Διατροφή Τι τροφές δεν πρέπει να τρώνε τα καναρίνια χρώματος;

Papadopoulos G

PB Member
Εγγραφή
10 Αυγ 2014
Μηνύματα
505
Πόλη
Αρμένιο
Πολλά και καλά ακούγονται για τη διατροφή των καναρινιών χρώματος. Σε μερικές περιπτώσεις έρχονται αντιμέτωπες κάποιες συμβουλές. Εγώ προσωπικά δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω. Για παράδειγμα διαβάζω:
Το αυγό έχει έχει έχει κι αλλού όχι κρόκο αυγού
Η σπιρουλίνα κάνει αυτό αυτό αυτό κι αλλού όχι σπιρουλίνα
Βάλε φρέσκα λαχανικά που έχουν αυτό εκείνο κι εκείνο κι αλλού άπαπα το μπρόκολο χαλάει το βάψιμο
Πιστεύω πως κι άλλοι έχουν την ίδια απορία αλλά ρώτησα πρώτος.
Ξέρει κανείς να μας πει τι δεν πρέπει να τρώνε τα πουλιά που βάφονται ή είναι λευκά;
Αν μπορεί και να πει και το γιατί θα τον ευχαριστήσω διπλά.
 
Πριν δώσω την απάντησή μου μπορώ να μάθω Γιώργο εάν σε ενδιαφέρει να έχεις στην κατοχή σου κόκκινα καναρίνια ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ;
 
Εγώ προς το παρόν δεν έχω πουλιά για εκθέσεις. Θε σε πείραζε όμως να μου πεις και για τα δυο;
 
Ως πρώην κάτοχος λευκών ΥΠΟΧΩΡΗΤΙΚΩΝ καναρινιών που δεν συμμετείχε σε εκθέσεις θα πω πως η συγκεκριμένη ποικιλία δεν επηρεάζεται χρωματικά από οποιοδήποτε είδος τροφής προσλάβει.
 
  • Like
Αντιδράσεις: mgerom
Ενα πουλάκι "κόκκινου παράγοντα" ,όπως λέγονται αυτά που φέρουν τα ανάλογα γονίδια, μπορεί να δώσει ένα κοκκινωπό χρωματισμό ακόμα και με φυσικές τροφές (καρότο, πιπεριά κόκκινη, πατζάρι, μπρόκολο, σπιρουλίνα, κρόκο αυγού, σκουλίκι).
- Ενα πουλάκι "κόκκινου παράγοντα" που έχει υψηλές βλέψεις, πρέπει να δείξει μια κόκκινη απόχρωση που να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ΠΡΟΤΥΠΟ που θα το έλεγα -κόκκινο της φωτιάς- . Είναι αυτό που κοινώς λέμε και γνωρίζουμε όλοι σαν "κατακόκκινο". Ακόμα και τα καλύτερα γονίδια δεν έχουν την δυνατότητα να δείξουν έναν τέτοιο χρωματισμό, μια τέτοια απόχρωση. Γι' αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται οι βαφές τύπου ΚΑΤΑΞΑΝΘΙΝΗΣ. Χημικά παρασκευάσματα που η χορήγησή τους βελτιώνει την χρωματική απόδοση. Επειδή εδώ η λεπτομέρεια έχει ιδιαίτερη σημασία, γίνεται προσπάθεια αποφυγής οποιασδήποτε τροφής που ΠΙΘΑΝΟΝ δημιουργεί πρόβλημα στην τελική απόχρωση. Ετσι αποφεύγουμε στα μείγματα το ΡΟΥΠΣΕΝ διότι τα υπερβάλλοντα ποσά λουτείνης, φαίνεται να πορτοκαλίζουν το κόκκινο. Αποφεύγουμε τα πολλά πράσινα που φαίνεται οτι και αυτά περιέχουν καροτενοειδή που "κιτρινοπρασινίζουν".Αποφεύγουμε τον κρόκο του αυγού που έχει παρατηρηθεί οτι "πορτοκαλίζει". Πέραν αυτών θα ακούσεις και άλλα, πολλά ΜΗ... Που κάποια έχουν βάση και κάποια άλλα είναι μύθοι. Είναι τα διατροφικά "μυστικά" των εκτροφέων του είδους.

Για τα κίτρινα καναρίνια τα πράγματα θα έλεγα είναι κάπως πιο απλά. Το κίτρινο υπάρχει σαν χρώμα στα καναρίνια απο την άγρια μορφή τους (αρχέγονο). Οσα καναρίνια δεν έχουν υποστεί κάποια χρωματική μετάλλαξη (ΛΕΥΚΑ) έχουν το κίτρινο σαν χρώμα βάσης. Βέβαια και εδώ τα εκθεσιακά πουλιά περνάνε απο... Κόσκινο κατά την κρίση.Στην περίπτωση τους η επιθυμητή απόχρωση κίτρινου είναι η ΛΕΜΟΝΙ . Γι' αυτό κι εδώ υπάρχουν απαγορεύσεις ώστε να μην ξεφύγει το χρώμα προς το ΧΡΥΣΟ ή το ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ. Εδώ το μπρόκολο, το σπανάκι, η σπιρουλίνα, το πατζάρι ή το καρότο είναι σχεδόν απαγορευμένα. Ο κρόκος του αυγού αποφεύγεται μιας και τα αυγά του εμπορίου παίρνουν χρωστικές. Στα κίτρινα όμως υπάρχει μια πολύ βασική διαφορά απο τα κόκκινα. Μπορούμε να έχουμε ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ πουλιά χωρίς την χορήγηση χρωστικών. Αρκεί να υπάρχουν κάποιοι γενετικοί παράγοντες που ευνοούν την επιθυμητή απόχρωση για να έχουμε εξαιρετικά πουλιά.
 
Back
Top