Γενικά Το καναρίνι που με μύησε

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ace21
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ace21

PB New Member
Εγγραφή
27 Δεκ 2017
Μηνύματα
350
Πόλη
Μυτιλήνη
Όπως είπα και το πρωί, θα σας παρουσιάσω το καναρίνι που έχει η μητέρα μου. Αυτό που έκανα σήμερα είναι να του πάρω ένα καινούργιο μικρό κλουβάκι, να του κόψω τα νύχια και να το βγάλω στο μπαλκόνι να πάρει λίγο αέρα. Το πουλί ήταν πιστόλι, αλλά τώρα το βλέπω πεσμένο και δεν ξέρω αν είναι από την ελλιπή περιποίηση που έχει τόσο καιρό, τα γηρατιά ή όλα μαζί. Δεν κελαηδάει πολύ, βγάζει κάτι βραχνά τσίου τουλάχιστον όσο το βλέπω εγώ. Μπορεί κάποιος έμπειρος να μου πει αν είναι κάποιας ράτσας, την ηλικία του και τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω λίγο την ποιότητά του μιας και δεν το έχω σπίτι μου και η μητέρα μου δεν θέλει να το αποχωριστεί.

Θα βοηθούσε να το έφερνα εδώ μαζί με τον δικό μου (σε ξεχωριστά κλουβιά) μήπως πάρει λίγο τα πάνω του για αρχή;

Σημείωση: Το δαχτυλίδι είναι αυτό που φαίνεται και γράφει πάνω απλά ένα "2". Νομίζω πως τον ενοχλεί... Επίσης, εντύπωση μου κάνει η τεράστια ουρά του...😵
 

Συνημμένα

  • Πουλάκι_πριν_1.webp
    Πουλάκι_πριν_1.webp
    90,6 KB · Προβολές: 127
  • Πουλάκι_πριν_2.webp
    Πουλάκι_πριν_2.webp
    87,7 KB · Προβολές: 128
  • Άφοβος.webp
    Άφοβος.webp
    44,1 KB · Προβολές: 129
  • Δαχτυλίδι.webp
    Δαχτυλίδι.webp
    26,6 KB · Προβολές: 129
  • Πουλάκι_μετά_1.webp
    Πουλάκι_μετά_1.webp
    90,3 KB · Προβολές: 129
  • Πουλάκι_μετά_2.webp
    Πουλάκι_μετά_2.webp
    65,1 KB · Προβολές: 124
Μπορεί κάποιος έμπειρος να μου πει αν είναι κάποιας ράτσας, την ηλικία του και τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω λίγο την ποιότητά του μιας και δεν το έχω σπίτι μου και η μητέρα μου δεν θέλει να το αποχωριστεί.
΄
Την ηλικία του δεν μπορεί να στην πει κανένας. Για να βελτιώσεις την ποιότητα διαμονής πρέπει τουλάχιστον να έχει ένα ευρύχωρο κλουβί, καθαριότητα και καλή διατροφή καθημερινά

Θα βοηθούσε να το έφερνα εδώ μαζί με τον δικό μου (σε ξεχωριστά κλουβιά) μήπως πάρει λίγο τα πάνω του για αρχή;
Δεν είναι καλή ιδέα, θα πρέπει να κάνεις καραντίνα.

Σημείωση: Το δαχτυλίδι είναι αυτό που φαίνεται και γράφει πάνω απλά ένα "2". Νομίζω πως τον ενοχλεί...
Το δαχτυλίδι του πέφτει μικρό, είναι ανοιχτού τύπου, να το αφαιρέσεις δεν προσφέρει κάτι.
 
Αυτό που βλεπω ειναι οτι το δαχτυλίδι έχει αυτάκια, δλδ, δύο μικρά ελάσματα από τα οποία πολυ προσεκτικά πρεπει να το ανοίξεις και να το βγάλεις απο το πόδι του πουλιου.
Επίσης, αν και δεν φαίνεται καλά, το πόδι στο οποίο υπαρχει το δαχτυλιδι, φαίνεται ερεθισμενο.
Το Στικ δεν ειναι γενικά κατάλληλη προσθήκη στο κλουβι. Συνήθως έχει αμφίβολης ποιότητας σπόρους και γλυκαντικές ουσίες με τις οποίες τους κολλούν στο Στικ, οποτε δεν θα ήταν άσχημη ιδεα να το πετάξεις.
Όπως σου είπαν και στο προηγούμενο ποστ, δεν γίνεται να φέρεις δύο πουλιά σε επαφή ή κοντινή απόσταση χωρίς να εισαι βέβαιος οτι και τα δυο ειναι υγιή. Συνήθως ακολουθείται καραντίνα 40 ημερών για το καθε νεοεισερχόμενο μέλος, οποτε, ακόμα και αν το φιλοξενησεις, καλό θα ήταν να ειναι σε άλλο δωματιο, έως ότου βεβαιωθείς οτι ειναι πλήρως καλά.
Την επόμενη φορά που θα το πιάσεις: παραμέρισε τα πούπουλα της κοιλιάς με βρεγμένα δάχτυλα και βγάλε μια καθαρή φωτό απο κοιλιά και αμάρα. Την ίδια διαδικασία κάνε και με το στήθος, ώστε να δούμε αν ειναι αδύνατο. Και βάλε χαρτί λευκό στον πάτο του κλουβιού και βγάλε φωτό τις κουτσουλιές του.
Πες μας για την τροφή: ειναι επώνυμη του εμπορίου σε κλειστή συσκευασία που εσείς ανοίγετε; Ειναι χύμα;
Παίρνει κάποιες βιταμίνες;
Αυγό ή αυγοτροφη του δίνετε;
Αλήθεια, πότε ολοκλήρωσε το πουλακι την πτερόρροιά του; Ζει μέσα στο σπίτι; Μήπως κάποιες ώρες της ημέρας το βγάζετε έξω να πάρει ήλιο/ αέρα;
Πόσων ετών περιπου ειναι;
Το βράχνιασμα ειναι κάτι ας πουμε πρόσφατο;
 
Κατ' αρχήν ευχαριστώ για το χρόνο σας. Ξεκινάω:

Την ηλικία υπέθεσα μήπως μπορούσαμε να τη βρούμε από το δατυλίδι. Για να το βγάλω τι θα χρειαστεί και πως θα το κάνω; Βγαίνει εύκολα, με το χέρι πχ?

Η τροφή είναι απλή του εμπορείου. Θα ξεκινήσω να του δίνω αυγοτροφή επώνυμη μόλις μου έρθει. Επίσης θα του βάλω ξυλαράκια για πατήθρες, καθώς και μία εξωτερική μπανιέρα.

Βιταμίνες δεν παίρνει. Ασβέστιο από κόκκαλο σουπιάς που το είχε πριν. Το στικάκι το πέταξα, ήταν στο παλιό κλουβί.

Όσον αφορά την πτερόρροια, δεν γνωρίζω καθόλου. Το φτέρωμά του πάντως δεν είναι τόσο μαλακό και λαμπερό όσο ήταν. Ζει κυρίως μέσα στο σπίτι, ειδικά τώρα το χειμώνα, αν και γω επιμένω να το βγάζουν λίγο έξω το πρωί.

Ετών... Τουλάχιστον 4, πιστεύω και παραπάνω. Ούτε το βράχνιασμα ξέρω από πότε είναι. Δίμηνο τουλάχιστον.
Πάντως δεν κάθεται στον πάτο, προτιμάει την ψηλή πατήθρα πράγμα που νομίζω ότι είναι καλό.

Θα προσπαθήσω σταδιακά να κάνω αυτά που προτείνατε και να ανεβάσω και άλλες φωτογραφίες από τα σημεία που προτείνατε. :)
 
Για να το βγάλω τι θα χρειαστεί και πως θα το κάνω; Βγαίνει εύκολα, με το χέρι πχ?
Βγαίνει πολύ εύκολα με το χέρι (εξαιρετικά εύκολα)
Απλά με προσοχή ανοίγεις με τα νύχια σου στο σημείο που είναι οι εξωχές του δαχτυλιδιού
Όσον αφορά την πτερόρροια, δεν γνωρίζω καθόλου.
Βάλε του μπανιέρα, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα να κάνει μπάνιο, θα δεις εξαιρετική αλλαγή στη λάμψη του φτερώματός του.
 
Η τροφή είναι απλή του εμπορείου.
Θα πρέπει άμεσα να αγοράσεις συσκευασμένη, επώνυμη τροφή, της οποίας τη συσκευασία θα ανοίξεις εσύ ο ίδιος. Το απλή του εμπορίου, φαντάζομαι εννοείς χύμα ή από ανοιχτό σακί στο πετσοπ, και δεν είναι κατά τη γνώμη μου η πλέον κατάλληλη.
Ζει κυρίως μέσα στο σπίτι, ειδικά τώρα το χειμώνα, αν και γω επιμένω να το βγάζουν λίγο έξω το πρωί.
Οι διαφορές θερμοκρασίας τη δεδομένη περίοδο είναι απαγορευτικές διότι το πουλάκι ενδέχεται να έχει κρυώσει, αν δεν έχει κρυώσει (και βραχνιάσει) ήδη από αυτήν την πρακτική. Οπότε θα σου συνιστούσα να αποφύγετε τις ολιγόωρες εξόδους... Επίσης, αν τελικά συνεχίσετε να το βγάζετε έξω, θα πρέπει είτε κάποιος να είναι συνεχώς μαζί του ή να έχει προστασία από τα αρπακτικά, διότι οι επιθέσεις είναι συνήθως ακαριαίες και συχνά, δυστυχώς, μοιραίες.
Βάλε του μπανιέρα, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα να κάνει μπάνιο, θα δεις εξαιρετική αλλαγή στη λάμψη του φτερώματός του.
Στην μπανιέρα μπορείς να προσθέτεις και μία σταγόνα μηλόξυδο βιολογικό (αυτό με το ίζημα). Επίσης την μπανιέρα δεν την αφήνουμε για ώρα, το πολύ να παραμένει εντός του κλουβιού για 20 λεπτά, είτε το πουλάκι κάνει είτε δεν κάνει μπάνιο σε αυτήν τη διάρκεια, καθώς (η μπανιέρα) αποτελεί πεδίο πιθανής λοίμωξης του πουλιού, ειδικά αν θα κουτσουλήσει μέσα στο νερό, μια και σχεδόν όλα τα πτηνά πίνουν και νερό από την μπανιέρα.
 
Όσον αφορά την πτερόρροια, δεν γνωρίζω καθόλου.
Μπορείς άνετα να ενημερωθείς για την κάθε μορφή της..
  1. https://petbirds.gr/article/bird-moulting/
  2. https://community.petbirds.gr/threads/Παθολογική-πτερόρροια-των-πτηνών.17665/
  3. https://community.petbirds.gr/threads/Ραγδαία-πτερόρροια-πτηνών.28417/
Στο petbirds υπάρχουν απαντήσεις για τις περισσότερες απορίες. Για να μην πω για όλες.
 
Λοιπόν εσείς εδώ που έμπλεξα θα με κάνετε επιστήμονα. :D

παραμέρισε τα πούπουλα της κοιλιάς με βρεγμένα δάχτυλα και βγάλε μια καθαρή φωτό απο κοιλιά και αμάρα. Την ίδια διαδικασία κάνε και με το στήθος, ώστε να δούμε αν ειναι αδύνατο.

Παραθέτω φωτογραφίες μετά την αφαίρεση του δαχτυλιδιού στο ποδαράκι του, όντως το εμπόδιζε και το είχε ερεθίσει, πιστεύω φαίνεται και στη φώτο. Για στήθος και αμάρα έκανα ότι καλύτερο μπορούσα, μη νομίζετε ότι είμαι και ο πιο εξοικιωμένος.. Μάλλον όμως της αμάρας δεν θα βοηθήσει.
1.webp 2.webp 3.webp
Επίσης παρήγγειλα αυγοτροφή και ξύλινες πατήθρες και για τα 2 πουλάκια. :)
 
Η αλήθεια είναι ότι από τις συγκεκριμένες φωτό, πέρα από αυτό που πιστοποιείς κι εσύ ο ίδιος για το ποδαράκι του, δεν μπορώ να καταλάβω σχεδόν τίποτα, ακόμα και αν το πουλάκι έχει καρίνα (που δεν φαίνεται να έχει).
Θα έλεγα σχετικά με το πόδι του, ότι αν είναι απλά ένας ερεθισμός και δεν υπάρχει αμυχή, να μην βάλεις τίποτε επάνω, αλλά να κοιτάς καθημερινά, αν γίνεται την επιστροφή του στο φυσιολογικό χρώμα.
Για την τροφή του, τελικά χρησιμοποιείς χύμα μείγμα ή όχι;
Για την πτερόρροια, πότε τελείωσε, έχεις καθόλου εικόνα έστω και από προηγούμενες χρονιές, πότε τελείωνε;
 
Για την τροφή του, τελικά χρησιμοποιείς χύμα μείγμα ή όχι;
Για την πτερόρροια, πότε τελείωσε, έχεις καθόλου εικόνα έστω και από προηγούμενες χρονιές, πότε τελείωνε;

Προς το παρόν χύμα, έχω παραγγείλει όμως συσκευασμένη. Όσον αφορά την πτερόρροια όχι, δυστυχώς δεν έχω εικόνα...
 
Παιδιά ανασύρω το θέμα γιατί πρόσεξα τέρμα αριστερά στην μεγάλη του ουρά ένα μοναδικό άσπρο φτερό. Θα μπορούσε να σημαίνει κάτι αυτό; Ίσως σχετικά με την ηλικία του πουλιού.. Μάλλον βλακεία ρωτάω αλλά δεν ξέρω πρώτη φορά το βλέπω. Το πουλί αυτό υπάρχει στο πατρικό μου σπίτι για πάνω από έξι χρόνια. Είναι απορίας άξιο πως έχει επιβιώσει τόσο καιρό πραγματικά. Πλέον κελαηδάει ελάχιστα, δεν έχει τη σπιρτάδα του μικρού αν και τρώει και κινείται κανονικά στις πατήθρες. Πτερόρροια πέρασε χωρίς καποιο πρόβλημα σε εξωτερικό χώρο, η οποία αν δεν κάνω λάθος ολοκληρώθηκε Σεπτέμβριο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
ένα μοναδικό άσπρο φτερό. Θα μπορούσε να σημαίνει κάτι αυτό;
Δεν σημαίνει κάτι.
Πρόσθεσε και λαχανικά στην διατροφή του (μπρόκολο και άλλα), διάβασε στο ''Διατροφή καναρινιών''τα αντίστοιχα άρθρα.
 
Καλησπέρα φίλοι μου. Λοιπόν αυτό το πουλάκι μου χει, σπάσει τα νεύρα. Βρίσκομαι και θα βρίσκομαι στο πατρικό μου για το επόμενο μικρό διάστημα και τώρα που το παρατηρώ πιο στενά, δεν έχω δει ουσιαστική βελτίωση. Το πουλί είναι μεγάλο, ναι, είναι το τελευταίο πουλί που είχαμε και νομίζω ότι βρίσκεται στο σπίτι τα τελευταία έξι χρόνια τουλάχιστον. Δείχνει υγιές, αλλά δεν είναι κινητικό. Βρίσκεται σε ένα 40άρι κλουβί και όσες φορές βγαίνω έξω τον βρίσκω να κάθεται στα πόδια του κανονικά στην κάτω πατήθρα (εκεί κοιμάται κιόλας). Δεν κελαηδάει πέρα από κάποια τσίου τσίου και ίσως κάποια χαμηλόφωνα τιτιβίσματα. Δικαιολογούσα τη συμπεριφορά λόγω της ηλικίας αλλά χθες χαζεύοντας το φορουμ είδα θέματα που αναφέρουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά μέχρι και 9χρονων πτηνά και πείσμωσα.
Αυτή τη στιγμή μέσα στο κλουβί υπάρχει τροφή versele laga premium και σουπιοκόκκαλο. Θα του δίνω pate αυγοτροφή 2 φορές την εβδομάδα και μπανάκι στις καλές ημέρες, μια με δύο φορές νωρίς το πρωί. Χθες πήρε το λουτρό του κανονικά.
Θα του κάνω και μια "αγωγή" με πολυβιταμίνη (παρήγγειλα την Aidonine της Tafarm). Διασφαλίσαμε το σταθερό του ύπνο που είμαι σίγουρος ότι σε όλον τον προηγούμενο βίο του δεν υπήρχε, σε εξωτερικό χώρο με προστατευτικό ντυμένο με φυσαλίδα (φούσκα). Το πουλί πέρασε πτερόρροια έξω (το καλοκαίρι ήταν ως επί το πλείστον έξω) η οποία τελείωσε προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το πουλί σίγουρα δεν έκανε καλή ζωή (ελλιπής διατροφή, μέσα έξω συνέχεια, δεν έχει ζευγαρώσει ποτέ). Θα κάνω ότι μπορώ και πιστεύω μόνο κέρδος θα υπάρχει.
Για να του ελαττώσω το στρες έχω υπόστρωμα με ζεόλιθο χωρίς σχάρα (δεν ασχολείται με τα πετραδάκια τη στιγμή που το νεαρό μου καναρίνι όλη την ώρα "παίζει") και θα του βάλω και grit της manitoba που επίσης παρήγγειλα.
Τον ενοχλώ ελάχιστα, είναι και ημιάγριος, βάζεις χέρι μέσα και κάνει σαν παλαβό.

Α, και έχουμε και όνομα πλέον. Τάσος. :) Έστω και στα γεράματα.

Υ. Γ. Μου έχει μπει ιδέα μήπως είναι υβρίδιο, κάνα καρδερινοκάναρο. Έχουν περάσει παλιά και τέτοια από το σπίτι. Δεν θυμάμαι και το κελάηδημά του, θυμάμαι πως ήταν όμως πολύ ωραίο. Βέβαια δεν έχει κόκκινο πάνω του, κυριαρχεί το καφέ και η κοιλίτσα του είναι πράσινη. Τα πόδια του και τα νύχια του μαύρα. Αυτά και συγγνώμη για το μεγάλο ποστ. Δεν ξέρω αν μπορείτε να βοηθήσετε, περισσότερο θέλω να βλέπουμε την όποια εξέλιξη, αλλά ήθελα κάπου να τα πω :)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μου έχει μπει ιδέα μήπως είναι υβρίδιο, κάνα καρδερινοκάναρο
Δεν νομίζω, σίγουρα είναι ένα όμορφο κοινό καναρίνι.
Δώσε του χρόνο να προσαρμοστεί στο νέο του κλουβί, φρόντισε την διατροφή του με σπόρους - λαχανικά - αυγοτροφή (με μέτρο) και μπανάκι καθημερινά πρωινές ώρες.
Πρέπει επίσης να συνηθίσει την συχνή ενασχόληση μαζί του.
Πιστεύω πως όταν προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον θα γίνει λιγότερο νευρικό και σίγουρα θα αρχίσει να τραγουδάει.
 
Μακάρι...Αφότου γράφτηκα στο forum και έμαθα αρκετά πραγματάκια, συνειδητοποίησα ότι το πουλί δεν έχει κάνει καθόλου καλή ζωή. Θα προσπαθήσω, δεν μπορώ να κάνω πολλά περισσότερα, ούτε το κλουβί να το κάνω μεγαλύτερο, θα χάσω την προστασία. Δεν χρειάζεται στην παρούσα φάση νομίζω ούτως ή άλλως. Την επόμενη φορά που θα του κόψω τα νύχια θα του βάλω και λίγη epithol. Είναι καταπονημένα τα πόδια του.
[automerge]1543843999[/automerge]
 
Τελευταία επεξεργασία:
είδα θέματα που αναφέρουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά μέχρι και 9χρονων πτηνά και πείσμωσα.
Ίσως εδώ φανεί χρήσιμο να βάλουμε και να υπάρχει στη συζήτηση και ο παράγοντας - μετάλλαξη ή κοινό καναρίνι -.
Γιατί ένα κοινό καναρίνι μπορεί να έχει ευζωία για πολλά χρόνια... εννιά ακόμη και περισσότερα.
Ένα καναρίνι μετάλλαξης όμως χάνει σε χρόνο ζωής και το προσδόκιμο πέφτει πάρα πολύ.
Ειδικά σε κάποιες "ανάπηρες" μεταλλάξεις περιορίζεται σε λίγα χρόνια.
 
Ξεκινήσαμε σήμερα με κόψιμο νυχιών και epithol στα πόδια (νομίζω πως χρειάζεται). Μία σταγόνα μυλόξιδο στο νερό και καθάρισμα υποστρώματος, καθώς και το υπόλοιπο της pate αυγοτροφής (manitoba). Έπεσε με τα μούτρα.

Ίσως εδώ φανεί χρήσιμο να βάλουμε και να υπάρχει στη συζήτηση και ο παράγοντας - μετάλλαξη ή κοινό καναρίνι -.

Πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Στην προκειμένη μάλλον πρόκειται για κοινό καναρίνι (βάση πιθανοτήτων), ή (λόγω χρώματος) για κάποιο γέρικο timbradάκι (έχουν παρελάσει και τέτοια πιο παλιά) ή κάποιο υβρίδιο (εδώ θα βοηθήσετε εσείς σαν πιο έμπειροι).
Επίσης δύο φορές που με κουτσούλησε όσο του έκοβα τα νύχια, τα κακάκια του ήταν υγρά.

Ορίστε μερικές σημερινές φωτογραφίες.
 

Συνημμένα

  • Τασος.webp
    Τασος.webp
    26,3 KB · Προβολές: 33
  • Τάσος_1.webp
    Τάσος_1.webp
    25,4 KB · Προβολές: 33
  • Τάσος_2.webp
    Τάσος_2.webp
    31,9 KB · Προβολές: 32
  • Ποδαράκι.webp
    Ποδαράκι.webp
    23 KB · Προβολές: 32
  • Ράχη.webp
    Ράχη.webp
    36,5 KB · Προβολές: 32
Για μέρες σαν τη χθεσινή, πρέπει να βγήκε η φράση "το πουλί μου κελάηδησε". Και το χθες έγινε και σήμερα. Άντε μωρή Τασάρα, μας είχες λείψει. Πλέον έχω δύο καναρινάκια και πάλι. Εσωτερική μεταγραφή! Ελπίζω να έχει διάρκεια! Βαρύτονος και μεταλλικός ο Τάσος!
 
Back
Top