Γενικά Τι ηλικία είναι το budgie μου;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Alexx
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
@Alexx Και τον Ιανουάριο είχε κανονική ίριδα και, εκτός κι αν μας ξεγελά η φωτογραφία, ήταν αρκετά πυρωμένη τότε. Θα έλεγα ότι το παπαγαλάκια είναι άνω του έτους και ήταν άνω του έτους ήδη τον Ιανουάριο.
 
Μάλιστα.. Ναί πιθανό να ήταν πυρωμένη, αν θυμάστε άλλο θέμα που είχα ανεβάσει μου φαίνεται πως στη κλούβα που ήταν είχε ζευγαρώσει. Να ρωτήσω από πού καταλαβαίνουμε την ηλικία; Δεν έχω βρει σχετικό άρθρο (μόνο κάτι βιντεάκια αλλά και πάλι δεν με πολυβοήθησαν..)
 
Να ρωτήσω από πού καταλαβαίνουμε την ηλικία;
Στις συνήθεις μεταλλάξεις έχει ως εξής: μωρό μπάτζι έχει ρίγες που φτάνουν μέχρι τον χαλινό και συμπαγή μαύρα ή κόκκινα μάτια, χωρίς δακτύλιο. Μεταξύ 4-5 μηνών περνούν την βρεφική πτερόρροια και τότε χάνουν τις ρίγες του μετώπου, μένουν μόνο στο κεφάλι και την πλάτη. Μεταξύ 6 και 8 μηνών αρχίζουν να αναπτύσσουν έναν δακτύλιο γύρω από την κόρη των ματιών, την ίριδα, η οποία ξεκινά από λεπτό, σκούρο γκρι και καταλήγει συνεχής με συνεχές λευκό χρωμα. Η γκρίζα φάση είναι αρκετά ρευστή, μπορεί να ξεκινήσει στους 6 μήνες, μπορεί στους 9. Της Αυγής, που σίγουρα έχει περάσει πια τον χρόνο και είναι 100% πυρωμένη και έξαλλη από ορμόνες, ακόμα δεν είναι συνεχής, έχει λεπτότερα και παχύτερα σημεία.

Όσο για τον χαλινο, μωρά παπαγαλάκια έχουν ανοικτό ή έντονο ροζ χαλινό αν είναι θηλυκά ή αρσενικά αντιστοίχως και στην συνέχεια περνούν τα θηλυκά σε γαλάζιο στους 6 μήνες και μετά στο έντονο καφέ γύρω στους 8-9. Ομοίως, τα νεαρά αρσενικά έχουν τον φανταχτερό ροζ χαλινό μέχρι τους 8 μήνες περίπου, οπου και αρχίζει να γίνεται έντονο μπλε. Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν είναι 100% ακριβή, καθώς κάθε πουλάκι είναι διαφορετικό.

Επίσης υπαρχουν μεταλλάξεις όπου κάποια ή και όλα από τα παραπάνω δεν ισχύουν. Ίνο αρσενικά παπαπαγαλάκια, καθώς και recessive pied διατηρούν τον ροζ χαλινό για όλη τους την ζωή. Τα ίνο δεν έχουν καθόλου ρίγες, ακόμα και ως μωρά, ενώ πολλά pied διατηρουν και ρίγες στο πρόσωπο, και βρεφικά μάτια. Υπάρχουν και μεταλλάξεις όπως η dark-eyed clear όπου ολόλευκα και ολοκίτρινα πουλιά δεν αναπτύσσουν ίριδα, εξού και το clear.

Είναι κάπως σύνθετο αν μπλέξει κανείς με σύνθετες μεταλλάξεις και συνδυασμούς, αλλά για τα κλασσικά έτσι πάει. Τέλος, μετά τον χρόνο δεν μπορούμε να κρίνουμε ηλικία.
 
Αν έχεις δείξε μας και τις φωτογραφίες της πριν απο δύο μήνες όταν την πήρες για σύγκριση. Το 9 μηνών δεν είναι απίθανο, μοιάζει νεαρό πουλάκι. Επίσης μπορούν να μπουν σε οίστρο απο νωρίς, 6+ μηνών αλλά αυτή η ηλικία δεν ενδείκνυται για αναπαραγωγή.
 
@Φοίβος Στο πρώτο μου ποστ είναι οι πρόσφατες φωτογραφίες. Μετά έχω μία απ τον Φλεβάρη και μία από Ιανουάριο που την πήρα (αυτή στο διαφορετικό κλουβί)
 
Back
Top