Γενικά Τα πουλιά στις πόλεις

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Georgina
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Georgina

PB Supporter
Εγγραφή
11 Σεπ 2006
Μηνύματα
6.134
Πόλη
Αθήνα
Όσοι λατρεύουν την παρατήρηση και τη φωτογράφηση των πουλιών αλλά τους λείπει ο χρόνος για εξορμήσεις στην ύπαιθρο, μετά την Κυριακή, 25 Μαρτίου δεν θα έχουν καμιά δικαιολογία! Δεκάδες είδη πουλιών ζουν και κινούνται, σε διάφορα σημεία, μέσα και γύρω από την πόλη. Κάποια απ’ αυτά τα σημεία, τα γνωρίζουμε! Ποια είναι αυτά; Η απάντηση...

την Κυριακή, 25 Μαρτίου και ώρα 11.00 π. Μ.
στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» (αίθουσα εκδηλώσεων Naturashop), παρουσίαση με θέμα: «Τα πουλιά στις πόλεις»
Εισηγητής: Χρήστος Βλάχος – φωτογράφος άγριας φύσης
Σας περιμένουμε!


Όλες οι εκπαιδευτικές παρουσιάσεις που πραγματοποιούνται στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» (μια Κυριακή κάθε μήνα) είναι ανοιχτές για το κοινό, βασίζονται σε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλη την Ελλάδα και συνοδεύονται από συμβουλές για μελλοντικούς birdwatchers, φωτογράφους άγριας φύσης αλλά και για όσους θέλουν να βλέπουν και να ακούν τη φύση γύρω τους. Οι θεματικές ενότητες που καλύπτουν είναι: παρατήρηση και αναγνώριση πουλιών, ιδιαιτερότητες των βιοτόπων, πτήσεις και συμπεριφορά, μέσα και εξοπλισμός παρατήρησης, κανόνες προσέγγισης, εποχές και μετανάστευση.
 
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΟΥΝ Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ(ΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΗΘΕΛΑΝ)ΟΠΟΤΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΑΥΤΗΣ.
 
Eνας εξαιρετικος φωτογραφος πουλιών, ο κος Χρηστος Βλάχος, ηταν ο εισηγητης της παρουσιασης με θεμα:" Τα πουλια στις πολεις". Στην 2ωρη παρουσιαση μας εδειξε σε φωτογραφιες περιπου 240 ειδη πουλιών που μπορει να συναντησει κανεις στην πόλη. Και λεγοντας πόλη δεν εννουμε μονο την Αθηνα αλλα καθε μεγαλη πολη της Ελλάδας στην οποια μπορει να μεταναστευσουν, να μετοικισουν και να χτισουν τις φωλιες τους πολλα απο αυτα τα ειδη πουλιων. Η προβολη των φωτογραφιων συνοδευτηκε και απο συζητηση για τα χαρακτηριστικα του κάθε ειδους, τον τροπο που χτιζουν τις φωλιες τους, επισης ακουστηκαν αστειες ιστοριες (πχ για τον κουκο) καθως και τον τοπο και τις συνθηκες υπο τις οποιες τραβηχτηκε η καθε φωτογραφια.

Πραγματικα δεν πιστευα οτι μπορει να υπαρχουν τοσα ειδη πουλιων. Σπουργιτια, περιστερια, δεκαοχτουρες, φλωρια, καρδερινες, λουγαρα, σκαρθακια, σπίνοι, καλόγεροι, ψαρόνια, κουρουνες, γαλαζοπαπαδιτσες, μαυροτσιροβακοι, βασιλισκοι, μυγοχαφτες, κοτσυφια, κοκκινολαιμηδες, λευκοσουσουραδες, αλλα και βραχοκιρκινεζα, κορμορανοι, σταχτοτσικνιας, φαλαριδες, καλαμοκανας, μπεκατσινια, τσαλαπετεινοι, κισσες κουκοι, κουρουνες, καρακαξες ήταν μερικα απο τα ειδη που συγκρατησα. Τα υπόλοιπα 200 συγχωρειστε με αλλα μου διαφευγουν.

Ειναι καταπληκτικο το γεγονος οτι οι περισσότερες απο τις φωτογραφιες που ειδαμε, τραβηχτηκαν στην Αθηνα και στα περιχωρα αλλά και τα βουνα που την περιβάλλουν. Ποσοι απο εμας αραγε εχουμε την δυνατοτητα να παρατηρουμε τα πουλια και την φυση; Μαλλον πρεπει να αναπτυξουμε την ικανότητα της παρατηρητικότητας, της υπομονης και κυριως της ηρεμιας για να μπορεσουμε να διακρινουμε τους θησαυρους που μας χαριζει απλόχερα η φυση:)

Εντος των ημερων θα στειλω καποιες απο τις φωτογραφιες που τραβηξα ετσι για μοιραστουμε τον φυσικο μας πλούτο.
 
το προηγουμενο σαββατο, στα μνηματα Αναστασεως του Κυριου-οσοι ξερουναπό Θεσσαλονίκη, ειδα ενα παπαγαλο ελευθερο, καταπρασινο με πορτοκαλι ραμφος. Είχα ακουσει απο φίλους οτι καποιοι ζουν ελέυθεροι στη θερμη, περαία κτλ αλλα δεν περιμενα οτι θα έβλεπα έναν😎 δυστυχως και λόγω της περιστασης δεν μπορεσα να βγαλω φωτο...
 
Κατερινα, τα πουλια υπάρχουν παντου αρκει να εχουμε τα ματια μας και τα αυτια μας παντοτε ανοιχτα για να τα εντοπισουμε! Κινουνται αναμεσα μας, τρυπωνουν στις αυλες μας, κρυβονται στους θαμνους, πεταριζουν στα παρκα, μας "χρησιμοποιουν" για να μπορεσουν να επιβιωσουν. Καποια απο αυτα ειναι ευπροσαρμοστα και μας πλησιαζουν και "κλεβουν" το φαγητο κυριολεκτικα μεσα απο τα χερια μας.Βλ. σπουργιτες. Ενω καποια αλλα ειναι πιο διστακτικα. Αν θελουμε να βλέπουμε περισσότερα πουλια μπορουμε να τα βοηθησουμε με τους τροπους που προτεινουν οι ορνιθολογοι στο αντιστοιχο site. Παραθετω ενα αυτουσιο κειμενο, για οσους ενδιαφερονται:

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ [/B]

Μπορείτε να βάλετε τροφή για να ταϊσετε τα πουλιά κρεμόντας ένα ρηχό ξύλινο κουτί από ένα κλαδί ή καρφώνοντας το σ'ένα πάσσαλο, σε ύψος τουλάχιστον 1,5 μέτρου ώστε να μη μπορούν να το φτάσουν γάτες ή άλλα σαρκοφάγα. Μερικά είδη πουλιών μαθαίνουν πολύ γρήγορα να χρησιμοποιούν και να εξαρτώνται από αυτή την πηγή τροφής, γι'αυτό ανανεώνετέ την τακτικά.

Βάλτε ακόμη νερό για να πιούν ή να πλυθούν τα πουλιά. Μπορείτε να κρεμάσετε κάτω από το κουτί αράπικα φυστίκια ή μισή καρύδα για τις παπαδίτσες.

Φτιάξτε μια φωλιά από μια ξύλινη σανίδα σύμφωνα με το σχέδιο αυτό και τις διαστάσεις που δίνονται πιο πάνω. Τα πουλιά μπορούν ακόμα να χρησιμοποιήσουν τηγάνια ή γλάστρες (που είναι βέβαια τρυπημένες για να φεύγουν τα νερά της βροχής), όταν είναι κρυμμένες μέσα σε θάμνους.

Αφήστε τη βλάστηση να αναπτυχθεί όσο το δυνατό περισσότερο ώστε να φωλιάσουν τα πουλιά. Αν βρείτε μια φωλιά μην την ξαναεπισκεφθείτε και μην πιάσετε τα αυγά ή τα μικρά
Να δειτε που συντομα ολο και περισσότερα διαφορετικα -ξεχωριστα ειδη θα σας επισκέπτονται και θα εχετε την εκπληκτικη ευκαιρια, αν διαθετετε παραλληλη αρκετη υπομονη, να τα φωτογραφισετε! 🙂

Με την ευκαιρία, επισυνάπτω μερικές φωτογραφίες από το πάρκο και την εκδήλωση, όπως είχα άλλωστε υποσχεθεί.
 

Συνημμένα

  • birds4 019.webp
    birds4 019.webp
    15,2 KB · Προβολές: 132
  • IMG_0106.webp
    IMG_0106.webp
    7,1 KB · Προβολές: 122
  • IMG_0084.webp
    IMG_0084.webp
    9,8 KB · Προβολές: 121
  • IMG_0083.webp
    IMG_0083.webp
    9,9 KB · Προβολές: 120
  • IMG_0103.webp
    IMG_0103.webp
    19 KB · Προβολές: 135
  • IMG_0104.webp
    IMG_0104.webp
    14,8 KB · Προβολές: 130
  • IMG_0102.webp
    IMG_0102.webp
    17,1 KB · Προβολές: 132
  • IMG_0097.webp
    IMG_0097.webp
    19,8 KB · Προβολές: 121
Back
Top