Φροντίδα Το κουτί με την σήτα αγχώνει τα καναρίνια μου

Maria Tito

PB New Member
Εγγραφή
9 Οκτ 2018
Μηνύματα
154
Πόλη
Ηράκλειο
Καλησπερα σας! 🙂

Πριν μερικες μερες, πηρα κι επισημως τα δυο αρσενικα καναρινια της πεθερας μου.
Αρχικα το μικρο κλουβι τους, ηταν τοποθετημενο σε εξωτερικο τοιχο στην κατω αυλη, εκτεθημενο σε ρευματα αερα και γατες.
Επειτα απο επιχειρηματα που διαβασα εδω, καταφερα και τα πηραμε στο μαγαζι του αντρα μου (επιπλοξυλουργειο) σε εσωτερικο προστατευμενο χωρο, μπροστα σε τζαμαρια που εβλεπε δεντρα και ουρανο.
Ομως, προσεξα οτι ουτε εκει οι συνθηκες ηταν καλες για την ηρεμη διαβιωση των πουλιων, μιας και πολλες φορες ο αντρας μου δουλευε μεχρι αργα με τα δυνατα φωτα ανοιχτα, αλλα ειχε και πολυ θορυβο και σκονη απο τα μηχανηματα που κοβουν τα ξυλα, και το κλουβι ηταν διπλα σε πορτα που μπαινοβγαιναμε, οποτε κι αυτο ηταν ιδιαιτερα αγχωτικο για τα πουλακια.
Ετσι, μου εφτιαξε ο αντρας μου ενα (προσωρινο) ξυλινο κουτι-βαση για την 60αρα ζευγαρωστρα, με plexiglas στα πλα'ινα και την οροφη (για φως και προστασια απο ρευματα αερα στο μπαλκονι) και πορτακι με συρματινη σιτα μπροστα (για προστασια απο τα κουνουπια κλπ).
Προσεξα ομως οτι μολις κλεισω το πορτακι, σκοτεινιαζει αρκετα το κλουβι, εγω δεν τα βλεπω, αλλα το πιο σημαντικο ειναι οτι δεν τους αρεσει καθολου! Φαινονται οτι αγχωνονται πολυ με αυτο.
Το ασπρο καναρινακι καθεται μονιμως ακινητο και αμιλητο (ενω τραγουδουσε ποτε-ποτε πριν) στην εσωτερικη γωνια του κλουβιου και το κιτρινο ειναι κι αυτο μαζεμενο, αν και μου κανει 'πιου' δυνατα κι ερχεται προς το μερος μου οταν του μιλαω (ειναι πιο θαρραλεο).

Προσεξα και το εξης, νωριτερα που καθαριζα το συρταρακι και την σχαρα τους απο τις κουτσουλιες.
Μετεφερα το κλουβακι τους στην κουζινα (με χαμηλο φωτισμο για να μην αγχωνονται- οπως μου ειπε ο misalouris) για να τα φροντισω, κι εκει που ηταν υποτονικα και τα δυο, το κιτρινο κυριως, εδειξε να 'ενθουσιαζεται' κουνωντας με ρυθμικα τιναγματα την ουριτσα του, να χοροπηδαει και να κανει χαρουμενα 'πιου' δυνατα και να με κοιταει με πολυ ηρεμο βλεμμα.
Το ιδιο και το ασπρο, με λιγοτερο ενθουσιασμο ομως, γιατι φαινοταν πιο μαζεμενο.
Δηλαδη μου εδωσαν την εντυπωση οτι τους αρεσε η παρεα μου που τους μιλουσα χαρουμενα και γλυκα, αντι εξω στο μπαλκονι, μονα τους.

Για να καταληξω, αυτο που θελω να πω, ηταν οτι, οταν ηταν χωρις προστατευτικη σιτα τριγυρω τους και τα σχετικα, ηταν πιο κεφατα και σιγομουρμουριζαν τραγουδακια. Τωρα, νομιζω οτι νιωθουν πολυ 'εγκλωβισμενα'.

Εδω λετε οτι τα πτηνα εξωτερικης εκτροφης πρεπει να εχουν προστατευτικη σιτα γυρω απο τα κλουβια τους, αλλα εχω δει πολλα μελη εδω απο φωτο τους, που εχουν ελευθερα τα κλουβια απο σιτα και τα σχετικα.
Τελικα τι να κάνω; Τα λυπαμαι ετσι που ειναι και συμπασχω, ουτε εμενα θα μου αρεσε αυτη η ασφυκτικη αισθηση...
 
Αντωνη, εχω κινητο μπακατελα και δεν εχω φωτογραφικη μηχανη (χαλασε η παλια που ειχα) ουτε photoshop στο tablet για επεξεργασια εικονας και να ηθελα.. Οποτε αν καταλαβετε απο την περιγραφη μου, εχει καλως...
 
Μαρία @Maria Tito εγώ θα σου πρότεινα να βρεις ένα σημείο όπου θα υπάρχει ηρεμία και προστασία ασφαλώς, και εφόσον, έτσι κι αλλιώς φροντίζεις για την σωστή διατροφή και καθαριότητα τους, άστα στην ησυχία τους. 🙂

Αυτά θα βρούνε και την άκρη και τον τρόπο και εσύ δεν θα αγχώνεσαι. Μέσα σε μερικές εβδομάδες θα έχουν πάρει όλα την φυσική φυσιολογική ροή τους.

Η όποια αλλαγή στην ρουτίνα τους τα επηρεάζει περισσότερο από ότι νομίζεις και τους παίρνει περισσότερο χρόνο στο να ηρεμήσουν από ότι στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα.. Ακόμη κι αν αυτό είναι τα συνεχόμενα πήγαινε-ελα μας κοντά στο κλουβί για τους μιλήσουμε να τα ελέγξουμε κλπ κλπ. Εγώ προσωπικά πολύ κοντά τους πηγαίνω το πολύ κάνα 2-3 λεπτά και εκεί φροντίζω και να τα παρατηρήσω( πόδια, πτέρωμα, κουτσουλιές κλπ) και να κάνω και τις όποιες δουλείες είναι απαραίτητες στο κλουβί. Και όχι κάθε μέρα.

Φυσικά και μπορείς να τα παρατηρείς και για να τα απολαμβάνεις και για να τα ελέγχεις αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθείς να ερμηνεύσεις το καθετί. Πίστεψε με, εάν το πουλάκι κάποια στιγμή δεν είναι καλά, που εννοείται πως το απεύχομαι, θα το καταλάβεις αμέσως.

Ίσως σου ακούγεται οξύμωρο αυτό που θα σου πω, εφόσον τους τα έχεις εξασφαλίσει όλα, μην ασχολείσαι τόσο πολύ:)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μια ιδέα που μου 'ρχεται είναι μήπως το κουτί είναι πολύ στενό και άρα κοντά στα κάγκελα και επειδή είναι και με χρώμα(σκούρο μάλλον; ), τα φοβίζει να πάνε κοντά...
Τα δικά μου bengalese finches φοβούνται τις σκούρες κόκκινες αυγουλιέρες...😱 :D
 
Μαλιστα, καταλαβα Δημητρη κι ευχαριστω για την χρησιμη απαντηση σου.
Εμ, πρωτη φορα με καναρινακια βλεπεις και θελω να ειναι καλα τα 'φραουλακια' μου (ετσι τα αποκαλω, χιχιχι).
Οπως και να 'χει, θα τραβηξω μια φωτο με το κινητο του αντρα μου που βγαζει πιο καθαρη εικονα, και μολις την ανεβασω, να μου πειτε την γνωμη σας (ομως επισημαινω οτι ειναι προσωρινη κατασκευη το συγκεκριμενο κουτι, γιατι βαζουμε τσιμεντοσανιδες απο μεσα απο το σαλονι, για να σπασουμε τον τοιχο του μπαλκονιου και να φτιαξουμε μια μεγαλη τετραγωνη βεραντα, οπου εκει θα τοποθετηθουν αργοτερα τα κλουβια, απολυτα προστατευμενα γενικα).
Εις το επανειδην λοιπον μολις ανεβασω την φωτο!
[automerge]1544189549[/automerge]
Xρηστο, οντως ειναι στενο και κοντα στα καγκελα (ειναι προσωρινη κατασκευη οπως ειπα) αλλα ειναι λευκη μελαμινη με διαφανο plexiglas στα πλαι'να και στην οροφη, και γενικα ολο το κλουβι ειναι λευκο με διαφανα αξεσουαρ.
Νομιζω οτι τα αγχωνει πολυ το πορτακι με την σιτα. Ιδωμεν...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τελικα ειχατε δικιο! Περασαν οι μερες και τα πουλακια ηρεμησαν!
Το λευκο αρσενικο τραγουδαει αρκετες φορες την ημερα, το κιτρινο τιτιβιζει χαρουμενα και κανει συνεχως 'πιου' και μου δινει την εντυπωση οτι χαιρεται καθε φορα που με βλεπει.
Δεν αναστατωνονται πλεον οταν τα πλησιαζω για να τα φροντισω και γενικα μερα με την μερα μοιαζουν πιο ηρεμα και χαρουμενα.
Βεβαια, τωρα προσεξα κατι αλλο που θα κανω ερωτηση στην αντιστοιχη ενοτητα να δω τι θα μου πειτε, γιατι μαλλον το κιτρινο καναρινακι μας μπερδεψε και ισως να ειναι θηλυκο τελικα...
Για να δουμε! 🙂
 
Back
Top