Διατροφή Το κέιλ είναι ασφαλές λαχανικό για καναρίνι;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης MARY58
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

MARY58

PB Known Member
Εγγραφή
29 Αυγ 2021
Μηνύματα
3.783
Επειδή δεν το βρήκα στην λίστα με τα ασφαλή λαχανικά, το κέιλ είναι ασφαλές λαχανικό για καναρίνι;
Βρήκα κ πήρα κ χόρτα αλμύρα είναι κ αυτά ασφαλή;
 
καλημερα
kale δινω εδω και χρονια σε ολα τα καναρινια μου. απολυτη αποδοχη οπως ολα τα πρασινα φυλλωδη.
Μαρουλι συγκριτικα μπορει να μην εχω δωσει πανω απο 5 φορες 4 χρονια τωρα ..kale και λοιπα ..εχω χτίσει πτερυγα στα bioway βιοφως και λοιπα καταστηματα στο κεντρο 🤣 🤣
Την ευθυνη βεβαια παντα την εχει ο φροντιστης. καθε νε ατροφη που εισαγουμε θελει ελεγχομενη διαδικασια




τα χορτα ονομαζονται αλμυρα?
[automerge]1689328085[/automerge]
https://medlabgr.blogspot.com/2016/08/salicorne.html
Αυτο εννοεις?
 
@φιλομαθης ναι αυτά είναι. Αλμύρα λέγονται στην συσκευασία κ είναι ετσι όπως στην φωτογραφία. Θυμάμαι ότι τα είχα ακούσει να τα λένε κ αλμυρίκια. Για μας μια χαρά είναι. Για το καναρίνι έχω ενδοιασμούς.
Σ'ευχαριστώ για το κέιλ. Βρήκα αναφορές στο φόρουμ για παπαγάλους αλλά ήθελα να είμαι σίγουρη για το καναρίνι. Καλό θα ήταν να προστεθεί στην λίστα.
Καλά κάνεις για το μαρούλι. Κ εγώ το αποφεύγω. Δεν προσφέρει κ πολλά.
[automerge]1689331362[/automerge]
καθε νε ατροφη που εισαγουμε θελει ελεγχομενη διαδικασια
Τι εννοείς;
[automerge]1689331685[/automerge]
.kale και λοιπα ..εχω χτίσει πτερυγα στα bioway βιοφως και λοιπα καταστηματα στο κεντρο 🤣 🤣
Έχουν τα βιολογικά καταστήματα κ βιολογικά
φρέσκα πράσινα λαχανικά ;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Έχουν τα βιολογικά καταστήματα κ βιολογικά
φρέσκα πράσινα λαχανικά ;
εγω αρχικα ψωνιζα απο το bioway(πανεπιστημιου) το οποιο εδω και ενα χρονο συστεγαζεται/μεταφερθηκε/συγχωνευθηκε με το βιοφως(θεμιστοκλεους 3) . τμημα μαναβικης υφισταται. εχω παρει και αλλα ειδη φρεσκα απο εκει
ειπαμε τακτικος πελατης.. (που να ξερανε οτι δεν καταναλωνω τιποτα απο αυτα εγω ...αλλα τα καναρινια)
[automerge]1689338719[/automerge]
την πρωτη φορα μικρη ποσοτητα για να δεις αποδοχη και μετα λιγο παραπανω μεχρι να δινεις αυτο που μπορει να καταναλωσει στην ωρα που το εχει διαθεσιμο. επισης μια μικρη ποσοτητα σημαινει οτι αν κατι 1 στις χιλιες το ενοχλησει απο το νεο τροφιμο..θα εχει ελαχιστη επιδραση.
 
Τελευταία επεξεργασία:
το ξερω..αλλα εγω περναω απο εκει .Καντους ενα τηλεφωνο αν δεν με πιστευεις 🤣
Λογικα δεν κανουν delivery φρεσκα λαχανικα λογω των δυσκολιων να παραδοθουν σωστα ή τους παιρνει πολλα το e-food σε προμηθεια. Αν μπορεσω θα στειλω φωτο.
 
@φιλομαθης σε πιστεύω. Δεν χρειάζεται να στείλεις φωτογραφία. Εδώ τους έχτισες πτέρυγα! 🤭 Απλά μέχρι τώρα για βιολογικά λαχανικά εξαρτιόμουν από το ότι έφερναν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Θα πάρω τηλέφωνο κ θα ρωτήσω αν κάνουν delivery.
 
Δεν νομίζω ότι είναι διαφορετικά.
πρωτον δεν τα γνωριζω
δευτερον δεν το ειπα εγω το λεει ενα αρθρο
τριτον εστειλα αρθρο wikipedia
που αναφερει το παρακατω
Το αλμυρίκι ή αρμυρίκι ή βρέζι ή αρμύρα ή μέρικος[1] (επιστ. Ταμαρίς [2], Tamarix) αποτελεί γένος αγγειόσπερμων, δικότυλων φυτών, που ανήκει στην τάξη των Ιωδών, στην οικογένεια των Ταμαριδοειδών.
Είναι δενδρύλλια που βρίσκονται αυτοφυή σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Μεσογείου, κοντά σε παραλίες, όχθες ποταμών και ρέματα που ο υδάτινος ορίζοντας είναι υφάλμυρος.


αυτο που ανεφερες και αγορασες ειναι χορτα σαν μορφη
Μπορει να ειναι ιδια οικογενειας , ιδιο ειδος αλλου σταδιου αναπτυξης , το ενα να ειναι το αγριο το αλλο το καλιεργησιμο στα πρωτα του σταδια ..μπορει να μην σχετιζονται και καθολου. Δεν ειμαι βοτανολογος αλλα επισης δεν μπορεσα να βρω καμια πληροφορια αν κανει για καταναλωση απο πουλια ουτε αν δεν κανει..
[automerge]1689339701[/automerge]
απο κεντρο αθηνας περαμα φρεσκα λαχανικα..μακαρι και να ερθουν.αλλα αν εχεις αγορασει μαναβικη απο ab eshop θα ξερεις οτι αναλαμβανεις ενα ρισκο τι θα ερθει και σε τι κατασταση.
 
Τον Σκλαβενίτη χρησιμοποιώ που είναι αρκετά κοντά. Κ το πρόβλημα είναι στην μικρή ποικιλία που έχει στα βιολογικά. Κατά τα άλλα τα παραλαμβάνω σε άψογη κατάσταση.
Δεν θα τα δώσω στον Σοφοκλή τις αλμύρες ή αλμυρίκια ή όπως τα λένε. Better safe than sorry.
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Το πιο πιθανό είναι στα ράφια των super market να έχουμε το είδος linearis (γραμμικό - μακρόστενο) και όχι το maritima (παραθαλάσσιο). Και τα δύο αναπτύσσονται παραθαλάσσια πολύ εύκολα και σε διάφορα μέρη.

Προς το τέλος του άρθρου υπάρχει αναφορά σε cockatoo που τρέφεται με sea blite σε τακτική βάση.
[automerge]1689439688[/automerge]
Προς το τέλος του προηγούμενου άρθρου γίνεται αναφορά σε παπαγάλο cockatoo που τρέφεται σε τακτική βάση με sea blite.

"Hi Deane,
I receive my first newsletter and i thought wow that is a connection to an
article for the Land for Wildlife newsletter i am doing on Bird feeding on Sea Blite. I have this plant growing in a tidal area with grey mangroves and river mangroves.It is interesting that the Cockatoo, Galah and the noisy miner feed on this plant on a regular bases. I have an interest in the weeds that the birds feed on here. Yes i have plenty , well thank you for the insight.
Amanda"
 
Τελευταία επεξεργασία:
τα χορτα ονομαζονται αλμυρα?
[automerge]1689328085[/automerge]
https://medlabgr.blogspot.com/2016/08/salicorne.html
Αυτο εννοεις?
Λοιπόν περι "αρμύρων" κλπ επειδή κάθε καλοκαίρι προκύπτει κάπου αυτή η συζήτηση...
Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του γιατί οι κοινές ονομασίες είναι εντελώς παραπλανητικές και γιατί χρειάζονται οι λατινικές.

Λοιπόν άλλο φυσικά το δέντρο αρμυρίκι (διάφορα είδη του γένουςTamarix της οικογένειας Tamaricaceae) και άλλο οι αρμύρες που τρώμε.
Τώρα εδώ το άρθρο παραπάνω με το ονομα salicorne μας μπερδεύει ακόμα παραπάνω γιατί έχει φωτογραφίες από 3 διαφορετικά είδη φυτών:
1) Του γένους Salicorne (οικ. Amaranthaceae σαν το βλήτο), άγρια, δεν ήξερα καν ότι τρώγονται
2) Του γένους Crithmum (οικ. Apiaceae σαν το καρότο), το Κρίταμο δηλαδή που σε ορισμένα μέρη το λενε αρμύρα/αλμύρα και είναι συνηθισμένο ως τουρσί και
3) την Αλμύρα Γένος Salsola είδος S. soda (οικ. Amaranthaceae των βλήτων, αλλά άλλη υποοικογένεια απο το 1)) η οποία καλλιεργειται και πωλείται ευρέως και απο την οποία παραγόταν παλιά τουλάχιστον η σκόνη σόδα (με καύση του φυτού)
[automerge]1689440152[/automerge]
Στην λαϊκή κατα 99% πουλάνε Salsola soda. Τωρα για το αν είναι κατάλληλο για πουλιά δεν ξέρω αλλά θα το απέφευγα επειδή είναι Amaranthaceae που συχνά περιέχουν ήπια τοξικές ουσίες και είναι βρώσιμα μόνο βρασμένα και επειδή περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις σόδας που δεν νομίζω να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@myr είναι πολύ συχνό οι κοινές ονομασίες να συμπίπτουν σε διαφορετικά είδη. Φαντάσου ότι η πλατυφυλλη δρυς (quercus frainetto) έχει κοινή ονομασία δένδρο. Αν πεις στην επαρχία δένδρο αναφέρονται στην βελανιδιά σε κανένα άλλο δένδρο. Οπότε καταλαβαίνεις τι θα γίνει αν κάνεις χρήση της κοινής ονομασίας. Για αυτό πάντα γένος είδος σε λατινικά είναι ο πιο ασφαλής τρόπος αναφοράς.

 
Τα Suaeda δεν τα γνώριζα αλλά επίσης είναι Amaranthaceae (άλλης 3ης υποοικογένειας αυτά, δεν συγγενεύουν δηλαδή αμεσα με τα άλλα). Μπορεί να είναι βρώσιμα αλλά δεν νομίζω να καλλιεργούνται ευρέως.
[automerge]1689440737[/automerge]
Το κέιλ είναι εντελώς ασφαλές (σαν τα φύλλα του μπρόκολου είναι ουσιαστικά, απλά άλλη ποικιλία).
Επίσης για την προμήθεια βιολογικών σε πιο λογικές τιμές υπάρχουν οι απογευματινές λαϊκές αγορές βιοκαλλιεργητών σε αρκετά μέρη στην Αθήνα (αν το googlάρετε θα βρειτε την πιο κοντινή σας)
 
Τελευταία επεξεργασία:
@myr από ότι είδα και εγώ γίνεται χαμός από δαυτα. Πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος των χόρτων που φέρνουν να δούμε τι είναι πραγματικά. Από ότι βλέπεις ανήκουν στην ίδια οικογένεια διαφορετικό γένος. Θα το κοιτάξω σε βιβλία που έχω σπίτι με βότανα και διάφορα άλλα. Επίσης πρέπει να βρούμε τα ενδημικά είδη της Κρήτης για να είμαστε σίγουροι. Πάντως παίζει να είναι βρώσιμα από τα πτηνά. Αλλά δεν είναι να ρισκάρεις.
 
Και αυτό το άρθρο έχει λάθος εικόνα ή όνομα αφού η φωτογραφία είναι Salsola soda.
[automerge]1689442077[/automerge]
Πληροφοριακά η Αρμύρα Salsola soda είναι συνώνυμο της Soda inermis και της Kali soda (κάποιες φορές χρειάζεται να αλλάξει η λατινική ονομασία για διάφορους λόγους και καταλήγουμε με συνώνυμα) αν κάποιος θέλει να το ψάξει παραπάνω.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@myr πιθανότατα εικόνα, εδώ μπαίνουμε στην εγκυρότητα του site. Βέβαια και αλλού στην linearis την ίδια εικόνα έχουν. Οπότε θέλουν όλα ψάξιμο.
[automerge]1689450386[/automerge]
https://vicflora.rbg.vic.gov.au/flora/taxon/8059e759-01b9-4462-81d2-4c0c59d9be06 ναι είναι διαφορετική η maritima εδώ φαίνεται η σωστή φωτό πιστεύω.
[automerge]1689450517[/automerge]
Και αυτή η linearis
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top