Αναπαραγωγή Τι χρώματα θα πάρω αν ζευγαρώσω φαιό με τοπάζιο;

Darthsidious

PB New Member
Εγγραφή
2 Αυγ 2020
Μηνύματα
41
Σε όλα τα άρθρα βλέπω που λένε ότι τα τοπαζιο είναι αλληλομορφα του φαιό και έχουν κυρίαρχο χαρακτήρα επ αυτήν. Αν ζευγαρώσω ένα αρσενικό φαιό με ένα θηλικο καφέ τοπαζιο η μαύρο τοπαζιο τι πουλάκια θα παρω; υπόψην ότι και οι δύο μεταλλάξεις είναι αυτοσοματικες άρα δε ροταω τι θα γίνει αν το αρσενικό είναι το τοπαζιο και το θηλικο το φαιό η παίζει ρόλο;
[automerge]1597215250[/automerge]
Παρακαλώ μην απαντήσετε με σύνδεσμο, μια απάντηση θα ήθελα να με κατευθηνει
 
Η απάντηση είναι πολύ απλή.
Σε αναπαραγωγή χωρίς crossing over έχουμε μόνο δύο εργαλεία να εφαρμόσουμε.Το μοντέλο της αυτοσωμικής και το μοντέλο της φυλοσύνδετης κληρονομικότητας.
Έπειτα επειδή κάθε χρωμόσωμα μεταβιβάζεται ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα, αφού έχουμε κάνει χρήση των παραπάνω μοντέλων εκεί που πρέπει, δηλαδή έχουμε βγάλει τις πιθανότητες για την γονιδιακή διαμόρφωση κάθε χρωμοσώματος ξεχωριστά, ένας τελικός συνδυασμός/συντονισμός όλων αυτών των χρωμοσωμάτων μαζί θα μας δώσει τον τελικό γονότυπο και από εκεί ίσως εκφράσουμε μια άποψη για τον φαινότυπο.

Όπως είπες και εσύ,τοπάζιο και φαιό είναι αλληλόμορφα,άρα εδράζονται στο ίδιο χρωμόσωμα το οποίο είναι αυτοσωμικό.
Κατά προφανή τρόπο το μοντέλο της αυτοσωμικής κληρονομικότητας όταν εφαρμόζεται σε γεννήτορες που είναι τοπάζιο/τοπάζιο και φαιό/φαιό δίνει απογόνους που σε αυτό ακριβώς το χρωμόσωμα θα είναι τοπάζιο/φαιό και τίποτε άλλο.Δηλαδή ετερόζυγοι.

Τα άλλα χαρακτηριστικά που ανέφερες,δηλαδή το μαύρο και το καφέ,εδράζονται στα φυλοσύνδετα χρωμοσώματα.Το μοντέλο της φυλοσύνδετης κληρονομικότητας λοιπόν δίνει:
Αρσενικό μαύρο με θηλυκό καφέ : 100% αρσενικοί απόγονοι ετερόζυγοι μαύρο/καφέ και 100% θηλυκοί μαύροι.
Αρσενικό μαύρο με θηλυκό μαύρο : Όλα μαύρα.
Αρσενικό καφέ με θηλυκό μαύρο : 100% αρσενικοί απόγονοι ετερόζυγοι μαύρο/καφέ και 100% θηλυκοί καφέ.
Αρσενικό καφέ με θηλυκό καφέ : Όλα καφέ.

Με τα δεδομένα που επέλεξες, ότι αναπαραγωγή και αν κάνεις, οι απόγονοι θα είναι ένας συνδυασμός μιας εκ των τεσσάρων τελευταίων κατηγοριών με το αυτοσωμικό αποτέλεσμα παραπάνω, το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μόνο ένα,το ετερόζυγο τοπάζιο/φαιό.

Αν έβαζες άλλη μια παράμετρο, πχ κίτρινο φορέας λευκού υπολειπόμενου με λευκό υπολειπόμενο,θα έκανες τον αυτοσωμικό συνδυασμό εδώ και έπειτα για το τελικό αποτέλεσμα θα συνδύαζες (με πολλαπλασιασμό λόγω ανεξαρτησίας) τις τρεις αυτές ξεχωριστές (χρωμοσώματα) κατηγορίες. (δηλαδή το χρωμόσωμα που εδράζεται το λευκό υπολειπόμενο,με αυτό που εδράζονται τα τοπάζιο,φαιό με αυτό των μαύρο,καφέ).

Σε όλα τα άρθρα βλέπω που λένε ότι τα τοπαζιο είναι αλληλομορφα του φαιό και έχουν κυρίαρχο χαρακτήρα επ αυτήν.
Αφού τα έχεις κάνει όλα τέλεια στον γονότυπο, θα υπάρξει η ερώτηση για την έκφραση αυτού του συνδυασμού των γονιδίων,δηλαδή τον φαινότυπο. Δυστυχώς,το συγκεκριμένο κομμάτι χρειάζεται εμπειρία για να γίνει κατανοητό και δεν αρκεί να γράψω το δεκαπλάσιο κείμενο αυτού που έχω ήδη γράψει.

Παρόλα αυτά θα κάνω την επισήμανση πως η λέξη "κυρίαρχο" που διαβάζεις στα άρθρα, δεν έχει και σπουδαίο περιεχόμενο ή ας πούμε βρίσκεται εκεί απλά λόγω συμμετρίας, για να έχουμε τα πράγματα κάπως τακτοποιημένα και να συνεννοούμαστε.Μην περιμένεις να δεις την "κυριαρχία" που βλέπει κανείς σε άλλες μεταλλάξεις όπως πχ του σκουφιού ή του λευκού κυρίαρχου.

Η μετάλλαξη φαιό απαιτεί μια λεπτή συνθήκη για να εκφραστεί.Η μη ύπαρξη ομοζυγωτίας για φαιό απλά σπάει αυτήν την συνθήκη και αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά ένα ετερόζυγο τοπάζιο/φαιό δείχνει σαν τοπάζιο. Για να το πω αλλιώς,δεν θα δείχνει σαν φαιό και φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι τοπάζιο σώνει και καλά (φαινοτυπικά).

Συν των παραπάνω, η χαρά στην αναπαραγωγή μελανινικών καναρινιών σε αντίθεση με αυτή των λιποχρωμικών, είναι πως η πρώτη είναι πολυπαραγοντική (τουλάχιστον συγκριτικά).
Λέμε ότι η τοπάζιο είναι κυρίαρχη της φαιό, τι φαινότυπο όμως θα έχουμε αν αυτός ο φαιό γεννήτορας, γυμνός, έχει χάλια γραμμές και ένα κάρο φαιομελανίνη και πόσα άλλα "κακά" τα οποία δικαιούται ο δύσμοιρος να μεταβιβάσει;
 
Back
Top