Αναπαραγωγή Τα cockatiel γέννησαν χωρίς να βάλω φωλιά

Dionysis Dur

PB New Member
Εγγραφή
17 Νοε 2015
Μηνύματα
176
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Έχω ένα ζευγάρι cockatiel τα οποία εχουν κάνει 1 γέννα. Ο αρσενικος είναι 3,5 ετών και το θυληκό 3. Η προηγούμενη γέννα ξεκίνησε τον Σεπτεμβριο και τελείωσε τον Δεκέμβριο. Την Δευτέρα καθάρησα το κλούβι και σήμερα βρηκα στον πάτω 2 αυγά τα οποια περιποιουνται πάρα μα πάρα πολυ. Και εδώ ερχονται τα εξής ερωτήματα: 1) Να τους βάλω ξανά την φώλια και να γίνει η όλη διαδικασία, ή 2) να τα αφαιρέσω; Ξέχασα να πώ πως τα πουλία ζευγαρώναν αρκετά τον τελευταίο καιρό. Υπάρχει πιθανότητα να μπερδέυτηκαν λόγω της κακοκαιρίας των τελευταίων 2 εβδομάδων και να νομίχαν πως ήρθε πάλι ο καιρός;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Καλησπερα! Η περιοδος δεν ειναι καταλληλη για αναπαραγωγη τωρα και λογω ζεστης αλλα και γιατι ξεκιναει κ η πτερορροια σιγα σιγα! Οποτε παιρνεις τα αυγα! Καντα κανα μπανακι, αλλαξε λιγο τη διαρρυθμιση του κλουβιου και βαζε τα αν μπορεις κ λιγο πιο νωρις για υπνο, ωστε να φυγουν απο τη φαση της αναπαραγωγης!
 
Ζαχαρια, στη περιπτωση που τα αυγα ειναι ενσπορα;
Για οποιαδηποτε περιπτωση αναφερθηκα!Γιατι να τυρρανιστουν τα πουλια μεσα στο κατακαλοκαιρο και τη ζεστη; Δεν υπαρχει λογος!
 
Για οποιαδηποτε περιπτωση αναφερθηκα!Γιατι να τυρρανιστουν τα πουλια μεσα στο κατακαλοκαιρο και τη ζεστη; Δεν υπαρχει λογος!

Σε καταλαβαινω απολυτα, ειναι μια επικίνδυνη περιοδος, λεω εγω τωρα, εαν υπαρχει ηδη ζωη μεσα στα αυγακαι με τις θερμοκρασιες που επικρατουν αυτη την περιοδο ο Διονυσης και ο καθε Διονυσης δε θα μπορουσε να βγαλει τα αυγα απο τους γονεις ωστε να τα "εκκολαψει" εκεινος και μετα να τα ταισει στο χερι;
 
Και εγώ απο την αρχη ακεφτόμουν να τα αφαιρέσω διοτι τόση ζέστη ειναί αρκετα επικινδυνη λογω της χαμηλής υγρασίας. Βεβαια εχω και στην πίσω άκρη του μυαλού μου να τα κρατησω. Δεν θα τα αφήσω στους γονείς τους απλά εχω ένα φίλο που ασχολειτε με καναρίνια και εχει μηχανή, κρεμα μου έχει μείνει λίγη απο την προηγούμενη γεννα, αλλα απ' οτι βλεπω μαλλον θα τα αφαιρεσω.
 
να τα "εκκολαψει" εκεινος και μετα να τα ταισει στο χερι;
Αδόκιμη τακτική και εξαιρετικά επικίνδυνη για τα πουλιά.
Καλύτερα αν δεν υπάρχουν σοβαρές υποδομές και γνώσεις να αποφεύγονται τέτοιες πρακτικές.
Σίγουρα έχει ζέστη και σίγουρα δεν πρέπει να έχουμε πουλιά σε δοκιμασία αναπαραγωγής αυτό το διάστημα...
στη περιπτωση που τα αυγα ειναι ενσπορα;
Τα ένσπερμα αυγά των πουλιών που εκτρέφουμε δεν έχουν μεγαλύτερη αξία από τα ένσπερμα αυγά από κότες που αγοράζουμε στα μάρκετ τροφίμων.
Εγώ θα τα πετούσα και θα επέτρεπα στα πουλιά ήρεμα να μπουν στη χειρότερη από άποψη απαιτήσεων περίοδο που είναι η πτερόρροια... Αν δεν κάνω λάθος και οι παπαγάλοι ακολουθούν αυτή την τακτική αυτό το διάστημα.
Βεβαια εχω και στην πίσω άκρη του μυαλού μου να τα κρατησω.
αλλα απ' οτι βλεπω μαλλον θα τα αφαιρεσω.
Νομίζω πως θα πρέπει να μπεις στη διαδικασία προστασίας τους.. και όχι έκθεσης σε κάθε είδους κίνδυνο.
Προτείνω να ακολουθήσεις την πιο ώριμη δεύτερη σκέψη σου.
εχω ένα φίλο που ασχολειτε με καναρίνια και εχει μηχανή,
Τι είδους μηχανή έχει; Εκκολαπτική;
 
Αν σας πω οτι τα αυγα του supermarket νομιζα οτι ηταν ολα ασπορα θα με πιστεψετε; Και φυσικα δεν συνιστώ σε κανεναν απειρο να κανει κατι απο αυτο που εγραψα, αλλα οπως εγραψε ο Διονυσης ετυχε και ειδε κατα λαθος τα αυγα κατα το καθαρισμα, που σημαινει οτι δεν ξερουμε ποσο καιρο ειναι τα αυγα εκει, αν μεσα εχει ηδη δημιουργηθεί το πτηνο;
 
αν μεσα εχει ηδη δημιουργηθεί το πτηνο;
Δεν ξέρω σε αυτή την περίπτωση ποιο είναι το σωστό...
Όμως μια ωοσκόπηση.. https://community.petbirds.gr/threads/Μέσα-και-τρόποι-ωοσκόπησης.29732/ θα βοηθούσε πάρα πολύ στο να πάρει την πιο σωστή απόφαση...
Ας δούμε πρώτη.. Τι θα μας "πουν τα αυγά"... και μετά συζητούμε για τα υπόλοιπα.
 
Σε οποιαδηποτε περιπτωση τα υγα θα πρεπει να αφαιρεθουν! Για το να τα αφησεις στους γονεις εξηγησα το λογο! Οσον αφορα τωρα αυτο που λετε να μπουνε σε μηχανη κτλ ειναι πολυ δυσκολο το μεγαλωμα ενος ενοσσου απο τη πρωτη μερα! Ειδικη θερμοκρασια, brooder, ταισμα καθε 2 ωρες! Ποιος θα τα κανει αυτα;Εχεις ξαναταισει πουλακι; Δεν ειναι καθολου ευκολο!
 
Το κλουβί το καθάρησα την Δευτέρα το πρωί. Την Τρίτη δεν εδωσα καθόλου σημασία στου κλουβι και σήμερα το πρωί που πηγα να αλλάξω νερό ειδα τα αυγα στον πάτω οποτε τα αυγα ειναι πολυ πρόσφατα. Μαλιστα πριν απο λίγο αφαίρεσα και τα δύο αυγά. Ομως πιστέυω οτι θα μου κανει κι αλλο αυγό γιατι την βλέπω λιγο πρησμενη. Θα αλλάξω και την διαρρυθμιση και βλέπουμε.
 
αρα ξεκινησε την τριτη, τοτε καλο ειναι να μην τα αφηνεις μεσα, αλλα δεν γνωριζω αν πρεπει να βαλεις ψευτικα για να μην στρεσαριστεί το πουλι. Βεβαια περιμενε και τους πιο ειδικους.
 
Δεν χρειάζεται ειδικός για να αποφασίσει ο φίλος μας αν πρέπει να συνεχίσει ή να σταματήσει αυτή την προσπάθεια.
Μάλιστα από όσα έχω καταλάβει ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία απομάκρυνσης των αυγών και άρα διακοπής της διαδικασίας,
 
Καλα κατάλαβε ο Γιάννης, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θέλω να κουράσω τα πουλιά καθολου διοτι θα τα βάλω για αναπαραγωγή οπως κάθε χρόνο μετά τον Σεπτεμβρη.
 
Καλησπέρα, πλεον ολα καλα! Εβγαλα τα αυγα, τα βάζω για ύπνο πιο νωρίς, άλλαξα και τη διαρρυθμιση λίγο και ολα μια χαρα. Δεν μου έκανε αλλο αυγο και δέν νομίζω να μου κάνει, αν κανει θα σας ενημερώσω!
 
Σε καταλαβαινω απολυτα, ειναι μια επικίνδυνη περιοδος, λεω εγω τωρα, εαν υπαρχει ηδη ζωη μεσα στα αυγα,

Ζωή μέσα στα (ένσπορα) αυγά αρχίζει να υπάρχει αφου ξεκινήσει το συστηματικό κλωσημα και αφού φτάσει μέσα στο αυγό συγκεκριμένη θερμοκρασία και υγρασία. Οι λεγόμενες ιδανικές συνθήκες, αυτές που ρυθμίζουμε και στις κλωσσομηχανές.
Όπως είπε και ο Γιάννης...όπως τα αυγά που καταναλώνουμε,έτσι είναι και το κάθε αυγό που γεννιέται...άρα δεν υπάρχει λόγος να νιώσουμε "τύψεις" οτι σκοτώνουμε μια ζωή αν πετάξουμε ένα αυγο που η εκκόλαψη του μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στο ζευγάρι μας...
Αυτή την εποχή θα πρέπει να αποτρέπουμε τα πουλάκια μας να προχωράνε σε γέννα γιατί οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και η υγρασία πολύ χαμηλή... Μη ιδανικές συνθήκες για αναπαραγωγή.
Και γιατί να να ταλαιπωρήσουμε το ζευγάρι μας να φτάσει τη θερμοκρασία του σώματος του γύρο στους 37 βαθμους ώστε να εκκολαφθούν τα αυγά τους ένω τα υπόλοιπα πουλάκια συτή την εποχή με 30 βαθμούς έξω προσπαθούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους ώστε να νιώσουν πιο άνετα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι η μειωμένη υγρασία αυτή την εποχή... Με αποτέλεσμα να ξεκινέι η δημιουργιά της ζωής μέσα στο αυγό αλλά στο τέλος να μην ολοκληρώνεται..
 
Βαγγελη μου, οταν διαβασα το ποστ του Διονυση, εδωσα σημασια στο οτι βρεθηκαν 2 αυγα που τα περιποιουνται παρα μα παρα πολυ καλα, δεν εδωσα πολυ σημασια στο ποτε τα βρηκε, εκει ηταν το λαθος μου, νομιζα οτι τα αυγα ηταν εκει τουλαχιστον μια εβδομαδα, αλλα και παλι ποτε δεν συνεστησα την συνεχεια του κλωσίματος, διοτι γνωριζω οτι το ζευγαρι δε θα την παλευε. Μονο και μονο εαν ειχε δημιουργηθεί ζωη στα αυγα ειπα να "κλωσησει " μονος του εαν εχει την εμπειρια, διοτι θα ηταν κριμα να πεταχτουν 2 ζωες στα σκουπιδια.

Υ. Γ. Ειμαι σιγουρος οτι τα αυγα που αγοραζουμε απο τα μαρκετς ειναι ασπορα.
 
Back
Top