Ασθένειες Το καναρίνι ξυνεται και χάνει φτερά

Gwgoulinaki

PB New Member
Εγγραφή
27 Ιουν 2017
Μηνύματα
3
Πόλη
Φλώρινα
Καλησπέρα. Στο καναρίνι μου έχουν φύγει όλα τα πούπουλα γύρω από τον λαιμό και ξυνεται συνέχεια σε εκείνο το σημείο. Ξέρει κανείς τι μπορεί να έχει; (Τρώει και κινείται κανονικά.)
Ευχαριστώ
 
Καλώς ήρθες στην παρέα μας. Για να λάβεις κάποια βοήθεια στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις χρειάζεται να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες. Θα χρειαστεί να απαντήσεις στο εξής ερωτηματολόγιο petbirds.gr/community/threads/Πριν-κάνετε-μια-ερώτηση-περί-ασθένειας.18794/ και να είσαι όσο πιο σαφής και αναλυτική γίνεται.
Μεγάλη βαρύτητα χρειάζεται να δώσεις αν το καναρίνι σου ζει σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, αν το βλέπει ο ήλιος, αν το έχεις μόνιμα σε ένα σημείο ή όχι.
Επίσης, θα πρέπει να ανεβάσεις και μια φωτογραφία του που να φαίνεται το πρόβλημα.
Η καλύτερη λύση ασφαλώς σε θέματα ασθενειών είναι η επίσκεψη σε κάποιον πτηνίατρο. Ρίχνεις μια ματιά στη λίστα μας https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/ αν βρίσκεται κάποιος κοντά στην περιοχή σου.
Εύχομαι περαστικά.
 
Γεια σας και πάλι, ναι έχετε δίκιο, σας δίνω τώρα περισσότερες πληροφορίες. Λοιπόν είναι θηλυκό, είναι 2,5 χρονών και το έχω 2 χρόνια. Το έχω στο κλουβί του στο μπαλκόνι την ημέρα και το βράδυ το βάζω σπίτι.Ήταν στο ίδιο κλουβί με αρσενικό, με το οποίο μάλωναν συνέχεια (όχι τον τελευταίο καιρό, αλλά γενικά), όταν άρχισε να ξύνεται και να του φεύγουν τα πούπουλα έτυχε το αρσενικό να μου φύγει από το κλουβί, πήρα οπότε άλλο και τώρα είναι πάλι στο ίδιο κλουβί με το καινούριο και δεν μαλώνουν. Δεν έχει γεννήσει ποτέ αυγά (δεν ξέρω αν χρειάζεται αυτή η πληροφορία απλά το αναφέρω). Όσο αφορά την τροφή του δίνω σπόρους, φρούτα, λαχανικά και αυγό. Στον πάτο του κλουβιού βάζω εφημερίδες ή χαρτιά από περιοδικά,τα οποία κάποιες φορές τα τσιμπάει. Αρχικά ξυνόταν και είχε χάσει αρκετά πούπουλα στο λαιμουδάκι του, πλέον ξύνεται ακόμα και του έχουν φύγει πάρα πολλά πούπουλα, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες. Μου είπαν σε 2 πετ σοπ που πήγα ότι μπορεί να είναι ψείρες αλλά το έλεγξα και δεν είναι. Μου είπαν μετά να μην ανησυχώ και πως θα βγουν πάλι, πράγμα που δεν γίνεται και το πουλάκι ξύνεται ακόμα. Τώρα και λόγω περιοχής είναι δύσκολο να βρω και κάποιον που να έχει καλές γνώσεις. Όσο είχα το προηγούμενο αρσενικό αλλά και το καινούριο, που είναι στο ίδιο κλουβί, δεν έχουν δείξει κάποιο σύμπτωμα ίδιο.
 

Συνημμένα

  • Χωρίς τίτλο.webp
    Χωρίς τίτλο.webp
    6,9 KB · Προβολές: 42
  • Χωρίς τίτλο1.webp
    Χωρίς τίτλο1.webp
    6,6 KB · Προβολές: 40
Το πουλάκι κάτι έχει στα σίγουρα. Δεν ξερω αν ειναι κολλητικό, αλλά αν θες τη γνώμη μου, ειναι εντελώς λανθασμένο να το εχεις μαζί με ενα άλλο ή να χρησιμοποιείς τα ίδια σκεύη και γαι τα δύο.
 
Γωγώ αυτό που βλέπουμε μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων συμπεριλαμβανομένων και ξένων οργανισμών. Υποθέτω όμως πως είναι μια πιο απλή περίπτωση, για αυτό και θα σε συμβουλέψω αφήνοντας τις ερωτήσεις για το πως φτάσαμε ως εδώ και την αναζήτηση των αιτιών.
Τα παρακάτω δεν θα σε βγάλουν χαμένη μακροπρόθεσμα ούτε απο την πρακτική ούτε απο την οικονομική πλευρά του όλου ζητήματος των καναρινιών.
Χωρίζεις τα δυό πουλιά πάραυτα.Αγοράζεις νέο κλουβί, κατα προτίμηση μήκους τουλάχιστον 60εκ. και τους προσαρμόζεις προστατευτικά απο αρπακτικά. Πρώτον, η συνύπαρξη με το αρσενικό φέρνει διάθεση ωοτοκίας και το θηλυκό σου είναι ντεφορμέ για μια τόσο απαιτητική διαδικασία. Πολλά θηλυκά ξεπουπουλιάζονται για να φτιάξουν φωλιά,ωστόσο ακόμα και αν υπάρχει σαν ενδεχόμενο, δεν το πιστεύω για το δικό σου. Δεύτερον, με όλα αυτά θα έχεις και τα δύο πουλιά σε εξωτερικό χώρο, ασφαλή, δεν θα στρεσάρονται απο το μέσα έξω και θα ακολουθούν τους κύκλους των εποχών όπως ορίζει η φύση τους. Μια παρεμβολή αυτού του κύκλου έχει παρόμοια αποτελέσματα στα καναρίνια όπως φαίνεται και το δικό σου. Τρίτον, αν υπάρχει κάτι παθογόνο, προστατεύεις το αρσενικό ενώ μπορείς να ακολουθήσεις αγωγή αποκλειστικά και μόνο στο θηλυκό.
Είναι καλό να βγάζεις το κλουβί κάθε μέρα είτε στον πρωινό είτε στον απογευματινό ήλιο. Για λίγη ώρα και υπο φυσιολογικές συνθήκες αυτό είναι το τέλειο για την ανάκτηση του πτερώματός του.Αν έχεις βιολογικό μηλόξυδο, προσθέτεις 3-4 σταγόνες στο μπάνιο που θα του προσφέρεις κάθε μέρα και πρωί πρωί.
Το πιο σημαντικό είναι το διατροφικό σκέλος.Αρχικά δίνεις απο σήμερα τσάι βοτάνων για 2-3 μέρες.
Έπειτα πρέπει να αγοράσεις περίλλα,chia και λιναρόσπορο,τα δύο τελευταία και απο μαγαζί με βιολογικά. Δίνεις κάθε μέρα για ένα μήνα, μια κοφτή κουταλιά της σούπας απο τα παραπάνω και σουσάμι. Όλα αυτά σε ξεχωριστό σκεύος, μια αυγοθήκη. Το βασικό μείγμα σπόρων πρέπει να είναι συσκευασμένο. Προσφέρεις μια κοφτή κουταλία της σούπας ανά 24 με 35 ώρες και αυτό για να ελέγχεις την κατανάλωση αυτό το διάστημα. Σχεδόν καθε μέρα απο το πρωί, δίνεις αυγό(15 λεπτά βρασμένο), για τρείς ώρες. Το απόγευμα δίνεις 4 φορές την εβδομάδα λαχανικά όπως σπανάκι,ρόκα και πιπεριές.Βότανα ή αγριόχορτα,όπως βασιλικός,θυμάρι, γλυστρίδα όσο πιο συχνά μπορείς. Εδώ θα τα δείς συγκεντωμένα: https://community.petbirds.gr/threads/Ασφαλή-και-τοξικά-φυτά-και-καρποί-για-τα-πουλιά.26454/

Βρίσκεις ένα πολυβιταμινούχο και το προσθέτεις στην ποτίστρα αναλόγως των οδηγιών.Αλλάζεις το νερό δύο φορές την ημέρα καθώς οι βιταμίνες εξασθενούν(το λιγότερο). Όταν θα δίνεις πολυβιταμίνη δεν θα προσφέρεις μπάνιο και πλούσια σε υγρασία φρούτα ή λαχανικά.
Τέλος, αν δεν δείς βελτίωση σε ένα μήνα ή αν πάνε χειρότερα τα πράγματα προσπαθείς να βρείς πτηνίατρο. Εδώ και η λίστα: https://community.petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/

Καλύτερα να βρείς ηλεκρονικό κατάστημα για μια συνολική αγορά των παραπάνω. Εκτιμώ το κόστος στα 50-60 ευρώ μαζί με το κλουβί και τις προστασίες.
 
Γωγώ αυτό που βλέπουμε μπορεί να είναι

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια σου. Όταν αναφέρεσαι σε τσάι βοτάνων εννοείς να φτιάξω και να του το βάλω σε ποτίστρα αντί για νερό; Επίσης αν βρω αυτά τα προστατευτικά για τα κλουβιά που αναφέρεις να τα έχω συνέχεια έξω στο μπαλκόνι;

Επίσης να είναι σε χώρια κλουβιά ή αρκεί να έχει χώρισμα;
 
Όταν αναφέρεσαι σε τσάι βοτάνων εννοείς να φτιάξω και να του το βάλω σε ποτίστρα αντί για νερό;
Ναι, το τσάι θα είναι αραιωμένο,όπως γράφει στο άρθρο.
Επίσης αν βρω αυτά τα προστατευτικά για τα κλουβιά που αναφέρεις να τα έχω συνέχεια έξω στο μπαλκόνι;
Ναι, δεν παθαίνουν κάτι, αρκεί να μην τα βαράει ο ήλιος, η βροχή και ρεύματα αέρα.Ακόμη και τον χειμώνα δηλαδή μπορείς να τα έχεις έξω. Το μέσα-έξω τα ταράζει λόγω της διαφορετικής θερμοκρασίας. Εναλλακτικά μπορείς να τα έχεις μόνιμα μέσα τον χειμώνα, αλλά έχει πολλές δυσκολίες και δεν στο προτείνω.
Επειδή θα χρειαστείς ένα τούλι ή μια σήτα για τα κουνούπια, αν πιάνουν τα χέρια σου, μπορείς να φτιάξεις και μονη σου προστασία. Ρίξε μια ματιά σε διάφορα θέματα εδώ: https://community.petbirds.gr/forums/Ιδιοκατασκευές-Παρουσιάσεις-Εκτροφείων.21/
Επίσης να είναι σε χώρια κλουβιά ή αρκεί να έχει χώρισμα;
Το μήνυμά μου ήταν πυκνό. Για την συνολική υγεία των καναρινιών προτιμάμε 60εκ++ κλουβιά. Εσύ μπορείς να τα έχεις όπως θέλεις.
 
Αν πάρεις κλουβί και βάλεις τα πουλιά πάνω - κάτω, τότε βάλε τον αρσενικό στο επάνω κλουβι, κι αυτο για να μην πέφτουν υπολείμματα από το θηλυκό πάνω στο αρσενικό.
Επίσης, αξιόπιστα κι εύχρηστα κλουβιά είναι οι ζευγαρωστρες με ταψάκι κι αποσπώμενη σχάρα, όπως αυτη στο link
karderines.gr/shop/Προσφορές/Πτηνά-Σκύλος-Γάτα/Πτηνά-προσφορές/Zευγαρώστρα-διπλή-60x34x26cm
 
Back
Top