Ασθένειες Τι επίδραση μπορεί να έχει το στρες σε ένα πουλί;

nautikos52

PB Member
Εγγραφή
3 Μαϊ 2009
Μηνύματα
133
Πόλη
Brussels
όντας μη εμπειρος σε θέματα που αφορούν τα ωδικά πτηνά θα ήθελα να ρωτήσω τι επίδραση μπορεί να έχει σε ένα πουλί αυτό που πολλοί λένε έχει τρομάξει. Διευκρινίζω όχι από κάτι βίαιο ή από την πτώση του κλουβιού αλλά από την αλλαγή περιβάλλοντος ή το πιάσιμο για επάλλειψη με κάποια αλειφή (πχ για ποδάγρα) ή συχνό καθάρισμα ή παρουσία ξένων. Κάθε γνώμη ή άποψη ή σχετική εμπειρία 😱είναι ευπρόσδεκτη
 
Οχι οτι ειμαι πιο εμπειρη αλλα θα σου πω τι νομιζω. Η συχνη αλλαγη θεσης του κλουβιου του προκαλει σιγουρα πιεση εξαρταται απο την γενικη εικονα(χαρακτηρα) του πουλιου ποση και τι μπορει να του προκαλεσει, πτεροροια, χαμηλο ανοσοποιητικο συστημα, διακοπη κελαηδιματος, αν ειναι θηλυκο σε αναπαραγωγικη περιοδο το πιθανοτερο να εγκαταλειψει την φωλια μια που την θεωρει μη ασφαληΓια τηνεφαρμογη θεραπειας, δεν εχουμε και αλλη επιλογη οταν προκειται για κατι σοβαρο. Για το συχνο καθαρισμα τα υπερ ειναι περισσοτερα οποτε ισχυει το δικο μας σωστο ζυγισμα για την συχνοτητα(Σε καλη κατασταση της υγειας του πουλιου μια φορα την εβδομαδα πλυσιμο του κλουβιου και ολων των σκευων και καθημερινη αλλαγη νερου και πλυσιμο ποτιστρας.Αν πλενουμε και τις πατηθρες μια φορα μεσοβδομαδα, για παραδειγμα ελεγχοντας και την ποσοτητα στις ταιστρες προσεκτικα, ειμαστε μαλλον σε καλο δρομο) Για τους ξενους αν μας συμβαινει συχνα εχουμε κανει λαθος επιλογη του χωρου απο την αρχη και αποφασιζουμε τι θελουμε περισσοτερο. Την διαφορα στον χαρακτηρα μπορεις να την μελετησεις με την ησυχια σου, αλλα διακριτικα,ωστε να μην τα επηρεαζει η παρουσια σου σε pet shop με μεγαλες κλουβες με κοινα παπαγαλακια!Aλλα πουλια καθονται ησυχα παραμερα και αλλα χαλανε τον κοσμο και ενοχλουν τα υπολοιπα. Μεγαλο ρολο νομιζω οτι παιζει και η παρουσια συντροφου!
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
το συνεχες στρεσαρισμα του πτηνου απο τους λογους που αναφερεις αλλαγη περιβαλοντος συνεχες πιασιμο ακαταληλο κλουβι η χωρος διαβιωσης κτλ μελλοντικα εχει σοβαρες επιπτωσης στην υγεια του πτηνου ειναι βασικος παραγοντας αποδυναμωσεις του ανοσοποιητικου συστηματος με οτι αυτο συναπαγεται τα καναρινια γενικα ειναι πιο ανθεκτικα στους στρεσικους παραγοντες σε αντιθεση με τα ιθαγενει πτηνα κυριος λογο της μακροχρονης οικοσιτοποιησης τους
 
το stress είναι ο βασικότερος παράγοντας που προκαλεί κοκκιδίωση(όχι τόσο σε καναρίνια αλλά σε άλλα πουλιά) λόγω του ότι δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για πολλαπλασιασμό των ήδη υπαρχόντων κοκκιδίων και έτσι έχουμε σαν άμεσο αποτέλεσμα προβλήματα στα εντερικά τους! Μπορούμε να έχουμε θάνατο ενός τέτοιου πουλιού μέσα σε λιγοστές μέρες μετά από έντονο stress-άρισμα αυτού!
 
το stress είναι ο βασικότερος παράγοντας που προκαλεί κοκκιδίωση(όχι τόσο σε καναρίνια αλλά σε άλλα πουλιά) λόγω του ότι δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για πολλαπλασιασμό των ήδη υπαρχόντων κοκκιδίων και έτσι έχουμε σαν άμεσο αποτέλεσμα προβλήματα στα εντερικά τους! Μπορούμε να έχουμε θάνατο ενός τέτοιου πουλιού μέσα σε λιγοστές μέρες μετά από έντονο stress-άρισμα αυτού!
Εδώ όμως μιλάμε για καναρίνια και όχι για "άλλα" πουλιά. :)

Όπως τα είπε η Φράνια είναι τα πράγματα. Συνεχόμενο στρες μπορεί να ρίξει σε τέτοιο βαθμό το ανοσοποιητικό του πουλιού που να το χάσουμε από ασθένεια. Βέβαια κάθε πουλί μαθαίνει σε ένα τρόπο ζωής. Αν για παράδειγμα καθαρίζεις ανά τρεις μέρες το κλουβί το καναρίνι πολύ σύντομα θα το συνηθίσει και θα είναι μέσα στη ρουτίνα του. Πάντα όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα πουλιά και τις κινήσεις μας προς αυτά, για να νοιώθουν και αυτά ήρεμα και να μην τους δημιουργούμε στρες.
 
Ευχαριστώ πολύ φίλοι μου για την αναταπόκριση. Βασίλη μήπως μπορείς να περιγράψεις τα συμπτώματα της ασθένειας που ανέφερες αλλά και πόσο καιρό μπορεί να ταλαιπωρήσει ένα πουλί και ποια η ενδεδειγμένη θεραπεία. Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων.
 
Όταν μιλάω για ασθένεια δεν μιλάω για μία συγκεκριμένη. Οποιαδήποτε ασθένεια μπορεί να τα προσβάλει. Ασθένειες που προέρχονται από βακτήρια εκδηλόνονται συνήθως σε καταστάσεις στρες ή εξάντλησης των πουλιών. Τα παθογόνα βακτήρια υπάρχουν πάντα στον οργανισμό των πουλιών αλλά όταν υπάρχει και στρες τότε αυτά πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και το πουλί νοσεί. Μιλάμε πάντα για καταστάσεις κατά τις οποίες τα πουλιά βρίσκονται συνεχώς σε στρες. Πολλά πουλιά για παράδειγμα νοσούν μετά τις εκθέσεις. Οι εκθέσεις είναι εξαιρετικά επίπονες για το πουλί. Αλλάζει περιβάλλον και πριν προλάβει να προσαρμοστεί βιώνει μια συνεχή διέλευση κόσμου και νοιώθει συνεχώς ανασφάλεια. Όλες οι συνήθειες του αλλάζουν και αυτό δημιουργεί τεράστιο στρες στα περισσότερα πουλιά. Σου ανέφερα τις εκθέσεις απλά σαν παράδειγμα. Πολλές φορές έχω δει πουλιά με διάρροια μόλις τελειώνει μια έκθεση.
 
Γι' αυτό και μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται
με τα πουλιά, συνεχώς διευρύνουν τον κύκλο
των ερευνών τους και παρέχουν νέα "φάρμακα"
κατάλληλα για τέτοιες περιπτώσεις. Εδώ ένα τέτοιο προιόν.
 

Συνημμένα

  • Livimun -Chevita.webp
    Livimun -Chevita.webp
    78,7 KB · Προβολές: 253
  • Livimun --Chevita.webp
    Livimun --Chevita.webp
    73,3 KB · Προβολές: 206
Κάνει και για καναρινάκια γιατι βλέπω οτι είναι για περιστέρια; (είμαι λίγο ασχετος 🙂 )
 
Κάνει και για καναρινάκια γιατι βλέπω οτι είναι για περιστέρια; (είμαι λίγο ασχετος 🙂 )

Eχεις δίκιο Λευτέρη. Επρεπε να είχα βάλει και αυτό
 

Συνημμένα

  • odigos.webp
    odigos.webp
    67,4 KB · Προβολές: 258
στα πουλάκια που θα τελειώσουν θεραπία απο ακάρεα και αντιβίωση κάνει καλό να τους παρέχουμε κατι τέτοιο;
 
Το antistress το χρησιμοποιούμε όταν το πουλάκι έχει στρες ή διάρροια από στρες κ. Ο. Κ.

Μετά από αντιβίωση καλύτερα είναι να χρησιμοποιούμε προβιοτικά-πρεβιοτικά για να ενισχυθεί η χλωρίδα του εντέρου.

Προβιοτικά Πρεβιοτικά Τρόφιμα
 
Back
Top