Καναρίνια Τα μελανινικά καναρίνια

Τα μελανινικά καναρίνια αποτελούν τη μία από τις δύο κύριες κατηγορίες των καναρινιών χρώματος. Η έτερη κατηγορία είναι τα λιποχρωμικά καναρίνια.

Τα μελανινικά καναρίνια χρώματος​

Μελανινικά καναρίνιΗ μελανίνη είναι χρωστική ουσία του σώματος που καλύπτει το δέρμα και τα φτερά των πουλιών. Ανάλογα με τη συγκέντρωση της, μπορεί να παράξει χρώματα όπως το μαύρο, το καφέ και το ανοιχτό κίτρινο.

Εκτός από το χρωματισμό, η μελανίνη προσδίδει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και προστασία στα σημεία που υπάρχει. Έτσι ένα σκουρόχρωμο μελανινικό πτηνό έχει ανθεκτικότερο πτέρωμα από ένα λευκό πτηνό.

Σε αντίθεση με τα λιποχρωμικά, η χρωστική στα μελανινικά καναρίνια είναι εμφανής. Οι ακόλουθοι όροι: Έντονο, μη Έντονο και Μωσαϊκό αφορούν στον τύπο του πτερώματος και ορίζουν την κατηγορία όλων των ποικιλιών μελανίνης με κόκκινο ή κίτρινο χρώμα βάσης και περιλαμβάνουν και τα Ιβουάρ.

Για το λιποχρωμικό χρώμα οι απαιτήσεις είναι οι ίδιες όπως για τα λιποχρωμικά πουλιά. Η αξιολόγηση των ραβδώσεων μελανίνης εξαρτάται από την κατηγορία και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Περισσότερα για τα λιποχρωμικά καναρίνια.

Κλασικά μελανινικά χρώματα​


Οι κλασικές ποικιλίες μελανινικών καναρινιών χωρίζονται σε τέσσερις τύπους (σειρές):
  1. Μαύρα
  2. Καφέ
  3. Αχάτες
  4. Ιζαμπέλ
Αυτές υποδιαιρούνται σε δύο ομάδες.
  1. Οξειδωμένα χρώματα (Μαύρο και Καφέ)
  2. Αραιωμένα χρώματα (Αχάτης και Ιζαμπέλ)

Οξειδωμένα χρώματα​


Στους οξειδωμένους τύπους (το μαύρο και το καφέ) τα πτηνά παρουσιάζουν τη μέγιστη έκφραση της ευμελανίνης στο κεντρικό τμήμα και σχεδόν καθ 'όλο το μήκος του φτερού. Έτσι έχουμε ραβδώσεις που είναι μακριές, ευρείες και αδιάκοπες.

Το Λιποχρωμικό χρώμα που βρίσκεται ανάμεσα στις ραβδώσεις είναι αναλογικό. Στα Έντονου τύπου πρέπει να αποτελείται από 40% Μελανίνη και 60% Λιπόχρωμα. Στα μη Έντονου και Μωσαϊκού τύπου καναρίνια, η Μελανίνη πρέπει να αποτελεί το 60% και Λιπόχρωμα το 40% του χρώματος.

Οι ώμοι, τα φτερά πτήσης και της ουράς χρωματίζονται αποκλειστικά με τη σχετική ευμελανίνη, με εξαίρεση τα τελειώματα (άκρες) που εμφανίζουν το λιποχρωμικό χρώμα της βάσης.

Το λιποχρωμικό χρώμα πρέπει να είναι καθαρό και ομοιόμορφα κατανεμημένο (σύμφωνα πάντα με την κατηγορία του εν λόγω πουλιού). Τα πτηνά δεν πρέπει να παρουσιάζουν καθαρές περιοχές (απουσία μελανινικής χρώσης).

Αραιωμένα χρώματα​


Στους αραιωμένους τύπους (αχάτης και ιζαμπέλ) τα πτηνά παρουσιάζουν χαρακτηριστική μείωση της ευμελανίνης. Αυτό μας δίνει ένα λεπτότερο σχέδιο από αυτό των οξειδωμένων πτηνών και γι αυτό πρέπει να είναι λεπτό και διακοπτόμενο.

Κατηγοριοποίηση κλασικών μελανινικών​



Μαύρα (Black)​

Το μαύρο είναι ο αρχέγονος τύπος καναρινιού. Πρόκειται για το χρώμα από το οποίο προέκυψαν στη συνέχεια οι υπόλοιπες μεταλλάξεις.

Δείτε
Τα μαύρα καναρίνια αναλυτικά
Συλλογή πολυμέσων μαύρων καναρινιών

Καφέ (Brown)​

Η Καφέ είναι υπολειπόμενη, φυλοσύνδετη μετάλλαξη. Χαρακτηρίζεται από την αναστολή της παραγωγής της μαύρης ευμελανίνης με αποτέλεσμα να εμφανίζεται καλύτερα η καφέ ευμελανίνη στο πτέρωμα των καναρινιών.

Δείτε
Τα καφέ καναρίνια αναλυτικά
Συλλογή πολυμέσων καφέ καναρινιών

Αχάτης (Agate)​

Η μετάλλαξη του αχάτη αποτελεί τον 1ο παράγοντα αραίωσης μελανίνης. Είναι υπολειπόμενη, φυλοσύνδετη μετάλλαξη, η οποία αφαιρεί το καφέ χρώμα από το πτέρωμα ενώ διατηρεί το μαύρο και το γκρι.

Δείτε
Τα καναρίνια αχάτες αναλυτικά
Συλλογή πολυμέσων καναρινιών αχάτη

Ιζαμπέλ (Isabel)​

Η μετάλλαξη ιζαμπέλ στη πραγματικότητα δεν είναι μια νέα μετάλλαξη κάποιου γονιδίου αλλά η συνύπαρξη των μεταλλάξεων καφέ και αχάτη στο ίδιο πουλί.

Δείτε
Τα καναρίνια ιζαμπέλ αναλυτικά
Συλλογή πολυμέσων καναρινιών ιζαμπέλ

Νεότερες μεταλλάξεις​



Παστέλ (Pastel)​

Η μετάλλαξη παστέλ αποτελεί τον 2ο παράγοντα αραίωσης της μελανίνης στα καναρίνια. Είναι υπολειπόμενη, φυλοσύνδετη μετάλλαξη. Μειώνει την ένταση του μαύρου μετατρέποντάς το σε γκρι ανθρακί, χωρίς να προκαλεί αποχρωματισμό στα φτερά και στην ουρά.

Δείτε
Η μετάλλαξη παστέλ στα καναρίνια, αναλυτικά
Συλλογή πολυμέσων καναρινιών παστέλ

Οπάλ (Opal)​

Η μετάλλαξη οπάλ αποτελεί τον 3ο παράγοντα αραίωσης της μελανίνης στα καναρίνια. Είναι αυτοσωμική, υπολειπόμενη μετάλλαξη. Προκαλεί τη μείωση της έντασης των μελανινών και συγκέντρωση της ευμελανίνης κάτω από τον κεντρικό άξονα του φτερού.

Δείτε
Τα καναρίνια οπάλ αναλυτικά
Συλλογή πολυμέσων καναρινιών οπάλ

Σατινέ (Satinette)​

Η μετάλλαξη σατινέ αποτελεί τον 4ο παράγοντα αραίωσης της μελανίνης στα καναρίνια. Είναι φυλοσύνδετη μετάλλαξη, υπολειπόμενη (γονίδιο αλληλόμορφο του Αχάτη) που χαρακτηρίζεται από την ολική έλλειψη μαύρης ευμελανίνης και φαιομελανίνης. Εμφανίζει μόνο κατάλοιπα καφέ ευμελανίνης τα οποία έχουν κοκκινωπή - μπεζ απόχρωση.

Δείτε
Τα καναρίνια σατινέ αναλυτικά
Συλλογή πολυμέσων καναρινιών σατινέ

Γκριζόπτερα (Greywings)​

Η μετάλλαξη γριζόπτερα προκαλεί μέγιστη αραίωση του κεντρικού τμήματος του φτερού με μεγάλη αραίωση της γκριζόμαυρης ευμελανίνης στις άκρες του φτερού.

Δείτε
Η μετάλλαξη Γκριζόπτερο στα Καναρίνια αναλυτικά

Φαιό (Phaeo)​

Η μετάλλαξη φαιό είναι αυτοσωμική υπολειπόμενη, η μόνη που αναστέλλει την εμφάνιση της Ευμελανίνης (Μαύρης και Καφέ) και επιτρέπει την πλήρη εμφάνιση της φαιομελανίνης.

Δείτε
Η μετάλλαξη φαιό στα καναρίνια αναλυτικά
Συλλογή πολυμέσων καναρινιών φαιό

Τοπάζιο (Topaz)​

Η μετάλλαξη Τοπάζιο είναι αυτοσωμική, υπολειπόμενη, αλληλόμορφη της φαιό που έχει κυρίαρχο χαρακτήρα επ' αυτής. Χαρακτηρίζεται από την πλήρη απουσία φαιομελανίνης και την τροποποίηση του χρώματος της ευμελανίνης.

Δείτε
Τα καναρίνια τοπάζιο αναλυτικά
Συλλογή πολυμέσων καναρινιών τοπάζιο

Έουμο (Eumo)​

Η μετάλλαξη έουμο είναι αυτοσωμική, υπολειπόμενη. Χαρακτηρίζεται από μείωση της μαύρης εμυελανίνης (σε μαύρα και αχάτες) και της καφέ ευμελανίνης στα καναρίνια της καφέ σειράς. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1981.

Δείτε
Τα καναρίνια έουμο αναλυτικά
Συλλογή πολυμέσων καναρίνια έουμο

Όνυχας (Onyx)​

Η μετάλλαξη όνυχας είναι αυτοσωμική, αλληλόμορφη της οπάλ. Χαρακτηρίζεται από την τροποποίηση της μετατόπισης της ευμελανίνης προς το εσωτερικό των φτερών

Δείτε
Τα καναρίνια όνυχας αναλυτικά
Συλλογή πολυμέσων καναρινιών όνυχα

Κοβάλτιο (Cobalt)​

Η μετάλλαξη κοβάλτιο είναι αυτοσωμική υπολειπόμενη. Χαρακτηρίζεται από τη διεύρυνση των περιοχών της ευμελανίνης σε όλο το πτέρωμα, μέχρι τις άκρες των φτερών στις πτέρυγες.

Δείτε
Τα καναρίνια κοβάλτιο αναλυτικά
Συλλογή πολυμέσων καναρίνια κοβάλτιο

Ίασπης (Jaspe)​

Η μετάλλαξη Jaspe είναι αυτοσωμική και έχει κυρίαρχο χαρακτήρα. Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση εισαγωγής γενετικού υλικού, αυτή το φορά από το Siskin Μαγγελάνο (Spinus magellanica).

Δείτε
Τα καναρίνια ίασπης αναλυτικά
Συλλογή πολυμέσων καναρινιών jaspe
 
Back
Top