Διατροφή Το καρδερινοκάναρό μου δεν τρώει το κεχρί

valantis canary

PB New Member
Εγγραφή
7 Δεκ 2023
Μηνύματα
14
Καλησπέρα παιδιά! Είμαι νέος στο petbirds . Διαβάζω χρόνια τις συζητήσεις σας και ομολογώ οφείλω να πω ότι έχω μάθει πολλά από εσάς τόσο για τα ιθαγενή όσο και για καναρίνια και παπαγάλους. Ο λόγος που εγγράφηκα είναι ένας προβληματισμός που έχω σε σχέση με το καρδερινοκαναρο μου. Έχω ένα όμορφο καρδερινοκαναρο που μου το είχαν κάνει δώρο 10 χρόνια τώρα από μωράκι. Το θέμα είναι ότι τελευταία έχω παρατηρήσει ότι δεν τρώει καθόλου το κεχρί, δεν το αγγίζει καν και τρωει μόνο τους άλλους σπόρους. Που μπορεί να οφείλεται αυτό; Έπαιρνα απλή καναρινοτροφη. Όμως άλλαξα το μείγμα και παίρνω της versele laga prestige premium για περισσότερη ποικιλία.Εναλακτικα σκέφτομαι να του δώσω τροφή για ιθαγενή που επί των πλείστων δεν έχει κεχρι.
 
Καλώς όρισες βαλάντη.

Εναλακτικα σκέφτομαι να του δώσω τροφή για ιθαγενή που επί των πλείστων δεν έχει κεχρι.
Είναι λάθος αυτή η προσέγγιση ως λύση. Πρέπει να βρεις μία τροφή από την οποία να τρώει και το κεχρί. Είναι ένας σπόρος σημαντικός για τη διατροφή τους και δεν πρέπει να λείπει.
 
@Stavros Καλώς σας βρήκα Σταύρο και χαίρομαι που είμαι μέλος σας. Δε ξέρω γιατί έχει σταματήσει να το τρώει. Παλιά το έτρωγε,αλλά τελευταία όχι και δεν ξέρω το γιατί. Τι μπορώ να κάνω για να ξεκινήσει να το τρώει κανονικά; Σκέφτηκα για μπάρες με λιχουδιές και κεχρί.Αν και δεν έχω τις δικές σου γνώσεις θεωρώ ότι ίσως δεν θα υπάρξει πρόβλημα αν δεν τρώει κεχρι. Θέλω να πω κάποια περίοδο επειδή είχα πολλή ποσότητα τροφή για ιθαγενή του έδινα και την έτρωγε με ευχαρίστηση κιόλας και μάλιστα χωρίς να παχύνει. Να προσθέσω πως τον χειμώνα του έδινα τροφή για ιθαγενή επειδή έχει περισσότερους λιπαρους σπορους γιατί είναι σε εξωτερικό χώρο, ενώ το καλοκαίρι του έδινα τροφή για καναρίνια και τα έτρωγε όλα.Πάντως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να το καταναλώνει το κεχρί.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@valantis canary Πολλές φορές παίζει ρόλο και η τροφή. Δηλαδή τα σπόρια κατά πόσο είναι καλά. Ρόλο παίζει και πως μαθαίνει ένα πουλί την τροφή. Βάλε μια μικρή ποσότητα τροφής, και άστο μέχρι να το φάει όλο. Μήν αλλάζεις συχνά και βάζεις καινούργια τροφή. Την συγκεκριμένη τροφή, έκανε ακριβώς το ίδιο και σε μένα ένα κσρδερινοκαναρο, αλλά το άφηνα μέχρι να την φάει όλη. Πρόσεχε όμως,μην μείνει και νηστικό. Διαφορετικά άλλαξε τροφή
 
@STIB Κοίταξε παλιότερα δεν είχε θέμα,το έτρωγε αλλά τελευταία το παρατήρησα ότι δεν τρωει κεχρί και δεν ξέρω τον λόγο.Περιμενω να δω αποτελέσματα με την νέα τροφή. Αν δεν δω αποτέλεσματα ίσως δοκιμάσω και πάλι τροφή για ιθαγενή. Βέβαια δεν ξέρω μέχρι τότε το τι θα κάνω 2 συσκευασίες των 800 gr γιατί αυτή την περίοδο δεν έχω άλλα πουλιά.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
@Stavros και @STIB Ζητάω συγγνώμη. Αντί για κεχρί ήθελα να πω ασπουρι/καναρινοσπορο. Νόμιζα ότι αυτό ήταν κεχρί. Αλλά έκανα λάθος. Γιατί το κοίταζα τώρα στο google. Δηλαδή το πουλάκι δεν τρώει ασπουρι 😅
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Βαλάντη μπορεί να χρησιμοποιείς μία τροφή, ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ τροφή για χρόνια και κάποια στιγμή να “στραβώσει” κάτι και από κει που το ίδιο πουλάκι κάποτε τρελαινόταν για αυτήν να μη θέλει ούτε να την πλησιάσει.

Οι λόγοι που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ότι τα μείγματα σπόρων παρασκευάζονται από διάφορες συλλογές μεμονωμένων σπόρων, η ποιότητα των οποίων εξαρτάται από την περιοχή καλλιέργειας, τις συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησής τους κ.α.. Αυτό που λέμε συνήθως "παρτίδα".

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ενός επώνυμου συσκευασμένου μείγματος σπόρων, είναι τα ελαττώματα στη συσκευασία, οι πλημμελείς συνθήκες αποθήκευσης στα καταστήματα και τέλος οι πλημμελείς συνθήκες αποθήκευσης - συντήρησης της τροφής στον τελικό καταναλωτή.

Ο καλύτερος κριτής της ποιότητας ενός συσκευασμένου επώνυμου μείγματος είναι το ίδιο το πουλί. Αν κάποια στιγμή σταματήσει να εγκρίνει την τροφή που κάποτε "ξέσκιζε", ψάξτε τη λύση σε κάτι από τα παραπάνω.

Σε καμία περίπτωση όμως μη σταματήσετε να δίνετε στο πουλί κάποιον από τους βασικούς για τη διατροφή του σπόρους, επειδή σταμάτησε να τους τρώει μετά από κάποιο νέο μείγμα ή συσκευασία που του αγοράσατε.
 
Back
Top