Γενικά Τι ηλικία έχει και τι μετάλλαξη είναι το μπάτζι μου;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Alexx
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Alexx

PB New Member
Εγγραφή
31 Δεκ 2021
Μηνύματα
163
Πόλη
Αττική
Τι μπορείτε να μου πείτε γενικά για το είδος και την ηλικία του budgie μου; Ξέρω μόνο ότι είναι θηλυκό
IMG-343c4cdf4a4ce3ff31628bdc6b0bbf55-V.webp
Μέσα Σεπτεμβρίου


IMG-d6e49d9a15285ee0024977a49fd3a788-V.webpIMG-a3056d1d8e398336ee930d2506c3b37d-V.webp
Σημερινές

Απλά να προλάβω όσους δεν με ξέρουν, ότι γνωρίζω ότι το διάκενο είναι μικρό και ότι λείαν συντόμως θα αλλάξει κλουβί
 
Για την ηλικία δεν μπορουμε να πούμε και πολλά σε αυτή τη μετάλλαξη (dark eyed lutino-εκτός κι αν έχει κόκκινα μάτια τα οποία δεν αναδκνύονται στο φως της φωτογραφίας σου). Το πουλάκι αυτό είναι αρσενικό κατά τη γνώμη μου.

γνωρίζω ότι το διάκενο είναι μικρό
Μάλλον εννοείς πολύ μεγάλο?
 
Budgerigar parakeet, κοινώς budgie. Μικρό παπαγαλάκι από την Αυστραλία, ζει σε σμήνη χιλιάδων ατόμων που μεταναστεύουν σταδιακά σε όλη σχεδόν την ήπειρο αναζητώντας τόπους χλοερούς. Τρέφονται με σπόρους, φύλλα και μικρού μεγέθους φυτά. Στην φύση δεν ξεπερνούν τα 18εκ. μαζί με την ουρά, αλλά μπορεί να γίνουν και λίγο ψηλότερα σε αιχμαλωσία. Ένα κατοικίδιο μπάτζι με καλό γενετικό υλικό και την σωστή φροντίδα ζει περίπου 10-15 χρόνια. Η αναπαραγωγή τους σε αιχμαλωσία ξεκίνησε στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα, πολύ αργότερα δλδ σε σχέση με παπαγάλους των τροπίκων. Στην φύση όλα τα μπάτζι είναι πράσινα, με κιτρινομαυρες ρίγες στο κεφάλι και την πλάτη, σκούρα γκρι (κάποιοι το λένε και μπλε) πόδια και νύχια.

Το συγκεκριμενο παπαγαλάκι είναι λουτίνο, δλδ δεν μπορεί να παραγαγει το μπλε χρώμα, οπότε μένει ολόκληρο κίτρινο, με λευκές φαγορίτες και κόκκινα μάτια. Είναι ίδια μετάλλαξη με τον Σκρουτζ, παρακάτω. Τα μπάτζι παρουσιάζουν σεξουαλικό διμορφισμό, με τα αρσενικά να έχουν έντονο μπλε χαλινό, ενώ τα θηλυκά έχουν ανοικτό γαλάζιο που γίνεται έντονο καφέ όταν μπουν σε φαση αναπαραγωγής. Καθώς όμως η συγκεκριμένη μετάλλαξη εξαφανίζει το μπλε χρώμα, ένα ενήλικο αρσενικό μπάτζι, όπως αυτό, έχει έντονο ροζ χαλινό. Ο χαλινός των θηλυκών δεν επηρεάζεται από την μετάλλαξη, οπότε σε αναπαραγωγική φάση είναι καφέ, και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ασπροκρέμ.

Σχετικά με την ηλικία, εφόσον η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχει ριγες, θα πρέπει να βασιστούμε στην ύπαρξη ή όχι ίριδας στα μάτια. Τα ενήλικα μπάτζι έχουν εμφαλή λευκή ίριδα γύρω από την κόρη του ματιού. Όσο πιο γκρίζα είναι, τόσο μικρότερο και το παπαγαλάκι. Αυτό όμως μας επιτρέπει να ξέουμε την ηλικία μέχρι την ενηλικίωση, καθώς, απο εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν διαφορές. Ένα ηλικιωμένο παπαγαλάκι μπορεί να είναι λιγότερο δραστήριο και να έχει δυσκολία κατά την πτερόρροια, αλλά κατά τα α΄λλα δεν υπάρχουν διαφορές. Αν μπορείτε να βγαλετε φωτογραφία ένα μάτι από κοντά σε φωτεινό χώρο θα μάθουμε περίπου πόσων μηνών είναι, ή αν έχει ενηλικιωθεί.

Ερώτηση: Μεταξύ των δύο φωτογραφιών τι συνέβη και είναι εττσι τα πούπουλα πάνω από τον χαλινό? Έφαγε κάτι με τα μούτρα ή ατύχημα?
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Nausicaa
Αυτά για το φύλο κλπ τα έχω διαβάσει... Η απειρία μου όμως δεν μου επιτρέπει να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα, γι αυτό και ρωτάω... Άρα είναι αρσενικό;
Λόγω ώρας, δεν μπορώ να βγάλω σωστή φωτογραφία, ωστόσο μπορώ να βγάλω αύριο κατάλληλη.
Δεν καταλαβαίνω τη διαφορά στα πούπουλα να πω την αλήθεια..χαχαχα
Έχετε όμως δίκιο, κάποια στιγμή τρόμαξε και όπως πήγε να φύγει από το χέρι μου έπεσε στον πάτο


@Φοίβος Ναί μπερδεύτηκα! Μεγάλο διάκενο ήθελα να πω
 
Αυτά για το φύλο κλπ τα έχω διαβάσει... Η απειρία μου όμως δεν μου επιτρέπει να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα, γι αυτό και ρωτάω... Άρα είναι αρσενικό;
Ναι, υπάρχουν και πίνακες που δείχνουν την διαφορά μεταξύ νεαρού/-ίνο αρσενικού μπάτζι με ροζ χαλινό και ενήλικου θηλυκού με καφέ. Δείτε, είναι ίδιος με του Σκρουτζ. Επίσης μπορείτε να δείτε και την ίριδα του ματιού του και να την συγκρίνετε με το δικό σας πουλάκι.

Δεν καταλαβαίνω τη διαφορά στα πούπουλα να πω την αλήθεια..χαχαχα
Έχετε όμως δίκιο, κάποια στιγμή τρόμαξε και όπως πήγε να φύγει από το χέρι μου έπεσε στον πάτο
Εννοώ αυτά που έχουν κολλήσει μεταξύ τους. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στις αλλαγές του σώματος και των εκκρίσεών τους. Τώρα μάλλον είναι αργά, αλλά αν ξαναχτυπήσει, πρέπει να βάλετε αμέσως αραιωμένο betadine για να μην μολυνθεί. Σε τόσο μικρά ζώα, μια λοίμωξη που περνά απευθείας στο είμα μπορεί να τα σκοτώσει πολύ γρήγορα.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Ο Σκρουτζ είναι στο βιντέο; Όντως είναι όμοια
Όσων αφορά το πέσιμο, δεν είδα κάποια πληγή γι αυτό και δεν έδρασα.. και ακόμα να σας πω την αλήθεια από τις φωτογραφίες δεν καταλαβαίνω τι έγινε.. Μήπως δεν πέφτει καλά το φως και φαίνεται περίεργα;
 
Ο Σκρουτζ είναι στο βιντέο; Όντως είναι όμοια
Ναι, βρίσκεται σε καραντίνα γιατί τον πήρα πρόσφατα και είναι τραυματισμένος και άρρωστος, οπότε δεν μπορεί να είναι στον ίδιο χώρο με τα κορίτσια.

Μήπως δεν πέφτει καλά το φως και φαίνεται περίεργα;
Αμφιβάλλω, τα πούπουλα είναι μαζεμένα και σκούρα. Μήπως έφαγε κάτι ή περιλούστηκε με κάτι κοκκινο ή καφέ καταλάθος? Αν βάζετε βιταμίνες στο νερό είναι πολύ κολλώδεις και έχουν τέτοιο χρώμα. Λόγω πτερόρροιας μπορεί να βούτηξε το μισό του κεφάλι μέσα, και τα δικά μου το έκαναν παλια. Μπορεί να τραυματίστηκε προσπαθωντας να ξυστεί, η πτερόρροια προκαλέι μεγάλη φαγούρα.

Έτσι είναι τα πούπουλα στο τραυματισμένο μάτι του Σκρουτζ, πχ.

20211204_160032.webp
 
Συγγνώμη τόση ώρα λέμε για τα πούπουλα σαν φρύδια πάνω από το κεφάλι του; Δεν είναι φυσιολογικά;! Μα νόμιζα πως έτσι είναι το πουλί όχι ότι είναι χτύπημα...Δεν τον είδα και να χτυπάει ποτέ. Τα καφέ πούπουλα πάβω από τον χαλινό;
 
Συγγνώμη τόση ώρα λέμε για τα πούπουλα σαν φρύδια πάνω από το κεφάλι του; Δεν είναι φυσιολογικά;! Μα νόμιζα πως έτσι είναι το πουλί όχι ότι είναι χτύπημα...Δεν τον είδα και να χτυπάει ποτέ. Τα καφέ πούπουλα πάβω από τον χαλινό;
Οχι, δεν είναι, μπορείτε να συγκρίνετε πώς είναι σήμερα και πώς ήταν όταν τον πρωτοπήρατε.

@ianos Κρίνοντας από τις πρώτες φωτογραφίες που τα χτυπά ο ήλιος μοιάζουν κόκκινα/φούξια.
 
IMG-6d9636d3349758a6f052c02729e12ec0-V.webpIMG-f8de46b95c71e7c313ceec31d1bcb9c7-V.webp


IMG-d49cb6e77800158817bcc7e90b93b3f3-V.webp
Η μεσαία είναι με ζουμ.. Που είπατε να βγάλω κοντινή σε φωτεινό δωμάτιο
Για τα κόκκινα πούπουλα.. Ήταν πιο μικρά και σιγά σιγά μεγάλωσαν.. μπορεί να φταίει το μπολάκι απ το φαΐ;
 
@ianos ¨οχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά για σαφήνεια, στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι τρία πράγματα, ανάλογα με το χρώμα των ματιών. Lutino για κόκκινα (και λοιπές αποχρώσεις) με κανονική ίριδα, double factor spangle για μαύρα με ίριδα ή dark eyed clear για μαύρα χωρίς ίριδα. Το πουλάκι σαφώς έχει ίριδα καλοσχηματισμένη ίριδα, πάντως, οπότε είναι ενήλικο, άνω του έτους. Τώρα πόσο, μόνο ο εκτροφέας το ξέρει (και αν...).

Σαφώς βρίσκεται στην αρχή ή το τέλος πτερόρροιας, αλλά δεν δικαιολογεί το πώς είναι τα φτερά πάνω από τον χαλινό. @Alexx τι το ιδιαίτερο έχει η ταΐστρα που μπορεί να δημιουργεί προβλήματα?
 
Πάνω απο το χαλινό έχει κολλημένη βρωμιά. Ένα καλό ψέκαασμα με χλιαρό νερό ή μπανιέρα θα το βοηθήσουν να καθαριστεί. Αν το πιάνεις κι είναι ήμερο δοκίμασε να το καθαρίσεις με το χέρι σου και με χαρτί και χλιαρό νερό.
 
Για αρσενικο το βλεπω και αφου ο χαλινος του ειναι ακομα μοβ σημαινει πως ειναι νεαρο ανηλικο δηλαδη. Οταν γινει μπλε θα θεωρειται ενηλικο.
 
Back
Top