Αναπαραγωγή Τι πρέπει να δίνω σε ζευγάρι καναρινιών που ταΐζουν νεοσσούς;

georged

PB New Member
Εγγραφή
17 Απρ 2021
Μηνύματα
42
Καλησπέρα έχω 2 νόσους 1 2 μέρες αντίστοιχα. ταΐζει ο αρσενικός την θυλικια και αυτή τα μωρά της. Πρέπει να δώσω κάτι άλλο εκτός από σπορους που εχουνε. Πχ αυγό? Η κάποια τροφή για νεοσους?
 

Συνημμένα

  • 20230328_153820.webp
    20230328_153820.webp
    213 KB · Προβολές: 19
έχω 2 νόσους 1 2 μέρες αντίστοιχα. Πρέπει να δώσω κάτι άλλο εκτός από σπορους που εχουνε. Πχ αυγό?
Αυτή την περίοδο η διατροφή τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνη, υψηλής ποιότητας μείγμα σπόρων, βραστό αυγό και αυγοτροφή που θα πρέπει να χορηγείται σε καθημερινή βάση.
 
Καλησπέρα. Το τι ακριβώς πρέπει να κάνεις στο εφεξής είναι γραμμένο στο άρθρο που σου επισυνάπτω. Διάβασέ το προσεκτικά.
Σχετικά με την τροφή....καλό θα ήταν όπως σου είπε και ο Βάιος πιο πάνω να δίνεις πρωτεΐνη στο ζευγάρι ώστε να ταΐζουν τα μικρά και αυτά να αναπτυχθούν σωστά.
Πρωτεϊνούχοι σπόροι είναι η περίλα, και η κινόα. Την τελευταία μάλιστα μπορείς να τη βράζεις ένα 5λεπτο, να την αφήνεις με κλειστό το μάτι στο σκεύος για ένα ακόμα 5λεπτο, να τη σουρώνεις και να τη δίνεις στα καναρίνια σου.
Επίσης μπορείς να δίνεις και ελαιούχους σπόρους όπως καμελίνα, κανναβούρι και νίζερ. Γενικά θεωρείται ότι βοηθούν στην καλή ανάπτυξη των μικρών.
Από τη 10η (προσωπικά το κάνω από τη 16η) ημέρα, επίσης καλό θα ήταν να προσθέσεις στο διαιτολόγιό τους και χορταρικά, κηπευτικά και βότανα, σε μικρές ποσότητες στην αρχή και περισσότερο αργότερα...πχ. πιπεριά με τους σπόρους της, καρότο τριμμένο, μπρόκολο, χόρτα διαφόρων ειδών και από βότανα βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο...
Αυγό πρέπει να δίνεις καθημερινά. Καλό είναι να είναι βρασμένο τουλάχιστον 12 λεπτά, και δεδομένου ότι το αυγό αλλοιώνεται εύκολα, κάθε περίπου 2-3 ώρες θα πρέπει να το αλλάζεις. Αυγοτροφή, αν είναι πατέ μπορείς να την ανανεώνεις στην ταΐστρα και καθημερινά, αλλά πρόσεξε να είναι αυγοτροφή και όχι κάποια κίτρινα ή κόκκινα παρασκευάσματα που πουλάνε στα πετσοπ χωρίς μάρκα και τα ονομάζουν βιταμίνη ή αυγοτροφή.
Τέλος το βασικό μείγμα σπόρων που τρώνε τα πουλιά θα πρέπει επίσης να είναι συσκευασμένο, διότι τα χύμα είναι αμφίβολης ποιότητας, καθαρότητας και φρεσκάδας.
Να τα χαίρεσαι!
 
Έχω 4 από τα 5 αυγά. Το 1 αυγό δεν έσκασε να το απομακρύνω η το αφήνω ακόμα?
 
@georged Θα έπρεπε να είχε εκκολαφτεί. Ενδεχομένως να είναι άσπερμο, ίσως να είναι μικρή η ηλικία των πουλιών, ή σε έλλειψη βιταμίνης Ε. Ή ο νεοσσός δεν κατάφερε να βγει από το αυγό κι αυτό έχει να κάνει κυρίως από εκτροφή σε εσωτερικό χώρο όπου τα επίπεδα υγρασίας είναι πολύ χαμηλά από το 60%. Ίσως πάλι να έχουμε εμβρυϊκή νέκρωση όπου είναι δύσκολο να διαγνωσθεί το αίτιο του προβλήματος. Θα σου έλεγα να κάμεις μια ωτοσκόπηση με τον φακό του κινητού σου ώστε να πράξεις αναλόγως. Συμβαίνουν αυτά, καλή συνέχεια..
 
Έχω 4 από τα 5 αυγά. Το 1 αυγό δεν έσκασε να το απομακρύνω η το αφήνω ακόμα?
Κοίταξε το αυγό με φακό όπως σου λέει ο @kasapidis giorgos , και πες μας τι βλέπεις.
Πόσων ημερών θα είναι αύριο τα μικρά που εκκολαφθηκαν;
 
Εφόσον τα αυγά γεννήθηκαν σε διαδοχικές ημέρες, μάλλον απίθανο είναι το αυγό αυτό να εκκολαφθεί. Θα έλεγα από ΜΕΘΑΥΡΙΟ (όχι νωρίτερα) να το αφαιρέσεις, να κάνεις ωοσκόπηση και μαλακά να το ανοίξεις από την περιοχή του αεροθαλάμου (το αντίθετο από το μυτερό άκρο του αυγού), για να δεις τι συνέβη...αν έχει πουλάκι μέσα το οποίο κινείται το επιστρέφεις στη φωλιά αλλιώς απλά το πετάς.
Επειδή δεν έχω καταλάβει στα σίγουρα....αν στη φωλιά τα μικρά πουλάκια είναι δύο, τότε ενδεχομένως η πίεση που τους ασκεί η κανάρα να είναι μεγάλη (θα ήταν διαφορετικά αν τα μικρά ήταν 4 ή 5), και καλό θα ήταν:
  • να τα εξετάζεις καθημερινά για splayed legs, θα κοιτάς δηλαδή αν τα ποδαράκια τους αποκλίνουν παράξενα προς τα πλάγια, (σκέψου την εικόνα ενός ανθρώπου να ξεκινά να κάνει σπαγγάτο)
  • να βάλεις για τις επόμενες 10 ημέρες 2 ψεύτικα αυγά μέσα στη φωλιά (θα χρησιμοποιηθούν ως στήριγμα, για να αποφευχθεί το παραπάνω)
Αν τα πουλάκια είναι 4 απλά τα ελέγχεις καθημερινά χωρίς να προσθέσεις ψεύτικα αυγά.
 
Κ@ianos καλημέρα τα πουλάκια είναι 4. Πήρα το αυγό σήμερα το έκανα ωοσκοπηση και δεν φαίνεται τίποτα μέσα.
 
@georged , φαίνεται δλδ κενό το αυγό; με άλλα λόγια το φως του φακού περνά από μέσα από το αυγό;
ή μήπως φαίνεται σκούρο στο εσωτερικό του και το φως περνά μόνο από την περιοχή του αεροθαλάμου;
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
@ianos ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές
Οι συμβουλές δεν δίδονται δωρεάν....περιμένουμε, όταν θα έχεις τον χρόνο και τη διάθεση, λίγες φωτογραφίες από τα πουλάκια σου, να τα χαρούμε κι εμείς.
 
Σε πουλια που εχουν νεοσσους δεν εισαγουμε νεες τροφες αλλα τροφες που εχουν καταναλωσει και στο παρελθον ωστε να ειμαστε σιγουροι οτι θα τις ταισουν και στους απογονους.
 
Back
Top