Διατροφή Τι γνώμη έχετε για την Serinus τροφή

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης MARY58
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

MARY58

PB Known Member
Εγγραφή
29 Αυγ 2021
Μηνύματα
3.783
Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την serinus τροφή. Κατόπιν επίσκεψης στην πτηνιατρο, δόξα τω Θεώ ο Σοφοκλής είναι υγιέστατος (φτου φτου 🧿) κ συνεχίζει φουλ σε πτερόροια κ λόγω ότι δεν παίρνει το muta vit με αυγοτροφή, (γιατί απλά δεν του αρέσει η αυγοτροφή κ έχω δοκιμάσει αρκετές), μου πρότεινε ότι θα μπορούσα εκτός από το να δίνω το muta vit στο νερό του, να χρησιμοποιήσω την serinus ( έχει μορφή πούδρας), όπως θα χρησιμοποιούσα κ την όποια αυγοτροφή. Δηλ. ως συμπλήρωμα της κύριας τροφής του κ όπου εκεί θα χορηγούσα την muta vit σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος. Το μόνο που βρήκα ήταν αυτό στο φόρουμ αλλά επειδή πέρασε καιρός, κ δεν έχω σκοπό να την χρησιμοποιήσω ως αποκλειστική τροφή του, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε ποτέ χρησιμοποιήσει αυτή την τροφή;
 
@MARY58 Μιλάμε για πέλλετ δλδ και όχι ακριβώς σκόνη από ότι κατάλαβα. Εγώ παραθέτω έναν σύνδεσμο που οδηγεί σε ένα βίντεο για παπαγάλους που μας λέει γιατί δεν τρώει πέλλετ και πως θα τον κάνουμε να καταλάβει ότι αυτό που βάλαμε στην ταΐστρα του τρώγεται ώστε να γίνει εύκολα η αλλαγή από διατροφή αποκλειστικά με σπόρους σε διατροφή με πέλλετ και σπόρους βέβαια. Εμένα με βοήθησε πολύ με την Λούνα. Ελπίζω να βοηθήσει.
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
@Kostas Pyl σ'ευχαριστώ Κώστα 🙏. Πολύ κατατοπιστικό κ χρήσιμο το βίντεο ειδικά για εσάς τους παπαγαλογονεις που θέλετε την μετάβαση από την τροφή των σπόρων στην τροφή πέλλετ. Εγώ την serinus (έχει μορφή πούδρας), θα την χρησιμοποιήσω ως αυγοτροφή, δηλ συμπληρωματικά με την κύρια τροφή του Σοφοκλή τους σπόρους. Κ η ιδέα από το βίντεο, είναι καλή, δηλαδή να προσθέσω σπόρους που του αρέσουν πχ περιλλα, αλλά στην πράξη που το κάνω στην αυγοτροφή, τρώει την περιλλα κ την αυγοτροφή στην καλύτερη θα τύχει μέτριας αποδοχής. Γι'αυτό ήθελα να ρωτήσω εντυπώσεις για την serinus αν κάποιος της κάνει χρήση. Στην τελική, αν δεν του αρέσει, θα καταλήξει στα φτερωτά αδεσποτάκια της Αθήνας ☺️. Καλημέρα να έχουμε. 😊
 
Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την serinus τροφή. Κατόπιν επίσκεψης στην πτηνιατρο, δόξα τω Θεώ ο Σοφοκλής είναι υγιέστατος (φτου φτου 🧿) κ συνεχίζει φουλ σε πτερόροια κ λόγω ότι δεν παίρνει το muta vit με αυγοτροφή, (γιατί απλά δεν του αρέσει η αυγοτροφή κ έχω δοκιμάσει αρκετές), μου πρότεινε ότι θα μπορούσα εκτός από το να δίνω το muta vit στο νερό του, να χρησιμοποιήσω την serinus ( έχει μορφή πούδρας), όπως θα χρησιμοποιούσα κ την όποια αυγοτροφή. Δηλ. ως συμπλήρωμα της κύριας τροφής του κ όπου εκεί θα χορηγούσα την muta vit σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος. Το μόνο που βρήκα ήταν αυτό στο φόρουμ αλλά επειδή πέρασε καιρός, κ δεν έχω σκοπό να την χρησιμοποιήσω ως αποκλειστική τροφή του, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε ποτέ χρησιμοποιήσει αυτή την τροφή;
Kαλημερα @MARY58
H serinus οπως ξερεις ειναι σειρα προιοντων για καναρινια της psittacus
Στο link σε παλιοτερο post Του pb γινεται κουβεντα για τα microspheres

που δεν εχουν την μορφη πουδρας και εχουν συγκεκριμενη ,σχεδον, χρηση
1693288251193.webp

Πουδρα ειναι η σειρα της που λεγεται Daily diet πχ

1693288741076.webp

Ποιο ακριβως προιον σε ενδιαφερει?
Προσωπικα χρησιμοποιω κατι αντιστοιχης μορφης


αλλα και το nutribird c15

και δεν τα χρησιμοποιω σαν κερασμα αλλα σαν κυριως τροφη τους για καποιες μερες καθε εβδομαδα ωστε να τους ειναι δεδομενο οτι ειναι η τροφη τους και οχι κερασμα.
Εννοειται ακολουθησα αρχικα το πλανο μεταβασης της Versele laga το οποιο αποδιδει πολυ καλα. Επιπλεον Tricks υπαρχουν πολλα για τις πουδρες αρα και τις αυγοτροφες ειδικα εφοσον τους αρεσει το μπροκολο τα φυτρα το καροτο κλπ.
Αλλα αλλο τα microspheres και αλλο οι πληρεις τροφες σε μορφη πουδρας

καποιες ερωτησεις επι του πρακτικου
Το muta vit αποφευγεις να το διαλυσεις σε νερο λογω της δυσαρεστης για εμας οσμης?
Πια αυγοτροφη χρησιμοποιεις αν επιτρεπεται?
[automerge]1693289909[/automerge]

 
Τελευταία επεξεργασία:
@MARY58 Καλημέρα. Εσύ Μαίρη θέλεις να παίρνει βασικά την mutavit για την πτερόρροια. Η mutavit όπως και η murol της Comed αλλά και άλλα σκευάσματα απλά αναφέρω αυτά τα δύο γιατί τα έχω χρησιμοποιήσει, έχουν έντονη μυρωδιά σε εμάς . Με ότι και να την κάνεις μίξη θα μειωθεί η κατανάλωση στην αρχή ίσως και να μην καταναλώνουν και καθόλου. Επίσης αν βάζεις σε ποσότητα και άλλες τροφές που τρώνε (κεράσματα κλπ) τότε δεν θα πάνε στην mutavit είτε βάλεις serinus είτε κάποιο άλλο μέσο για να την περάσεις ειδικά αν οι ποσότητες που βάζεις είναι πληθωρικές. Αν θυμάμαι καλά τα καναρίνια μπορούν να φάνε έως και 30% του σωματικού τους βάρους. Δλδ ένα καναρινι 22 γρ. μπορεί να φάει έως 6,6 γρ. τροφής και αυγοτροφής μαζί. Οπότε συνολικά πρέπει να μην ξεπερνάς αυτή την ποσότητα. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες του @φιλομαθης σχετικά με τα προϊόντα της psittacus. Καλή επιτυχία να έχεις.
 
@φιλομαθης σ'ευχαριστώ Νίκο. Την serinus πρώτη φορά την άκουσα από την πτηνιατρο. Ίσως την είχα δει σε σάιτ αλλά την είχα προσπεράσει.

Ποιο ακριβως προιον σε ενδιαφερει?
Μου είπε για πούδρα μορφή κ βρήκα το serinus maintenance. Διαβάζοντας για αυτό, είδα ότι μπορεί να συνδυαστεί με διατροφή με σπόρους. Την έχεις χρησιμοποιήσει για να βάλεις πρόσθετα πχ βιταμίνες για πτερόροια;
Το muta vit αποφευγεις να το διαλυσεις σε νερο λογω της δυσαρεστης για εμας οσμης?
Ναι. Την μουτα βιτ δεν την έχω δώσει ακόμα σε νερό κ προτιμώ να την δώσω με τροφή. Στο νερό για τρεις μέρες του δίνω σύμφωνα με τις οδηγίες της γιατρού, feathers solution αλλά για τις άλλες τρεις μέρες που μου είπε να δίνω μουτα βιτ, μου προτάθηκε αυτό που σας είπα.
Πια αυγοτροφη χρησιμοποιεις αν επιτρεπεται?
Λίγες μου έχουν ξεφύγει που δεν υπερβαίνουν το κιλό.
[automerge]1693290747[/automerge]
Επίσης αν βάζεις σε ποσότητα και άλλες τροφές που τρώνε (κεράσματα κλπ) τότε δεν θα πάνε στην mutavit είτε βάλεις serinus είτε κάποιο άλλο μέσο για να την περάσεις ειδικά αν οι ποσότητες που βάζεις είναι πληθωρικές.
Έχω σκοπό να μην λυγίσω κ τις ημέρες εκείνες θα του δίνω μόνο τους σπόρους του κ την αυγοτροφή, χωρίς άλλα κεράσματα.
 
Την έχεις χρησιμοποιήσει για να βάλεις πρόσθετα πχ βιταμίνες για πτερόροια;
Muta vit δινω εγω προσωπικα μονο σε νερο και καταναλωνεται ολο :-)
Προφανως εφοσον δινω την "πουδρα " για κυριως τροφη καποιες μερες οπως ειπα θα μπορουσα να την συνδυασω με οποιαδηποτε αγωγη ευκολο αν δεν ειχα την λυση του νερου.

τα κολπα που αναφερω δεν ειναι δημοκρατικα :-) αλλα αποδιδουν.οταν εχουν τα pellets δεν εχουν ουτε κερασματα ουτε σπορους ουτε λαχανικα μεχρι να καταναλωθουν στο συνολο τους. και ταιζω σχεδον αποκλειστικα σε αυγοθηκες και οχι στις κλασσικες ταιστρες. Απολυτος ελεγχος αλλα και πολλαπλασιος χρονος καθημερινα για τον αριθμο καναρινιων που φροντιζω :-)
 
@MARY58
Serinus έχουμε πάρει στο καναρίνι συγγενών που φιλοξενούμε ενίοτε (που λέγαμε και για το foraging). Ειναι καλή πλήρης τροφη θεωρώ θρεπτικά και ποιοτικά. Δεν ειναι πούδρα ακριβώς, αλλά πιο πολυ σαν χοντρο σιμιγδάλι ή σαν ψίχουλα στην υφή. Παρόμοια υφή εχει και η psittacus για μπάτζι που δινουμε στα μικρά μας εμπλουτισμένο με λίγα βότανα.

Ο καναρινάκος ενώ είναι μαθημένος σε σπόρια και "βιταμίνη" 😑 και δεν το ήθελε προφανώς αρχικά, με λιγα κατάλληλα πρόσθετα (ρίγανη, κουρκουμά, λιγο νίζερ για να θυμίζει την αυγοτροφή του κλπ) και στην θήκη που γνώριζε για την αυγοτροφή, μια χαρά το δοκίμασε και το ψιλοτρώει.
Τωρα ο Σοφοκλης που δεν θέλει την αυγοτροφή, μηπως το προτιμήσει με λίγο πχ κεχράκι μεσα αρχικά και οταν αρχίσει να δοκιμάζει μειώνεις το κεχρί. Ή με λαχανικά μαζί (απλά αν βραχει δεν κραταει πολλές ωρες).
Τα ωδικά απο όσο εχω διαβάσει έχουν ακόμα ασθενικότερη όσφρηση και γεύση απο τους παπαγάλους (που έχουν λίγο ασθενέστερη απο εμάς), οπότε κύρια κριτήρια επιλογής της τροφής φαίνεται να είναι τα οπτικά και σε μικρότερο βαθμό η γεύση (όπως το έντονο γλυκό που βάζουν στις παλιο"βιταμίνες"). Για την οσμη δεν θα ανησυχούσα, γενικά η βιβλιογραφία λεει πως τα πτηνά εκτός απο τα αρπακτικά δεν πολυμυριζουν, αλλά εστιάζουν στην όραση και την ακοή τους κυρίως σαν εμας.
 
@myr σ'ευχαριστώ πολύ Μύρινα. Ο Σοφοκλής δεν θέλει κ το κεχρί (μίλλετ). Όταν του το κρέμαγα στο κλουβί του, αν ήταν ελεύθερος, πήγαινε στην οροφή του κλουβιού κ μασουλαγε το κοτσάνι! 🙄 🤷
Από ότι καταλαβαίνω, η serinus είναι μια καλή τροφή κ θα δοκιμάσω την χορήγηση μουτα βιτ με αυτή κ για δέλεαρ, θα προσθέσω στην μερίδα της ημέρας, μπρόκολο ή αρακά. Με ή χωρίς υγρασία θα την προσφέρω το πρωί κ θα την αφαιρώ το απόγευμα που θα γυρίζω σπίτι. Ίδωμεν.
Κ πάλι σας ευχαριστώ όλους.
 
@MARY58
Αυτά τα κοτσανάκια του κεχριού σε όλους αρέσουν μου φαίνεται 😆 (απλά οι δικοί μου λατρεύουν και τα σπόρια). Εγώ οταν ειναι πολυ μακριά, τα κρατάω για να μασουλάνε τα 🐰🐰.
 
@φιλομαθης σκόπιμα χωρίς καθόλου φαγητό ή νερό; Κ στις ώρες ύπνου, έχει διαθέσιμη τροφή κ νερό. Αν κ τότε ακούγονται κρατς κρατς που ροκανίζει σουπιοκοκκαλο.
Σκόπιμα, λίγα λεπτά μέχρι να βάλω τροφή στην ταιστρα ή φρέσκο νερό στην ποτίστρα νωρίς το πρωί (μόλις ξυπνάει) κ το απόγευμα (τώρα το καλοκαίρι). Η τροφή του δεν είναι υπερβολική, πιστεύω, καθώς δεν είναι υπέρβαρος. Ζύγισμα από πτηνιατρο 22 γραμμάρια πλασματάκι.
Τις συνθήκες τις κουμαντάρω, δόξα τω Θεώ, έτσι όπως θέλω εγώ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
το σωματικο βαρος του δεν ειναι ο σκοπος της ερωτησης μου.
θα σου πω πως εδωσα το muta vit εγω εξαρχης αλλα και τωρα οταν χρειαστει

Τραβηξα ολα τα νερα τους απο το προηγουμενο απογευμα(παρασκευη) κανα μισαωρο πριν νυχτωσει.Δεν τα εχω μεσα .μονιμα στην βεραντα ειναι

Σαββατο πρωι που ειμαι σπιτι και ξυπναω νωρις τα τσεκαρα.ολα οκ.Δραστηρια κλπ μια χαρα
Δεν εδωσα λαχανικα αφησα απλα τους σπορους τους.
περιμενα αλλο ενα δυωρο τριωρο με συνεχη παρατηρηση και ελεγχο και μετα εφτιαξα σε 750ml μπουκαλακι νερο mutavit το ισομοιρασα στις ποτιστρες (40-50 ml ανα ποτιστρα max ) και τις τοποθετησα..
Βεβαιωθηκα οτι πινουν (με ζεση) ολα και τα τσεκαρα πολυ τακτικα. τελος μερας αντικατασταση με φρεσκο νερο σε αλλο σετ ποτιστρες και καλο πλυσιμο οι μυρωδατες muta vit

Ως προς τα c15 αλλα και την αλλη πληρη τροφη ακολουθησα το διαδικαστικο της verselle laga. με υπομονη και παρατηρηση/ελεγχο ξεκινησαν τα "pellets" .Στα 20 ειναι και καποια με χαρακτηρα αλλα εν τελει τρωνε.

Τελος να σου πω οτι αν περασεις σε pellet θα παρατηρησεις και μια αυξηση της καταναλωσης νερου οποτε ακομα ενα trick για να δωσεις muta vit. Δεν ειμαι της φαρμακολογιας και mutavit δινω πολυ λιγες φορες τον χρονο αρθροιστικα και μονο αν ειναι ζορικα τα πραγματα. Προτιμω μεσω μεγαλης ποικιλιας διατροφικα να τα βοηθαω , προσβαση σε φυσικο φως και απευθειας ηλιο και κανουν οσο περισσοτερα μπανια μπορω χρονικα. Δυσκολο προγραμμα δουλειας και πολλα κλουβια και καναρινια
Δεν σου λεω να το ακολουθησει καποιος το ιδιο .καταγραφω εγω τι εκανα που αφιερωνω παρα πολλες ωρες αναλογικα στα φτερωτα παιδια μου..και τα παρατηρω συνεχως. Επισης ο μιμητισμος μεταξυ τους ειναι πολυ καλο εργαλειο.ειτε στο μπανιο ειτε στην διατροφη
Κλεινοντας να πω οτι αλλαγες σε διατροφη τοσο ριζικες(pellet /πληρη τροφη) θελουν αργα βηματα και πολυ πολυ παρατηρηση. Βιαστικες κινησεις μπορει να οδηγησουν σε ασχημα αποτελεσματα.
 
Ως προς τα c15 αλλα και την αλλη πληρη τροφη ακολουθησα το διαδικαστικο της verselle laga. με υπομονη και παρατηρηση/ελεγχο ξεκινησαν τα "pellets" .Στα 20 ειναι και καποια με χαρακτηρα αλλα εν τελει τρωνε.
Στα πέλλετ η απλή μίξη τους με σπόρους δεν είχε αποτέλεσμα σε εμένα προσωπικά. Το έκανα όμως για 1 εβδομάδα. Βρήκα πολύ βολική την διαδικασία που προτείνει ο κύριος στο βίντεο που έστειλα και είχε αποτέλεσμα σε μια εβδομάδα. Τελικά μένεις σε ένα ποσοστό 75% πέλλετ και 25 % σπόρους+ λαχανικά και φρούτα. Η Λούνα έτσι έχει και ποικιλία και είναι σε καλή διάθεση και κατάσταση. Δεν υπήρξε κάνα θέμα κατά την μετάβαση και μετά από αυτή.
Τελος να σου πω οτι αν περασεις σε pellet θα παρατηρησεις και μια αυξηση της καταναλωσης νερου οποτε ακομα ενα trick για να δωσεις muta vit.
Χρήσιμο αν και δεν πρόσεξα την ακριβή κατανάλωση νερού μετά την μετάβαση σε σχέση με πρίν. Αν κάποια στιγμή το γυρίσω σε πέλλετ ή πλήρη τροφή pastoncino komplet και στα καναρίνια θα το ελέγξω για να έχουμε καλύτερο δείγμα.
 
@φιλομαθης εσύ ξέρεις τα καναρινάκια σου καλύτερα από όλους κ ένα πρόγραμμα που σου αποδίδει, το κρατάς. Αλλά εγώ δεν θα το επιλέξω. Σε εμένα ο Σοφοκλής, το πρωί (έχει πλάκα) πηγαίνει στην πατηθρα που είναι η ποτίστρα κ περιμένει να την πάρω, να την ξαναφερω κ μετά θα πιει. Δεν λέω ότι ξέρει τι κάνω ή είναι πανέξυπνος (καλά αυτό το λέω 🤗) αλλά είναι προφανώς θέμα συνήθειας κ επαναλαμβανόμενης καθημερινής πρακτικής.
Άρα αυτό που θέλω να πω είναι, αν θέλει να φάει την serinus με την μουτα βιτ, εχει καλώς, αλλιώς θα πάρει την μουτα βιτ στο νερό του. Θα κοιτάξω να είναι μέρα που θα είμαι σπίτι ώστε να δω ότι πίνει. Κ η κύρια τροφή του θα παραμείνουν οι σπόροι. Δεν είχα ποτέ σκοπό να αλλάξω την κύρια τροφή του από σπόρους σε πέλλετ ή πούδρα πέλλετ. Για τα σκευάσματα βιταμινών συμφωνώ μαζί σου.
 
@MARY58
αλλά είναι προφανώς θέμα συνήθειας κ επαναλαμβανόμενης καθημερινής πρακτικής.
Σωστά το ανέφερες αυτο, δεν είναι θέμα εξυπνάδας αλλά της συνήθειας που έχεις προφανώς να ξυπνάς νωρίς για αλλαγή νερού. Αν ξύπναγες στις 10-11 ας πούμε θα έπινε σίγουρα το χθεσινό.
αλλιώς θα πάρει την μουτα βιτ στο νερό του
Υπάρχει πιθανότητα να πιεί λιγότερο από το κανονικό. Να μην πιεί το θεωρώ αδύνατο διότι η πείνα και η δίψα μας αναγκάζουν όλους να φάμε τροφές αλλά και να πιούμε νερό με γεύση που δεν μας αρέσει λόγω ανάγκης για επιβίωση. Πάντως αν ήταν να μην θέλουμε να στεναχωρίσουμε αυτούς που αγαπάμε θα έπρεπε να παιδιά μας να τρώνε σουβλάκια, πατατάκια και πίτσες αντί για όσπρια και λαχανικά. Και η mutavit και η αυγοτροφή που επιθυμείς να δώσεις έχεις τον λόγο σου που το κάνεις γιατί θέλεις το καλύτερο για τον Σόφο. Αν πάλι θεωρείς ότι καλύπτεσαι από απόλυτα από το σχέτο αυγό και την ποικιλία λαχανικών και σπόρων που δίνεις τότε μην ψάχνεσαι καθόλου. Είναι σαν να έχεις βρει το Άγιο δισκοπότηρο και να ψάχνεις για την απομίμηση. Και όπως φαίνεται και από την εμφάνιση και την κατάσταση του Σοφοκλή όλα πάνε μια χαρά!!!
Τέλος να πω, πως και εγώ πιστεύω ότι πιθανόν μια σωστή διατροφή όπως αυτή που ακολουθείς να μην απαιτεί τίποτα από τα παραπάνω.
 
Back
Top