Καναρίνια Τα λιποχρωμικά καναρίνια

Τι είναι τα λιποχρωμικά καναρίνια, ποια είναι τα χρώματά τους και ποιος ο μηχανισμός απόδοσης των χρωμάτων αυτών στο πτέρωμα των καναρινιών.

Εισαγωγή: Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και προκλητικές πτυχές της αναπαραγωγής καναρινιών, είναι η διατήρηση και η βελτίωση της χρωματικής τους παρουσίας, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες των καθορισμένων προτύπων κάθε ποικιλίας.


Η ενασχόληση μ’ αυτή την εκτροφική προσπάθεια κατά πρώτον απαιτεί, μια γενική γνώση της διατροφής, αναπαραγωγής και συντήρησης τους και κατά δεύτερον, την κατανόηση και προσπάθεια εφαρμογής ορισμένων απλών κανόνων γενετικής κληρονομιάς.

Εδώ, θα προσπαθήσω να δώσω, κάποιες απαντήσεις στα ερωτηματικά που γεννιούνται γύρω από την ύπαρξη των λιποχρωμικών, αλλά και γύρω από τις παλαιότερες καθώς και νέες γνώσεις για την γενετική συμπεριφορά των λιποχρωμικών μεταλλάξεων.

Ποια είναι τα λιποχρωμικά καναρίνια​

Λιποχρωμικά ονομάζουμε τα καναρίνια που είναι φαινοτυπικά, εντελώς κενά μελανινικών χρωστικών ουσιών. Εμφανίζουν μόνο κάποιο από τα τρία βασικά χρώματα φόντου. Κίτρινο, Λευκό, Κόκκινο. Για την ύπαρξή τους ευθύνεται μια μετάλλαξη που έχει επισυμβεί στον αρχέγονο τύπο και έχει χαρακτήρα ανεξάρτητο του φύλου (αυτοσωματική). Κατά τη μετάλλαξη αυτή, σημειώνεται αναστολή της λειτουργίας ορισμένων ενζύμων, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η εναπόθεση μελανίνης κι' έτσι αυτή, να μην εμφανίζεται καθόλου στο πτέρωμα.

Χρώματα​

Υπάρχουν τρία μόνον χρώματα βάσης, αλλά και τρεις διαφορετικές αφετηρίες της παρουσίας τους.
  1. Κίτρινο. Είναι το πρώτο χρώμα βάσης, προερχόμενο από τον άγριο πρόγονο του καναρινιού (Serinus canaria).
  2. Λευκό. Είναι το αποτέλεσμα δύο αυτοσωματικών μεταλλάξεων διαφορετικών μεταξύ τους. Βρίσκονται δηλαδή σε διαφορετικό γενετικό τόπο και έχοντας διαφορετική δράση, δίνουν δυο διαφορετικές ποικιλίες λευκών (διαφορετικός φαινότυπος). Κυρίαρχα και Υπολειπόμενα.
  3. Κόκκινο. Είναι αποτέλεσμα υβριδισμού. Ανθρώπινης παρέμβασης.
Κάθε ένα από αυτά τα χρώματα χρειάζεται ιδιαίτερη διατροφική αντιμετώπιση αλλά και κατανόηση της γενετικής συμπεριφοράς του.

Λιποχρώματα​

Πρόκειται για χρωστικές ουσίες που διαλύονται στο λίπος των πουλιών και μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Λαμβάνονται μέσω της διατροφής, μεταβολίζονται και εν τέλει σταθεροποιούνται στο δέρμα. Τα φτερά είναι προϊόντα επιδερμικά. Κάθε καναρίνι, ανάλογα με τη γενετική πληροφορία που φέρει, μεταφέρει και διανέμει τα λιποχρώματα στα φτερά του.


Στάδια αφομοίωσης - επεξεργασίας - μεταφοράς των λιποχρώμάτων​


Γονίδια αφομοίωσης καροτενοειδών

Α) Οι λιποδιαλυτές φυτικές ουσίες (καροτενοειδή), ξανθοφύλλες και καροτένια, πρέπει να αφομοιωθούν από το πουλί.

Γονίδια αφομοίωσης καροτενοειδών – LOCUS K.
  • Κ (κεφαλαίο) = Αρχέγονο κυρίαρχο αλληλόμορφο.
  • k (μικρό) = Μεταλλαγμένο υποχωρητικό αλληλόμορφο.
  • ΚΚ = Πλήρης αφομοίωση (Κίτρινο).
  • Κk = Ελλειπής αφομοίωση (Λιπόχρωμα, από μέτριο έως φτωχό).
  • kk = Αναστολή αφομοίωσης καροτενοειδών (Λευκό Υπολειπόμενο)
Β) Οι ουσίες αυτές πρέπει να μετατραπούν σε πραγματικές χρωστικές, μέσω της μεταβολικής διαδικασίας και δράσης του ίδιου του οργανισμού.

Γονίδια μετατροπής ξανθοφύλλης σε κίτρινο χρώμα - LOCUS G
  • G = Κυρίαρχο αλληλόμορφο, g = Υποχωρητικό αλληλόμορφο
  • GG = Απόλυτη μετατροπή
  • Gg = Μερική μετατροπή. Δεν έχει παρατηρηθεί
  • gg = Aδυναμία μετατροπής. Δεν έχει παρατηρηθεί.
Γ) Οι ήδη επεξεργασμένες χρωστικές πρέπει να διανεμηθούν στα φτερά.
Γονίδια μεταφοράς λιποχρώματος – LOCUS F.
Αρχικά, συγκεντρώνονται στο δέρμα του πουλιού. Στην συνέχεια επικάθονται στις αρχικές δομές των φτερών που βρίσκονται στο δέρμα και τέλος, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, διανέμονται σ’ αυτά. Το τελευταίο βήμα αφορά στον καθορισμό του τρόπου, δηλαδή την ποσότητα και την πυκνότητα με την οποία θα συσσωρευτούν οι χρωστικές αυτές στις δομές των φτερών.

Γονίδια μεταφοράς λιποχρώματος - LOCUS F
  • F = Κυρίαρχο αλληλόμορφο (μεταλλαγμένο),
  • f = Υποχωρητικό αλληλόμορφο (αρχέγονο).
  • ff = Κανονική μεταφορά λιποχρώματος στο πτέρωμα.
  • Ff = Μερική μεταφορά (Λευκό Κυρίαρχο).
  • FF= Aναστολή μεταφοράς λιποχρώματος (Lethal factor).

Κίτρινα λιποχρωμικά​



Κίτρινο λιποχρωμικό καναρίνιΓια τους επίδοξους εκτροφείς της ποικιλίας έντονο-χιονέ, εκτροφική επιδίωξη πρέπει να είναι, ένα καναρίνι με πλούσιο, απόλυτα ομοιόμορφα κατανεμημένο λιπόχρωμα, σε μια όσο το δυνατόν πιο λεμονί απόχρωση.

Εργαλεία
  • Καθαρά πουλιά, με πλήρη αφομοίωση και διανομή των καροτενοειδών.
  • Σωστή επιλογή ζευγαριών συνδυασμένη με τον τελικό στόχο (πτερώματα).
  • Συμμετοχή του οπτικού μπλε παράγοντα που σημαίνει:

Κίτρινο λεμονί​

Ο "οπτικός μπλε παράγοντας" μεταβάλλει τη δομή του φτερού. Αποτέλεσμα αυτού είναι η διαφοροποίηση στην ανάκλαση του φωτός που δημιουργεί μια απόκλιση στο οπτικό αποτέλεσμα προς το μπλε (μπλε + κίτρινο = πράσινο).

Για τους εκτροφείς των καναρινιών μωσαϊκού πτερώματος, το ζητούμενο είναι ένα σωστά κατανεμημένο λιπόχρωμα σε όσο το δυνατόν πιο λευκό φόντο.

Δείτε επίσης


Λευκά καναρίνια​



Πρόκειται για πουλιά που πέραν από την απουσία μελανινών παρουσιάζουν και απουσία λιποχρωμάτων. Υπάρχουν δύο κατηγοριές, προϊόντα δυο ξεχωριστών μεταλλάξεων. Με γνώμονα αυτή τη διαφορετική γενετική συμπεριφορά τους, πήραν και τα ονόματά τους.

Κυρίαρχα​

Λευκό κυρίαρχο καναρίνιΓονιδιακά χαρακτηριστικά: Έκφραση κυρίαρχη, ανεξάρτητη (μη συνδεόμενη με το φύλο) και σε διαφορετικό γενετικό τόπο (locus) από το υπολειπόμενο λευκό.

Δράση της μετάλλαξης: Το γονίδιο του Κυρίαρχου λευκού δεν δρα επί της μεταβολικής διαδικασίας των καροτενοειδών και έτσι δεν αναστέλλει την παραγωγή των χρωστικών. Απλά, περιορίζει τη διανομή τους στο πτέρωμα σχεδόν εξ' ολοκλήρου, πλην των 3ων-4ων αρχικών κινητηρίων φτερών. Λίπος υποκίτρινο.

Θεωρείται ότι βρίσκεται πάντα σε ετεροζυγωτή μορφή. Σε αντίθετη περίπτωση (ομοζυγωτίας) ο παράγων είναι θανατηφόρος και μάλιστα πριν την εκκόλαψη των εμβρύων. Ενδεικνυόμενη διασταύρωση είναι αυτή με τα κίτρινου παράγοντα λιποχρωμικά που ανήκουν στις κατηγορίες πτερώματος έντονο ή χιονέ.

Η διασταύρωση Λευκού Κυρίαρχου Χ Κίτρινου αποδίδει:
  • 50% Κίτρινα - 50% Λευκά Κυρίαρχα
Η διασταύρωση δύο Λευκών Κυρίαρχων αποδίδει:
  • 25% Κίτρινα
  • 50% Λευκά Κυρίαρχα
  • 25% Λευκά διπλού παράγοντα Ομοζυγωτά - (Lethal factor). Να αποφεύγεται!

Γενότυποι που προκύπτουν κατά τη διασταύρωση δύο λευκών κυρίαρχων​

1-K-x-K.jpg

Γενότυποι που προκύπτουν κατά τη διασταύρωση κυρίαρχου Χ υποχωρητικό/κίτρινο​

1-kxy1.jpg

Γενότυποι που προκύπτουν κατά τη διασταύρωση κυρίαρχου Χ υποχωρητικό/λευκό κυρίαρχο​

1-kxy2.jpg
Η μετάλλαξη Λευκό Υπολειπόμενο (αδυναμία αφομοίωσης καροτενοειδών) δρα επιστατικά επί αυτής του Λευκού Κυρίαρχου (μερική μεταφορά λιποχρώματος)​


Βοηθητικός πίνακας ανάγνωσης αποτελεσμάτων διασταυρώσεων λευκών και κίτρινων​

1-genettic-b.jpg
Η ομοζυγωτή μορφή της μετάλλαξης του γονιδίου που αναστέλλει την αφομοίωση των καροτενοειδών, δηλαδή το Υποχωρητικό Λευκό (kk), έχει στατική δράση. Μπορούμε να πούμε δηλαδή ότι πίσω του πάντα κρύβει κάτι από τα δύο. Είτε Κίτρινο, είτε Λευκό Κυρίαρχο.​

Υπολειπόμενα​

Λευκό υπολειπόμενο καναρίνιΓονιδιακά χαρακτηριστικά: Έκφραση υποχωρητική, ανεξάρτητη ( μη συνδεόμενη με το φύλο).

Δράση της μετάλλαξης: Το γονίδιο του υποτελούς λευκού δρα κατασταλτικά στην αφομοίωση των καροτενοειδών που προσλαμβάνει το πουλί μέσω της διατροφής του. Ως εκ τούτου, ένα λευκό υπολειπόμενο, είναι ένα πουλί χωρίς λιπόχρωμα (ολόλευκο).

Το δέρμα του είναι ροζ-μωβ, στο χρώμα των αιμοφόρων αγγείων, που διέρχονται κάτω από αυτό. Το υπάρχον πιθανά λίπος του, δεν χρωματίζεται (λευκό).

Η διασταύρωση δυο ατόμων της μετάλλαξης αποδίδει
  • 100% καθαρά Λευκά Υπολειπόμενα.
Ενδεικνυόμενη διασταύρωση επίσης είναι αυτή με τα κίτρινου παράγοντα λιποχρωμικά που ανήκουν στις κατηγορίες πτερώματος έντονο (ή χιονέ). Προσοχή ιδιαίτερη πρέπει να δίδεται στον τομέα πτέρωμα, μιας και η δομή του φτερού έχει σχέση με την εμφάνιση του λευκού, καθώς επηρεάζει άμεσα τον τρόπο με τον οποίον ανακλάται το φως.

Δείτε επίσης


Κόκκινα λιποχρωμικά​



Κόκκινο καναρίνιΟι γενετικές πληροφορίες που ελέγχουν την παραγωγή του κόκκινου χρώματος δεν προέκυψαν από μια τυχαία μετάλλαξη κάποιων γονιδίων, αλλά από την διαφοροποίηση της λειτουργίας τους, μετά απ’ τη δημιουργία και την συνεχή βελτίωση γόνιμων υβριδίων από τη σύζευξη των καναρινιών με τον κόκκινο σπίνο της Βενεζουέλας.

Νεότερες επιστημονικές έρευνες μας αποκαλύπτουν το ιδιαίτερα πολύπλοκο ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ του κόκκινου λιποχρώματος και της παρουσίας του στα καναρίνια μας.

Κατ' αρχάς, η μετατροπή μέρους των καροτενοειδών σε κόκκινο χρώμα εντοπίστηκε ότι οφείλεται όχι σε ένα, αλλά σε δυο ομάδες γονιδίων.

Πολυπαραγοντική
  • Όταν και οι δύό παράγοντες ευρίσκονται σε ομοζυγωτή μορφή, τότε υπάρχει κόκκινη απόχρωση στον φαινότυπο.
  • Όταν και οι δύο βρίσκονται σε ετεροζυγωτή, έχουμε μια πορτοκαλί απόχρωση.
Σε κάθε περίπτωση για την εμφάνιση ενός ικανοποιητικού κόκκινου χρώματος, απαιτείται ομοζυγωτία στον δεύτερο παράγοντα (επιδερμίδα) και τουλάχιστον ένα μεταλλαγμένο αλληλόμορφο (ετεροζυγωτία), στον πρώτο (ένζυμο).

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι το κόκκινο και το κίτρινο, δεν ανάγονται σε μεταξύ τους αλληλόμορφα γονίδια.

Η συνέπεια του παραπάνω, για τα κόκκινα λιποχρωμικά, σημαίνει ότι η παραγωγή κίτρινου λιποχρώματος σε αυτά, είναι κανονικά ενεργή.

Ο φαινοτυπικά κόκκινος χρωματισμός προκύπτει τελικά από μια σημαντική διαφοροποίηση, υπέρ των κόκκινων, στην ποσότητα των κατανεμημένων χρωστικών στο πτέρωμα.

Μετάλλαξη Ιβουάρ​

Ιβουάρ καναρίνι
Είναι ένας ιδιαίτερος παράγων που διαφοροποιεί πλήρως τον φαινότυπο ενός λιποχρωμικού καναρινιού.

Γονιδιακά χαρακτηριστικά. Μετάλλαξη υπολειπόμενη συνδεδεμένη με το φύλο (φυλοσύνδετη).

Δράση της μετάλλαξης. Ως αποτέλεσμα μιας τροποποίησης στη δομή του πτερώματος, το λιπόχρωμα εμφανίζεται αραιωμένο κατά το ήμισυ. Η δράση της μετάλλαξης εκτείνεται ομοιόμορφα, σε όλο το εύρος του πτερώματος, περιλαμβανομένων των φτερών πτήσης και ουράς.

Σχετικό περιεχόμενο​

Τα λιποχρωμικά καναρίνια χρώματος
Τύποι πτερώματος καναρινιών
 
Ενημέρωση άρθρου
  • Προσθήκη των γραφημάτων που αφορούν στους γενοτύπους που προκύπτουν κατά τη διασταύρωση λευκών καναρινιών.
  • Προσθήκη βοηθητικού πίνακα ανάγνωσης αποτελεσμάτων διασταυρώσεων λευκών και κίτρινων καναρινιών.
 
Back
Top