Διατροφή Τι δίνω στα καναρίνια μου την περίοδο της πτερόρροιας

Konstantinos1

PB New Member
Εγγραφή
29 Απρ 2009
Μηνύματα
53
Πόλη
Κερατσίνι
με αφορμη το "θεμα" που εχει ανοιχτει (περιληπτικος καταλογος διατροφης) θα μοιραστω μαζι σας το τι δινω εγω καναρινια μου και τι σκεφτομαι να κανω τωρα που ερχετε η περιοδος τις πτεροροιας. στο πατο του κλουβιου εχω αμμο τις versele-laga κατι που θα υπαρχει σε ολη την σεζον. απο τροφη δινω την xtra vital τις beaphar, αυγοτροφη την fortified canary food τις beaphar, αυγο βραστο 1 φορα την εβδομαδα, για ιχνοστοιχεια-ασβεστιο το peli nature mineral αυτο με το καρβουνο, στο κλουβι υπαρχει μονιμα σουπιοκοκαλο, σχεδον καθε μερα μηλο η κολοκυθι η αγγουρακι η μαρουλι και τωρα που ερχετε η περιοδος τις πτεροροιας σκεφτομε να δινω 2 με 3 φορες την εβδομαδα λιναροσπορο και περιλλα και να δινω επισης απο την orlux muta-vit και calci-lux 2 φορες την εβδομαδα και στο μπανιο του βαζω αν 3 μερες το bio-bad τις orlux. Θα πρεπει να ξερετε οτι ασχολουμε πολυ λιγο καιρο με τα καναρινια και περιμενω τις παρατηρησεις σας ωστε να διορθωθω εγω και οσοι αλλοι κανουμε λαθη.
 
Κωνσταντίνε, η άποψή μου είναι ότι αν έχεις ένα δύο πουλάκια, η προσέγγιση στο θέμα της διατροφής τους θα μπορούσε να είναι κάπως διαφορετική. Δε χρειάζεται δηλαδή τόσα πολλά συμπληρώματα διατροφής. Πολλές φορές στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε στα πουλιά ό,τι περισσότερο μπορούμε, ίσως να κάνουμε και κάποιες υπερβολές. Θα μπορούσες δηλαδή να τους προσφέρεις ότι χρειάζονται για αυτή την περίοδο παρέχοντάς τους ποικιλία στη διατροφή και ίσως κάποιο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα για καλό και για κακό.

Αυτό που χρειάζονται κυρίως τα καναρίνια στη διατροφή τους κατά την περίοδο της πτερόρροιας είναι πρωτεΐνες, βιταμίνες, ασβέστιο.

Τις πρωτεΐνες μπορείς να τους τις παρέχεις δίνοντάς τους καλοβρασμένο αβγό 2-3 φορές την εβδομάδα. Μπορείς να το δίνεις με το τσόφλι (ασβέστιο) αλλά να μην ξεχνάς ότι το καλοκαίρι το αβγό αλλοιώνεται πολύ εύκολα και θα πρέπει να μένει μόνο μερικές ώρες στο κλουβί. Γι αυτό το λόγο ίσως να είναι προτιμότερη μια ξηρή αβγοτροφή του εμπορίου (όχι κίτρινες κόκκινες σκόνες), αν δεν έχεις τη δυνατότητα να αποσύρεις έγκαιρα το αβγό από το κλουβί. Επίσης, μέρα παρά μέρα μπορείς να τους δίνεις φρέσκα φυλλώδη λαχανικά (προσωπικά τα προτιμώ από το φρούτα) σε μεγάλη ποικιλία. Κάθε φορά και κάποιο καινούργιο λαχανικό ή και φρούτο αν προτιμάς. Grit και σουπιοκόκαλο απαραίτητα.

Τέλος, να τους προσφέρεις συχνά μπάνιο, μέρα παρά μέρα τουλάχιστον. Βοηθάει πολύ στην απομάκρυνση των πεσμένων φτερών, διατηρεί το δέρμα σε καλή κατάσταση βοηθώντας την πτεροφυΐα και τους ανακουφίζει από τυχόν δυσφορία που τους προκαλεί η διαδικασία της ανανέωσης του πτερώματος.
 
Εγώ του βάζω ανά 3ημερο μία τουφίτσα μπρόκολο. Τι λέτε γι αυτό; Μπορώ να του το αυξήσω ή είναι αρκετό; (Πάντως το τρώει όλο μαζί με το κοτσάνι του.Φαίνεται πως του αρέσει πολύ).
 
είναι αρκετό;
Το μπρόκολο είναι μια χαρά, από μόνο του όμως δεν φτάνει. Η πτερόρροια χρειάζεται μια κάπως πιο οργανωμένη διαχείριση. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρεις εδώ https://petbirds.gr/article/bird-moulting/

Αν έχεις απορίες, μπορείς να ανοίξεις ένα νέο θέμα και να ρωτήσεις ότι θέλεις σχετικά με την πτερόρροια των δικών σου πουλιών.
 
Εγώ του βάζω ανά 3ημερο μία τουφίτσα μπρόκολο. Τι λέτε γι αυτό; Μπορώ να του το αυξήσω ή είναι αρκετό; (Πάντως το τρώει όλο μαζί με το κοτσάνι του.Φαίνεται πως του αρέσει πολύ).

Όταν το μπρόκολο είναι χωρίς ραντίσματα, βιολογικό όπως αυτά που βάζουμε στην αυλή μας μπορείς να του δίνεις κάθε μέρα κάνει καλό...
 
Back
Top