Φροντίδα Τα κοτσύφια φτιάχνουν φωλιά στη νεραντζιά του κήπου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Έλεν
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Έλεν

PB New Member
Εγγραφή
22 Μαϊ 2019
Μηνύματα
179
Πόλη
Αθήνα
Γειά σας αγαπημένη ομάδα! Τον τελευταίο καιρό χαζεύω τα κοτσυφια να φτιάχνουν την φωλιά τους στην φουντωτη νερατζια του μικρού κήπου στο πατρικό μου σπίτι στα Πατήσια... Σκαλίζουν όλο τον κήπο ανακατεύουνε τις γλάστρες πετάνε από εδώ και από εκεί τα χώματα αλλά χαλάλι τους! Παλαιότερα είχαν φτιάξει πάλι φωλιά στο ίδιο δέντρο δυστυχώς βρίσκαμε σπασμένα τα αυγά τους! Ελπίζω όλα να πάνε καλά και η φύση να κάνει την δουλειά της όπως μόνο αυτή ξέρει! Αύριο θα προσπαθήσω να βγάλω φωτογραφία γιατί σήμερα με την βροχή ήταν δύσκολο να σκαρφαλώσω μπας και μπορέσω να σας δείξω το όμορφο σπίτι που χτίζουν.
 
Ελπίζω όλα να πάνε καλά και η φύση να κάνει την δουλειά της όπως μόνο αυτή ξέρει! Αύριο θα προσπαθήσω να βγάλω φωτογραφία γιατί σήμερα με την βροχή ήταν δύσκολο να σκαρφαλώσω μπας και μπορέσω να σας δείξω το όμορφο σπίτι που χτίζουν.
Ελένη, για να μπορέσει να κάνει η φύση τη δουλειά της, προσπάθησε να αντισταθείς στην παρόρμηση να φωτογραζίσεις τη δραστηριότητά τους. Αν είναι να το κάνεις, καν το τουλάχιστον από απόσταση.
 
Παιδιά σήμερα η φωλιά ήταν διαφορετική. Μου φάνηκε σαν να να γέρνει. Οι κότσυφες εξαφανισμένοι άφαντοι! Μόνο μία στιγμή ήρθε ο μαύρος, στάθηκε δίπλα από την φωλιά και αυτό ήταν! Ίσως με την χθεσινή βροχή η φωλιά χάλασε.. Αναρωτιέμαι, δεν ξέρω ο καιρός θα δείξει.. Τράβηξα φωτογραφία από το μπαλκονάκι -βεράντα που καθόμαστε όπου από εκεί βλέπαμε και το χτίσιμο της φωλιάς και όπως σας έγραψα σκαλιζε ανενόχλητος τον κήπο καθημερινά.. Υπάρχει περίπτωση να την αφήσουνε αν κάτι πήγε στραβά; 20200310_104039__1583846349_33389.webp20200310_104049__1583846427_10532.webp20200310_104119__1583846492_85739.webp
 
Υπάρχει περίπτωση να την αφήσουνε αν κάτι πήγε στραβά;
Ναι, φυσικά. Αν η φωλιά δεν είναι κατάλληλη για οποιονδήποτε λόγο ή αν έχουν αισθανθεί όχι άνετα με τον περιβάλλοντα χώρο, μπορεί να την εγκαταλείψουν.
 
Και εμένα κάτω στον κήπο που έχουμε τον ακούω κάθε πρωί, έχουν τόσο ωραία και μελωδική φωνη. 😊 Μαλλον κ σε εμένα φτιάχνουν φωλιά μιας και ο κοτσυφας είναι από τα πρώτα πουλιά που φτιάχνουν νωρίς την φωλιά τους, αρχές Μαρτίου αν δεν κάνω λάθος. Εκτός και αν απλώς προσπαθεί να προσεγγίσει το θηλυκό του.
Δεν ξέρω αν μένεις Αθήνα (μιας και έβρεξε) πάντως κάπου διάβασα πολύ παλιά ότι ο καιρός λόγω του ότι είναι Μάρτιος ακόμη παίζει τον ρόλο του και μπορεί να χάλασε την φωλιτσα τους η οι νεοσσοί (αν υπήρχαν) να μην τα καταφεραν και έτσι το ζευγάρι να πήγε αλλού.
Μια άλλη περίπτωση θα μπορούσε να είναι ότι σε περίπτωση άλλων επισκεπτών (άλλα είδη πτηνών) ο κοτσυφας να χρειάστηκε να υπερασπιστεί την φωλιά του, μιας και δεν διστάζει να το κάνει, είναι πολύ θαρραλέο πουλακι, να χαλασε η φωλιά και να έφυγαν.
🤔
 
Ευχαριστώ! Το δέντρο που φτιάξανε φωλιά είναι στην βεράντα του σπιτιού δεν έδειχναν τόσο καιρό ότι ενοχλούνται με την παρουσία μας και ας είναι τόσο κοντά μας. Μου είχε κάνει εντύπωση με τι θάρρος πλησίαζε και σκαλιζε τα χώματα ενώ είμαστε κάθε πρωί εκεί. Τελος πάντων ελπίζω να μην πήγε χαμένος ο κόπος του... Η φωλιά πάλι γέρνει δεν ήταν έτσι εχθές το πρωί. Θα δούμε..
[automerge]1583849031[/automerge]
@Sina, Όχι νεοσσοί δεν υπήρχαν... Σήμερα ήρθε για λίγο ο αρσενικός στάθηκε πλάι στην φωλιά δεν μπήκε μέσα όπως τις προηγούμενες φορές και μετά έφυγε! Πράγματι υπέροχη φωνη πόσο δίκιο έχεις!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ίσως να μην κρίνει την φωλιά κατάλληλη (είτε χάλασε λόγω καιρικών συνθηκών, είτε από επίθεση, η για οποιονδήποτε άλλο λόγο) εφόσον γέρνει και γι'αυτό να μην μπήκε μέσα. Θα φανεί στην πορεια, μπορεί και να ξανά έρθει 😊
 
Ωραία είναι η φωνή του κότσυφα. Αν και επαρχία εδώ, δεν ακούς κανέναν μετά το τέλος της κυνηγετικής περιόδου. Γιατί αραγε; 🙃

Αυτό με το κυνήγι και τα πτηνά δεν μπόρεσα να το καταλάβω ποτέ...
 
Πάρα πολλά μπορεί να έχουν συμβεί, αλλά και τίποτα επίσης. Θα δούμε. Πάντως αυτό που είχα διαβάσει, είναι ότι από ένα σημείο κι έπειτα, τα κοτσυφάκια (όταν έχουν μεγαλώσει λίγο) τα διασπείρουν, βασικά τα οδηγούν σε διαφορετικά μέρη το καθένα και μετά πηγαίνουν εκεί οι γονείς, στην κάθε μεριά δλδ, ώστε να τα φροντίσουν. Από κάποιους επιστήμονες, αυτή η συμπεριφορά ερμηνεύεται ως αύξηση των πιθανοτήτων να επιβιώσουν (μιας επίθεσης στη φωλιά ή στο ίδιο μέρος) όσο το δυνατό περισσότερα πουλάκια.
 
Και τα κοτσυφακια γίνονται γεύμα;
Εξαρτάται... Αν εννοείς ότι μπορεί να φαγωθούν από κάποιον ιπτάμενο ή μη θηρευτή, η απάντηση είναι ναι.
Παρεπιπτόντως, τι γίνεται με τα πουλιά και τη φωλιά; Το θηλυκό (καφέ) εμφανίστηκε καθόλου;
 
Καλημέρα! Όχι η έκπληξη μου ήταν ότι δεν γνώριζα ότι τρώγονται τα κοτσυφια... Δεν είχα ιδέα για το κυνήγι τους! Λοιπόν λόγω των ημερών δεν μπορούσα να είμαι καθημερινά στο σπίτι της μητέρας μου για να δω αν επανήλθαν.. Νομίζαμε πως είχαν φύγει μέχρι προχθές που μιλήσαμε στο τηλέφωνο και μου είπε πως το είδε στο δέντρο που είναι η φωλιά. Θα δείξει!
 
Back
Top