Φροντίδα Τα παιχνίδια και η συμβολή τους στην ανάπτυξή των παπαγάλων

Τα παιχνίδια είναι από τα κύρια αξεσουάρ στη φροντίδα των παπαγάλων λόγω του σημαντικού τους ρόλου στην ανάπτυξη, τη δημιουργική απασχόληση και την καλή ψυχική υγεία των παπαγάλων.

Γιατί τα παιχνίδια είναι απαραίτητα για τους παπαγάλους;​

Παιχνίδια απασχόληση παπαγάλωνΤο περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν τα πουλιά μας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που επηρεάζει την εξέλιξη τους και την υγεία τους. Αγοράζοντας ή αναπαράγοντας παπαγάλους μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, πρέπει να έχουμε φροντίσει να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο περιβάλλον για αυτούς, που να μοιάζει με το φυσικό τους περιβάλλον, γεγονός που είναι αρκετά δύσκολο.

Ένα μεγάλο και άνετο κλουβί είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Απαραίτητα αξεσουάρ, εκτός από τα σκεύη που θα προσφέρουμε καθημερινά στον παπαγάλο μας φρέσκια τροφή και νερό, είναι και τα παιχνίδια.

Το παιχνίδι αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα στη ζωή του πουλιού. Ειδικά για τους παπαγάλους που ζουν στην άγρια φύση, η καθημερινότητά τους συνίσταται στην εξερεύνηση για αναζήτηση τροφής, επικοινωνία και κοινωνική επαφή με τα υπόλοιπα μέλη του κοπαδιού, πέταγμα και φυσικά παιχνίδι με τα άπειρα υλικά που απλόχερα προσφέρει η φύση και το περιβάλλον.

Σκεφτείτε πως μπορεί να νιώθει ένα πουλί που ζει μόνο του μέσα σε ένα μεγάλο άδειο κλουβί χωρίς συντρόφους και χωρίς να έχει κάτι δημιουργικό να γεμίσει τις ώρες του ειδικά κατά την απουσία του ιδιοκτήτη του.

Τα παιχνίδια δίνουν στα πουλιά το ερέθισμα και την σωματική δραστηριότητα που χρειάζονται για να αναπτυχθούν βιολογικά, γνωστικά και κοινωνικά. Μέσα από το παιχνίδι αναπτύσσουν δεξιότητες, βελτιώνουν, αναπτύσσουν και ανακαλύπτουν τις σωματικές τους ικανότητες και δυνατότητες.

Δραστηριοποιούμενα με παιχνίδια-αντικείμενα, τα πουλιά δε νιώθουν ανία. Σπάνια θα δούμε πουλιά που παίζουν να μαδούν τα φτερά τους. Αντίθετα θα τα δούμε να είναι ενεργητικά και δραστήρια, να προσπαθούν να φτάσουν, να πιάσουν, να αρπάξουν, να κουνήσουν τα παιχνίδια, με τα πόδια ή τα ράμφη τους, ανακαλύπτοντας τις ιδιαιτερότητές του κάθε παιχνιδιού. Ενθουσιάζονται να σκαρφαλώνουν σε σκάλες, να κουνάνε κουδουνάκια, να ραμφίζουν ξύλινα παιχνίδια, να σχίζουν με το ράμφος τους χαρτιά ή χαρτόνια, να κρεμιούνται ανάποδα και να ταλαντεύονται από σχοίνινους κρίκους.

Πολλά είδη παπαγάλων έχουν την ικανότητα να εκπαιδεύονται με παιχνίδια ενσφηνώσεων και παιχνίδια μιας λύσης όπως μικρά πάζλ ή κρίκους. Μπορούμε ακόμα να τα δούμε να κάνουν ποδήλατο, πατίνι ή να βάζουν μικρές μπάλες σε ένα κουτάκι. Φυσικά όλα αυτά είναι αποτέλεσμα συνεχούς ενδιαφέροντος από τον ιδιοκτήτη τους που οπωσδήποτε δεν θέλουν οι παπαγάλοι τους να γίνονται κλόουν, αλλά έχουν κατανοήσει την σπουδαιότητα της ενεργητικής και δημιουργικής απασχόλησης για την σωματική και ψυχική τους υγεία.

Με την ενασχόληση με τα παιχνίδια ενθαρρύνονται να απελευθερώνουν όλη τους την ενέργεια, να διασκεδάζουν, να βελτιώνουν την νοητική τους κατάσταση να μειώνουν το άγχος τους και να διατηρείται η ψυχική τους ισορροπία. Μετά από μια δημιουργική μέρα γεμάτη ενέργεια, τα πουλιά νιώθουν τη ανάγκη να χαλαρώσουν και να παραμείνουν ήρεμα, χωρίς να ενοχλούν με δυνατές κραυγές τους ιδιοκτήτες τους.

Σχετικό περιεχόμενο​

Παιχνίδια για παπαγάλους
 
Back
Top