Καναρίνια Το κίτρινο λιποχρωμικό καναρίνι χρώματος

Το κίτρινο είναι το χρώμα με το οποίο αυτό το όμορφο, καλλικέλαδο πουλί έγινε γνωστό σ’ όλον τον κόσμο. Ακόμα και τα γνωστά καρτούνς του, δεν τόλμησαν να ξεφύγουν από την παράδοση. Καναρίνι και κίτρινο χρώμα έκαναν παρέα όλα αυτά τα χρόνια σαν δυο έννοιες αναπόσπαστες.

Περιγραφή του κίτρινου καναρινιού​

Κίτρινο καναρίνι με έντονου
Κίτρινο καναρίνι με έντονο τύπο πτερώματος

Όμως, από τον καιρό που, θεσπίστηκαν από την παγκόσμια Ομοσπονδία τα πρότυπα που θα πρέπει να πληρεί ένα κίτρινο καναρίνι για να φέρει επάξια αυτόν τον τίτλο, τα πράγματα έγιναν δύσκολα για τους επίδοξους πρωταθλητές και κατ' επέκταση για τους εκτροφείς τους.

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι πρόκειται για ένα λιποχρωμικό καναρίνι της κατηγορίας καναρινιών χρώματος. Το μήκος του πρέπει να είναι 14 εκ., τα κεράτινα μέρη να έχουν το χρώμα της σάρκας, το χρώμα να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο, να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ένταση και βάθος και να εμφανίζεται σωστά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κατηγορίας του πτερώματος (έντονο ή χιονέ).

Προσοχή ακόμα δίδεται στην ομοιομορφία του χρωματισμού των πρωτευόντων φτερών αλλά και της ουράς.

Η επιθυμητή απόχρωση του κίτρινου βρίσκεται ανάμεσα στις πιθανές αποχρώσεις του και είναι το Λεμονί. Το κεφάλι όσο το δυνατόν πιο στρογγυλό, το ράμφος κοντό και κωνικό, η στάση στο κλαρί του περήφανη, να σχηματίζει γωνία 45 μοιρών με το οριζόντιο επίπεδο. Η γραμμή της πλάτης να είναι στην ίδια ευθεία με την ουρά αλλά και το κεφάλι, το στήθος στρογγυλό αλλά όχι πολύ βαθύ.

Κίτρινο καναρίνι μη έντονου
Κίτρινο καναρίνι με μη έντονο τύπο πτερώματος

Οποιοδήποτε σκούρο σημάδι στο πτέρωμα, στα κεράτινα μέρη και στο υποπτέρωμα, είναι αρκετό για να σημαίνει αποκλεισμό από την περαιτέρω αξιολόγηση.

Πέραν όμως από αυτά τα γενικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληρεί ένα φιλόδοξο δείγμα κίτρινου καναρινιού, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που είναι συνδεδεμένοι με τις επιμέρους "ουσιώδεις λεπτομέρειες", που αν και όταν υπηρετούνται, θα το κάνουν να μπει στην κλίμακα των αρίστων.

Εδώ η γνώση, η εμπειρία, η καλή ενημέρωση, η επαφή με καταξιωμένους εκτροφείς, είναι τα όπλα που πρέπει να έχει κανείς, ώστε να σχηματίσει την προσωπική του αντίληψη και να μπορεί να τις διακρίνει.

Παράγοντες για την επίτευξη του τέλειου κίτρινου​

Οι δυο βασικοί παράγοντες για την επίτευξη του τέλειου κίτρινου, είναι αφ' ενός η γενετική κληρονομιά, και αφετέρου η σωστή διατροφικά ανάδειξη και ενίσχυσή του, από μέρους του εκτροφέα.

Γενετική κληρονομιά​

Από γενετική άποψη, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δυο ουσιαστικά στοιχεία που αν κληροδοτηθούν και από τους δύο γεννήτορες, δίνουν εξαιρετικά εκθεσιακά πουλιά.
  1. Ο πρώτος, είναι ο οπτικός παράγοντας blue. Στην ουσία δηλαδή η πλήρης απουσία φαιομελανίνης. Στα πουλιά που φέρουν τον παράγοντα η απόλυτη αδυναμία εμφάνισης της φαιομελανίνης αφήνει ένα εξ’ ολοκλήρου καθαρό φόντο. Έτσι το χρώμα εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονο και το οπτικό αποτέλεσμα είναι μια βαθιά και φωτεινή απόχρωση του κίτρινου.
  2. Ο δεύτερος γενετικός παράγων είναι ο συντελεστής συγκέντρωσης καροτινοειδών. Η γενετική δηλαδή προδιάθεση, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των χρωστικών, κίτρινου χρώματος (ξανθοφύλλη). Και αυτός επίσης, μπορεί να είναι κληροδοτημένος είτε και από τους δύο γονείς (ομοζυγοτός), είτε μόνον από τον έναν (ετεροζυγοτός).
Τα πουλιά που φέρουν τον παράγοντα, είναι εκείνα ανάμεσα στα οποία θα γίνει η επιλογή για τα ζευγάρια της επόμενης χρονιάς. Καναρίνια που δεν φέρουν καθόλου τον παράγοντα, είναι πολύ φτωχά σε χρώμα και δεν έχουν θέση σε μια σοβαρή εκτροφική προσπάθεια.

Συμπέρασμα​

Έτσι σαν συμπέρασμα θα έλεγε κανείς ότι η παρουσία διπλού μπλε παράγοντα σε ένα πουλί που έχει κληρονομήσει και από τους δύο γονείς του, τον μέγιστο συντελεστή συγκέντρωσης καροτενοειδών, είναι η "συνταγή" που θα δώσει τελικά τα τέλεια από γενετική άποψη κίτρινα καναρίνια.

Διατροφική ανάδειξη και ενίσχυση του χρώματος στο κίτρινο καναρίνι​

Εδώ η βασική φροντίδα του εκτροφέα πρέπει να κατατείνει στην αποφυγή του ζεστού χρυσοκίτρινου χρώματος και του πορτοκαλί. Το χρώμα που θέλουμε, είναι η ψυχρή κίτρινη-λεμονί απόχρωση.

Μείγματα σπόρων​

Τα μείγματα σπόρων, που συνήθως χρησιμοποιούνται, είναι με ενισχυμένη αναλογία σπόρων πλούσιων σε λουτεϊνη. Η αποφυγή του κρόκου του αυγού είναι μάλλον απαραίτητη μιας και τα αυγά που βρίσκουμε στην αγορά συνήθως προέρχονται από κότες που έχουν καταναλώσει κόκκινες χρωστικές. Όποιος έχει την δυνατότητα να προσφέρει αυγά από το κοτέτσι του, είναι τυχερός.

Λαχανικά​

Τα πράσινα (σπανάκι-μπρόκολο), δίνουν μια βοήθεια στην σωστή κατεύθυνση. Βέβαια και η συστηματική παροχή κίτρινων χρωστικών ουσιών είναι απαραίτητη και έχει περάσει πλέον στην διατροφή των μελλοντικών πρωταθλητών.

Βίντεο κίτρινων καναρινιών​

Η ομορφιά στο τελικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας εκτροφής είναι φανερή στο βίντεο που ακολουθεί. Απολαύστε την.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Το, "συστηματική", είναι ένα πολύ κρίσιμο μέγεθος. Η παροχή, πρέπει να γίνεται με συνέχεια και συνέπεια, για να υπάρξουν τα σωστά αποτελέσματα (ομοιόμορφο βάψιμο) αλλά και με τις σωστές δοσολογίες για να έχουμε υγιή πουλιά.
 
Oταν με 93 πόντους έρχεσαι δεύτερος Vvnk SHOW DE LEUVEN 2017.

missing-image.png

Eνα υπέροχο σε σωματότυπο καναρίνι (προσέξτε αναλογίες σώματος - ουράς και μέγεθος κεφαλιού και ράμφους) αλλά και με φανταστικό λιπόχρωμα. Κι' όμως υπήρχε κάποιο καλύτερο στην συγκεκριμένη έκθεση.
 
Καλημέρα,

Τι γίνεται όμως με τον χρωματισμό του λιπόχρωμου; Τι χρωστική προτείνετε για να μην πάμε σε πορτοκαλί;
 
Δεν θα πάμε σε πορτοκαλί από την χρωστική. Ένα πουλάκι που έχει γενετική προδιάθεση για το "ψυχρό" κίτρινο δεν θα πάει ποτέ στο πορτοκαλί, όποιο χρωστικό σκεύασμα από τα γνωστά και να χρησιμοποιήσουμε. Αυτό το ένα "κλικ" διαφορά, ας πούμε, που υπάρχει πιθανότης να πάρουμε το δίνει η Υγρή ΛΟΥΤΕΙΝΗ, λένε οι "κακές" γλώσσες. 😉
 
Back
Top