Ασθένειες Το καναρίνι κάθεται στα πόδια του

Καλημέρα και καλή χρονιά με υγεία σε όλη την κοινότητα,

Θα ήθελα την γνωμη σας σε κάτι. Σήμερα το καναρινάκι μου κάθεται πάνω στα ποδαράκια του. Επισημαίνω ότι εχθές ηταν η τελευταία μέρα που του έβαλα epithol. Για έξι μερες. Δεν ξέρω γιατί το κάνει αυτο. Δείτε το βίντεο. Ανησυχώ πολυ. Θα ανέβαζα μεγαλύτερο βίντεο αλλά δεν μπορώ

Συνημμένα

Και όσο πάει και χειροτερεύει. Του κάνω πολύ απαλά μασάζ στα πόδια του. Δεν είναι η πρώτη φορά που το έκανα. Φοβάμαι πολύ μην του έκανα κάτι κακό.

Συνημμένα

Φοβάμαι ότι το καναρίνι είναι σοβαρά άρρωστο και χρειάζεται άμεση φροντίδα. Το πρώτο βήμα είναι να το μετακινήσεις σε έναν πιο ήσυχο και ζεστό χώρο. Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι γύρω στους 28-30°C, ώστε να διατηρήσει τη θερμότητά του. Ένα μικρότερο κλουβί ή ένα κουτί μεταφοράς θα το βοηθήσει να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια. Αν υπάρχει λάμπα θέρμανσης ή θερμοφόρα, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις, διατηρώντας πάντα απόσταση ώστε να μην προκληθεί υπερθέρμανση.

Είναι σημαντικό να μειώσεις το στρες του καναρινιού. Οι πολλές μετακινήσεις ή η έντονη δραστηριότητα γύρω του μπορεί να το εξαντλήσουν περαιτέρω. Η ηρεμία και η ελαχιστοποίηση των ερεθισμάτων θα βοηθήσουν στη διατήρηση της ενέργειάς του. Παράλληλα, πρόσφερε του καθαρό νερό και, αν υπάρχει δυνατότητα, ηλεκτρολύτες ειδικά για πτηνά. Αν δεν πίνει από μόνο του, μπορείς να προσπαθήσεις να του δώσεις μερικές σταγόνες με μια σύριγγα χωρίς βελόνα, τοποθετώντας την προσεκτικά στο πλάι του ράμφους. Αν δεν έχεις ηλεκτρολύτες, μπορείς να διαλύσεις ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε 100 ml νερού.

Αν δείξει σημάδια όρεξης, μπορείς να του προσφέρεις μικρές ποσότητες μαλακής τροφής, όπως αυγοτροφή ή πολτοποιημένο αυγό. Μην το πιέσεις να φάει αν δεν θέλει. Το νερό είναι πιο σημαντικό σε αυτή τη φάση. Πρόσεξε την αναπνοή του, γιατί αν αναπνέει βαριά ή με ανοιχτό ράμφος, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη επιδείνωσης.

Η επικοινωνία με κτηνίατρο που έχει εμπειρία στα πτηνά είναι απαραίτητη και θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Αν δεν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος κοντά σου, προσπάθησε να βρεις τηλεφωνική καθοδήγηση. Ακόμα και αν η κατάσταση φαίνεται δύσκολη, οι πρώτες βοήθειες και η άμεση φροντίδα ίσως βοηθήσουν να του δώσεις μια ευκαιρία να αναρρώσει.

@Stavros Σταύρο ευχαριστώ,

Έχω πάθει πανικό. Μιλάω και με τον κτηνίατρο. Την λάμπα δεν μπορώ να την βρω. Του έβαλα αυγό και που και που τρώει. Τον εχω μεσα

@stevimak Μην σε πιάνει πανικός, ίσως ο τρόπος που έγραψα το μήνυμα να σε τρόμαξε περισσότερο απ’ όσο χρειαζόταν. Ζητώ συγγνώμη αν σε άγχωσα παραπάνω, δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου.

Αν δεν έχεις λάμπα, προσπάθησε να κρατήσεις το χώρο ζεστό με άλλους τρόπους. Μπορείς να βάλεις ένα μπουκάλι με ζεστό νερό τυλιγμένο σε μια πετσέτα κοντά στο κλουβί, ώστε να του παρέχει λίγη επιπλέον θερμότητα. Αν έχεις θερμοφόρα, μπορείς να κάνεις το ίδιο. Πρόσεξε μόνο να υπάρχει απόσταση ώστε να μην υπερθερμανθεί.

Μίλησες με τον κτηνίατρο; Τι σου είπε τελικά;

@Stavros σε ευχαριστώ πολύ. Έστειλα τα βίντεο και στον κτηνίατρο. Δεν μου δημιούργησες εσύ πανικό. Πανικοβάλλομαι από μόνη μου. Του εξήγησα ότι έβαλα epithol. Εχθές του έβαλα λίγο πιο πάνω από το καλάμι. Στα ποδαράκια αλλά πιο πάνω. Με ρώτησε ο κτηνίατρος αν έχει κοκκινισει. Το πιο πάνω σημείο είχε κοκκινίσει. Πήρα νεράκι με βαμβάκι και του το ξεπλυνα μήπως ανακουφιστεί. Όντως σηκώθηκε. Παρόλα αυτά μου είπε ότι μπορεί η όλη του συμπεριφορά να είναι και από στρες. Έχει πανικοβληθει. Δεν γίνεται απο ρην μία μέρα στην άλλη να είναι έτσι. Εχθές κελαηδουσε σαν τρελό. Χαρούμενο και όλα καλά. Και σήμερα αντικρίζω αυτό. Μου έδωσε κάποιες σταγόνες τις οποιες θα δώσω για 3 ημέρες και εννοείται θα τον πάω και στον κτηνίατρο. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση. Το εκτιμώ

@stevimak Χαίρομαι που μπόρεσες να επικοινωνήσεις με τον κτηνίατρο και να πάρεις καθοδήγηση. Είναι καλό σημάδι που σηκώθηκε έστω και λίγο μετά το ξέπλυμα.

Εύχομαι όλα να πάνε καλά και σύντομα να είναι πάλι κεφάτο και χαρούμενο! Ενημέρωνέ μας αν θες και αν χρειαστείς οτιδήποτε άλλο, να μας πεις.

@Stavros να σαι καλά. Σας ευχαριστώ μεσα από τα βάθη της ψυχής μου και εσάς.

Λοιπόν. Σηκώθηκε τρώει, πίνει κλπ. Δεν κελαηδάει εννοείται και δεν το κόβω για λίγες ημέρες. Θα ανεβάσω βίντεο. Είχε πάθει σοκ. Δεν είναι και λίγο κάθε ημέρα να τον πιάνω.

@MARY58 Μαίρη ο κτηνίατρος είναι ο Στέλιος Κεραμιδάς στην Αργυρούπολη. Προσωπικά το Rottweiler μου το έσωσε και το jack russell μου αυτός το παρακολουθούσε όλα τα χρόνια της ζωής του. 8 τον πήρα και 17 μου έφυγε. Και τώρα θα αναλάβει και το καναρίνι μου.

@Tony Forpus καλησπέρα και καλή χρονιά με υγεία. Ισχύει. Και εμένα με ανησύχησε αυτό. Αργότερα από τα βίντεο συνήλθε και έφαγε και ήπιε νερό, επανήλθε και η αναπνοή του στα φυσιολογικα της αλλά και πάλι δεν είχε την όρεξη που είχε μέχρι εχθές. Δεν φαντάζεστε. Μιλάμε για διαφορετικό καναρίνι. Μέχρι εχθές κελαηδουσε ήταν πολυ ζωηρός έτρωγε με όρεξη και σήμερα αυτό.

Ο κτηνίατρος μου είπε ότι μπορεί κάτι να τον φόβισε και ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό στρες. Μου είπε να του δώσω κάτι σταγόνες για 3 ημέρες και αν δω ότι δεν επανέρχεται, να τον πάω να τον δει. Θα τον πάω έτσι και αλλιώς μεθαύριο. Δεν νομίζω ότι μπορώ να περιμένω.

@Tony Forpus καλημέρα. soldesanil των 2mg. 2 σταγόνες σε 50ml νερού για τρεις ημέρες. Σήμερα τις ξεκίνησα. Το πρωί ήταν περίπου στην ίδια κατάσταση. Λίγο καλύτερα αλλά τα ίδια. Αυτήν την στιγμή είναι το καναρίνι που ήξερα. Τρώει, πετάει, κελαηδάει. Θα δω πως θα πάει και αύριο

@Stavros Σταύρο ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον και την βοήθειά σου. Το πρωί όπως έγραψα και στον Tony το καναρινάκι ήταν στα σχεδόν στα ίδια αλλά λίγο καλύτερα. Του ξεκίνησα σήμερα τις σταγόνες του και αυτήν την στιγμή είναι όπως ήταν πριν. Θα δω πως θα πάει και αύριο.

Ελπίζω το πουλάκι να εξακολουθεί να είναι καλά. Αυτό που παρατήρησα, αλλά όχι με μεγάλη βεβαιότητα, όσο κι αν έπαιξα ξανά και ξανά το βίντεο είναι και το μέγεθος της πατήθρας.
Σου επισυνάπτω ένα άρθρο σχετικό ώστε να ελέγξεις και μόνη σου και αν πράγματι οι πατήθρες είναι μεγαλύτερης διατομής από αυτήν που χρειάζεται το πουλί, να τις αλλάξεις στο μέλλον.

Η ταχύπνοια και αυτό το κούνημα του σώματος κατά την αναπνοή έχει υποχωρήσει με τις σταγόνες;

@Stavros ευχαριστούμε. Συγνώμη αν σας ζάλισα αλλά είναι το πρώτο μου καναρινάκι και είμαι άσχετη. Ότι έμαθα το έμαθα από το forum σας. Καλή συνέχεια
Καλημέρα σε όλους. Εχθές το καναρινάκι έδωσε ρεσιτάλ. Κελαηδησε, έφαγε πολύ ήπιε νεράκι κλπ. Νομίζω ότι επανήλθε στα φυσιολογικά του. Σήμερα δεν ξέρω ακόμα γιατί είμαι ήδη στην εργασία μου. Όσο για τις πατηθρες συμφωνώ. Μπορώ να σας στείλω σε φωτογραφία το απόγευμα τις πατηθρες που του ειχα παλαιότερα? Της άλλαξα γιατί φαντάστηκα ότι θα ήταν καλύτερες αυτές.

Μπορείς να του έχεις δύο πατηθρες (ξύλινες χρησιμοποιώ εγώ) μία με διάμετρο 8-10" κ μια με 10-12" ώστε να γυμνάζει τα ποδαράκια του. Κ με δύο μόνο πατηθρες, θα γυμνάζεται γενικώς. Εναλλακτικά, αν ο χώρος στο κλουβί επαρκεί (δηλ. έχεις 60 εκ μήκος κ άνω, ζευγαρωστρα), μπορείς να βάλεις άλλη μια πατηθρα, ανάμεσα (ώστε να σχηματιστεί το ανάποδο τρίγωνο). Στη περίπτωση αυτή, βάλε στις άκρες του κλουβιού δύο πατηθρες με διάμετρο 8-10" (πρόσεχε όταν κάθεται εκεί να μην βρίσκει η ουρά του στα κάγκελα). Κ βάλε ( πιο κάτω ) στην μέση του κλουβιού την τρίτη πατήθρα με διάμετρο 10-12".

• Like
Αντιδράσεις: ianos
@MARY58 καλημέρα Μαίρη. Θα βγάλω το απόγευμα φωτο το κλουβί. Θα τις βάλω έτσι όπως μου έγραψες. Το κλουβί είναι ζευγαρωστρα. Και πάλι καλά που το επισήμανες. Σε κάποια σημεία βρίσκει η ουρά του στα κάγκελα. Θα τα αλλάξω το απόγευμα

Back