Γενικά Τι θα πρέπει να προσέξουμε για να αγοράσουμε ένα υγιές πτηνό

Η αγορά ενός πτηνού που θα μας συντροφεύει για αρκετά χρονιά από την στιγμή που θα το αγοράσουμε, είναι μια αρκετά σοβαρή υπόθεση και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στην επιλογή μας, ώστε να μην μας προκύψουν μελλοντικά προβλήματα με την υγεία του.

Η αγορά των πτηνών και τι να προσέξουμε​

Aγορά πτηνώνΕίναι αλήθεια δυστυχώς και πολλοί πιστεύουν ότι όταν θα πάνε σε ένα εκτροφείο η σε ένα κατάστημα pet shop και ζητήσουν νεοσσούς ταϊσμένους στο χέρι, θεωρούν ότι θα πάρουν ένα ήμερο πτηνό που θα δέχεται τα χάδια πιο εύκολα, θα είναι εντελώς ήμερο! Και ότι δεν θα δαγκώνει, στην περίπτωση που πρόκειται για κάποιο είδος παπαγάλου.

Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος, που δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση!

Πτηνά ταϊσμένα στο χέρι​

Το ότι το πτηνό είναι ταϊσμένο στο χέρι, σημαίνει ότι έχει άπλα μια πολύ μικρή εξοικείωση με το ανθρώπινο χέρι και τίποτα παραπάνω. Είναι καθαρά θέμα χαρακτήρα του κάθε πτηνού το πόσο εύκολα η όχι θα μας δεχτεί και θα μας εμπιστευτεί.

Επίσης ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα πρέπει να προσέξουμε σε νεοσσούς ταϊσμένους στο χέρι, είναι το πόσο έμπειρος είναι ο εκτροφέας που τα τάιζε, εάν δηλαδή τους έδινε την κρεμά στους 39-41 βαθμούς Κελσίου η οποία είναι και η κατάλληλη θερμοκρασία για το τάισμα των νεοσσών.

Παρακάτω θα εξηγήσω τους κυρίους λογούς που δεν θα πρέπει να παίρνουμε νεοσσούς που ταΐστηκαν στο χέρι, άλλα να προτιμάμε νεοσσούς που ταΐστηκαν από τους γονείς τους, χωρίς καμιά παρέμβαση από τον άνθρωπο.
  • Η κακή διαχείριση ταΐσματος των νεοσσών είναι μια από τις αίτιες για τους μύκητες στον πρόβολο τους, οι νεοσσοί πρέπει να ταΐζονται αποκλειστικά και μόνο από τους γονείς τους, ώστε να παίρνουν τα σωστά αντισώματα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις ιώσεις που πιθανόν να τους εμφανιστούν στο μέλλον.
  • Ένας ακόμα λόγος που δεν πρέπει να προτιμάμε νεοσσούς ταϊσμένους στο χέρι, είναι ότι κάποιοι εκτροφείς απογαλακτίζουν τους νεοσσούς πολύ νωρίς από τους γονείς τους και τους ταΐζουν αποκλειστικά με κρέμα. Επίσης, ένα μεγάλο λάθος, γιατί αυτοί οι νεοσσοί εκτός από ότι δεν παίρνουν τα σωστά αντισώματα που αναφέρω παραπάνω από τους γονείς τους, μαθαίνουν στο τάισμα από το ανθρωπινό χέρι και δένονται υπερβολικά με τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα σαν ενήλικες να είναι δύσκολα πτηνά. Δύσκολα θα δεχτούν να συμπεριφέρονται ανεξάρτητα, θα επιζητούν συνέχεια χάδια και δεν θα δέχονται εύκολα άλλα πτηνά στον ίδιο χώρο με αυτά, γιατί δεν θα ξέρουν πως να επικοινωνήσουν μαζί τους.
  • Κάποιοι όχι και ιδιαίτερα επαγγελματίες εκτροφείς δίνουν αδικαιολόγητα αντιβιοτικά στους νεοσσούς γιατί δεν θέλουν να τους μένουν τα μικρά στην εκτροφή τους σε περίπτωση που αρρωστήσουν, ώστε να τα προωθούν το συντομότερο. Για το ποια θα είναι η υγειά των πτηνών στο μέλλον, δεν τους ενδιαφέρει και ιδιαίτερα! Εφόσον οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν είναι υγιές να δίνουν προληπτικά πότε αντιβιοτικά σε πτηνά.
Εν κατακλείδι οι νεοσσοί πρέπει να ταΐζονται από το ανθρώπινο χέρι, μόνο εάν είναι απαραίτητο π.χ απώλεια γονέων ή όταν οι νεοσσοί είναι πολλοί και δεν προλαβαίνουν τα ταΐσματα οι γονείς τους.

Ένα υγιές πτηνό θα πρέπει να παίρνει όλα τα αντισώματα που χρειάζεται για ένα γερο και υγιές οργανισμό. Θα πρέπει να μένει με τους γονείς τους για τουλάχιστον τον πρώτο 1,5 μηνά, ώστε να μάθει πως να συμπεριφέρεται με άλλα πτηνά και να μην νιώθει φόβο όταν βλέπει κάποιο στο μέλλον.

Οι νεοσσοί που ταΐζονται στο χέρι δεν είναι ήμεροι, ήμερο πτηνό είναι αυτό που θα του έχουμε κερδίσει εμείς την εμπιστοσύνη του με την αγάπη που θα του προσφέρουμε.

Δαχτυλίδια​

Τα δαχτυλίδια που φορούν στο πόδι τους τα πτηνά, είναι η ταυτότητα τους και είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, ώστε να γνωρίζουμε το ιστορικό του κάθε εκτροφέα, την χωρά προέλευσης του πτηνού και την ηλικία του.

Υπάρχουν δυο τύποι δαχτυλιδιών, κλειστού και ανοιχτού τύπου:
  • Κλειστού τύπου είναι το δαχτυλίδι που μπαίνει στο ποδαράκι του νεοσσού την τετάρτη με πέμπτη ήμερα της ζωής του και δεν αφαιρείτε πότε.
  • Ανοιχτού τύπου είναι το δαχτυλίδι που μπαίνει αργότερα στο άλλο ποδαράκι του και μπορεί να αφαιρεθεί εάν το θέλουμε αργότερα, δείχνει το τι φύλο είναι το πτηνό.
Πολλοί αγοράζουν ένα πτηνό χωρίς δαχτυλίδι και ουσιαστικά τα μονά που γνωρίζουν για αυτό, είναι ότι θα τους πει ο εκτροφέας. Επίσης μεγάλο λάθος γιατί δεν θα ξέρουν πότε εάν τους είπε την αλήθεια η όχι.

Περισσότερα για τα δαχτυλίδια.
Τα δαχτυλίδια των πτηνών
Πως διαβάζουμε τα δαχτυλίδια των καναρινιών;

Τι να προσέξετε στην εμφάνιση του πτηνού​

Μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξετε πριν την αγορά στην εμφάνιση του πουλιού.

Φτέρωμα​

Το φτέρωμα του πτηνού θα πρέπει να είναι ομοιόμορφο. Οι φτερούγες καθώς και η ουρά να έχουν τέλειες γωνίες στο τελείωμα τους. Να είναι λαμπερό να μην υπάρχουν μπαλώματα που να φαίνεται το δέρμα. Να μην είναι κακό μεταχειρισμένα η φαγωμένα τα πούπουλα του.

Μάτια​

Οι κόρες των ματιών τους θα πρέπει να είναι καθαρές, χωρίς τσίμπλες, δάκρυα, η να είναι θολά. Τα βλέφαρα τους επίσης θα πρέπει να είναι καθαρά και χωρίς ξηροδερμία. Τα υγιές μάτια θα πρέπει να έχουν ζωντάνια και σπιρτάδα.

Πόδια​

Τα ποδιά τους σε όλο το μήκος θα πρέπει να είναι καθαρά από σημάδια. Τα δάχτυλα θα πρέπει να είναι όλα ομοιογενές, με όλα τους τα νύχια χωρίς αυτά να είναι παραμορφωμένα. Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή για scaly legs, έναν ίο που χτυπάει τα ποδιά των πτηνών. Θα πρέπει να εξετάσουμε τα ποδιά του σε όλο το μήκος, για μικρές λεύκες επιφάνειες (σαν λέπια) με εμφανή ξηροδερμία γύρω από αυτά.

Ράμφος​

Το ράμφος θα πρέπει να είναι καθαρό, χωρίς ραγίσματα η σπασίματα και να μην είναι στραβό η παραμορφωμένο. Το εσωτερικό του στόματος, θα πρέπει να είναι καθαρό, να έχει ένα ροδαλό χρώμα, χωρίς λεύκα στίγματα η επιφάνειες. Τα ρουθούνια του θα πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς να έχουν υγρά η να είναι βουλωμένα. Επίσης προσέχουμε και εδώ για scaly αυτήν την φορά ο ιός λέγεται scaly face. Έχει τα ίδια συμπτώματα με το scaly legs, μικρές λεύκες επιφάνειες (σαν λέπια) με εμφανή ξηροδερμία γύρω από αυτά.

Καρίνα​

Παρατηρούμε την καρίνα του πτηνού να είναι καθαρή χωρίς να έχει εξογκώματα η λίπος, η αμάρα του επίσης θα πρέπει να είναι καθαρή, χωρίς κολλημένες κουτσουλιές επάνω της.

Σχετικό περιεχόμενο​

Αγορά νέων πουλιών
Αγορά καναρινιού χωρίς προβλήματα ή άγχος
Αγορά καρδερίνας, ζευγαριών ή μεμονωμένων πουλιών
Αγορά παπαγάλου: Ναι ή όχι;
 
Back
Top