Διατροφή Τελικά, το ρούπσεν είναι βλαβερό για τα καναρίνια;

Καλησπέρα! Τελικά το ρούψεν είναι βλαβερό για τα καναρίνια;
Σίγουρα όχι σαν γενική απάντηση, το ρούπσεν που περιέχεται στις συσκευασμένες τροφές αποτελεί ένα ποσοστό του πλήθους των σπόρων που περιέχονται σε αυτό και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.
Υπάρχουν όμως λόγοι που κάποιος επιλέγει ή όχι να δώσει ένα μείγμα που περιέχει ρούπσεν ανάλογα με την ράτσα των καναρινιών που εκτρέφει.
Το ρούπσεν μπορεί να επηρεάσει το ''βάψιμο'' ενός καναρινιού χρώματος και για αυτό οι αντίστοιχοι εκτροφείς το αποφεύγουν.
Στα καναρίνια φωνής επίσης δεν το δίνουν όλο το χρόνο αλλά για λίγο πριν τους διαγωνισμούς.
Ανάλογα με την ράτσα καναρινιών που εκτρέφουμε διαλέγουμε τους σπόρους που ταιριάζουν καλύτερα σε αυτά και στις ιδιαιτερότητες τους.
 
@myrtiki Τότε μπορείς να του δίνεις όλο τον χρόνο τροφή που περιέχει ρούπσεν...
Προσωπικά ούτε τώρα που έχω καναρίνια χρώματος δίνω ούτε και παλιότερα που είχα τιμπράντο...
Ο λόγος αυτά που είχα διαβάσει και για τα μεταλλαγμένα αλλά και για τα όχι...
Επίσης λόγω του χαμηλού κόστους το παρακάνανε σε ποσοστό στις τροφές που το περιείχε σε βάρος άλλων πιο ακριβών όπως πχ η περίλλα και το καναβούρι...
 
Το ρουπσεν που χρησιμοποιείται στα μειγματα ειναι θεωρητικα ο μεταλλαγμένος σπορος που στερείται του βλαβερου ερουκικου οξεως που φερει ο αρχεγονος σπορος.
Υπο αυτο το πρισμα ειναι ασφαλη και τα προιοντα ανθρωπινης καταναλωσης που προερχονται απο τον συγκεκριμενο σπορο.

Παραμενει βεβαια ενας λιπαρος σπορος που παχαινει τα πτηνα οταν ειναι σε μεγαλη ποσοτητα.
 
Όχι αλλά από αυτά που διαβάζω δεν μπορώ να βγάλω άκρη.
Η χορήγηση ρούπσεν επηρεάζει σωματικά ένα καναρίνι φωνής και μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που τραγουδάει.
Αυτό αφορά εκτροφείς που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς με νέα πουλιά και προσπαθούν να φτάσουν τα πουλιά τους στο τέλειο σημείο των δυνατοτήτων τους για να διεκδικήσουν τα αντίστοιχα βραβεία.

Παρακάτω είναι ένα κομμάτι από ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο της Ε.Λ.Ι. Τ.

''Ξεχωριστή μνεία αξίζουν οι επονομαζόμενες nabinizantes (ρουπσενικές) φωνές οπότε τα καναρίνια παρουσιάζουν τονικά ελαττώματα. Σε αυτή τη περίπτωση παρόλο που εκτελούν σωστά τις διαφορετικές στροφές που έχουν φτάσει τα ενήλικα καναρίνια, αυτά δεν έχουν φτάσει τη σεξουαλική ωριμότητα. Η φτωχή τονικότητα του τραγουδιού τους οφείλεται στην υπερβολική χορήγηση στο μείγμα, σπόρων γογγυλιού (ρούπσεν) (D. Rafael Leon Rivero, “H εκπαίδευση του καναρινιού Roller”, Pajaros, no 7, 2 Epoca, σελ. 16 (1969): «Το γογγύλι περιέχει ουσίες βρογχοκηλικές που προκαλούν αύξηση (υπερπλασία) του θυρεοειδούς, αδένα που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού των πουλιών και που μέσω της ορμόνης της (θυροξίνη) ενισχύει την έκκριση των όρχεων -και όλοι γνωρίζουμε ότι το τραγούδι των πουλιών εξαρτάται από αυτή την έκκριση- οπότε όσο πιο αυξημένη είναι τόσο πιο στριγκό θα είναι και το τραγούδι. Η υπερπλασία στην οποία αναφερόμαστε βλάπτει την έκκριση της θυρεοειδούς ορμόνης που σαφώς μειώνεται στο κυκλοφορικό και άρα η διέγερση στους όρχεις του πουλιού δε θα είναι τόσο έντονη και το τραγούδι του που έχει άμεση σχέση, όπως είπαμε, θα είναι και πιο απαλό. Ο εκτροφέας θα πρέπει να αποφύγει οπωσδήποτε να γίνει κάτι τέτοιο γι’ αυτό και θα προσέχει ώστε η δόση του γογγυλιού να μην είναι υπερβολική».''
Όλο το άρθρο της Ε.Λ.Ι. Τ. (Ελληνική Λέσχη Ισπανικού Τιμπράδο)
 
@TZANNSPY Σε ένα κιλό τροφή πόσα γραμμάρια μπορώ να βάλω;
Δεν καταλαβαίνω...
Ποιο είναι το νόημα να παίρνεις μίγμα χωρίς ρούπσεν και να το προσθέτεις μετά...
Πάρε εξαρχής μίγμα που το περιέχει.
Εκτός αν φτιάχνεις όλο το μίγμα σπόρο-σπόρο...
 
@TZANNSPY Ο λόγος που θέλω να προσθέσω εγώ το ρούπσεν είναι για τον ίδιο λόγο που ανέφερες πιο πάνω. Δηλαδή αφαιρούν πιο ακριβούς σπόρους για να προσθέσουν άλλους.
 
Πάρε ένα βασικό μείγμα καναρινιών φωνής και μη του προσθέσεις τίποτα. Είναι συνήθως μείγματα, που έχουν προέλθει απο προτάσεις μεγάλων εκτροφέων Κάνε ένα μείγμα απο αυτά ( περίλλα-καμελίνα-κία-λιόσπορος-βρωμη-νιζερ-millet),ή κάποια απο αυτά. Τα πρόσθετα σπόρια είναι καλόν να μπαίνουν σαν κέρασμα σε αυγοθήκη 2-3 φορές την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο παρακολουθείς την κατανάλωσή τους και έχεις την δυνατότητα να μεταβάλλεις την σύνθεσή τους ανάλογα την εποχή.
 
Πάρε ένα βασικό μείγμα καναρινιών φωνής και μη του προσθέσεις τίποτα. Είναι συνήθως μείγματα, που έχουν προέλθει απο προτάσεις μεγάλων εκτροφέων Κάνε ένα μείγμα απο αυτά ( περίλλα-καμελίνα-κία-λιόσπορος-βρωμη-νιζερ-millet),ή κάποια απο αυτά. Τα πρόσθετα σπόρια είναι καλόν να μπαίνουν σαν κέρασμα σε αυγοθήκη 2-3 φορές την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο παρακολουθείς την κατανάλωσή τους και έχεις την δυνατότητα να μεταβάλλεις την σύνθεσή τους ανάλογα την εποχή.
ΟΚ ευχαριστώ!
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ και το μαύρο ρουπσεν επηρεάζει το χρώμα ή μόνο το κόκκινο; Για την περίοδο της πτερόροιας ρωταω🙂
Mη "μπερδεύεσαι". Κανένα ρούπσεν δεν μπορεί να κοκκινίσει ένα κίτρινο μωσαϊκού. Δεν το χρησιμοποιούμε,όσοι έχουμε κίτρινα, επειδή η απόχρωση του κίτρινου που δίνει, δεν είναι λεμονί αλλά χρυσό. Αυτό και μόνον, για να είμαστε πιο κοντά στο εκθεσιακό πρότυπο.
Υ. Γ Η ονομασία του φίλου σου είναι : αρσενικό ΚΙΤΡΙΝΟ ΜΩΣΑΙΚΟΥ
 
Back
Top