Φροντίδα Το κοκατίλ μου κάνει φασαρία το πρωί

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Sonikoly
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Sonikoly

PB New Member
Εγγραφή
10 Ιαν 2021
Μηνύματα
192
Πόλη
Βέροια
Καλημέρα σε όλους,

θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τον Ρίκο μου. Χρειάστηκε να μετακομίσω σε ένα νησί. Προφανώς, ο Ρίκο ήρθε μαζί μου. Ύστερα από συνεννόηση με το διαγνωστικό κέντρο στην Κομοτηνή, όπου στέλνω τις εξετάσεις του, του χορηγήθηκαν antistress σταγόνες πριν και μετά το ταξίδι. Τις πρώτες ημέρες ήταν πολύ ήσυχος και δεν είχα κάποιο πρόβλημα. Αυτό που παρατήρησα όμως τις τελευταίες δύο ημέρες είναι ότι το πρωί ενώ ακολουθούμε κανονικά τη ρουτίνα του, κάνει φασαρία. Τον πήγα κάποιες βόλτες με το κλουβί μεταφοράς του μήπως και ησυχάσει. Όταν βρισκόμασταν σε δρόμο που περνούσαν αυτοκίνητα, ήταν ήσυχος. Όταν περνούσαμε από σημεία που είχε ησυχία, έκανε φασαρία.
Επίσης, δε θέλει να φεύγω από το δωμάτιο όπου βρίσκεται. Ακόμα και στο δίπλα δωμάτιο να πάω για 2 δευτερόλεπτα, αρχίζει να φωνάζει. Προσπαθώ να κάθομαι δίπλα του για να μη φοβάται και του φτιάχνω παιχνίδια για να είναι απασχολημένος. Έχει αντιμετωπίσει κάποιος κάτι σχετικό με τον παπαγάλο του;
Σας ευχαριστώ
 
Πόσο καιρό έχετε μετακομίσει; Πιο πριν, εκεί που ήσαστε, μένατε μαζί με άλλους;
Σε πρώτη φάση θα του έβαζα ραδιόφωνο για τα λίγα λεπτά που θα έλειπα από το δωμάτιό του, στη συνέχεια, κι αν ανταποκρινόταν με ησυχία, απλά σταδιακά θα χαμήλωνα τον ήχο μέχρι εξαλείψεώς του.
 
Όχι μαζί μου έμενε και πριν. Απλά μετακομίσαμε σε νέο σπίτι. Μόνο το πρωί κάνει φασαρία. Τις υπόλοιπες ώρες κάθεται και παίζει με τα παιχνίδια του. Δοκίμασα να του βάλω τηλεόραση, αλλά δεν φαίνεται να κάνει διαφορά. Θα δοκιμάσω και με μουσική μήπως το δεχτεί. Ευχαριστώ για την απάντηση.
 
Θα δοκιμάσω και με μουσική μήπως το δεχτεί
όχι μόνο μουσική. Δοκίμασε και κάποιους σταθμούς που έχουν ομιλίες - εννοώ εκπομπές με ανθρώπους να μιλάνε.
Η αλήθεια είναι ότι πολλά είδη παπαγάλων το πρωί και το απόγευμα "καλούν" το κοπάδι τους.
 
Επανέρχομαι με νέο θέμα σχετικά με το Ρίκο. Όπως έχω αναφέρει μετακόμισα πρόσφατα με τον Ρίκο. Έχει μερικές ημέρες που χτενίζει τα φτερά του σε καθημερινή βάση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλές φορές τα τραβάει και τα βγάζει. Δεν έχω δει κάποια αραίωση ακόμα αλλά φοβάμαι μήπως έχει κάποιο θέμα. Τον κάνω μπάνιο 2 φορές την εβδομάδα με μηλόξυδο και νερό. Τα φτερά που βγάζει δεν είναι μεγάλα, απλά είναι άσπρα αλλά αρκετά. Τον έχω τραβήξει και video μήπως βοηθήσω την κατάσταση. Το link είναι: https://drive.google.com/file/d/1rvuRPPO6ckeyA93WdnsMWx7xYt0wRg0B/view?usp=sharing
Είναι φυσιολογικό αυτό που κάνει; Έβγαζε και παλαιότερα μικρά φτερά αλλά δε θυμάμαι να ήταν τόσο τακτικά. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Έβγαζε και παλαιότερα μικρά φτερά
Τι ηλικίας είναι το κοκατίλ;
Θα μπορούσε να είναι πτερόρροια αυτό που βλέπεις; Πότε έβγαζε παλιότερα μικρά φτερά; Συνήθως, αλλά εξαρτάται και από το κάθε πουλί όπως και από τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της περιοχής διαβίωσής του (και από τον χώρο στον οποίο ζει - διάρκεια φωτός, ένταση φωτός, θερμοκρασία), τα κοκατίλ μπορεί να έχουν και δύο φάσεις πτερόρροιας το φθινόπωρο και την άνοιξη αντίστοιχα.
Έχεις κοιτάξει το πουλάκι για εξωπαράσιτα; π.χ. ψείρες....βάλε αποβραδίς μια τσαλακωμένη βρεγμένη χαρτοπετσέτα ανάμεσα στα κάγκελα του κλουβιού του και το επόμενο πρωί έλεγξέ τη για μαύρα ή κόκκινα στίγματα.
Θα μπορούσες επίσης να του δίνεις χλιαρό μπάνιο καθημερινά, μήπως και βοηθηθεί, αν όντως πρόκειται για πτερόρροια
 
Μόλις τελείωσε το μπάνιο του. Θα δοκιμάσω το καθημερινό μπάνιο για να δω πως θα πάει. Ο Ρίκο ήρθε κοντά μου πέρσι μετά τις διακοπές του Πάσχα (9 Μαϊου) οπότε δεν ξέρω αν είναι πτερόρροια. Το κλουβί το καθαρίζω κάθε 2-3 ημέρες αλλά θα δοκιμάσω και το κόλπο της χαρτοπετσέτας. Οι τελευταίες εξετάσεις του (Φεβρουάριος 2023) ήταν καθαρές, ήταν υγιέστατος παπαγάλος. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θα τα δοκιμάσω και θα ενημερώσω για το πώς τα πάει.
 
Καλημέρα σε όλους,
το κόλπο με την χαρτοπετσέτα δεν έδειξε κάτι. Εχθές το πρωί όπως και σήμερα τον έκανα μπάνιο. Είδα ότι έβγαλε πιο λίγα πούπουλα εχθές και δεν ξυνόταν τόσο πολύ. Οπότε θα επιμείνω στο μπάνιο. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
 
Καλημέρα.
Δεν κάνει μπάνιο μόνο του; Έχεις δοκιμάσει να του βάλεις μπανιέρα;
 
Ναι, του έχω βάλει μπανιέρα εξωτερική στο κλουβί του αλλά δεν τη θέλει. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιώ ένα ψεκαστήρι. Πάλι δεν του αρέσει το μπάνιο αλλά τουλάχιστον το δέχεται κάπως καλύτερα από την μπανιέρα.
 
Μόλις τελείωσε το μπάνιο του. Θα δοκιμάσω το καθημερινό μπάνιο για να δω πως θα πάει. Ο Ρίκο ήρθε κοντά μου πέρσι μετά τις διακοπές του Πάσχα (9 Μαϊου) οπότε δεν ξέρω αν είναι πτερόρροια. Το κλουβί το καθαρίζω κάθε 2-3 ημέρες αλλά θα δοκιμάσω και το κόλπο της χαρτοπετσέτας. Οι τελευταίες εξετάσεις του (Φεβρουάριος 2023) ήταν καθαρές, ήταν υγιέστατος παπαγάλος. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θα τα δοκιμάσω και θα ενημερώσω για το πώς τα πάει.
Το καθημερινό μπάνιο τον βοήθησε πολύ. Δεν τραβάει πλέον τα φτερά του. Φαίνεται να είναι καλύτερα με το μπάνιο. Οπότε θα το συνεχίσω. Αν κάποιος αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα, ας το δοκιμάσει. Μπορεί να βοηθήσει και εκείνον. Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια.
 
Back
Top