Γενικά Το καναρίνι στα ορυχεία - Ιστορία με φωτογραφίες

abscanary

PB Member
Εγγραφή
17 Μαρ 2008
Μηνύματα
263
Πόλη
Αθήνα
"Οι ανθρακωρύχοι χρησιμοποιούσαν κάποτε τα καναρίνια για να ελέγχουν την ποιότητα του αέρα στα ορυχεία. Τα καναρίνια είναι πολύ ευαίσθητα στο μονοξείδιο του Άνθρακα. Τα πουλιά αυτά τερέτιζαν και κελαϊδούσαν και έκαναν θόρυβο καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν όμως τα επίπεδα του μονοξειδίου του Άνθρακα ανέβαιναν πολύ ψηλά, τα καναρίνια είχαν πρόβλημα να αναπνεύσουν, ακόμη και πέθαιναν. Όταν τα καναρίνια έπαυαν να τραγουδούν, οι ανθρακωρύχοι γνώριζαν ότι τα επίπεδα των αερίων ήταν πολύ υψηλά. Άφηναν το ορυχείο γρήγορα ώστε να αποφύγουν να παγιδευτούν σε μια έκρηξη."

Μετάφραση & Φωτογραφίες από: Gases and Gas Detection Methods in the Coal Mines

coalcan2.webp coalcan.webp canary_coal_mine.gif
 
Η ιστορία του καναρινιού στα ορυχεία χρησιμοποιήθηκε και για την ενημέρωση του κοινού:
2.webp 1.webp

Διπλωμένο (στα τέσσερα) είναι πιο όμορφο (το μασκοφορεμένο καναρίνι είναι δίπλα στον εργάτη ορυχείου) και όταν το ανοίγεις εμφανίζονται οι οδηγίες (2η φωτογραφία)
 
Η επιστήμη της οικολογίας διαμορφώνει την σύγχρονη ορολογία της από τα παραπάνω γεγονότα της ιστορίας!
Οι πρώτοι οργανισμοί που θα εξαφανιστούν κατά την αποσταθεροποίηση ενός οικοσυστήματος ονομάζονται "ecosystem canaries". Είναι ένα σήμα κινδύνου όταν ένα συγκεκριμένο οικοσύστημα εισέρχεται σε περίοδο κρίσης. Τέτοιοι οργανισμοί προβλέπονται από την θεωρία και περιγράφονται ως αδύναμοι και αργά αναπαραγόμενοι. Πρακτικά, αναλόγως του οικοσυστήματος, μπορεί να είναι κάποια έντομα ή απλά πλαγκτόν.
Το νόημα των ecosystem canaries είναι ο εντοπισμός τους δεδομένου ενός οικοσυστήματος. Με αυτόν το τρόπο οι αιτίες μιας κρίσης μπορούν να αναζητηθούν δεκαετίες πίσω από την φαινομενική αρχή της, ενώ παράλληλα αποτελούν δείκτη κατάστασης σε φαινομενικά σταθερά οικοσυστήματα.
https://www.southampton.ac.uk/news/2016/08/ecosystem-canaries-study.page
https://esajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ecy.1558
 
Άλλη μια παρόμοια συσκευή, στην οποία οι ανθρακωρύχοι τοποθετούσαν ένα καναρίνι μέσω της στρογγυλής πόρτας που βρισκόταν στην μπροστινή πλευρά της. Από τη μέσα πλευρά της πόρτας υπήρχε ένα πλέγμα που έκλεινε επιτρέποντας να μένει η πόρτα ανοιχτή χωρίς να δραπετεύει το καναρίνι.

κλουβί_καναρίνι_ορυχεία.webp

Οι εργάτες παρακολουθούσαν το καναρίνι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και όταν αυτό παρουσίαζε συμπτώματα δηλητηρίασης που του προκαλούν τα υψηλά ποσοστά αερίου στον ατμοσφαιρικό αέρα, έκλειναν την πόρτα της συσκευής, άνοιγαν τη βαλβίδα της φιάλης για να διοχετεύσουν οξυγόνο στο εσωτερικό της συσκευής και αποχωρούσαν όλοι μαζί από το χώρο πριν προλάβει να αυξηθεί το ποσοστό μονοξειδίου του άνθρακα στα επίπεδα που θα μπορούσαν να βλάψουν τους εργάτες.

ορυχείο_καναρίνι.webp

Στις προηγούμενες φωτογραφίες παρόμοιων συσκευών χωρίς χωρίς όμως τη φιάλη οξυγόνου, γίνεται προφανές ότι κάποιες φορές το πουλάκι πληρωνε με τη ζωή του τη διεκπεραίωση της εργασίας που του ανέθεταν, οπότε η συγκεκριμένη συσκευή ανακουζίσει κάπως αυτή τη σκέψη.

Λέγεται ότι είχε δημιουργηθεί τόσο ισχυρή παράδοση με τα καναρίνια στα ορυχεία, που όταν αργότερα αντικαταστάθηκαν από ηλεκτρονικές συσκευές ανίχνευσης, οι εργάτες ήταν δυσαρεστημένοι είτε γιατί δεν εμπιστευόταν απόλυτα τις ηλεκτρονικές συσκευές, είτε επειδή έχαναν τη συντροφιά των πουλιών την ώρα της εργασίας τους.

Η ευαισθησία αυτή των καναρινιών επιβεβαιώνει τον κίνδυνο που διατρέχουν στη σύγχρονη εποχή από διάφορα αέρια που βρίσκονται σε μικρή ποσότητα στα σπίτια μας γι' αυτό και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε οι άνθρωποι με τις αισθήσεις μας.

Μερικά σχετικά θέματα
Teflon ο σιωπηλός δολοφόνος των πουλιών
Πως να σκοτώσετε τα πουλιά σας χωρίς προσπάθεια!
Πιθανοί κίνδυνοι του σπιτιού για τα πουλιά

Photos The canary resuscitator | Museum of Science and Industry
 
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Canary in a Coalmine
The Police

First to fall over when the atmosphere is less than perfect
Your sensibilities are shaken by the slightest defect
You live you life like a canary in a coalmine
You get so dizzy even walking in a straight line
You say you want to spend the winter in Firenza
You're so afraid to catch a dose of influenza
You live your life like a canary in a coalmine
You get so dizzy even walking in a straight line
Canary in a coalmine
Canary in a coalmine
Canary in a coalmine
Now if I tell you that you suffer from delusions
You pay your analyst to reach the same conclusions
You live your life like a canary in a coalmine
You get so dizzy even walking in a straight line
Canary in a coalmine
Canary in a coalmine
Canary in a coalmine
First to fall over when the atmosphere is less than perfect
Your sensibilities are shaken by the slightest defect
You live your life like a canary in a coalmine
You get so dizzy even walking in a straight line
Canary in a coalmine
 
Είναι λίγο θλιβερό το θέμα.☹ Αλλά δεν είχαν προφανώς παλιότερα τρόπο να σωθούν οι ίδιοι. Με τις πλάτες και τα πόδια των ζώων εξελιχθήκαμε, χωρίς αυτά όλα θα ήταν αλλιώς σήμερα.
 
Back
Top