Φροντίδα Τι κλούβες να φτιάξω και σε ποιον χώρο;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Konioan
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Konioan

PB New Member
Εγγραφή
18 Απρ 2020
Μηνύματα
34
Πόλη
Αθήνα
Λοιπον αφου ντυθηκαν οι πρωτοι νεοσοι και ακολουθουν οι επομενοι θα ηθελα την αποψη σας τι κλουβες να φτιαξω δωμα 1.webpδωμα 2.webp
αυτες οι φωτογραφιες ειναι απο το δωμα της ταρατσας.Βλεπει ανατολικα και ειναι εξ ολοκληρου κλειστο με υγρομονωση(μοναδικη ενσταση η καλοκαιρινη ζεστη).Ακολουθως εχουμε τον κηπο με ετοιμη κλουβα στην οποια χρειαζεται πιο μικρο ματι επιπροσθετα.
κηπος1.webp
κηπος2.webpκηπος3.webp
Οποιαδηποτε συμβουλη απο εμπειρους και μη εκτροφεις ευπροσδεκτη!
 
Από ότι βλέπω ο μόνος σου περιορισμός είναι το κόστος και η φαντασία!

Χωρίς να ξέρω για τον φωτισμό του δωματίου θα προτείνω μέσα τουλάχιστον να παίξεις με:

 
Διαχείριση και αναπαραγωγή δεν είναι εύκολο να κάνεις εκτός. Είναι τυχεροί όσοι έχουν ελεύθερο εσωτερικό χώρο, αρκεί να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε νερό. Στο δώμα με ένα μικρό aircodition ... Βασιλιάς!
Για αρχή μια - δυο κλουβίτσες είναι αρκετές. Αυτές με άνεση φιλοξενούν 6 - 7 πουλάκια η κάθε μιά. (ίσως και παραπάνω αν υπάρχει συνεχής περιποίηση) Φτηνές, με μειονεκτήματα αλλά μια χαρά για ξεκίνημα.
 
Μόνο έξω!
Στην χαρά του Θεού!
Κερδίζεις γάτες, ποντίκια, φίδια, περιστέρια, σπουργίτια, κουνούπια,ένα σωρό αρρώστιες, ψείρες, απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και εναλλαγές. Και χειμώνα με τη λασπουριά θα βαριέσαι έστω να πας για τσεκάρισμα.
Τι άλλο να ζητήσει κανείς;Δεν κάνω πλάκα.
Χωρίς απειλές θα διάλεγα έξω, με το πιστόλι στον κρόταφο,θα διάλεγα να πεθάνω. Μέσα ποτέ!
 
Σας ευχαριστω για τις προτασεις, αρχικα να πω οτι στο δωμα εχω νερο εξωτερικα και μπορω να τοποθετησω μια κλουβα αφου οι διαστασεις εσωτερικα ειναι περιπου 4 x 5 m.
Τωρα ο κηπος προσομοιαζει φυσικο περιβαλλον και με ελκει μαλλον περισσοτερο(παντα ηθελα να φτιαξω μια κλουβα με δεντρακι μεσα) αλλα το χειμωνα ειναι οντως δυσκολο,θα πρεπει να κλεισω εντελως για τα ρευματα αερα, πιθανοτατα να βαλω λαμπα θερμανσης, νερο και φωτα υπαρχουν ηδη περασμενα και μετα ειναι και ολα αυτα που αναφερει ο Δημητρης τα οποια ειναι μια μεγαλη αληθεια (βλεπε παραπανω).
Οντως το συνετο μοιαζει να ειναι το δωμα αλλα βασικο ειναι να δουμε σε τι νουμερα αποσκοπουμε.Αυτη τη στιγμη εχω ηδη 4 ζευγαρια εκ των οποιων το 1 εχει κανει ηδη μια γεννα(3 μικρα που κλαρωσαν) και εχει στρωσει φωλια για 2η,το 2ο εχει μολις εναποθεσει αυγα, το 3ο εχει στρωσει φωλια αλλα δεν εχει καθησει ακομη η καναρα. Με μεσο ορο απο 3 πουλακια μιλαμε για 12 νεα καναρινια μονο αυτη τη χρονια και ακομη δεν εχω ασχοληθει σοβαρα...
 
Η αλήθεια είναι ότι η εξωτερική κλούβα χρειάζεται πολλή δουλειά ώστε να μπει ακόμα και προθάλαμος ή έστω κάτι που να εμποδίζει την έξοδο των πουλιών κατά την είσοδο του φροντιστή τους. Επίσης χρειάζεται ατσαλόσιτα ή τέλος πάντων κάτι ώστε να μην μπορούν να μπουν τα κουνούπια, αλλά ομοίως και ο εσωτερικός χώρος όσον αφορά τα ανοίγματά του. Επίσης ένα θέμα με την εξωτερική κλούβα είναι ο προσανατολισμός της και κατά πόσο την πιάνει το κρύο, η ζέστη και οι απευθείας ακτίνες του ηλίου. Από την άλλη πλευρά, αν πράγματι μπορείς να τη φτιάξεις ασφαλή για τα πουλιά, παρέχει πολύ μεγάλο χώρο, ειδικά για τις φάσεις που δεν άπτονται αυτής της αναπαραγωγής. Παρόλα αυτά, η συγκέντρωση όλων των πτηνών σου σε μια κλούβα ενέχει και τον κίνδυνο της επιδημίας, υπό την έννοια της διασποράς ενός νοσογόνου παράγοντα σε μικρό χρόνο σε όλο το κοπάδι σου.
Το δώμα τι θερμοκρασίες πιάνει το καλοκαίρι και τον χειμώνα; Πώς είναι οι συνθήκες φωτεινότητας εκεί μέσα; Θεωρείς ότι είναι επαρκείς; Ομοίως και αερισμού.
Τελικά όλα είναι θέμα κόστους και αποτελεσματικότητας. Θα συνταχθώ με το δώμα, οπότε αν το επιλέξεις, σκέψου να διαθέσεις μέρος του κόστους ανακατασκευής / βελτίωσης της κλούβας για τη δημιουργία / προμήθεια κλουβιών πτήσης.
 
Ξεχασα να αναφερω πως θα μου δωρισουν και μια κλουβα οσονούπω γυρω στο 1,5 υψος χ 1,80 μηκος χ 1,20 περιπου πλατος.
Να υποθέσουμε ότι χωρά στο δώμα και ότι είναι μια χαρά για κλούβα πτήσης; (Αν είναι μεταχειρισμένη, θα πρέπει να την πλύνεις πολύ διεξοδικά και να την απολυμάνεις)
 
@ianos, Η αληθεια ειναι πως περιμενω να επαναλειτουργησουν τα μαγαζια για να παρω μεταλλικη σητα για το παραθυρο και το παραθυρακι της πορτας στο δωμα, ο φωτισμος ειναι αρκετα καλος χωρις να υπαρχει αμεση ακτινοβολια στα κλουβια, τωρα για τις θερμοκρασιες τα πραγματα κατακαλοκαιρο θα ειναι αρκετα εντονα χωρις ομως να εχω μετρησει ακριβως για να ξερω. Ενα προβλημα ειναι πως αν ανεβασω κλουβα εκει χρειαζομαι και πατο ωστε να τον καθαριζω αμεσα.
[automerge]1588778096[/automerge]
Να υποθέσουμε ότι χωρά στο δώμα και ότι είναι μια χαρά για κλούβα πτήσης; (Αν είναι μεταχειρισμένη, θα πρέπει να την πλύνεις πολύ διεξοδικά και να την απολυμάνεις)
Ναι το εχω υποψιν και θα γινει ενδελεχώς.
[automerge]1588778193[/automerge]
Οποτε χρειαζομαι μια κλουβα για πτηση οπου εκει θα τοποθετουνται τα θηλυκά. Τα μικρα θα μπαινουν μαζι η χρειαζομαι και αλλη κλουβα;
[automerge]1588778541[/automerge]
Και κατι αλλο,υπαρχει τροπος να βαλω πολυστρωματικη νερου με μπιλια ωστε να μη χρειαζεται καθημερινη ανανεωση νερου;το εχει δοκιμασει κανεις; Με ανησυχει η περιοδος καλοκαιρινων διακοπων(το πολυ 10 ημερες).
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το μέσα (δωμα) μου κάνει πρακτικο, το έξω μου κάνει υγεία. Αν κατάλαβα καλά έχεις την δυνατότητα να κάνεις όλο το δώμα μια κλούβα πτήσης; Ακόμα και έτσι εγώ θα προτιμούσα το έξω. Πιστεύω ότι είναι το εξωτερικό περιβάλλον είναι καλυτερο για τα πουλια.
 
Πρώτα πρέπει να αποφασίσεις που θέλεις να στήσεις το εκτροφείο σου γενικά.

Δεν είναι ο παράγοντας "κλούβα" που θα σε οδηγήσει σε κάποιο συμπέρασμα. Κλουβιά-κλούβες για το μεγάλωμα των μικρών και για πτερόρροια/χειμώνα των θηλυκών,υπάρχουν και μπαίνουν παντού.

Κλούβα-όνειρο με δέντρα, πέτρες, αυλάκια, νερά,όπου θα μπορείς να βάζεις μεγάλα σε ηλικία πουλιά ή αυτά που δεν "φεύγουν", είναι ένα άλλο θέμα.Αυτό φυσικά και το κάνεις σε εξωτερικό χώρο. Έχεις χωρισμένα αρσενικά/θηλυκά, πετάς μέσα και ένα τσουβάλι τροφή και πίνεις με απόλαυση τον καφέ σου.Αλλά αυτό το όνειρο δεν έχει λόγο στην αναπαραγωγή/εκτροφή, είναι ξεκάθαρο.

Επειδή το ξέρω ότι το σκέφτεσαι, το να κάνεις εσωτερική αναπαραγωγή και μετά να βάζεις τα μικρά σε εξωτερικές κλούβες, δεν γνωρίζω αν θα λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά, σε δεύτερο χρόνο, για αυτά τα πουλιά. Δηλαδή με την επιστροφή τους τον επόμενο χρόνο σε εσωτερικές εκτροφές για αναπαραγωγή.

Για εμένα, αν και πιο δύσκολο πρακτικά, είναι καλύτερη με διαφορά η εξωτερική εκτροφή.
Αν δεις ότι σου αρέσει το άθλημα και μείνεις, μια μετατροπή του δώματος ώστε να είναι ταυτόχρονα κλειστό/ανοιχτό, δηλαδή αν ρίξεις κανέναν τοίχο και ανοίξεις κανένα παράθυρο,θα δείχνει ιδανικό.
 
Back
Top