Γενικά Τη βοηθειά σας για αγορά καναρινιού!

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης uli
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

uli

PB New Member
Εγγραφή
29 Ιαν 2010
Μηνύματα
50
Πόλη
Αθήνα
Χαιρετώ όλη την παρέα!

Δυστυχώς σήμερα έχασα μια κανάρα! Όλα ξεκίνησαν το 2009 όταν βρήκα στον κήπο μου μια κανάρα και την μάζεψα. Λίγο οργότερα της πήρα έναν κόκκινο κάναρο με δαχτυλίδι από Ολλανδό εκτροφέα με ημερομηνία γέννησης 2009. Την κανάρα αυτή μου την έκλεψε ένας κερατάς ένα βράδυ από το μπαλκόνι και ίσα που βγήκα και πρόλαβα να τον δω να τρέχει. Τυχερός ήταν γιατί θα να τον είχα σκοτώσει.
Ύστερα μου έδωσαν μια κανάρα δώρο αλλά ψόφησε, μετά ξαναπήρα από το pet shop και κράτησε δύο χρόνια αλλά πάει κι αυτή. Πέρυσι πήρα μία και καλά νέα (δεν έκανε κανένα αυγό) και ενώ χτες ήταν μια χαρά, σήμερα μας άφησε για έναν καλύτερο κόσμο.
Πάντα πρόσεχα τα πουλιά μου, τα τάϊζα με τις καλύτερες τροφές, μπάνιο, περιποίηση, κτηνίατρο, ελεύθερες πτήσεις μέσα στο σπίτι, σωστές θερμοκρασίες, έλεγχος για ασθένειες & θεραπεία και όλα τα σχετικά. Η τελευταία χτες πέταγε χαρούμενη σε όλο το σπίτι λες και ήξερε ότι θα είναι οι τελευταίες της στιγμές. Αν εξαιρέσουμε ένα μικρό αναπνευστικό που είχε περάσει πριν μερικές βδομάδες και της είχα κάνει θεραπεία και πέρασε τελείως, όλα τα άλλα ήταν τέλεια. Σήμερα που την πήρα πριν την θάψω είδα ότι είχε κάνει καρίνα που δεν είχε μερικές μέρες πριν παρόλο που προληπτικά είχα βάλει φάρμακο στο νερό για σκουλήκια στο έντερο. Γνωρίζω ότι τα πουλιά δεν "προδίδουν" εύκολα τις ασθένειές τους αλλά τι να πω...


Το θέμα μου είναι το εξής παιδιά:
Επειδή δε θέλω να χάσω άλλα πουλιά κι επειδή δε θέλω ο κάναρος να μείνει μόνος του, θέλω να αγοράσω μια νέα. Ένας μου είπε μπας και ο κάναρος έχει κάποιο μικρόβιο που είναι αδρανές σε αυτόν αλλά κολλάει στις άλλες αλλά δε νομίζω να παίζει τέτοιο σενάριο. Ξέρω ότι η εποχή αυτή δεν είναι η καλύτερη αλλά δεν θέλω να στοιχίσει ψυχολογικά στον κάναρο αν και δεν ξέρω αν είναι ορθό να αποδίδουμε έτσι ανθρώπινα συναισθήματα σε ζώα. Μιας και τα θηλυκά δεν έχουν δαχτυλίδι, απλά αγόραζα εκείνη που ήταν πιο ζωηρή στο pet shop. Δεν ξέρω παίδες, τι λέτε κι εσείς; Έχω βαρεθεί, εκνευριστεί και στεναχωρεθεί φυσικά όχι μόνο με το σημερινό αλλά και με τη συμπεριφορά του pet shop και ίσως και με τη δική μου καθώς μπορεί να παρέλειψα κάτι. Το μόνο κοινό στοιχείο με όλες τις περιπτώσεις είναι ότι τις έχασα καλοκαιρινούς μήνες. Πιστεύω πάντως ότι η υγεία των καναρινιών γενικά είναι θέμα DNA και φυσικά ηλικίας. Ο κόκκινος δεν έχει αρρωστήσει σχεδόν ποτέ, είναι ζωηρός, κελαηδάει, έχει εκπαιδευτεί και θα ήθελα έναν απόγονό του πριν περάσουν τα χρόνια μιας και είναι ήδη 6 ετών. Αυτά.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο αλλά θεωρώ ότι σήμερα είμαι δικαιολογημένος.
 
Γεια σου @uli, καλώς ήρθες και λυπάμαι για την απώλειά σου.
Μέχρι να σου απαντήσει κάποιος που ασχολείται με καναρίνια, ας σου πω δυο πραγματάκια που πρόσεξα στα γραφόμενά σου.
Κατ' αρχήν όντως δεν είναι και η καλύτερη εποχή για να βρεις ένα καναρινάκι. Καλύτερα να περιμένεις τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου που θα έχει ολοκληρωθεί και η πτερόρροιά τους και θα έχεις στο μεταξύ τον χρόνο να βρεις ένα καλό εκτροφείο να πάρεις ένα υγιές θηλυκό νεαρής ηλικίας.
Φυσικά θα πρέπει να τηρήσεις 40ήμερη καραντίνα στα δύο πουλιά, σε διαφορετικά δωμάτια και μετά να τα βάλεις στον ίδιο χώρο, όμως σε διαφορετικά κλουβιά, χωρίς οπτική μεταξύ τους επαφή.
Όντως προβάλεις ανθρώπινες ανάγκες στα καναρίνια. Ο αρσενικός σου δεν έχει ανάγκη παρέας. Παρέα θα χρειαστεί την εποχή της αναπαραγωγής και μέχρι τότε, έχεις τον χρόνο να διαβάσεις πως μεθοδεύεται η σχέση του ζευγαριού.
Εκείνο που θέλω να σου επισημάνω, μια και ανέφερες μικροασθένεια και καρίνα στο πουλάκι που έχασες, είναι πως η αλόγιστη χρήση φαρμάκων, δυστυχώς τις περισσότερες φορές έχει αυτά τα αποτελέσματα.
Είναι προτιμότερο να ακολουθούμε φυσικές μεθόδους πρόληψης και να μην χρειάζεται να φθάνουμε στην ανάγκη τους.
Οπωσδήποτε μπορεί να συμβαίνει και οτιδήποτε άλλο.
Εύχομαι και ελπίζω να είναι η τελευταία σου απώλεια και από δω και στο εξής να παίρνεις μόνο χαρές από τα καναρινάκια σου :)
 
Παιδιά να σας πω και κάτι άλλο που πιστεύω ότι αφορά και άλλους. Ο κάναρος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα πτερόρροια, ίσα ίσα βρίσκω κανά πούπουλο αλλά αυτός πάντα αργούσε. Στις διακοπές πάντα τον παίρνω μαζί μου όπου πάω αλλά προσέχω να υπάρχει ομαλή μετάβαση από το ένα περιβάλλον στο άλλο.

Ο pet shopάς μου έχει πει ότι η τροφή που του δίνω είναι τόσο πλήρης που δε χρειάζεται τίποτα άλλο, ούτε νίζερ, ούτε περίλλα ούτε τίποτα αν κι εγώ που και που βάζω αυγοτροφή, μήλο, ρίγανη, μπρόκολο και σπάνια καμιά βιταμίνη. H τροφή είναι η Vitacraft Vitalife premium probiotic. Eπίσης, δεν έχω βρει πουθενά αυτά τα άλατα για το μπάνιο που λένε ότι κάνει καλό.

Επίσης, ένα άγχος όταν ακούω ένα καναρίνι μου να "ροχαλίζει" είναι να μην έχει ακάρεα. Αυτό προσπαθώ να το διαπιστώσω και κατά τη διάρκεια της ημέρας με την παρατήρηση του καναρινιού αλλά και τη μέθοδο της "λευκής πετσέτας" αν και ο κτηνίατρος μου έχει πει ότι το ενδεχόμενο να έχει το καναρίνι ακάρεα στο λαιμό είναι σπάνιο και πως μοναδική θεραπεία είναι η τοπική εφαρμογή του επικίνδυνου φαρμάκου με ιβερμεκτίνη ενώ η θεραπεία με υδρολυμένο vetermec είναι ημίμετρο.

Τέλος, τώρα τελευταία επιμένει να βγάζει τον παρακάτω ήχο; Μήπως γνωρίζετε αν συμβαίνει κάτι; Το έχω αφήσει χωρίς κόκκινη χρωστική για να μην του επβαρύνω το συκώτι.

https://vid.me/HgL5


Αυτά παιδιά, τέλος οι ερωτήσεις. Ευχαριστώ εκ των προτερων!
 
Καλησπέρα και από εμένα,

Συμπληρώνοντας τα όσα πολύ σωστά προανέφερε η Μαρία σου εφιστώ την προσοχή στα εξής:

  1. Προσανατολίσου σε εκτροφέα ιδιώτη και σε όχι σε pet shop ειδικά για θηλυκά πουλιά. Προσωπικά δεν έχω πάρει ποτέ θηλυκό πουλί από pet shop.
  2. Το νέο σου απόκτημα επιβάλλεται να φέρει δακτυλίδι ΚΛΕΙΣΤΟΥ τύπου με έτος γέννησης. Μόνο έτσι είσαι σίγουρος για την ηλικία του. Καλό θα ήταν να γνωρίζεις και την ακριβή ημερομηνία γέννησης του. Για παράδειγμα αν ένα καναρίνι γεννηθεί Ιούλιο και μετά, τότε ίσως δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στα αναπαραγωγικά του καθήκοντα την επόμενη αναπαραγωγική αλλά την μεθεπόμενη.
  3. Στη θέση σου θα επέλεγα ένα δοκιμασμένο θηλυκό προηγούμενης χρονιάς και όχι φετινό, καθώς έχει δοκιμαστεί στην αναπαραγωγή και ο εκτροφέας είναι σε θέση να σου αναλύσει την αναπαραγωγική της συμπεριφορά, από την ωοτοκία ως τον απογαλακτισμό των μικρών της. Φυσικά αυτό προυποθέτει μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εσένα και τον εκτροφέα. Προσωπικά σε όσα εκτροφεία πήγα, τα άτομα που συνάντησα μου ενέπνευσαν εμπιστοσύνη και γι' αυτό προμηθεύτηκα πουλιά όχι μόνο μια φορά, αλλά επανειλημμένα.
  4. Επιλέγεις το πιο ζωηρό πουλί, με καθαρό λαμπερό πτέρωμα και μάτια χωρίς ίχνος περιττωμάτων στην αμάρα.
  5. Ακούς την ανάσα του για τυχόν ήχους που μπορεί να παραπέμπουν σε αναπνευστικά.
Άν το πουλάκι προορίζεται για εσωτερικό χώρο, καλό θα ήταν να προβείς στην αγορά του τον Δεκέμβρη, καθώς μετά το πέρας των εκθέσεων πολλοί εκτροφείς διαθέτουν πολύ καλής ποιότητας πουλιά, σε περίπτωση που σε ενδιαφέρει κάποια συγκεκριμένη ράτσα.

Αυτά!
 
Back
Top