Γενικά Τελικα τα καναρινια ειναι μοδα ή εμπορικοτητα;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης pap
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

pap

PB Member
Εγγραφή
23 Σεπ 2012
Μηνύματα
411
Πόλη
Αθήνα
Παιρνω πρωτοβουλια να ανοιξω ενα καινουργιο θεμα συζητησης,το οποιο το εχω "κλεψει" απο συναδελφο στο fb.
Κατα καιρους ερχονται καναρινια στη μοδα. Πιο παλια τα γκλοστερ, στη συνεχεια τα χρωματος και γενικα περασανε ανα χρονια διαφορες ρατσες.φετος εχουμε τα tibrados. Εχουνε παθει ολοι τρελλα!
Οπου και να γυρισεις ακους tibrado, ατομα που δεν εχουν ασχοληθει ποτε σοβαρα με καναρινια, ψηθηκανε και αγορασαν πουλια μονο και μονο για να εχουνε tibrados! Και λεω εγω τωρα, ειναι πουλι που ζευγαρωνει ευκολα και πουλακια θα βγαλουνε πολλα! Που θα τα δωσουνε; Γιατι σας πληροφορω η αγορα ειναι κορεσμενη. Την ιδια απορια εχει και ο φιλος μου ΑΒΑΤΟΝ. Και πως θα επηρεασει τα ατομα που ασχολουνται χρονια με τους ισπανους τενορους και πραγματικα ειναι γνωστες της ρατσας;οταν καταληξουν να πωλουνται τα πουλια 15 ευρω δε θα παρασυρουνε και τις τιμες στα πουλια των τοπ εκτροφεων,τα οποια εχουνε περασει απο διαγωνισμους, εχουνε παρει βραβεια και γενικα εχουν περασει μια διαδικασια δασκαλεματος;
Μπαινει η εμπορικοτητα στη μεση, δε λεμε να βγαλουμε μεροκαματο απο τα καναρινια αλλα τις τροφες μας και τα εξοδα μας, λιγο πολυ ολοι τα θελουμε! Και σιγουρα του χρονου θα βαφτιστουνε καναρινια tibrados που δεν μπορουν να πιασουν ουτε 5 νοτες! Και θα υπαρχουνε ημιμαθεις που θα την πατησουνε.φαινομενο που θα επιδεινωσει ακομα πιο πολυ την κατασταση.
Μηπως ειμαστε ολοι ομως θυματα της μοδας και της εμπορικοτητας, περασαμε απο διαφορα και μειναμε σε αυτα που αγαπησαμε;
Περιμενω τις αποψεις σας με ενδιαφερον
 
Ωραίες σκέψεις όχι μόνο ως προς το εμπορικό τους κομμάτι αλλά και γενικότερα για τις ανεξέλεγκτες αναπαραγωγές ερασιτεχνών και μη.
Επιφυλάσσομαι να το σκεφτώ και θα συμμετέχω φυσικά στην κουβέντα.
Ευχαριστούμε :)
 
  • Like
Αντιδράσεις: pap
Δε νομίζω να μπορεί κανείς να σου απαντήσει ολοκληρωμένα. Η μόδα έρχεται και παρέρχεται. Όποιος θέλει φασαριόζικο και φωνακλάδικο καναρίνι, παίρνει πια τιμπράντο.
Επειδή σα χώρα και σαν άνθρωποι (λόγω του ήλιου και της θάλασσας) είμαστε έξω καρδιά, το καναρίνι αυτό ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας και γι αυτό εξαπλώνεται.
Αντίθετα τα χαμηλόφωνα κελαριστά μαλινουά και τα χάρτζ, ταιριάζουν καλύτερα στους Βόρειους λαούς που είναι συνεχώς κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Τώρα αν σε βάθος χρόνου θα έχει την αλματώδη ανάπτυξη και εξάπλωση που τώρα δείχνει, δεν το ξέρει κανείς.
Είναι παρήγορο και ενθαρρυντικό, ότι ξεπηδάνε και νέοι σύλλογοι που σκοπό έχουν την εξάπλωση του συγκεκριμένου είδους. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι και το επίπεδο των διαγωνιζομένων πουλιών θ'ανέβει και η πληροφόρηση γύρω από αυτά τα πουλιά θα γίνει κτήμα πολλών.
Σχετικά με το αν είμαστε θύματα της εμπορικότητας και της μόδας, ο ενημερωμένος αγοραστής, δεν έχει να φοβάται τίποτα.
Ο ψιλοάσχετος η ο αρχάριος που πιστεύει τον 1ο που ακούει, σε κάθε τομέα, σε κάθε δραστηριότητα, σε κάθε συναλλαγή, πάντοτε πληρώνει παραπάνω, παθαίνει και -ίσως- μαθαίνει. Κανόνας της αγοράς ανέκαθεν.
 
Παναγιώτη καλημέρα. Ο προβληματισμός σου είναι σωστός και εν μέρει διαχρονικός. Σε κάθε περίπτωση όμως ο άνθρωπος που θα ασχοληθεί, αγαπάει τα πουλάκια και θέλει να κάνει κάτι που τον ευχαριστεί... Τώρα τα Τιμπράντος είναι κάτι "πλήρες" για τον Έλληνα φιλόζωο. Ωραία φωνή (ακόμα και όταν είναι "λίγη"), όμορφο πουλί που μοιάζει στα πουλιά της δικής μας φύσης και πλέον εύκολο στην απόκτηση... Αυτό απαντά και στην απορία σου "τι θα γίνουν τόσα πουλιά". Να κατεβάσουν τις τιμές όλοι οι "εμπορούληδες " ώστε να μπορεί ο καθένας, κάθε Ελληνικό σπίτι να πάρει ένα καλό πουλί... Πάντα κορόιδευαν και θα κοροϊδέψουν όποιον βρουν μπροστά τους ορισμένοι "αναγνωρισμένοι" και πάντα θα πας στα κλουβιά μεγάλων πετ-σοπ που θα δεις πουλιά πανάκριβα, λόγω ότι τα προμήθευσε πρωταθλητής εκτροφέας, πουλιά που δεν κάνουν για... Θου Κύριε. Τώρα τα πολλά περί πουλιών θρύλων, εκθέσεων κλπ είναι λόγια της χαλιμάς. Πριν λίγο καιρό έβαλε ένας φίλος, κπό Αμερικανοϊσπανικό μεγάλο σάιτ για τα Τιμπράντος, μια ανάρτηση σε γνωστό πουλοφόρουμ και οι άνθρωποι μιλάγανε για το πως θα χαρίσουν "τα καλύτερα πουλιά για την αναγνώριση της ράτσας και τη ενασχόληση με αυτή περισσότερων φίλων τους"... Τα δικά μας τρώνε χρυσάφι και εκτιμούνται από διεθνείς τράπεζες. Γέμισαν τα fb καρδερινάδες, πουλουπιάστες... κλπ. Γιατί; Επειδή έπεσαν οι τιμές στα κανάρια! Μεγάλοι καναρινάδες άλλαξαν τις εκτροφές τους εκ ρίζας επειδή δεν είχε πλέον "ψωμί", έχει λογική. Δηλαδή τα πουλιά μου είναι όμορφα, τα αγαπάω και προσπαθώ να τα βελτιώσω όσο έχουν "ψωμί". Μετά τι; Όποιος αγαπά τα πουλιά θα τα αγαπά ότι και να γίνει, ας τα βρίσκει τουλάχιστον εύκολα και φτηνά. Δεν θέλω να θίξω κανένα και κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και γεγονότα ήταν τυχαία...
 
Ο μεγάλος κίνδυνος για τα ζώα είναι η μόδα. Από την εξής άποψη το λέω: πριν 3 γενιές οι άνθρωποι ήθελαν ένα καναρίνι, ένα χρυσόψαρο, ένα σκύλο και να ταΐζουν τις γάτες της γειτονιάς. Αργότερα ήθελαν καναρίνι φωνής ή χρώματος, τροπικά ψάρια, σκύλο και γάτα ράτσας. Προ κρίσης φτάσαμε στο καναρίνι δάσκαλο βαθμολογημένο ή σπάνιας ράτσας, ψάρια θαλασσινά και " νέμο", σκύλο δαλματίας και γάτα χωρίς τρίχα. Και σήμερα έχουμε φτάσει στα χιλιάδες αδέσποτα, άδεια ενυδρεία και άδεια κλουβιά. Γιατί αγοράζουν κάποιοι με βάση τη μόδα και το "έχειν" και όχι επειδή θέλουν να προσφέρουν αγάπη και να λάβουν ότι έχουν να δώσουν τα ζώα τους.
 
εγω συμφωνω με ολους και χαιρομαι που αρεσε το θεμα μου. Προσωπικα βλεπω την επομενη μοδα να ειναι στα siskin και japan hoso. Γενικα μικροκαμωμενα πουλια, απ'οτι καταλαβαινω οντως, ηταν και θα ειναι διαχρονικο θεμα...
 
Παιδιά πολύ ωραία θέμα, και θέλω να προσθέσω επιπλέον ότι μόδα έχουν γίνει και οι παπαγάλοι. Και μάλιστα πολύ δυστυχώς. Υπάρχει ανεξέλεγκτη εκτροφή διαφόρων ειδών, με έμφαση στα Cockatiels, Lovebirds, Budgies, parrotlets, ringnecks και ίσως κάποια άλλα που τώρα μου διαφεύγουν. Οι τιμές κυμαίνονται από 30 ως 100 ευρώ ανάλογα το είδος πάντα ή την μετάλλαξη... Και πολλά από αυτά καταλήγουν σε πετ σοπ μέσω μεταπωλήσεων, γιατί; Γιατί μετά περνάν στην δεύτερη φάση της μόδας που είναι η αγορά μεγάλων παπαγάλων, με έμφαση ξανά στους African Grey και όταν πλέον τους βαριούνται, ή δεν μπορούν την φασαρία τους ή δεν μπορούν άλλο να τους συντηρήσουν, τους πουλάνε σε τιμές 500 και 600 ευρώ και όπου φύγει φύγει.
Επίσης τελευταία γίνεται το ίδιο σε αρκετά μεγάλο βαθμό και με τις αμαζόνες που κάνουν πιο πολύ φασαρία και με τα κοκατού.
Έτσι λοιπόν συμφωνώ και πιστεύω ότι γίνεται και με τα καναρίνια.
Έχω και καναρίνια και βλέπω τι γίνεται. Αν έχεις κοινά δεν είσαι τίποτα, αν έχεις ράτσας είσαι ουαου. Φέτος ναι παίζουν πολύ τα timbrados... λες και δεν υπάρχουν άλλα καναρίνια/
Τι να πω! Ας βάλουμε λίγο μυαλό λέω εγώ πρώτα.

Επίσης ξέχασα να πω κατά την ταπεινή μου γνώμη, ότι σύντομα προβλέπονται να εισχωρήσουν εντός μόδας και τα gouldian από τα εξωτικά, αφού πλέον όλοι έχουν ζεμπράκια, και οι καρδερίνες. Ήδη αρκετοί αγοράζουν ζευγάρια καρδερίνων εκτροφής.
 
Επίσης ξέχασα να πω κατά την ταπεινή μου γνώμη, ότι σύντομα προβλέπονται να εισχωρήσουν εντός μόδας και τα gouldian από τα εξωτικά, αφού πλέον όλοι έχουν ζεμπράκια, και οι καρδερίνες. Ήδη αρκετοί αγοράζουν ζευγάρια καρδερίνων εκτροφής.
ειδη ξενινησαν, στο fb εχει αρκετες φωτο με gouldian και οσον αφορα καρδερινες... Επιτελους ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τονιζω πανε και τα σκανε και αγοραζουν εκτροφης γιατι αυτο το αλισβερισι τυπου σχιστου που γινοταν τοσα χρονια(με τα πουλια να κοπανιουνται στα κλουβακια) μονο εμετικο μπορει να χαρακτηριστει!
 
Α μην το λες!Έχω δει πάρα πολλούς και στο σχιστό και σε πετ σοπ να αγοράζουν πιασμένες καρδερίνες, λούγαρα, φανέτα και άλλα ιθαγενή.
ΕΜΕΤΙΚΟ συμφωνώ! Όσο για τα gouldian νομίζουν πολλοί ότι είναι τόσο απλά και εύκολα σαν τα ζεμπράκια, και τα παίρνουν λόγω των τρομερών χρωμάτων τους, χωρίς να έχουν ιδέα το πόσο εύκολα αγχώνονται και αρρωσταίνουν, και το πόσο εύκολα μπορεί να απεβιώσουν! Ενημερωνόμαστε πριν αγοράσουμε οτιδήποτε πτηνό.
 
Μόνο που για να γίνει η καρδερίνα καναρίνι στα θέματα κοινωνικότητας, συμπεριφοράς και αναπαραγωγής, θα περάσουν αρκετές δεκαετίες - και αν.. Οι καρδερίνες εκτροφής, θ'αργήσουν πολύ να καλύψουν τη ζήτηση που τώρα ''καλύπτεται'' από τη φύση (μ'ότι αυτό συνεπάγεται). Τα φαινόμενα τύπου Σχιστού, αν δεν υπάρξει κάποιος ''τρελλός'' στο υπουργείο γεωργίας η περιβάλλοντος που θα θελήσει να εφαρμόσει το νόμο (όπως π.χ. η εισαγγελέας Παπανδρέου που παράγει έργο στην πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής), θα συνεχίσουν να διαιωνίζονται.. Εκτός των άλλων, βολεύει πολλούς η υπάρχουσα κατάσταση.
 
Εδώ δεν ασχολούνται με τα οικονομικά μας θέματα, θα ασχοληθούν με τις πιασμένες καρδερίνες τα τομάρια.
Αυτό πάντως που έχω να πω... Είναι ότι πάντα πριν προβούμε σε αγορά οποιουδήποτε πτηνού και όχι μόνο, πρέπει να έχουμε διαβάσει, να έχουμε ενημερωθεί για τις ανάγκες του για να ξέρουμε τι μας περιμένει.
Δεν πρέπει να παίρνουμε ζώα για εφέ, όπως πολλοί κάνουν, με μεγάλους παπαγάλους ας πούμε, με καναρίνια τύπου ακόμη και με τα iguana που ήταν παλιά στην μόδα, και δεν ξέρω πραγματικά πόσα iguana θανατώθηκαν από τις άθλιες συνθήκες που ζούσαν μέσα στις κούτες των 100 στα μαγαζιά ζώων και από άχρηστους ιδιώτες. Το ίδιο ισχύει και για τα φίδια και αρκετά άλλα ζώα.
 
βρε νικο αφου τα ξερεις... Οποιος θελει παιρνει καρδερινα εκτροφης.στην τιμη κολλανε ολοι. Μια τιμη που ισως ειναι διακιολογημενη λογω της δυσκολιας αναπαραγωγης, μπορει και οχι...
 
Παναγιώτη δεν είναι υπερβολική η τιμή τους κατά την γνώμη μου. Επίσης και τα gouldian που πολλοί παίρνουν, αρκετά από αυτά με δαχτυλίδι κιόλας, κυμαίνονται σε τιμές κοντινές με των καρδερίνων εκτροφής και μερικές φορές ακόμη υψηλότερες από αυτών.
Απλά η καρδερίνα βρίσκεται άγρια πιασμένη με τους άχρηστους να την αγοράζουν 15 ευρώ αντι 120 ενώ τα gouldian δεν υπάρχουν στην Ελλάδα σε άγρια μορφή με 15 ευρώ, αν υπήρχαν θα σου έλεγα τι θα γινόταν και με αυτά και με πολλά άλλα.
Στα gouldian αναγκάζονται να αγοράσουν ακριβά πουλιά των 80,100 και 150 ευρώ, ενώ με τις καρδερίνες προτιμούν την εύκολη λύση των 15 ευρώ.
 
zelda αυτοι σκεφτονται σιγα μη δωσω 50 και 70 € την καρδερινα ή παραπανω για να παρω ενα πραγματικα ηρεμο ζευγαρι. Γιατι οταν ενας εκτροφεας ειναι σωστος θα δωσει και ζευγαρι καρδερινες που τις εχει και ταισει και στο χερι. Αλλα στην αναλογη τιμη. Οταν ακουσει λοιπον ο αλλος 250 € για ζευγαρι καρδερινες θα σου πει.. Θα παω σχιστο θα δωσω 150 ευρω και θα γυρισω με 15 πουλια, εεεε περισσοτερες πιθανοτητες εχω να βγαλω μικρα απο το να επαιρνα ενα ζευγαρι...ΑΚΟΥ ΛΟΓΙΚΗ
Τι να του απαντησεις μετα;
 
  • Like
Αντιδράσεις: Zelda
Εκεί του απαντάς με άλλο τρόπο... Τον πρέπον,τον καλό! 😡
 
  • Like
Αντιδράσεις: pap
Είναι μόδα, πάντα ήταν. Το 2006 όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το PB, ήταν όταν έφευγαν από τη μόδα τα Gloster και ξεκινούσαν τα Waterslager.

Εκείνη την εποχή πίστευα και πιστεύω ακόμη ότι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι απελπίζονται και χάνουν τον αρχικό τους ενθουσιασμό, είναι επειδή δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα για τα πουλιά - ζώα που φροντίζουν με αποτέλεσμα τις συνεχείς απογοητεύσεις και την παραίτηση.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκίνησε το PB. Η ενημέρωση καταρχήν για να υπάρχει σωστή φροντίδα και άρα περισσότερες χαρές και δεύτερον ένας χώρος που θα μαζεύονται καθημερινά άτομα με το ίδιο ενδιαφέρον και έτσι το ενδιαφέρον αυτό θα ενισχύεται συνεχώς στον καθένα ξεχωριστά.

Μπορεί σήμερα αυτό να φαντάζει αυτονόητο, αλλά τότε δεν υπήρχε ούτε το Facebook, ούτε και αξιόλογες πηγές ενημέρωσης για να μπορέσουν να γίνουν τα παραπάνω πραγματικότητα.

Το γιατί ανθούν σήμερα στο Facebook οι κοινότητες... Φιλόζωων που παρέχουν "συμβουλές φροντίδας" είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά για να συνδεθεί με το θέμα μας, πόσοι από εσάς δεν γνωρίζετε ή ίσως και να είστε μέλη κάποιων Group στο Facebook που πωλούν ανοιχτά και απροκάλυπτα πιασμένα πουλιά κατά εκατοντάδες; Σε ποιον τα πουλούν αυτά τα πουλιά; Γιατί αναρωτιέσαι λοιπόν, για ποιο λόγο γίνονται μόδα τα κακώς κείμενα;
 
Η τιμή είναι δικαιολογία. Δεν μπορεί να φθάσει η τιμή της καρδερίνας η του λούγαρου η του φανέτου στα 20 ευρώ. Γι αυτό και πολλά πουλιά χαρίζονται από πολλούς (και από τα μέλη που υπάρχουν εδώ). Οι απώλειες πολλές, η δυσκολία δεδομένη.. Και το άγχος, η αγωνία, το τρέξιμο του εκτροφέα, δεν πληρώνεται και πολλές φορές ούτε εκτιμείται από αυτόν που θα πάρει στα χέρια του το πουλί.
Αυτό που λείπει δεν είναι η ''φθηνή τιμή'' αλλά η εκτροφική συνείδηση, το όραμα. η μεθοδολογία και το πρόγραμμα για να φθάσουμε σε ένα επίπεδο αντάξιο των Ευρωπαίων εκτροφέων.. Και η ευθύνη όλων μας αλλά κυρίως των συλλόγων για την απραξία και το μπάχαλο, μεγάλη.
 
Πολύ σημαντικό ρόλο στη μόδα παίζει το κοινωνικό σύνολο. Σε ένα χωριό χωρίς καναρίνια, ένα κοινό καναρίνι είναι αξιοθέατο. Σε μια παρέα που όλοι έχουν ράτσας, χρώματος, ή φωνής κλπ. ένα κοινό καναρίνι μπορεί να θεωρηθεί έως και πρόβλημα ( λόγω συγχρωτισμού). Και συμφωνώ με τον Σταύρο. Ένα χόμπι ενισχύεται με το ενδιαφέρον που δείχνει ο περίγυρος σου (έστω κι αν είναι πολύ κλειστός και επιλεγμένος).
 
δεν ξερω για τους αλλους αλλα εγω που περασα τα εξηντα και εχω πουλια απο μικρη κοπελα και παντα πιασμένα ή ζευγαρωμένα,(τοτε ουτε καν ξεραμε για πετ σοπ)και
τα απλα κιτρινα καναρινακια λαλιστατα, πανέμορφα,
πηγαιναν απο χερι σε χερι, το μόνο κριτήριο ηταν να κελαηδούνε, να είναι όμορφα, για να χαίρεσαι να τα βλέπεις και να τα ακούς. Ακόμη κα μετά το 70 όταν πήγαινα πια σε πετ σοπ και μέχρι σήμερα παίρνω μόνο ότι μου αρέσει κι αν δεν κελαηδάει... Το πάω και πίσω. Τα πουλιά και κάθε ζωάκι συντροφιάς είναι να σε γεμίζουν, να τ 'αγαπάς και να τα χαίρεσαι, κι όχι να τα επιδεικνύεις. Να σε συντροφέβουν και να τα νοιάζεσαι. Στα τόσα χρόνια που πέρασαν, έμαθα κι εγώ για ράτσες και φωνές, αλλά πάντα παίρνω ότι μου... φωνάζει όταν το βλέπω, έτσι πήρα και το τελευταίο μου, δεν είναι ράτσα αλλά είναι πανέμορφο και κελαηδάει κι ευχαριστιέται η ψυχή μου. Βέβαια κι εγώ περνώ τις ώρες μου με την κουβέντα που τους κάνω και με την περιποίηση τους.

Οσο για τον παπαγάλο μου, μου τον χάρισαν και αν δεν μου λέγατε εσείς δεν θάξερα τι είδος ήταν.
 
Δεν είναι κάποιο καναρινί στην μόδα απλά αναδεικνύεται. Ο καθένας διαλέγει μια ράτσα η οποία τον εκφράζει, όσο πιο πολλοί ασχολούνται μια ράτσα τόσο καλύτερο δεν θεωρείται mainstream ή της μόδας. Ίσως αυτή η ράτσα καταφέρει να πάει κάπου παραπάνω. Είμαι κατά στο άτομα να αγοράζουν κάτι όταν δεν μπορούν να το συντηρήσουν πχ τα καναρίνια; Χα τα βαρέθηκα εγώ είμαι για τα δύσκολα ας πάρω μια καρδερίνα που με εκφράζει και βλέπεις ότι ούτε καναρίνια δεν μπορούν να έχουν καλά καλά. Αποτέλεσμα η καρδερίνα να πεθάνει επειδή η κατοχος της δεν την φρόντιζε όπως έπρεπε. Επειδή αναφέρεις τα τιμπραντο να ξέρεις ότι αυτά τα πουλιά θα είναι πάντα στην μόδα για αυτούς που πραγματικά τα αγαπούν.
Όλοι από κάπου κάνουν μια αρχή, ίσως άτομα που δεν είχαν γνώσεις πήρανε πουλιά και έγιναν καλύτεροι και από αυτούς που τα πήραν. Το θέμα δεν είναι να είσαι ίδιος με τον άλλο το θέμα είναι να καταφέρεις να ξεχωρίσεις.😛
 
Back
Top