Γενικά Τα περι φωνής στα αρσενικα καναρινια

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης geofad
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

geofad

PB New Member
Εγγραφή
27 Νοε 2008
Μηνύματα
60
Πόλη
Αθήνα
Θα ήθελα να ρωτήσω.. Τα καναρίνια φτιάχνουν τη φωνή τους από τα ακούσματά τους, ή σχετίζεται και με τη φωνή του πατέρα τους ή κάποια γονίδια; Το ρωτάω, γιατί κάποτε είχα ένα αρσενικό, με ωραία φωνή αλλά όχι με κάποιο ιδιαίτερο χαρακτρστικό. Ένας από τους γιους του απέκτησε εντελώς διαφορετική φωνή. Μάλιστα δεν είχα ποτέ καναρίνι με τέτοια φωνή. Απ όσο έψαξα ήταν κάτι σαν παφλασμός (νερού) ή gluck. Το περίεργο ήταν πως κανένα άλλο αρσενικό από αυτό τον πατέρα δεν είχε τέτοια φωνη..
 
Βασικά το καναρινάκι σου έχει πάρει τα μισά γονίδια κ από τη μαμά του! Κ η μαμά του είχε πάρει τα μισά γονίδια από τον πατέρα της κ τα άλλα μισά από τη μαμά της. Άρα μπορεί η φωνή του να μοιάζει με τον παππού του, από αυτό το σόι. Το ίδιο ισχύει κ για τον μπαμπά του!
Τώρα με ποιανού τη φωνή μοιάζει ακριβώς δεν θα το μάθεις αν δεν διαθέτεις ένα γενεαλογικό δεντρό!
Για να το καταλάβεις περισσότερο σκέψου εσένα. Δεν είσαι ολόιδιος με τον πατέρα σου! Έχεις πάρει κ από τα 2 σόγεια!
 
ναι το καταλαβαίνω αυτό.. Διστυχώς και οι δύο γονείς ήταν αγοραστοί και επίσεις το πουλάκι πέθανε όταν ήταν περίπου 1μισι έτους.. Το μόνο που μου φαίνεται πολύ περίεργο είναι πως δεν είχα άλλο αρσενικό με αυτή τη φωνή ούτε από αυτό το ζευγάρι, αλλά ούτε και από άλλη μάνα και τον ίδιο πατέρα.. Πάνε 3 χρόνοα που έγινε αυτό αλλά δε μπορώ να το βγάλω απ τ μυαλό μου γιατί δεν έχω βρει ούτε στο εμποριο πουλάκι με αυτό το χαρακτρ..
 
προφανως το καημενο ειχε στο ρεπερτοτιο του καποιο χαρακτηριστικο ηχο των waterslager malinois to " klok ". Κοιτα στο YouTube - Broadcast Yourself. για βινταεκια αυτης της ρατσας. Αν αναγωνρισεις αυτο τον ηχο,τοτε διαλεξε στο μελλον να ασχοληθεις με αυτα τα πουλια πιο συστηματικα αφου μαθεις για την εκπαιδευση τους
 
το θέλω πολύ αλλά ξέρω ελάχιστα για τα καναρίνια φωνής. Μόνο κάποιεσ ράτσες κ καποιους ήχους..
 
Γενικα οι τρεις ρατσες καναρινιων φωνης (μαλινουα, χαρζ,τιμπρανος) ειναι σχετικα ευκολες απο πλευρας της βασικης φροντιδας. Δεν εχουν καποιες ιδιαιτεροτητες στη διατροφη, δεν απαιτουνται απο το κατοχο οι γνωσεις γυρω απο φτερωματα, χρωματα και λοιπα. Ετσι η φροντιδα ακομα και απο εναν αρχαριο δεν ειναι κατι το τραγικο. Τωρα το θεμα εκπαιδευσης ειναι αλλο κεφαλαιο. Δεν ειναι κατι απλο αλλα ταυτοχρονα δεν ειναι και κατι που πρεπει να ανυσηχει τον μεσω κατοχο.
Ως αναφορα την φωνη θα σου πω για τα μαλινουα αν και πιστευω οτι το ιδιο ισχυει και για τις υπολοιπες δυο ρατσες. Η φωνη λοιπον κληρωνομειτε στα νεαρα πουλια και θεωρειτε οτι τον κυριο λογω τον εχει το θυληκο.Απο τους κληρονομικους αυτους παραγοντες το νεαρο πουλι αποκτα αυτο που λεμε ταλεντο ή χαρισμα και ταυτοχρονα την ανατομια και το στισημο. Μεσω της εκπαιδευσης ο εκτροφεας θα αναδειξει αυτο το ταλεντο,θα του μαθει τις κυριες φωνες και ταυτοχρονα θα καταφερει να παρει το 100% απο αυτο. Η φωνη επομενως ειναι κατι το οποιο κληρωνομειτε και ταυτοχρονα διδασκεται. Ο ενας παραγοντας συμπληρωνει τον αλλο.
 
ευχαριστώ.. Δεν είμαι και αρχάριος, απλά δεν έχω ασχοληθεί με καναρια φωνής. Δε με προβληματίζει η φροντίδα, αλλά όπως είπες κ εσύ, η εκπαίδευση.. Δημήτρη, τελικά μάλλον από μαλινούα κράταγε.. Δε φούσκωνε τόσο πολύ αλλά σήγουρα φούσκωνε πολύ περισότερο από τα άλλα καναρίνια μου και η φωνή του έμοιαζε πολύ με αυτών των μαλινούα... Τελευταία μου έχουν πέσει κάτι λευτά οπότε μπορεί να παρω κανένα φωνης..Αν και έχω κιόλας αρκετά και δ ξέρω αν μπορώ να χωρέσω κ άλλα κλουβια..
 
Αν θέλει κάποιος να έχει καναρίνια φωνής δεν μπορεί να έχει κι' άλλης κατηγορίας
πουλάκια. Η εκμάθηση και η κατοχύρωση της σωστής φωνής δεν σηκώνουν παρεμβολές
και άσχετους ήχους απο τα άλλα πουλάκια της συντροφιάς.Αν βέβαια θέλει απλά να υπάρχει
μέσα σ' όλα και μια αλλιώτικη φωνή που να σπάει την μονοτονία, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, τότε έχει καλώς.
 
Eχω ενα καναρινι που εδω και 3 εβδομαδες δεν εχει βγαλει αχνα τιποτα απο φωνη ουτε τσιου.
Ξαφνικα σημερα το πρωι το ακουσα να τραγουδαει μπερδεμενα και σιγα σιγα σαν να ειναι μικρο και μαθαινει της πρωτες του νοτες, μετα απο καποιες ωρες και ως τωρα η φωνη του εχει αλλαξει και κανει και διαφορετικες φωνες απο αυτες που ειχα ακουση και ηξερα.

ΥΓ το καναρι αυτο το εχω εδω και 2 χρονια πρωτη φορα μου το κανει.
 
Υπάρχει μια εμπειρική (υποθέτω) γνώση, που λέει οτι μετά απο κάθε πτερόρροια
τα πουλιά μαθαίνουν απ' την αρχή να κελαηδούν, σαν να μην έχουν καθόλου μνήμη.
Σαν να έχουν ξεχάσει τελείως αυτό που "έλεγαν".
-Τώρα η επιστημονική έρευνα και γνώση λέει οτι οι συνδέσεις των νευρώνων που απαρτίζουν το ανώτερο κέντρο του εγκεφάλου τους, με βάση το οποίο ελέγχουν την ποιότητα του τραγουδιού, καταρρέουν μετά το πέρας της αναπαραγωγικής περιόδου. Ετσι παύουν να τραγουδούν, και οτι μετά την πτερόρροια δημιουργείται ένα εντελώς καινούργιο δίκτυο απο νευρικά κύτταρα που "επαναπρογραμματίζεται" για να πεί τα τραγούδια της νέας αναπαραγωγικής περιόδου. 😱
Υ. Γ Θα ψάξω να βρώ και την ανάλογη έρευνα, ώστε οι Αγγλομαθείς να μας την μεταφράσουν
καλύτερα. 😉
 
σε αναμονη των σημαντικοτατων στοιχειων απο τον κ. Μακη (ευχαριστουμε!) να δωσω και αυτο λινκ Bird Song: Biological Themes and

δεν εχω προλαβει να το διαβασω (χθες το ανακαλυψα αργα) αλλα πιθανον να αναφερει κατι αντιστοιχο,ισως και αλλα σημαντικα
 
Back
Top