Διατροφή Τι να προσέξω για να μην παχύνουν τα καναρίνια στην προετοιμασία;

Πάντως παιδιά στα 4 χρόνια που είμαι στο petbirds και σε όλα τα μηνύματα που έχω διαβάσει πιο πριν,έχω δει αναρίθμητες φορές διατυπωμένη την ανησυχία και το άγχος του ιδιοκτήτη στο να μην παχύνουν τα πουλιά του ή και στις προτροπές εκ μέρους μας στην κατεύθυνση του πρόσεχε, μην το κάνεις αυτό γιατί παχαίνει κτλ.

Όλα αυτά τόσο πολύ και σε τέτοιο βαθμό που το θέμα παύει να είναι μια οδηγία διαχείρισης και καταντά ένα κοινό θέμα ψύχωσης.

Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά και παρουσιάζονταν εδώ με μια συχνότητα, προβλήματα εξαιτίας παχυσαρκίας ενδεχομένως να αντιλαμβανόμουν έναν τόσο γενικευμένο προβληματισμό.Αντίθετα όμως με τις ανησυχίες μας αλλά και με την πλειοψηφία των προϊόντων της αγοράς που όντως μπορούν να παχύνουν,το πρόβλημα το οποίο μας φοβίζει παραμένει λίγο πολύ ανύπαρκτο.

Το ρεζουμέ απο την πλευρά μου είναι ότι το πλαίσιο το οποίο λανσάρουμε ως προς αυτήν την κατεύθυνση είναι τόσο φοβικό, που όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα αλλά παραπέμπει και σε άλλου είδους λάθη αντίληψης και διαχείρισης. Μαζί με τα παραπάνω,το ίδιο το λάθος μέσα στα πλαίσια του δαίμονα της παχυσαρκίας θα ήταν και πιο παραγωγικό και λιγότερο επιζήμιο.
 
Πολύ ενδιαφέρουσα (όπως πάντα!) η προσέγγιση σου Δημήτρη.👍

Εαν μου επιτρέπεται να κατεθέσω την δική μου οπτική που προέκυψε έχοντας διαβάσει αρκετά άρθρα και θέσεις φίλων στο θέμα, θα πω ότι σε όλα χρειάζεται μέτρο και ηρεμία. Μέτρο τόσο στην χορηγία τροφής όσο και στις ενέργειες και στις σκέψεις μας.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη μου τα όσα διάβασα συν την λογική του "μέτρου" έχω καταλήξει στην εξής διαχείριση :

Εφόσον τα καναρίνια μου βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο φροντίζω η διατροφή τους να είναι σχετικά πλούσια και δεν με πειράζει εάν είναι και σχετικά λιπαρή. Ας παχύνουν λίγο. Κι αυτό γιατί, θεωρώ, ότι έτσι τους παρέχω ένα επιπλέον "όπλο" στο να μπορέσουν να "αντέξουν" ποιο εύκολα το κρύο(που, παρεμπιπτόντως, φέτος είναι αρκετό και παρατεταμένο συγκριτικά με άλλες χρόνιες).
Από την στιγμή που θα ανεβούν οι θερμοκρασίες, οι τροφή τους θα "φτωχύνει" σε αναλογίες μέχρι τον επόμενο χειμώνα.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν μιλώ για πουλιά που έχουν γίνει σαν μπαλάκια του τένις, απλά μιλάω για μια σχετική συσσώρευση λίπους ώστε να "βγει ο χειμώνας".

Είμαι ανοιχτός σε κάθε είδους κριτική/συμβουλή επί του τρόπου μου.
Άλλωστε μόνο έτσι θα βελτιωθεί η κατάσταση😉
 
Back
Top