Γενικά Τα καναρίνια ως κατοικίδια (πλήρης οδηγός)

Τα καναρίνια σε ένα άρθρο! Ολοκληρωμένος οδηγός διαχείρισης και φροντίδας για τους νέους αλλά και εμπειρότερους κατόχους καναρινιών, των πιο αναγνωρίσιμων και δημοφιλών στον άνθρωπο πουλιών.

Γνωρίστε καλύτερα τα καναρίνια​

Καναρίνι

Οι Ευρωπαίοι γνώρισαν τα καναρίνια τον 17ο αιώνα όταν Ισπανοί ναυτικοί τα εισήγαγαν από την περιοχή της Μακαρονησίας, ενός νησιωτικού συγκροτήματος στα δυτικά του Ατλαντικού ωκεανού που περιλαμβάνει 10 νησιά, με πιο γνωστά τις Αζόρες, τη Μαδέρα, το Πράσινο Ακρωτήριο και τα Κανάρια νησιά.

Το άγριο καναρίνι είναι μέχρι και σήμερα ιθαγενές σε αυτές τις περιοχές.

Μάθετε περισσότερα για την ιστορική διαδρομή <Link Removed>.

Οι Τύποι των Καναρινιών​

Μέσα από τη διαδρομή αυτή, τα καναρίνια εξελίχθηκαν σε τρεις βασικούς τύπους οι οποίοι κατηγοριοποιούνται με βάση τα εξής χαρακτηριστικά:
  • Φωνή
  • Χρώμα
  • Εμφάνιση

Καναρίνια φωνής​

Αν και όλα τα καναρίνια τραγουδούν, τα πουλιά αυτής της κατηγορίας έχουν διαμορφώσει μέσω των επιλεκτικών διασταυρώσεων και της <Link Removed>, συγκεκριμένο τρόπο έκφρασης τραγουδιού που παράγει συγκεκριμένη χαρακτηριστική μελωδία. Με αυτόν τον τρόπο έκφρασης και απόδοσης της μελωδίας κρίνονται για την ποιότητά τους ως καναρίνια φωνής.

Μάθετε αναλυτικά <Link Removed>.

Καναρίνια χρώματος​

Τα καναρίνια χρώματος δημιουργήθηκαν από... <Link Removed>

Καναρίνια Τύπου - Εμφάνισης​

Είναι τα καναρίνια που εκτρέφονται για την εμφάνιση τους. Έτσι, έχουμε:
  • Μεγαλόσωμες ράτσες με χαρακτηριστικούς εκπροσώπους τα LANCashire και Yorkshire
  • Αυτές που ξεχωρίζουν για το σχήμα τους όπως τα Border, Fife fANCy, Norwich
  • Τα καμπούρικα όπως τα Scotch fANCy, <Link Removed>
  • Τα "φουντωτά" (frills) όπως τα Parisian frill, Giboso Espagnol, Padovano, Fiorino.
  • Τα "σκουφάτα" (με κορώνα) όπως τα <Link Removed> και τα <Link Removed>.
Γνωρίστε περισσότερες <Link Removed>.

Αποκτήστε το δικό σας καναρίνι​

Τα καναρίνια είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια πουλιά επειδή είναι σχετικά εύκολα στη φροντίδα τους, σε σχέση με άλλα είδη πουλιών.

Εάν έχετε αποφασίσει και εσείς να αποκτήσετε κάποιο, πρέπει να ξεκινήσετε καταρχήν από την αγορά του.

Η αγορά του καναρινιού​

Επιλέξτε μια από τις <Link Removed>. Σκεφτείτε το λόγο που σας οδήγησε να καταλήξετε στην επιλογή ενός καναρινιού για συντροφιά. Είναι η φωνή του, η εμφάνιση ή το χρώμα του;

Ξεκινώντας από αυτό, ασχοληθείτε λίγο περισσότερο με μια συγκεκριμένη κατηγορία για να γνωρίσετε καλύτερα τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις φροντίδας των πουλιών που ανήκουν σε αυτή και καταλήξτε σε μια συγκεκριμένη ράτσα.

Γνωρίζοντας πλέον ακριβώς τι καναρίνι θέλετε, ξεκινήστε την αναζήτηση για αγορά. Μπορείτε να αγοράσετε ένα καναρίνι από ένα Pet Shop ή κάποιον εκτροφέα καναρινιών. Να θυμόσαστε ότι το καλύτερο πουλάκι για αγορά είναι ένα υγιές πουλάκι.

Εκτός από το ίδιο το πουλί, μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσετε στο χώρο και στις συνθήκες διαβίωσης του. Είτε πρόκειται για κατάστημα είτε για εκτροφέα, μην μπείτε στον πειρασμό να προβείτε σε κάποια αγορά, εάν οι συνθήκες που ζουν τα πουλιά δεν πληρούν τα στοιχειώδη, όσον αφορά στην καθαριότητα και τη φροντίδα τους. Μην συντηρείτε με τις αγορές σας αυτές τις καταστάσεις.

Παραθέτω δύο άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη αγορά.
  • <Link Removed>
  • <Link Removed>
Εάν χρειάζεστε βοήθεια στην επιλογή σας ή έστω μια δεύτερη γνώμη, γράψτε το μήνυμά σας στο σχετικό <Link Removed>.

Εξοπλισμός - Κλουβί​

Εκτός από το καναρίνι, θα χρειαστείτε φυσικά το κλουβί αλλά και τα αξεσουάρ για να το εξοπλίσετε. Μάθετε τι ακριβώς θα χρειαστείτε για να αποφύγετε τις λάθος αγορές, αλλά και την ταλαιπωρία που μπορεί να προκαλέσουν στο καινούργιο πουλάκι σας.
  • <Link Removed>
  • <Link Removed>
  • <Link Removed>
  • <Link Removed>

Διατροφή​

Τα καναρίνια δεν είναι απαιτητικά στη διατροφή τους. Ως <Link Removed>, χρειάζονται ένα καλό μείγμα σπόρων για καναρίνια το οποίο θα καλύψει τις βασικότερες ανάγκες τους. Αποφύγετε τους χύμα σπόρους που θα βρείτε σε κάποια καταστήματα, επειδή μπορεί να <Link Removed>.

Μπορείτε επίσης να τους <Link Removed>, καλά πλυμένα και στεγνά. Σε περιόδους που είναι αυξημένες οι ανάγκες των πουλιών για πρωτεΐνες, όπως η πτερόρροια ή η αναπαραγωγή, μπορείτε να τους δίνετε είτε λίγο σφιχτοβρασμένο αυγό, είτε κάποια καλή αυγοτροφή του εμπορίου, είτε εάν το επιτρέπει ο χρόνος σας να φτιάξετε την δική σας σπιτική αυγοτροφή, ακολουθώντας τις οδηγίες κάποιας από τις συνταγές αυγοτροφής των μελών μας.

Τέλος, εκτός από την προσοχή που χρειάζεται στην ποιότητα των τροφών που τους παρέχετε, πρέπει φυσικά να αποφεύγονται οι <Link Removed>.

Περισσότερα για τη Διατροφή των Καναρινιών
  • Διαβάστε τα άρθρα μας που αφορούν στη <Link Removed>.
  • Γράψτε την ερώτησή σας στο <Link Removed>

Ασθένειες​

Επικρατεί η εντύπωση όταν τα καναρίνια είναι ευαίσθητα και επιρρεπή στις ασθένειες, νομίζω όμως ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Όταν η <Link Removed>, οι συνθήκες υγιεινής και το περιβάλλον είναι ιδανικά, τότε τα καναρίνια αρρωσταίνουν σπάνια.

Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, είναι ότι τα πουλιά εκ φύσεως καταφέρνουν να κρύβουν τις ασθένειες που τα ταλαιπωρούν, όταν αυτές βρίσκονται στο αρχικό στάδιο. Αν και αυτό τα βοηθά στη φύση κάνοντας τα να μην δείχνουν ευάλωτα στους θηρευτές, δυσκολεύει την έγκαιρη αντιμετώπιση των ασθενειών τα κατοικίδια πουλιά.

Το σημαντικότερο ίσως στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας είναι η έγκαιρη αναγνώριση του προβλήματος, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο όταν <Link Removed>.

Το αμέσως επόμενο είναι η επίσκεψη σε έναν ειδικευμένο στα πτηνά κτηνίατρο ο οποίος θα διαγνώσει την ασθένεια και θα χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία, είτε με φάρμακα, είτε με συμπληρώματα διατροφής εφόσον κατά την κρίση που μπορεί να αντιμετωπιστεί έτσι.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη στη χώρα μας από ειδικούς επιστήμονες σε αυτόν τον τομέα. Γι' αυτό έχουμε συντάξει με τη βοήθεια των μελών μας μια <Link Removed>, η οποία περιλαμβάνει και τις εντυπώσεις όσων τους έχουν επισκεφθεί. Μπορείτε εάν θέλετε να ενημερωθείτε για τους υπάρχοντες γιατρούς, να προσθέσετε κάποιον που δεν υπάρχει στη λίστα ή να γράψετε τις εντυπώσεις σας εφόσον έχετε επισκεφτεί κάποιον από αυτούς.

Πληροφοριακά, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις ασθένειες των καναρινιών από τα άρθρα μας που αφορούν στις <Link Removed> γενικότερα.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια για κάποια ασθένεια που αντιμετωπίζουν τα καναρίνια σας, γράψτε το μήνυμά σας στο <Link Removed> για να σας δώσουμε τις πρώτες κατευθύνσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αναπαραγωγή​

Τα καναρίνια αναπαράγονται σχετικά εύκολα στο κλουβί. Παρόλα αυτά, πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να σκεφτείτε πρώτα εάν μπορείτε να φροντίσετε επιπλέον πουλιά από το ζευγάρι που έχετε ήδη ή αν υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους θα δώσετε τα νέα πουλιά που θα προκύψουν.

Τα καναρίνια δεν είναι συντροφικά πουλιά, όπως είναι οι <Link Removed>. Μπορούν να ζήσουν μόνα τους όλο το χρόνο χωρίς κανένα πρόβλημα. Το ζευγάρωμα των καναρινιών ξεκινά την άνοιξη και μπορεί να διαρκέσει έως τα μέσα του καλοκαιριού. Οι προσπάθειες αναπαραγωγής των πουλιών εκτός αυτής της περιόδου πρέπει να αποφεύγονται, εφόσον μας ενδιαφέρει η καλή υγεία και η ευζωία των πουλιών μας.

αυγα-καναρινιου.jpg

Μια επιτυχημένη αναπαραγωγή δεν πρέπει να θεωρείται αυτή που θα μας αφήσει με περισσότερα πουλιά από όσα την ξεκινήσαμε, αλλά αυτή που θα προκαλέσει τις λιγότερες απώλειες ή και καμιά. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει:
  • Η αναπαραγωγή να ξεκινά και να τελειώνει έγκαιρα.
  • Να αναπαράγουμε πάντοτε και μόνο τα υγιή πουλιά.
  • Να έχει προηγηθεί σωστή διατροφική προετοιμασία.
  • Η αναπαραγωγή να γίνει σε σωστό κλουβί.
  • Να έχει ληφθεί μέριμνα για την αποκατάσταση των απογόνων.
Αναλυτικότερα: <Link Removed>

Η φροντίδα του καναρινιού​

Γνωρίζοντας τώρα μερικά πράγματα για τα καναρίνια, μπορείτε να συμπεράνετε ότι η <Link Removed> δεν είναι και πολύ δύσκολη υπόθεση, θα πρέπει όμως να γίνεται με υπευθυνότητα και συνέπεια, όπως άλλωστε θα πρέπει να φροντίζουμε κάθε ζωντανό που έχουμε επιλέξει να φροντίζουμε. Η εμπειρία είναι κάτι που θα έρθει με τον καιρό, ενώ η σωστή ενημέρωση είναι κάτι που μπορούμε να σας προσφέρουμε με όλη μας τη διάθεση.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια σε θέματα φροντίδας των καναρινιών σας, γράψτε το μήνυμά σας στο <Link Removed> για να συζητήσετε το θέμα σας με τα υπόλοιπα μέλη μας.

Τέλος, εάν υπάρχει κάποιο θέμα που δεν έχει καλυφθεί επαρκώς σε αυτόν τον οδηγό, μπορούμε να το συζητήσουμε σε κάποιο από τα Forums για Καναρίνια του PetBirds.

Σχετικό περιεχόμενο​

<Link Removed>
 
Back
Top