά και πάλι καμιά σχέση με τον ήλιο.
 
  • Συμφωνώ
Αντιδράσεις: MARY58
Νομίζω ότι το καλύτερο είναι να ακολουθούμε αυτό που ορίζει η φύση τους. Δηλαδή αναπαραγωγή την άνοιξη κ όχι άλλες εποχές, ειδικά αν ο φροντιστής δεν είναι εκτροφέας. Η ουσία του πράγματος κρύβεται σε αυτό που είχε αναφέρει ο @Stavros, ότι ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε στην φροντίδα του πτηνού μας είναι όταν το μπερδεύουμε κ χάνει την αίσθηση του χρόνου. Στην θέση σου θα τα χώριζα, για να σταματήσω την διαδικασία της αναπαραγωγής. Θα έβαζα αλλού το κλουβί της κανάρας, να μην μπορεί να ακούει το αρσενικό κ σε περίπτωση που έκανε αυγά, θα της έδινα κ υγρό ασβέστιο. Το φως τους θα έπρεπε να ακολουθεί την ανατολή κ την δύση.
Διάβασε το άρθρο για την αναπαραγωγή των καναρινιών για να γνωρίζεις. Με το καλό την άνοιξη να έχεις νεοσσούς.

 
Back
Top