Αναπαραγωγή Το κόψιμο χαρτιών είναι παιχνίδι ή ένδειξη ότι η κανάρα είναι "πυρωμένη";

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stfns
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stfns

PB Member
Εγγραφή
22 Αυγ 2014
Μηνύματα
2.052
Πόλη
Καλλιθέα
Γειά σας και χρόνια πολλά! Σήμερα το πρωί μιας και ήταν αργία αποφάσισα να κάνω την εβδομαδιαία γενική καθαριότητα των καναρινιών μου. Παρατηρώντας το κλουβί των θηλυκών, είδα ότι η μια από τις δύο είχε κάνει φύλλο και φτερό το χαρτί που χρησιμοποιώ ως υπόστρωμα. Μέχρι σήμερα δεν είχα δει αντίστοιχη συμπεριφορά, ούτε από την ίδια ούτε από την αδελφή της. Το συγκεκριμένο θηλυκό(10 μηνών σήμερα) είναι εκ φύσεως δραστήριο και ανήσυχο. Δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία καθώς και εκτός εποχής βρισκόμαστε, αλλά και διατροφικά απροετοίμαστη είναι. Δηλαδή, τρώει σπόρους(Κεχρι 56%, Ρουπσεν 18%, Βρωμη Αποφλοιωμενη 8%, Περιλλα 2%, Παπαρουνα1%,Μαρουλοσπορος Λευκος 1% Κεχρι Σενεγαλης plata 4%, Λιναρι 3%, Κανναβουρι 3%, Νιζερ 8%), μια φορά την εβδομάδα αυγό(μισό κουταλάκι του γλυκού) και μια φορά την εβδομάδα λίγο μπρόκολο. Αυτό που με προβληματίζει είναι μήπως τα αρσενικά που τραγουδούν σαν να διαγωνίζονται στο...THE VOICE, πυροδοτήσουν πρόωρα καταστάσεις για τις οποίες και εγώ είμαι, απροετοίμαστος.
 
Είναι δύσκολο όσα κι αν γράψουμε να περιγράψουμε όλες τις περιπτώσεις που συνεπάγεται αυτή η συμπεριφορά των πτηνών μας (άλλωστε είναι ζωντανός οργανισμός). Θα προσπαθήσω να παραθέσω κάποιες σκέψεις μου σχετικές που στηρίζονται κυρίως στην παρατήρηση και όχι σε κάποιο "κανόνα".
Το σκίσιμο του χαρτιού σε μικρά κομματάκια οποιαδήποτε άλλη εποχή και από νεαρά κυρίως πτηνά θα μπορούσε να μεταφραστεί ως ένα από τα συνήθη παιχνίδια τους που εκτός των άλλων γεμίζει όχι μόνο το κλουβί αλλά και όλη την περιοχή γύρω από αυτό και μάλιστα σε μεγάλη ακτίνα. Για να προλάβω και τους πιο σχολαστικούς να σου πω πως θα πρέπει το χαρτί που πιάνουν στο στόμα τους να μην είναι τυπωμένο (περιοδικά ή εφημερίδες) γιατί η μελάνη θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους.
Όμως αυτή την εποχή που διανύουμε (τέλος της μιας χρονιάς και αρχή της επόμενης), δεν θα μπορούσε να ερμηνευτεί διαφορετικά παρά μόνο ως ένα "παιχνίδι" προετοιμασίας για αναπαραγωγή.
Σημαντικός παράγοντας που θα ενίσχυε αυτή τη θέση είναι να γνωρίζαμε αν τα πουλιά βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο με ελεγχόμενο φωτισμό ή απλά σε εξωτερικό.
Αν μιλάμε για εξωτερική εκτροφή είναι σχετικά νωρίς να μπουν σε τέτοια διαδικασία μια και το ηλιακό φως είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να υπάρχει στην Ελλάδα και σε ένταση αλλά και σε διάρκεια. Μόλις πριν λίγες μέρες 21 Δεκεμβρίου είχαμε τη μικρότερη σε διάρκεια ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση ίσως θα πρέπει απλά να συνεχίσεις να παρακολουθείς αλλά να μην εφησυχάζεις.
Αν μιλάμε για εσωτερική εκτροφή με τεχνητό φωτισμό και αυξημένη σε σχέση με την εξωτερική τη θερμοκρασία τότε τα πράγματα σχεδόν σοβαρεύουν. Οι θερμοκρασίες στην πατρίδα μας το τελευταίο διάστημα είναι κάπως μεγαλύτερες από το μέσο όρο, γεγονός που από μόνο του είναι αρκετό να μπερδέψει τον οργανισμό των πτηνών και να ξεκινήσουν (τουλάχιστο) οι βιαστικές "κοπελιές" την αναπαραγωγική διαδικασία.
Αν τώρα λάβουμε υπόψη μας την καλή και σχετικά διατροφή που τους παρέχεις και το δυνατό κελάηδισμα των "ερωτικά διαγωνιζομένων" αγοριών της ομάδας σου σχετικά εύκολα και με ασφάλεια μπορούμε να συμπεράνουμε πως ίσως βρίσκεσαι στην τελική ευθεία για την αναπαραγωγή.
Θα πρότεινα Στέφανε προκειμένου να μην έχεις αρνητικές εκπλήξεις, να αρχίσεις την προετοιμασία των αρσενικών που έχεις στη διάθεσή τους (αλήθεια για πόσα πουλιά συζητάμε), προσφέροντας στο νερό πολυβιταμινούχα σκευάσματα (κυρίως βιταμίνη Ε και σελήνιο), ώστε να αυξήσεις και την αναπαραγωγική διάθεση αλλά και την ερωτική "αποτελεσματικότητά" τους. Αν τα αρσενικά έρθουν σε "οίστρο" τότε εύκολα μπορείς να ελέγχεις την κατάσταση απλά παρακολουθώντας τη διάθεση των θηλυκών.
Σε αρχικό στάδιο να χωρίσεις τα θηλυκά σε διαφορετικούς χώρους (καλύτερα ζευγαρώστρες), να τοποθετήσεις κάποια φωλιά και να παρακολουθείς την συμπεριφορά της βιαστικής κοπελιάς, που σημειωτέον είναι σε ιδανική αναπαραγωγική ηλικία.
Σε κάθε περίπτωση να παρακολουθείς και κυρίως να είσαι έτοιμος ... ασφαλώς να μη μας ξεχάσεις... μια δυο φωτογραφίες τις δικαιούμαστε!
 
Γιάννη σε ευχαριστώ θερμά για τις πολύτιμες συμβουλές τις οποίες θα λάβω σοβαρά υπ' όψη διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για εξωτερική εκτροφή. Με αυτό το δεδομένο θεωρείς σκόπιμο να ξεκινήσει από τόσο νωρίς η προετοιμασία των αρσενικών;
 
Όχι γιατί θα είναι καταστροφικό. Απλά παρακολούθησε και μην εφησυχάζεις... ίσως χρειαστεί να ετοιμάσεις κάποιο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Stfns
Σε κάθε περίπτωση να παρακολουθείς και κυρίως να είσαι έτοιμος ... ασφαλώς να μη μας ξεχάσεις... μια δυο φωτογραφίες τις δικαιούμαστε!

Μόνο φωτογραφίες; Και ένα πουλάκι δώρο στους moderators
 
χαχα εάν ποτέ γεννηθούν από τα πρώτα που θα βγουν στην αγορά θα στα δωρίσω εγώ.
 
χαχα εάν ποτέ γεννηθούν από τα πρώτα που θα βγουν στην αγορά θα στα δωρίσω εγώ.
😀 μην μου λες τέτοια και τα πιστεύω! Ξέρεις τι λένε; Μην τάξεις σ Άγιο κερί και σε παιδί κουλούρι, και εγώ είμαι παιδί! 😛 Μιχάλη εσύ έχεις αλμπίνο;
 
Back
Top