Φροντίδα Το κοκατίλ μου δεν πετάει

dimitra liagga

PB New Member
Εγγραφή
29 Αυγ 2023
Μηνύματα
16
Καλημέρα έχω ένα παπαγάλο κοκατιλ που το πήρα πριν ένα μήνα φοβάται πάρα πολύ και μόλις το πλησιάζω βγάζει ένα ήχο χχχςςς αλλά μόλις του μιλάω ηρεμεί κάπως .. εχτές το έβγαλα έξω από το κλουβί και παρατήρησα ότι δεν μπορεί να πετάξει μόνο περπατούσε .. υπάρχει περιπτώσει να μου το δώσανε με κομμένα φτερά ή αλλάζει φτερά και θα βγούνε καινούργια?? Στο κλουβί του αφήνει πολλά φτερά κάτω
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
@dimitra liagga καλημέρα.
Προφανώς για να σου κάνει αυτόν τον θόρυβο, σε φοβάται. Θα πρέπει να μην τον βγάλεις ξανά (σε πρώτη φάση) από το κλουβί, αλλά να κάνεις κάποια βήματα προσεκτικά και σταδιακά, ώστε να εξοικειωθείτε μεταξύ σας και έπειτα να αποπειραθείς να τον αφήσεις σε ένα ασφαλές δωμάτιο. Η όλη διαδικασία παίρνει χρόνο, χρειάζεται υπομονή και η ανταπόκριση του πουλιού εξαρτάται όχι μόνο από τη δική σου στάση, αλλά και από τον χαρακτήρα του, την ηλικία του και τις προηγούμενες εμπειρίες που έχει με ανθρώπους.
Στην αρχή λοιπόν καλό είναι να προσεγγίζεις το κλουβί του σε μικρή απόσταση με μαλακές κινήσεις, να κάθεσαι όσο περισσότερο μπορείς κοντά του και να του μιλάς χαμηλόφωνα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και εξαρτάται από το τι θα βλέπεις...αν ας πούμε τρομάζει, μαζεύεται σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη απόσταση από εσένα κλπ, τότε απλά αυξάνεις την απόσταση και επιμένεις να κάθεσαι κοντά του. Σταδιακά μικραίνεις την απόσταση μεταξύ σας. Όταν θα δεις ότι το πουλί είναι σχετικά άνετο με την παρουσία σου, θα προχωρήσεις στο επόμενο βήμα, το οποίο είναι να το ταΐσεις με λίγο κεχρί μίλετ, κρατώντας το κεχρί, έχοντας όμως το χέρι σου έξω από το κλουβί. Αυτό είναι το δεύτερο βήμα. Όταν θα είναι άνετο και με αυτό, τα λέμε πάλι για τα επόμενα.
Το αν είναι ή όχι κομμένα τα φτερά πτήσης του, ίσως και δεν χρειάζεται να σε απασχολήσει επί του παρόντος, γιατί πιθανότατα με την πτερόρροια σύντομα θα τα αντικαταστήσει, αλλά αν θέλεις ανέβσσε μια φωτό που να δείχνει την πλαϊνή πλευρά του και τη ράχη του, μήπως και φαίνεται.
Η ηλικία του ποια είναι; (αν σου έχουν πει)
 
@dimitra liagga
Είναι σίγουρα ενήλικο (οπότε ταιριάζει η ηλικία που σας είπαν) αρσενικό και τα φτερά του είναι αρκετα αυστηρά κομμένα.
Με προβληματίζουν τα διάσπαρτα κιτρινωπά φτερά στο σώμα (θα μπορούσε να είναι ένδειξη κάποιων προβλημάτων διατροφής ή υγείας) και σε κάθε περίπτωση μιας που είναι καινούριο στο σπίτι σας και εσείς καινούριοι στα πτηνά, πιστεύω καλή θα ήταν μια πρώτη επίσκεψη τσεκ-απ και ενημέρωσης σε ειδικό κτηνίατρο (απαιτείται ειδίκευση σε εξωτικά ζώα). Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα και τη συμπεριφορά του.
Γενικά θέλουν μπόλικη υπομονή, επιμονή και κατανόηση, είναι ομως καταπληκτικά πουλάκια. Καλό θα είναι να διαβάσετε απο έγκυρες πηγές για την συμπεριφορά και την γλώσσα του σωματος τους εκτος φυσικά απ τις αναγκες τους, ή να ρωτήσετετον/την ειδικό (οχι πετσοπ κλπ, συχνοτερα δινουν λάθος παρά σωστές πληροφορίες). Γενικά πάμε με το πάσο τους, κερδίζουμε εμπιστοσύνη, δεν εξαναγκάζουμε.
 
@dimitra liagga
Να είστε καλά και να τον χαίρεστε!
Έχετε βρει κατάλληλο κτηνίατρο?

Αν είστε Αθήνα οι τοπ εξειδικευμένες που ασχολούνται με πτηνά είναι:
Και

Αλλιώς υπάρχουν και άλλοι στο θέμα:
 
Δεν είμαι από Αθήνα είμαι από Φάρσαλα μίλησα με τν κτηνίατρο μου που έχω για το σκυλί μου και μου είπε πως γνωρίζει να το πάω αύριο να το δει
[automerge]1693330880[/automerge]
Ελπίζω όλα να πάνε καλά και να μην έχει κάτι σοβαρό !! Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι
[automerge]1693331478[/automerge]
Έχω και δύο budgies τα οποία τα πήρα με 4 μέρες διάφορα από το κοκατιλ πειράζει που τα έχω στο ίδιο δωμάτιο ??
 
Τελευταία επεξεργασία:
Έχω και δύο budgies τα οποία τα πήρα με 4 μέρες διάφορα από το κοκατιλ πειράζει που τα έχω στο ίδιο δωμάτιο ??
Ιδανικά θα ήταν να τα είχες σε διαφορετικό χώρο. Αλλά αν η απόσταση μεταξύ των κλουβιών είναι μεγάλη και δεν μπερδέψεις τα εξαρτήματα των κλουβιών μεταξύ τους, θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Γενικά ακολουθούμε καραντίνα πριν την επαφή πτηνών. Διάβασε το σχετικό άρθρο. https://community.petbirds.gr/threads/Καραντίνα-στα-πτηνά.17677/
Και για το μέλλον μπορείς επίσης να κοιτάξεις και αυτό το άρθρο:
 
Κατάλαβαα.. είναι σε μακρινές αποστάσεις τα κλουβιά απλά είναι στο ίδιο δωμάτιο ..
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Back
Top