Φροντίδα Τι γίνεται αν δεν ξέρει ο παπαγάλος μου να πετάει;

nikosss07

PB New Member
Εγγραφή
8 Ιαν 2022
Μηνύματα
31
Πόλη
Καλαμάτα
Καλησπέρα,

Ποια διαδικασία πρεπει αν ακολουθήσω για να βγει το κοκατιλ μου έξω από το κλουβί με ασφάλεια; Τρώει από το χεράκι μας κανονικά και ανεβαίνει και στο χέρι μας να φάει. Επιχείρησα σήμερα και τον έβγαλα έξω σιγά σιγά, αλλά μόλις τελείωσε το μιλλετακι του έφυγε από το χέρι μ και όταν είδε ότι ήταν εκτός κλουβιού αγχώθηκε και άρχισε να πετάει πέρα δοθε στο σπίτι, χτύπησε λιγάκι στον τοίχο αλλά όχι κάτι σοβαρό ευτυχώς. Δεν ξέρει να πετάει και δεν έχει εξοικειωθεί με το πέταγμα.

Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Χρειάζεται κόψιμο φτερών; Ή να μην το ξανά βγάλω πάνω στο χέρι μ από το κλουβί και να του μιλάω μέχρι να βγει μόνος του περπατώντας, και σιγά σιγά να πετάξει μόνος του;
[automerge]1642716234[/automerge]
Βασικά να πετάξει ξέρει μου το απέδειξε σήμερα…αλλά πιστεύω δεν ξέρει να πετάει κοντρολαρισμένα

Λάθος διατύπωση
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Χρειάζεται κόψιμο φτερών;
Καλημέρα. Το κόψιμο φτερών μην το σκέφτεσαι καθόλου, διότι έτσι και συμβεί, τότε δεν θα πετάει καλά και θα χτυπάει περισσότερο, χώρια που θα νιώθει δύσκολα.
Αυτό που καλό θα ήταν να κάνεις, είναι να τον βγάζεις στην αρχή σε κάποιον ασφαλή χώρο, στον οποίο θα έχεις τοποθετήσει (ή θα υπάρχουν) σημεία στα οποία θα μπορεί να γραπωθεί με σχετική ευκολία.
Αν υπάρχουν παράθυρα, κλείσε τις κουρτίνες.
Επιπρόσθετα να έχεις υπόψη σου ότι στην αρχή είναι όντως πιο δύσκολο το πέταγμα και οι ελιγμοί (π.χ. να πάρει το πουλί στροφή για να μην χτυπήσει σε τοίχο), αλλά στη συνέχεια με τη γυμναστική και την ολοένα αυξανόμενη εμπειρία, η κατάσταση βελτιώνεται.
Σου παραθέτω επίσης ένα άρθρο σχετικά με τους κινδύνους του πετάγματος εντός σπιτιού.
 
Τον έχεις καιρό; Έχει συνηθίσει το χώρο;
Για αρχή όταν τον βγάζεις να τον αφήνεις πάνω στο κλουβί του ή να είσαι δίπλα έτσι ώστε να νιώθει ασφάλεια και να μπορεί να πετάξει εύκολα επάνω του.
 
Αυτό που καλό θα ήταν να κάνεις, είναι να τον βγάζεις στην αρχή σε κάποιον ασφαλή χώρο, στον οποίο θα έχεις τοποθετήσει (ή θα υπάρχουν) σημεία στα οποία θα μπορεί να γραπωθεί με σχετική ευκολία.
Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση,

Φοιτητής είμαι…ο χώρος του σπιτιού είναι ενιαίος από ψηλά…απλά χωρίζεται το υπνοδωμάτιο με μια γυψωσανιδα όποτε δεν έχει συνηθίσει και δεν έχει δει τον χώρο του δωματίου. Όποτε μόνο σε ένα δωμάτιο δεν μπορω να τον αφήσω να πετάξει.

Όταν λέτε να τοποθετήσω σημεία π μπορεί να γραπωθεί το εννοείται;

Θα ήταν καλύτερα να τον βγάλω και να τον αφήσω πάνω στο κλουβί του ώστε να πετάξει μόνος του και όπου θέλει χωρίς πανικό; (πάντα με επίβλεψη)
[automerge]1642756950[/automerge]
Τον έχεις καιρό; Έχει συνηθίσει το χώρο;
Για αρχή όταν τον βγάζεις να τον αφήνεις πάνω στο κλουβί του ή να είσαι δίπλα έτσι ώστε να νιώθει ασφάλεια και να μπορεί να πετάξει εύκολα επάνω του.
Τον έχω λίγο λιγότερο από δυο βδομαδες. Και ενώ ήταν άγριος τρώει ήδη από το χέρι μας και ανεβαίνει πάνω του να φάει. Θεωρώ ότι σε ένα βαθμο το έχει συνηθίσει. Πέρα από το δωμάτιο που καλύπτεται γύρω γύρω από γυψοσανιδα και δεν φαίνεται όποτε δεν το ξέρει
 

Συνημμένα

  • 97AC759D9F8F.webp
    97AC759D9F8F.webp
    103,4 KB · Προβολές: 4
@nikosss07
Μπορείς να αγοράσεις ή να φτιάξεις ένα πάρκο για παπαγάλους έτσι ώστε να ασχολείται όταν βρίσκεται εκτός κλουβιού.
Κάτι σαν αυτό.
https://scoobypet.gr/product/%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82/
Επίσης και ένα σταντ δεν είναι άσχημη ιδέα.
Μόλις μπορέσεις να το αλλάξεις το κλουβί γιατί είναι πολύ μικρό για cockatiel.
 
@Vada Το κλουβί έχει αποσπώμενη οροφή…όποτε μόλις συνηθίσει τις εξόδους θα είναι σχεδόν όλη την μερα ανοιχτό από πάνω

Αργότερα θα παρω ένα μεγαλύτερο κλουβάκι
 
@nikosss07 παρόλαυτά το κλουβί παραμένει πολύ μικρό τι θα κάνει το πουλάκι όταν εσύ θα λείπεις στην σχολή πχ; Δεν έχει χώρο ούτε για να ανοίξει πληρώς τα φτερά του καλά καλά και στο λέω γιατί εγώ είχα ένα κλουβί που ήταν ακριβώς για να ανοίγουν πλήρως τα φτερά του να μπορεί να τεντωθει αλλά του χαλούσε συνεχώς τα φτερά σε ουρά και φτερούγες. Όσο νωρίτερα καταλάβουμε ότι όταν θέλουμε ένα κατοικίδιο θα πρέπει να επενδύσουμε και ένα Χ πόσο στην αρχή της αγοράς του και μετά απλά τα έξοδα συντήρησης του τόσο καλύτερη θα γίνει η ζωή μας και η ζωή του οποιουδήποτε κατοικίδιου έχουμε.
(Πάντα φιλικά και με σεβασμό όλα όσα λέω!)
 
@nikosss07 μην τρομοκρατηθείς από τις τιμές στα μεγαλύτερα κλουβιά όλα είναι κάπως τσιμπημενα το καινούριο που πήρα το πήρα 185€ από 225€
[automerge]1642779759[/automerge]
Αυτό πήρα.
 

Συνημμένα

  • IMG_20220118_155207_619.webp
    IMG_20220118_155207_619.webp
    132 KB · Προβολές: 14
Γενικά θα προσπαθήσεις να έχεις ένα σταθερο πρόγραμμα εξόδων από το κλουβί στο πουλακι οταν ερθει αυτή η ώρα.

Από την περιγραφή σου το λαθος που βλέπω εγώ είναι ότι βιαστηκες να το βγάλεις εκτός κλουβιού,περίμενε να αναπτύξει μια εμπιστοσύνη με εσένα ώστε να κάθεται πανω σου άνετα και μετά οι πτήσεις.
Τα δικά μου πχ οταν τα έχω ελεύθερα και φοβηθούν από κάτι θα έρθουν επάνω μου,εσένα δεν ειχε αυτή την επιλογή και με δεδομένο ότι δεν ξέρει και τον χωρο είχε ατύχημα.

Με ένα πτηνό σε πανικό όμως,τέτοιου είδους ατυχήματα μπορεί να είναι σοβαρά.
 
@Tony Forpus Δηλαδή να μην το ξανά βγάλω ακόμα από το κλουβάκι; Και να περιμένω να κάθεται στο χέρι μ μόνος του; Μέχρι στιγμής κάθεται πάνω μας μόνο όταν κρατάμε τους ξηρούς καρπούς του ή το μιλλετακι του.

Επίσης την οροφή να του την ανοίξω να βγει μόνος του σιγά σιγά ή μόνο όταν κάτσει πάνω στο χέρι μου;
 
@nikosss07

Συνέχισε αυτό που κάνεις χωρίς να τον "αναγκαζεις" να κάνει το κάτι παραπάνω εσύ.
Όταν νιώσει έτοιμος θα τα κανει μόνος του.

Την οροφή μπορείς να την ανοίξεις.
 
@Tony Forpus Κι αν κάτι τον τρομάξει και πετάξει πάλι όπως χθες τι θα κάνω; Ή επειδή θα είναι στο κλουβάκι του δεν πρόκειται να φύγει από εκείνο;
 
@nikosss07

Η λογική λέει ότι θα κινηθεί προς το εσωτερικό του κλουβιού,αν δεν συμβαίνει αυτό και υπαρχει κινδυνος ατυχήματος τοτε κλείνεις την οροφή και better safe than sorry.
 
@Tony Forpus Ωραία θα το δοκιμάσω αύριο και ελπίζω να πάνε όλα Καλα με τον μικρούλη. Γενικά είμαι πολυ χαρούμενος γιατί η εξέλιξη του είναι πολυ γρήγορη αμ σκεφτεί κανεις ότι την πρώτη μερα δεν μας πλησίαζε καθόλου
 
Back
Top