Φροντίδα Τι κλουβί, τροφή και παιχνίδια να προτιμήσω για budgie;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Matzik
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Matzik

PB New Member
Εγγραφή
28 Ιουλ 2020
Μηνύματα
46
Πόλη
Ναύπλιο
Καλημέρα, πριν λίγες μέρες βρήκα στην αυλή μας ένα παπαγαλάκι. Το έχω προσωρινά σε ένα κλουβί εξωτερικού χώρου (κατασκευή που έγινε για μικρά περιστεράκια) γιατί είμαστε σε φάση μετακόμισης. Θέλω να του αγοράσω κλουβί για μέσα στο σπίτι. Τι μέγεθος να προτιμήσω για να είναι άνετα? Ένα 42χ30χ57 είναι καλό? Ή θέλει πιο μεγάλο?
Σε αυτό που είναι τώρα είναι τόσο μεγάλο που μπορεί και πετάει μέσα σε αυτό.
Επίσης, του έχω πάρει τροφή και άμμο που χρειάζεται αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να του βάζω κάτι για να αποτρέψει τυχόν ασθένειες? Χρειάζεται να προσέξω κάτι συγκεκριμένο? Τέλος, τι παιχνίδια αρέσουν στα παπαγαλάκια αυτά για να βάλω στο κουτί;
Ευχαριστώ και συγγνώμη για τις χίλιες ερωτήσεις :-)
 
@takis1964 ευχαριστώ πολύ... τα περιστέρια ήταν πριν πολλά χρόνια εκεί... θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει θέμα αλλά για αυτό και θέλω να του πάρω κλουβί
αυτό που είδα είχε ύψος 57... οπότε συνεχίζω το ψάξιμο
 
Είχα βρει κι εγώ πριν κάποιους μήνες, ελεγχα τα αντίστοιχα γκρουπ στο fb και την γειτονια για αφισσακια μήπως κάποιος το έχασε. Εχει δαχτυλιδακι;
Αν έχετε άλλα πτηνά καραντίνα 1μηνα+. Αν θελετε να το κρατήσετε (εφόσον δεν το ψάξει κάποιος) προτείνω και επίσκεψη σε πτηνίατρο, ιδιαίτερα εαν δεν ξέρετε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα καποιων βασικών ασθενειών που μπορεί να είναι επικίνδυνα και για αυτό και για σας.
Εμάς τελικά μας έμεινε και τον έχουμε μόνο του σε μια ζευγαρωστρα 40x40x60 (βγαίνει και έξω καθημερινά). Τα αγαπημένα του παιχνίδια είναι πιατάκια foraging και τα φυσικα κλαδακια με φύλλα που του βάζω. Οτι έχω διαβασει συνηγορεί στο ότι το γκριτ δεν χρειάζεται στα παπαγαλοειδη (κοβουν μικρά κομματακια της τροφης για να φανε ετσι κ αλλιώς, δεν χρειάζονται βοήθεια στην άλεση στον πρόλοβο) και καταναλωση μεγαλης ποσότητας προκαλει πεπτικα προβλήματα.
Αν θέλετε δειτε:

 
Απο τροφές εμεις δίνουμε σπόρους Versele-laga και πελετς Psittacus για budgie (ακόμα μαθαίνει στα πελετς, τα τσιμπολογαει μονο ακόμα, μετά θα τρώει κυρίως αυτά και λιγα σποράκια στα παιχνίδια του). Και σουπιοκοκκαλο και λαχανικά-φρούτα, σπανάκι, ρόκα, μαρούλι, βρωσιμο γρασίδι και μήλο τα καλύτερα του μεχρι τώρα. Τα μαγειρεμένα και οι φυτρες δεν τον εχουν συγκινήσει ακόμα.
 
@myr ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες... υπάρχει περίπτωση να είναι άρρωστο και να γίνει επικίνδυνο και για εμάς? αυτό δεν το ήξερα... τι μπορεί δηλαδή να έχει και να "περάσει" σε εμάς?
Φαίνεται μια χαρά πάντως οπτικά... (σόρρυ το είπα είμαι άσχετη!) αλλά θα πάω και σε κτηνίατρο να ρωτήσω αν μπορεί να το δει (δεν ξέρω αν έχει το Ναύπλιο πτηνίατρο οπότε ο κτηνίατρος θα πρέπει να με κατατοπίσει)
Δεν είχε δαχτυλιδακι ούτε και κάποιος το έψαξε... ρωτήσαμε στη γειτονιά αλλά είναι αραιοκατοικημένη οπότε αν κάποιος εδώ γύρω το είχε χάσει θα το είχαμε μάθει...
[automerge]1595932653[/automerge]
@myr και εγώ σπόρους Verselaga (ή κάπως έτσι του πήρα) και τρώει μια χαρά.. όταν πάω να τον δω γιατί είναι έξω το κλουβί καλά προστατευμένο αρχίζει και καθαρίζεται και μετά πάει και τρώει... και χτες άκουσα και τη φωνούλα του πρώτη φορά... απο λαχανικά και φρούτα μέχρι στιγμής τρώει μόνο νεκταρίνι
[automerge]1595933023[/automerge]
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ ευχαριστώ
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Matzik Η ψιττακωση είναι ουσιαστικά ο κίνδυνος για τον άνθρωπο αλλά ούτε πολυ συχνή ειναι ουτε μεταδίδεται ευκολα εφόσον τηρειται η αυτονοητη υγιεινή. Πηγαίνετε και σε απλο κτηνιατρο τοτε αλλά δειτε πρωτα κριτικές, ρωτήστε τριγύρω και τον ίδιο αν έχει καμια σχέση με πτηνά γιατί κάποιοι είναι πολύ άσχετοι(υπάρχουν βεβαίως και κάποιοι εξαιρετικοί και ας μην είναι ειδικευμένοι). Μην τον αφήσετε πχ να πάρει πρωτοβουλίες του τύπου κόψιμο φτερών. Συζητήστε αυτά που σας απασχολούν αλλά να έχετε στο μυαλό σας οτι συχνά δεν ξερουν πολλά πέραν από κάποιες βασικές ασθένειες και φάρμακα για τα πτηνά.
Για την καταλληλοτητα της κλούβας και μια επιφανειακή εικόνα της υγείας του ανεβάστε αν θέλετε κάποιες φωτογραφίες.
Ψάχνοντας και διαβάζοντας τα σχετικά άρθρα και συζητήσεις που υπάρχουν εδώ θα μάθετε πολλά για την φροντίδα του. Να το χαίρεστε λοιπόν!
 
Καλώς όρισες. Να το χαίρεσαι το παπαγαλάκι σου! Εγώ έχω ένα lovebird και ένα peach faced. Για εκείνα γνωρίζω επειδή τα έχω πολλά χρόνια. Το μέγεθος του κλουβιού όταν είναι μόνο του πιστεύω ένα μεσαίο μέγεθος θα είναι καλό. Τρώει παπαγαλινη και ένα μείγμα με διάφορα και ψιλούς άσπρους ηλιόσπορους μέσα. Εγώ τους βάζω και αγγούρι γιατί τα δροσίζει και τους αρέσει.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Matzik
Οι ελάχιστες διαστάσεις κλουβιού για ένα budgie απο την βιβλιογραφία ειναι 30x45x45 (εφοσον βγαίνει και εκτος κλουβιού). Το άνοιγμα ανάμεσα στα κάγκελα πρέπει να μην ξεπερνάει τα 1,3cm.
Το 1ο κλουβί εχει καλύτερες διαστάσεις αλλά το άνοιγμα στα κάγκελα φαίνεται μεγάλο (μπορείτε να τηλεφωνήσετε). Αν ειναι πανω απο 1,3 είναι απαγορευτικό.

Το 2ο είναι ωραίο που έχει οριζοντια κάγκελα για σκαρφάλωμα αλλά ειναι κάπως οριακό το πλάτος του.
Εμένα μου αρέσουν οι ίσιες οροφές για να μπορώ να ακουμπάω και πάνω διαφορα παιχνίδια οταν είναι έξω.

Εγω έχω αυτό (σε άσπρο). Βολεύει και πετάει πολύ μέσα.
https://www.petsupermarket.gr/kloyvi-dipli-zeygarostra-60x42x41cm-mt

Γενικά το εμβαδόν (πλάτος x μήκος) είναι σημαντικότερο απο το ύψος όταν έχουμε κλουβιά παρομοιας χωρητικότητας (την χωρητικότητα την υπολογίζουμε ως πλάτος x μήκος x ύψος = διαθέσιμος για το πτηνο χώρος σε κυβικά εκατοστά)
 
@myr πω πω χίλια ευχαριστώ για τις πληροφορίες... θα πάρω και εγώ σαν το δικό σου και θα αφαιρέσω το διαχωριστικό για να μπορεί να πετάει όπως λες... στο κλουβί που είναι τώρα έχει μεγάλο πλάτος και πετάει μια χαρά μέσα...

Λίγες ακόμη ερωτήσεις...

τι παιχνίδια αρέσουν στους παπαγάλους? έχω διαβάσει ότι τους αρέσει η κούνια... κάτι τέτοιο είναι ασφαλές και οκ?
https://www.petsupermarket.gr/nobby-xylini-koynia-ptinon-12ch13cm
ή

Επίσης, μια σκάλα τους αρέσει?

Κάτι τέτοιο?

Τέλος, να του πάρω προληπτικά κάποιο σπρέι-φάρμακο για προστασία από ακάρεα, ψείρες κτλ και για σκουλήκια σε περίπτωση που έχει και δεν το ξέρω?

Χίλια ευχαριστώ και πάλι. Με έχεις βοηθήσει όσο δε φαντάζεσαι...
 
@Matzik Σαφώς και κάνει. Συμφωνώ επίσης με όσα σου πρότειναν παραπάνω. Τα μπάτζι πετούν μέσα στο κλουβί τους αν έχουν το χώρο γι'αυτό κι είναι προτιμότερα τα κλουβιά με μεγαλύτερο μήκος παρά ύψος. Τα παιχνίδια που έδειξες καλά είναι, τη σκάλα δεν τη χρειάζεται (θεωρώ εγώ) καθώς συνήθως πιάνουν χώρο και τα πουλιά σκαρφαλώνουν κυρίως χωρίς αυτήν. Σχετικά με την κούνια, δοκίμασε κι αν δεις ότι του κόβει το πέταγμα αφαίρεσέ την. Είναι καλό να τους δίνουμε τη δυνατότητα να πετάνε έστω και λίγο.
 
προληπτικά για ακάρεα, ψείρες κτλ να πάρω κάτι?

Προληπτικά δεν έχω βάλει ποτέ κάτι στα πουλιά μου όλα τα χρόνια. Ευτυχώς δεν έχει χρειαστεί ούτε θεραπευτικά ως τώρα οπότε δεν είμαι ο κατάλληλος για να προτείνω τέτοια σκευάσματα. Αν δεν δεις συμπτώματα απο εξωπαράσιτα όπως έντονο και συχνό ξύσιμο, δεν βλέπω το λόγο να βάλεις φάρμακο. Μπορείς να κάνεις κι έναν έλεγχο πιάνοντας το και φυσώντας τα φτερά στην πλάτη, στις μασχάλες, στο στήθος κτλ και να κρίνεις αν μπορείς να εντοπίσεις κάτι.
 
Back
Top