Καναρίνια Τα λιποχρωμικά καναρίνια χρώματος

Τα λιποχρωμικά καναρίνια είναι η πρώτη μετάλλαξη στην οποία ο γονιδιακός συνδυασμός απέτρεψε την εμφάνιση της μελανίνης στο φτέρωμά και στα κεράτινα μέρη του κορμιού των πουλιών.

Περιγραφή λιποχρωμικών καναρινιών​

Η ύπαρξή αυτών των καναρινιών χάνεται στο βάθος των αιώνων ενώ υπάρχουν αναφορές για λευκά καναρίνια το 17ο αιώνα. Καταγεγραμμένες όμως αναφορές έχουμε από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1920, όταν και παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις.

Όλα τα λιποχρωμικά καναρίνια έχουν το υποπτέρωμά* τους λευκό. Με τον όρο υποπτέρωμα εννοούμε το τμήμα της βάσης των φτερών που αφορά το πρώτο 1/3 του συνολικού μήκους του φτερού. Το υπόλοιπο τμήμα του φτερού, είτε βάφεται κίτρινο, είτε βάφεται κόκκινο, είτε δε βάφεται καθόλου και παραμένει λευκό.

* Στο άρθρο ορολογία και ανάλυση όρων στην εκτροφή πτηνών θα βρείτε όλους τους όρους που θα αναφερθούν στη συνέχεια.

Η ύπαρξη μελανικών στοιχείων στο υποπτέρωμα ή στο φτέρωμα των πουλιών αλλά και στα κεράτινα μέρη (ράμφος, πόδια, δάχτυλα, νύχια) που πρέπει να έχουν το χρώμα της σάρκας, βγάζει αμέσως το πουλί εκτός των standarts και συνεπώς των κρίσεων.

Κίτρινο λιποχρωμικό καναρίνι​

Τα κίτρινα λιποχρωμικά καναρίνια, αποτελούν τη βασική εικόνα που έχει ο κάθε άνθρωπος όταν ακούει τη λέξη καναρίνια.

Πρόκειται για λιποχρωμικά καναρίνια που τα φτερά τους στο τελείωμα βάφτηκαν κίτρινα. Συναντιούνται σε τρεις τύπους φτερώματος που είναι ο έντονος, ο χιονέ - παγωμένος και ο μωσαϊκός.

Κίτρινο χιονέ - παγωμένο (Yellow frost)​

Κίτρινο χιονέ καναρίνι

Κόκκινο λιποχρωμικό καναρίνι​

Το κόκκινο λιποχρωμικό καναρίνι παρουσιάστηκε το 1950 από εκτροφέα που κράτησε ως επτασφράγιστο μυστικό τη δημιουργία και τον τρόπο βαφής τους και μόνο μετά το θάνατό του έγιναν γνωστά όλα αυτά, όταν η σύζυγος χάρισε το αρχείο του στο σύλλογό του.

Σε αυτά τα καναρίνια οι άκρες των φτερών έχουν βαφεί κόκκινες και συνεπώς το τελικό αποτέλεσμα προσφέρει αυτήν την όμορφη εικόνα των κόκκινων λιποχρωμικών καναρινιών. Και σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει έντονος τύπος φτερώματος, ο χιονέ - παγωμένος και ο μωσαϊκός.

Κόκκινο έντονο και χιονέ (Red intensive Red frost)​

Κόκκινο έντονο και χιονέ

Στα κόκκινα αλλά και στα κίτρινα λιποχρωμικά καναρίνια υπάρχει και η μετάλλαξη avorio ή ivory (κρεμ χρωματισμός - το χρώμα του ελεφαντόδοντου).

Λευκό λιποχρωμικό καναρίνι​

Για την περίπτωση που δεν υπάρχει βαφή στις άκρες του φτερώματος έχουμε τα λευκά καναρίνια. Στα λευκά καναρίνια συναντούμε το εντελώς λευκό ή υπολειπόμενο καναρίνι και το λευκό κυρίαρχο ή επικρατές.

Η διάκριση των δύο αυτών πουλιών είναι εφικτή αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τα φτερά οδηγούς, τα φτερά πτήσης δηλαδή των πουλιών, που στο λευκό κυρίαρχο καναρίνι παρουσιάζουν μια κίτρινη ή κόκκινη χρωματική διαφοροποίηση.

Λευκό κυρίαρχο (White dominate)​

Λευκό κυρίαρχο

Λευκό υπολειπόμενο (White recessive)​

Λευκό υπολειπόμενο

Κυρίαρχα ονομάζουμε τα λευκά καναρίνια εξαιτίας της επιβολής του λευκού φτερώματος έναντι του κόκκινου ή κίτρινου χρώματος φτερών το οποίο περιορίστηκε μόνο στα φτερά πτήσης.

Σχετικό περιεχόμενο​

Τα λιποχρωμικά καναρίνια
Τύποι πτερώματος καναρινιών
 
Back
Top