Αναπαραγωγή Τι υποδηλώνει η εξωτερική εμφάνιση των αυγών των καναρινιών;

Η εξωτερική εμφάνιση των και το χρώμα των αυγών των καναρινιών και αν αυτή μπορεί να δηλώνει κάτι για τα χαρακτηριστικά των πουλιών που θα εκκολαφθούν.

Το σχήμα και το χρώμα των αυγών στα καναρίνια​

Με αφορμή το ερώτημα "Γιατί υπάρχει διαφοροποίηση στο χρώμα των αυγών" και τη συζήτηση που διαμορφώθηκε γύρω από το θέμα, αποφάσισα να γράψω τις σκέψεις μου πάνω σ' αυτό και να προσπαθήσω να βρω στοιχεία τεκμηρίωσης.

Παρατηρώντας και τις φωτογραφίες μπορούμε για αρχή να δεχτούμε κάποια ως δεδομένα για να μπορεί να συνεχιστεί εποικοδομητικά ο διάλογος.

2-Φωλιά-αυγά-καναρινιώ.jpg

Είναι γεγονός πως υπάρχει μαι μικρή χρωματική διαφοροποίηση στο κέλυφος των αυγών των καναρινιών από μετάλλαξη σε μετάλλαξη. Είναι επίσης γεγονός πως υπάρχει κάποιες φορές και διαφοροποίηση στο μέγεθος τους ακόμη και για την ίδια ίδια σειρά αυγών (γέννα) για την ίδια κανάρα.

1-Αυγά-καναρινιών.jpg

Στα παραπάνω θα πρέπει πλέον να προστεθεί και η χρωματική διαφοροποίηση του τελευταίου αυγού της φωλιάς, ή καλύτερα της γέννας.

Χρωματική διαφοροποίηση του τελευταίου αυγού​


Ποιες όμως μπορεί να είναι οι αιτίες που θέλουν το τελευταίο αυγό της σειράς να είναι χρωματικά διαφοροποιημένο από τα άλλα; Σύμφωνα με τις απόψεις των μελών του PetBirds, ως "πιθανές" μπορούμε να "δεχτούμε" τις παρακάτω.

Προστασία της φύσης προς το τελευταίο αυγό​

Καταγράφηκαν απόψεις που υποστηρίζουν πως το τελευταίο αυγό "προικίζεται" από τη φύση, ώστε ο τελευταίος νεοσσός να έχει δυνάμεις να ανταγωνιστεί επάξια τ' αδέρφια του για να καταφέρει να επιβιώσει και να ανεξαρτητοποιηθεί.

Είναι δηλαδή περισσότερο "ενισχυμένο" όλο το αυγό ώστε ο νεοσσός να τροφοδοτείται καλύτερα και να καλύψει το χαμένο έδαφος σε σχέση με τον πρώτο. Ίσως έχει κάποια λογική, αν σκεφτούμε πως το πρώτο με το έκτο αυγό έχουν πέντε μέρες διαφορά.

Όλοι ξεκινήσαμε χωρίς αρχικά να απομακρύνουμε τα αυγά από τις φωλιές και σίγουρα διαπιστώσαμε πως το τελευταίο αυγό εκκολάπτεται σε απόλυτο χρόνο, νωρίτερα από τα υπόλοιπα. Στην ουσία ελάχιστες ώρες μετά τα δύο προηγούμενα αυγά, ενώ γνωρίζουμε πως γεννήθηκε με 48 και 24 ώρες διαφορά από αυτά!

Θα έχετε παρατηρήσει μάλιστα πως ο Βενιαμίν νεοσσός της φωλιάς, αν και "βιαστικότερος" των άλλων, δεν υστερεί σε μέγεθος και μάχεται στα ίσα μαζί τους!

Πέντε και πολλές φορές έξι αυγά, αν βοηθήσει και η κανάρα, εκκολάπτονται στο ίδιο εικοσιτετράωρο και τις περισσότερες φορές αν υπάρχει και σωστή βοήθεια από το αρσενικό μεγαλώνουν όλα. Αυτό μπορεί να είναι τυχαίο;

Φυσικά όμως κι εδώ έχει βάλει το "χεράκι" της η φύση, οδηγώντας μεν το θηλυκό στη φωλιά να κλωσά τ' αυγά, χωρίς όμως να ανεβάζει αμέσως τις θερμοκρασίες επώασης, αλλά κατά κάποιο τρόπο απλά συντηρεί τ' αυγά.

Κι εδώ μάλιστα γίνονται στους ανυπόμονους εκτροφείς αρκετές εκπλήξεις μια και η επώαση δεν γίνεται στις μέρες που αυτοί περιμένουν αλλά με καθυστέρηση. Προσωπικά έχω αρχειοθετημένες περισσότερες από 8 περιπτώσεις εκκόλαψης των νεοσσών 2-4 μέρες μετά από την λογικά αναμενόμενη ημέρα.

Θεαματική μπορεί να χαρακτηριστεί και η συμπεριφορά της μητέρας που καθυστερεί για ώρες (για κάποιους ακόμη και εικοσιτετράωρο) τη σίτιση των πρώτων ώστε να τους "προλάβουν" στην ανάπτυξη και οι "μικροί" της φωλιάς.

Η φύση δεν μεροληπτεί υπέρ κανενός​

Φυσικά έχουν κατατεθεί και αντίθετες με τις παραπάνω απόψεις και θέσεις, που υποστηρίζουν πως η φύση ποτέ δεν στέκεται επιλεκτικά προς κάποιο μέλος της πανίδας ή του είδους. Πως κρατάει τον αυστηρό νόμο επιβίωσης του ισχυροτέρου και συνεπώς και καλύτερου, επιτρέποντας τη σταθερή βελτίωση και εξέλιξη του είδους και όχι τον εκφυλισμό τους.

Στο τελευταίο μάλιστα ίσως οφείλονται και πολλά προβλήματα υγείας στις μεταλλάξεις των πουλιών, που τα διαπιστώνουμε κάθε μέρα όσοι ασχολούμαστε σε κάθε επίπεδο, με την εκτροφή τους.

Προκύπτουν νεοσσοί από τα χρωματικά διαφοροποιημένα αυγά;​

Κάποιες άλλες απόψεις οδήγησαν τη συζήτηση στο αν το χρωματικά διαφοροποιημένο αυγό έχει γονιμοποιηθεί. Αν δηλαδή η χρωματική διαφοροποίησή του οφείλεται στο γεγονός πως δεν έχει μέσα του ζωή.

Σύμφωνα λοιπόν με το αρχείο μου, από τις φωτογραφίες με τις τέσσερις φωλιές βγήκαν και απογαλακτίστηκαν ισάριθμοι νεοσσοί. Δυστυχώς ή ευτυχώς φωλιά με λιγότερα ή περισσότερα αυγά δεν είχα στο αρχείο μου.

Επίσης, δεν γνωρίζω αν το χρωματικά διαφοροποιημένο αυγό ήταν όντως το τελευταίο.
Ποτέ άλλωστε μέχρι τώρα, δεν σκέφτηκα να το παρατηρήσω και να το καταγράψω ως στοιχείο άξιο μελέτης.

Δεν σας κρύβω μάλιστα πως τοποθετήθηκα στο θέμα τη συζήτησης αρχικά με σχετική αρνητική προδιάθεση ως προς τη χρωματική διαφοροποίηση, αλλά διαβάζοντας και βλέποντας τα στοιχεία ανακάλεσα σχετικά γρήγορα.

Το μέγεθος του τελευταίου αυγού​

Πολλές φορές παρατηρούνται κυρίως στις μεγάλου αριθμού αυγών ωοτοκίες να μειώνεται το μέγεθος των αυγών, δείχνοντας σε μας την κούραση του οργανισμού των πουλιών και σηματοδοτώντας κατά τη γνώμη μου το τέλος κάθε αναπαραγωγικής προσπάθειας για το συγκεκριμένο θηλυκό.

3-Μικρό-Μεγάλο-αυγό.jpg

Η εμφάνιση μικρών σε μέγεθος αυγών είναι συχνότερη και στις μεγάλου αριθμού αναπαραγωγικές προσπάθειες. Υπάρχουν εκτροφείς που "στύβουν" κυριολεκτικά τα πουλιά οδηγώντας τα σε επίπονες, μακροχρόνιες και κυρίως οργανοφθόρες αναπαραγωγές με 3-6 γέννες ανά περίοδο. Αυτό κατά την άποψή μου ξεφεύγει από τα καλώς κείμενα της ερασιτεχνικής εκτροφής και μας οδηγεί στο "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα".

Ποιες οι αιτίες τις χρωματικής διαφοροποίησης;​

Χρωματική διαφοροποίηση των αυγών των καναρινιών, έστω και μικρή υπάρχει και διαφοροποιείται τόσο από το είδος της μετάλλαξης όσο και από το χρώμα των πουλιών, όπως άλλωστε γίνεται σε όλα τα πτηνά της φύσης. Ειδικά για τα πουλιά που γίνεται χορήγηση χρωστικών δηλαδή στα καναρίνια κόκκινου παράγοντα, υπάρχουν δεδομένα διαφοροποίησης του αυγού, τόσο στη λέκιθο (κρόκο) όσο και στο εξωτερικό του περίβλημα.

Κάποιες σκέψεις στη συζήτηση, "ενοχοποιούσαν" για τη χρωματική διαφοροποίηση του αυγού, τις ελλείψεις ασβεστίου από τον οργανισμό του πουλιού.

Παρενθετικά θα πρέπει αρχικά να θυμηθούμε ή να μάθουμε πως τα κελύφη των αυγών των πουλιών, έχουν συνήθως ως βάση το λευκό χρώμα του ανθρακικού ασβεστίου από το οποίο κυρίως αποτελούνται.

Υπάρχουν όμως στη φύση αυγά σε όλες σχεδόν τις αποχρώσεις του μπλε ή του πράσινου που παρατηρούνται κυρίως στα στρουθιόμορφα πουλιά και σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων του καφέ.

Η εξελικτική πορεία και η προστασία της φύσης "στόλισε" σχεδόν όλα τ' αυγά των πουλιών της, με διάφορα στίγματα παραλλαγής, επιτρέποντας σ' αυτά, να κρύβουν τα αυγά τους από τους επίδοξους θηρευτές τους. Είναι γνωστό σε όλους πως το αυγό όντας εξαιρετικό ως πηγή τροφής, γίνονται διατροφικοί στόχοι και εδέσματα για όλους ανεξαρτήτως τους θηρευτές.

Για τις αποχρώσεις του μπλε ή πράσινου χρώματος στα αυγά, υπεύθυνη θεωρείται μια χρωστική η "μπιλιβερδίνη" ή χολοκυανίνη, ενώ για τις αποχρώσεις του καφέ η πρωτοπορφυρίνη. *(σελ 29)

Γνωρίζουμε πως η απουσία ασβεστίου στα εκτρεφόμενα πουλιά "μεταφράζεται" με μειωμένο πάχος ή έλλειψη του περιβλήματος, με "άσχημη" και πορώδη επιφάνεια των αυγών (όχι λεία), και στην ουσία με φανερή δυσκολία στην ωοτοκία των πουλιών τη γνωστή σε όλους δυστοκία των πτηνών.

Σύμφωνα με την πηγή** η πρωτοπορφυρίνη διαφοροποιείται ανάλογα με τα αποθέματα σιδήρου του οργανισμού των πουλιών και αλλάζει το χρώμα τους. Ας κρατήσουμε πως όταν υπάρχει μειωμένη παρουσία σιδήρου στο αίμα των πουλιών η πρωτοπορφυρίνη αυξάνεται.

Σίγουρα δεν μπόρεσα να απαντήσω στο αρχικό ερώτημα, αλλά όλα αυτά μένουν παρακαταθήκη για μελλοντική αναμόχλευση του θέματος και πιθανή ευκολότερη αποσαφήνιση της περίπτωσης.

Και μια και ας πούμε "λύσαμε" το πρόβλημα, παρακαλώ πείτε μου ποια αιτία δημιούργησε τη χρωματική διαφοροποίηση στα αυγά της ίδιας φωλιάς της παρακάτω φωτογραφίας;

4-min.jpg

Σχετικό περιεχόμενο​

Εσωτερική άποψη του αυγού
Διάκριση εμφανισιακών χαρακτηριστικών στους νεοσσούς καναρινιών
 
Και μια και ας πούμε "λύσαμε" το πρόβλημα, παρακαλώ πείτε μου ποια αιτία δημιούργησε τη χρωματική διαφοροποίηση στα αυγά της ίδιας φωλιάς της παρακάτω φωτογραφίας;
Έλλειψη ασβεστίου;
 
Γιάννη αν και το άρθρο σου έχει διάφορα θέματα στην εξωτερική εμφανισή των αυγών εκτός της χρωματικής διαφοράς του τελευταίου, στέκομαι λίγο στο ότι δεν γράφτηκε για αυστηρότητα της φύσης, παρά μόνο σε ότι αφορά την χρωματική διαφορά και αν παίζει θετικό ρόλο στο τελευταίο αυγό. Αυτό όμως δε λέγεται αυστηρότητα γιατί μπορεί να έχει άλλες αιτίες.
 
Δημητρηςχχχ είπε:
Γιάννη αν και το άρθρο σου έχει διάφορα θέματα στην εξωτερική εμφανισή των αυγών εκτός της χρωματικής διαφοράς του τελευταίου, στέκομαι λίγο στο ότι δεν γράφτηκε για αυστηρότητα της φύσης, παρά μόνο σε ότι αφορά την χρωματική διαφορά και αν παίζει θετικό ρόλο στο τελευταίο αυγό. Αυτό όμως δε λέγεται αυστηρότητα γιατί μπορεί να έχει άλλες αιτίες.
Κι εδώ θα φανεί η ομορφιά του PetBirds. Εδώ γίνεται συνεχώς βελτίωση και επικαιροποίηση όλων. Αυτό θα είναι η εξαίρεση;

Γράφεις τις απόψεις και στο πρώτο "update" θα ληφθούν υπόψιν.
 
Back
Top