Φροντίδα Το κίτρινο καναρίνι μας μάλλον είναι θηλυκό

Maria Tito

PB New Member
Εγγραφή
9 Οκτ 2018
Μηνύματα
154
Πόλη
Ηράκλειο
Γεια σας! 🙂
Προφανως μας εχει μπερδεψει η συμπεριφορα του κιτρινου καναρινιου μας και αναρωτιομαστε αν τελικα ειναι θηλυκο.
Αρχικα βρισκοταν στο ιδιο μικρο κλουβακι με ενα λευκο αρσενικο καναρινι (τσεκαρισμενο επειδη το λευκο τραγουδαει μελωδικα κι εντονα και φουσκωνει ο λαιμος του).
Οταν ηταν μαζι, το κιτρινο εκανε bulling στο λευκο, στριμωχνοντας το, τσιμπωντας το (ειδικα οταν τραγουδουσε) και διεκδικοντας την τροφη του.
Συχνα 'ψευτοτραγουδουσε' κατι μελωδικα τιτιβισματα και σε συνδιασμο με την επιθετικοτητα του προς το λευκο, υποθεσαμε οτι και το κιτρινο καναρινακι ειναι αρσενικο.
Ετσι, τα βαλαμε προσωρινα σε μια 60αρα ζευγαρωστρα με χωρισμα στην μεση (δεν βλεπονται) με σκοπο αργοτερα φυσικα να μπει το καθενα στο δικο του μεγαλο κλουβι (περιμενουμε κατι χρηματα για να παραγγειλουμε τις ζευγαρωστρες κλπ).
Αυτο που προσεξα στο κιτρινο καναρινι και με προβληματισε ως προς το φυλο του ειναι το εξης:
Αρχικα, συχνα στεκεται στην πατηθρα σε οριζοντια θεση, αντι η ισια 'καμαρωτη' θεση που εχει το λευκο αρσενικο.
Επειτα, παρολο που εχει σχαρα στον πατο του κλουβιου, συχνα τραβαει το χαρτι κουζινας που εχω ως υποστρωμα στο κλουβι (προσωρινα μεχρι να παρω αμμο) και το 'ξεστρωνει' απο την μερια του, ενω το λευκο ουτε που ασχολειται με το χαρτι.
Επισης, δεν ξερω πως χωρεσαν μιας και υπαρχει το ενδιαμεσο πλεγμα που τα χωριζει, κι εχει ενα πολυ μικρο περιθωριο απο κατω, αλλα τα εχω τσακωσει να ειναι μαζι (δεν ξερω τι εκαναν) στην ιδια πλευρα του κλουβιου!
Τρεις φορες μπηκε το λευκο στην μερια του κιτρινου και μια φορα το κιτρινο στην μερια του λευκου.
Επιπλεον, επειδη το εχω τσεκαρει με καθρεφτακι (για να μη με δουν και σταματησουν την οποια δραστηριοτητα τους), εχω προσεξει οτι το λευκο κελαι'δαει κανονικα, αλλα το κιτρινο απλα τιτιβιζει χαρουμενα και κανει πολλα 'πιου' δυνατα, ιδιως οταν του μιλαω κι εχω προσεξει οτι ειναι πιο θαρραλεο απο το λευκο.
Σας λενε κατι αυτες οι ενδειξεις για το φυλο του;
Εγω δεν θελω να κανω αναπαραγωγη πτηνων, μονο τραγουδι και παρεακι θελω, ομως μου αρεσει πολυ ο χαρακτηρας του κιτρινου καναρινιου, εχει πολυ χαρουμενη προσωπικοτητα.
Τι μου προτεινετε αν ειναι θηλυκο τελικα; Θα μελαγχολησει αν δεν ζευγαρωσει;
 
Την καλημέρα μου!
Σας λενε κατι αυτες οι ενδειξεις για το φυλο του;
Για το φύλο θα βεβαιωθείς την άνοιξη, που είναι η αναπαραγωγική περίοδος και οι ορμόνες τους είναι αυξημένες. Από την συμπεριφορά και από τα γεννητικά όργανα είναι εμφανέστερο.

Τι μου προτεινετε αν ειναι θηλυκο τελικα; Θα μελαγχολησει αν δεν ζευγαρωσει;
Όχι, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Απλά εκείνη την εποχή να μην της ενισχύσεις πολύ την διατροφή της, ιδίως με πρωτεΐνη, ώστε να ανασταλλεί η ωοτοκία και κατά επέκταση ο οίστρος. Παρόλα αυτά, είναι πιθανό να βρίσκεις ενίοτε αυγά στον πάτο του κλουβιού. Αυτό δεν μπορείς να το αποφύγεις, διότι τα θηλυκά πτηνά ενστικτωδώς ωοτοκούν και δίχως να έχουν ζευγαρώσει.
 
Θα μελαγχολησει αν δεν ζευγαρωσει;
Αναμφίβολα όχι...
Τα πουλιά ούτε σκέφτονται, ούτε ενεργούν και κυρίως δεν αποφασίζουν με τα δικά μας "μυαλά" αλλά με μια ενστικτώδη δική τους και εντελώς αμετάφραστη λογική.
Όποιος αναγάγει καταστάσεις ανθρώπινες σε αυτές των πουλιών και το αντίθετο.. μόνο κακό κάνει σε όλους.
Έχουν το δικό τους κόσμο... έχουμε το δικό μας κόσμο.
Δυο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι... καμία σύγκριση λοιπόν.
Επί της ουσίας τώρα.
Πολλές οι παρατηρήσεις σου..
Θα έλεγα πως είναι αναλυτικότατες και περιγράφουν όλα όσα βλέπεις εσύ, όσα φαντάζεσαι να συμβαίνουν και γενικά όσα εμείς οι άνθρωποι πιστεύουμε για τα καναρίνια. Και είναι πολύτιμες...
Είναι όμως έτσι ή απλά παρασυρόμαστε;

Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά περισσότερο για να ανοίξουμε τη συζήτηση ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για όσο το δυνατό περισσότερα.
Αρχικα, συχνα στεκεται στην πατηθρα σε οριζοντια θεση, αντι η ισια 'καμαρωτη' θεση που εχει το λευκο αρσενικο.
Είναι μια ένδειξη πως μπορεί το κίτρινο να είναι θηλυκό και το λευκό και καμαρωτό αρσενικό.
Μπορεί στα μάτια μας το αρσενικό να στέκεται περισσότερο καμαρωτό... "κορδωμένο" θα έλεγα και το θηλυκό πιο χαμηλωμένο αλλά αυτό δε σημαίνει πάντα πως τα καμαρωτά πουλιά είναι αρσενικά και τα ξαπλωτά θηλυκά.
Μπορεί άνετα το ξαπλωτό να αποδειχτεί αρσενικό και κάποιο καμαρωτό (όχι αυτό που τραγουδά) θηλυκό.
Άρα μπορεί να κρίναμε λάθος!
το κιτρινο εκανε bulling στο λευκο,
Είναι κι αυτό μια ένδειξη πως έχουμε θηλυκό καναρίνι γιατί όπως σε όλο το ζωικό βασίλειο το θηλυκό αν και μοιάζει "αδύναμο" εντούτοις εξουσιάζει πάντα με κάθε τρόπο στις σχέσεις των ζευγαριών.
Όμως bulling συμβαίνει σε κάθε κοινόβιο πτηνών (και γενικά έμβιων) για να υπάρξει ιεραρχία και κατάταξη για το ποιος θα φάει πρώτος, ποιος θα κοιμηθεί και που... κλπ
Άρα μπορεί να κρίναμε λάθος!
Συχνα 'ψευτοτραγουδουσε' κατι μελωδικα τιτιβισματα και σε συνδιασμο με την επιθετικοτητα του προς το λευκο, υποθεσαμε οτι και το κιτρινο καναρινακι ειναι αρσενικο.
Σωστά υποθέσατε γιατί κι αυτό είναι μια ένδειξη πως τραγούδι χωρίς ποικιλία έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να προέρχεται από θηλυκό καναρίνι. Πολλές φορές όμως κάποια αρσενικά (κι έχω συναντήσει σε φίλο) το καναρίνι ήταν βουβό από τραγούδι αλλά καρπερό και με μεγάλη αναπαραγωγική επίδοση.
Άρα μπορεί να κρίναμε λάθος!
Επειτα, παρολο που εχει σχαρα στον πατο του κλουβιου, συχνα τραβαει το χαρτι κουζινας
ενω το λευκο ουτε που ασχολειται με το χαρτι.
Κι αυτό δείχνει πολλές φορές μια προδιάθεση πως ο δράστης είναι θηλυκό καναρίνι αλλά πολλές φορές και με καλύτερη επίδοση τις ίδιες καταστάσεις τις δημιουργούν και τα αρσενικά καναρίνια. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις είναι τα πρώτα που αρχίζουν να μεταφέρουν αυτό το "υλικό" στις φωλιές και να κάνουν προσπάθεια να τη φτιάξουν για να μας μπερδεύουν ακόμη περισσότερο. Μόνο στο στρώσιμο της φωλιάς διαφέρει η μαεστρία της τοποθέτησης του θηλυκού από την κακόγουστη παράθεση των υλικών που κάνει το αρσενικό.
Άρα μπορεί να κρίναμε λάθος!
Σας λενε κατι αυτες οι ενδειξεις για το φυλο του;
Τι μου προτεινετε αν ειναι θηλυκο τελικα;
Πιθανότατα να είναι η κρίση σου σωστή και το κίτρινο να είναι όντως θηλυκό μια και το λευκό με το τραγούδι του έχει πάρει τη φυλετική του ταυτότητα. Είναι όμως έτσι.
Πριν αρκετά χρόνια έκανα προσπάθεια να καταγράψω τους τρόπους διαχωρισμού του φύλου στα καναρίνια https://community.petbirds.gr/threads/Αναγνώριση-φύλου-καναρινιών.32106/
Όσοι το διαβάσατε ή θα το διαβάσετε θα διαπιστώσετε πως δεν καταλήγει με σιγουριά κάπου αλλά πάντα υπάρχουν αφμιβολίες.
Και αυτές οι αμφιβολίες συνεχίζουν μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες εκτροφής να υπάρχουν ακόμη και σήμερα σε μένα... απλά περιορίστηκαν ως προς τον αριθμό. Για το φύλο των καναρινιών...
Γιατί άνετα μπορεί να κρίνω λάθος το φύλο τους...
Επισης, δεν ξερω πως χωρεσαν μιας και υπαρχει το ενδιαμεσο πλεγμα που τα χωριζει, κι εχει ενα πολυ μικρο περιθωριο απο κατω, αλλα τα εχω τσακωσει να ειναι μαζι (δεν ξερω τι εκαναν) στην ιδια πλευρα του κλουβιου!
Τρεις φορες μπηκε το λευκο στην μερια του κιτρινου και μια φορα το κιτρινο στην μερια του λευκου.
Αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο γιατί αν δεν κρίναμε λάθος... Τότε πολύ φοβάμαι πως έχεις πολλές πιθανότητες να βρεθείς με απογόνους από αυτό το ζευγαράκι...
Εγω δεν θελω να κανω αναπαραγωγη πτηνων,
Γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις... αν δεν κρίναμε λάθος ... Δεν έχει επιστροφή αν δε θες την αναπαραγωγή και τις συνέπειές της.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αμβροσιε και Γιαννη σας ευχαριστω παρα πολυ για τις κατατοπιστικοτατες απαντησεις σας!
Γιαννη, εντυπωσιαστηκα με αυτα που ειπες! Τι λες τωρααα; Τετοια φαση, εεε;
Σημερα προσεξα επιπλεον, οτι για πρωτη φορα και το λευκο τραβηξε το χαρτι κουζινας απο την μερια του.
Αρα μαλλον εχουμε συμπεριφορα πιθανου ζευγαρωματος και προσπαθεια κατασκευης φωλιας;
Αν ειναι ετσι, πρεπει να τους παρω φωλιτσα; Και να μελετησω για εξτρα διατροφη και τα σχετικα; Κι αν κανουν πουλακια, που θα τα δωσω;
Αν δω αυγουλακια στον πατο του κλουβιου, τι να κάνω; Θα διασωθουν η θα πεθανουν χωρις φωλιτσα για κλωσισμα; Αχ, δεν θελω να μπω σε τετοια διαδικασια, ελπιζω να ειναι αρσενικο και το κιτρινο κι ας μην κελαι'δαει, αλλα ειναι πολλες οι ενδειξεις που δειχνουν κατι αλλο... Ιδωμεν...
 
Αχ, δεν θελω να μπω σε τετοια διαδικασια, ελπιζω να ειναι αρσενικο και το κιτρινο κι ας μην κελαι'δαει, αλλα ειναι πολλες οι ενδειξεις που δειχνουν κατι αλλο... Ιδωμεν...
Και δεν πρέπει να μπεις σε αυτήν την διαδικασία τώρα. Η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για αναπαραγωγή. Αν τελικά είναι αντιθέτου φύλου και θελήσεις να τα ζευγαρώσεις, αρχιζεις τη μελέτη και την άνοιξη προχωράς.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Αν δω αυγουλακια στον πατο του κλουβιου, τι να κάνω;
Λογικά τώρα άμεσα δε θα δεις.
Για την ομορφιά όμως της ζωής θα σε συμβούλευα έστω και για μια φορά να τα βάλεις σε αναπαραγωγή και με την πολύτιμη βοήθεια των πιο έμπειρων που γράφον εδώ να έχεις μια γέννα δικών σου πουλιών.
Είναι απερίγραπτο συναίσθημα και γι αυτό ανεπιφύλακτα σου προτείνω να το νιώσεις...

Κι αν κανουν πουλακια, που θα τα δωσω;
Τα αυγουλάκια πουθενά.
Τα αυγά των καναρινιών δεν υπερτερούν σε τίποτε από αυτά της κότας που τρώμε από το super market και συνεπώς δε χρίζουν καλύτερης ή διαφορετικής αντιμετώπισης.
 
Back
Top