Ασθένειες Το μάτι του καναρινιού μου έχει κλείσει

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης dimis81
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

dimis81

PB New Member
Εγγραφή
21 Οκτ 2023
Μηνύματα
14
Καλημέρα σημερα το πρωι παρατήρησα το αριστερό μάτι του καναρινιου ειναι σαν να λείπει οπως θα δειτε παρακατω. Ρωτησα σε petshop (μου ειπε για μυκητα) ρωτησα κτηνίατρο (μου ειπε πιθανη λοιμωξη αναπνευστικου). Εχω μπερδευτεί αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει
Ευχαριστώ
IMG-7a0c281caba1364a00b89dd8a67e0daa-V.jpgIMG-b6038dea9dfbaa91aa9bf9aa094a3c42-V.jpg
 
Καλησπέρα.
Τι σε έχει μπερδέψει; Το πιο λογικό είναι αυτό που σου είπε ο κτηνίατρος. Παρόλα αυτά δεν μας αναφέρεις τι αγωγή συνέστησε για την πιθανή λοίμωξη
 
Dexycyclina Tabermil και πλυσεις στο ματι. Χωρις να μου πει με τι να κανω πλυση επειδη στο παρελθον εχω χασει καναρινι απο αντιβιωση και λαθος διαγνωση κτηνιατρου γι αυτο ρωτησα κι εδω
 
@dimis81 πες μας κάποια πράγματα ακόμα. Ας πούμε είναι μόνο του; έχεις και άλλα πουλιά μαζί του; Αν ναι έχουν συμπτώματα και άλλα; Έχεις προστασία από τα κουνούπια; Έχει εμφανίσει και άλλα συμπτώματα; Δείχνει αδυναμία, ανορθωμένο πτέρωμα, ανοιχτό ράμφος ή δύσπνοια; Από ότι βλέπω έχει δακρύρροια γιατί είναι σαν βρεγμένα τα φτεράκια του γύρω από το μάτι. Στο μάτι μπορείς να βάλεις tobrex αλοιφή ή σταγόνες.
 
Κανενα αλλο συμπτωμα, μονο του ειναι. Λιγο νερο ειναι στο ματι του οταν το επιασα για να το δω. Τρωει κανονικα κινητικότητα εχει καλες κουτσουλιες
 
@dimis81 χορήγησε την αντιβίωση όπως σου είπε ο κτηνίατρος. Το σκεύασμα γράφει 4 σταγόνες στα 60 ml θα πρότεινα να βάλεις 2 σταγόνες σε 30 ml σε 50 άρα ποτίστρα. Και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας οπωσδήποτε προβιοτικά για πέντε μέρες. Μην το πιάνεις τώρα που είναι άρρωστο. Βάλε το κάπου που να μην έχει κρύο (μέχρι να γίνει καλά). Παρακολουθείς μήπως παρουσιάσει και άλλα συμπτώματα. Μακριά από άλλα πουλιά ώστε να μην έχουμε μετάδοση της ασθένειας. Προφανώς πρόκειται για λοίμωξη του αναπνευστικού από βακτήρια (σύμφωνα με την χορηγηθείσα αντιβίωση). Καλή ανάρρωση.
 
Τι προβιοτικα να του παρω?? Απο διατροφή κατι συγκεκριμενο??
[automerge]1697887588[/automerge]
Ξέρουμε κανενα καλο πτηνιατρο περιστερι ειμαι
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ειδικά για το Περιστέρι υπάρχει ο κύριος Αχιλλέας Ακριβος με καλές κριτικές!
Περαστικά του!

Για προβιοτικα δοκιμάστε αυτό
 
Τελευταία επεξεργασία:
Του εχω βαλει νερο με αντιβίωση και δεν πινει, πως να τον κανω να πιει δεν ξερω. Μαλλον δεν του αρεσει. Να του παρω λεω και tombrex σταγονες
 
@dimis81 βάλε μικρά ψυχουλακια βουτηγμένα στο νερό με την αντιβίωση. Προβιοτικά καλό είναι να έχεις πάντα μαζί σου. Εγώ έχω της Avianvet triple action. Μπορείς να βάλεις όμως και ultra levure 50 μια κάψουλα σε 1 λίτρο μαζί με πολυβιταμινη υδατοδιαλυτή. Εγώ στην θέση σου μετά την αντιβίωση θα έφτιαχνα ένα μπουκάλι 1 lit προβιοτικά ultra levure 50 και θα έκανα μετάγγιση από το μπουκάλι αυτό σε 50 άρα ποτίστρα. Στην πενηντάρα με τα προβιοτικά θα έβαζα και πολυβιταμινες. To υπόλοιπο μπουκάλι για με τα προβιοτικά το βάζεις στο ψυγείο και διατηρείται για τρεις μέρες. Από αυτό για τρεις μέρες κάνεις μετάγγιση στην πενηντάρα. Βέβαια θα πεταχτεί αρκετό αλλά όπως και να το κάνεις θα πεταχτεί. Μπορείς βέβαια να βάλεις και το μισό φακελάκι σε 0,5 λίτρο νερό οπότε θα πετάξεις ακόμα λιγότερο. Μην ξεχνάς όταν βγάζεις το νερό από το ψυγείο να το αφήνεις να πιάνει θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρεις.
[automerge]1697896076[/automerge]
Επίσης μην δίνεις grit με κάρβουνο αυτές τις μέρες.
 
Να διορθώσω εδώ πως δεν είναι φακελάκι αλλά κάψουλα την οποία ανοίγεις (τραβάς τα εξωτερικά πλαστικά που βγαίνουν πολύ εύκολα) και ρίχνεις την σκόνη σε ένα λίτρο νερό.
 
Καλημέρα, καταρχην σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές, εχθες καταφερε να πιει λιγο. Σημερα μολις ξυπνησε με το ζορι ήπιε παλι 3 γουλιες. Πηγα σε ενα μαγαζι με κτηνιατρικα φαρμακα και μου εδωσαν landmark προβιοτικο. Στο κλαδι του κάθεται δεν μπορω να πω οτι εχει πολυ ορεξη για φαΐ. Ξύνει και το ματι του. Λεω να το πιασω σε λιγο να του βαλω λιγο κολλύριο
 
. Ρωτησα σε petshop (μου ειπε για μυκητα) ρωτησα κτηνίατρο (μου ειπε πιθανη λοιμωξη αναπνευστικου)
Καλημέρα.
Τα pet shop δεν είναι γιατροί, και οι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν σωστή διάγνωση μέσω τηλεφώνου.
Εάν θέλεις να μάθεις ποιό είναι το πραγματικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί το καναρίνι σου θα πρέπει να επισκεφθείς και όχι απλά να ρωτήσεις έναν γιατρό με γνώσεις στα πτηνά.
Εκεί θα γίνουν οι απαραίτητες μικροβιολογικές και βιοχημικές εξετάσεις όπως εξέταση των περιττώματων, επίχρισμα από την περιοχή του ματιού ίσως και του ρινόφαρυγγα, και κλινική εξέταση.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα δείξουν εάν πρόκειται για πρωτογενή ή δευτερογενή λοίμωξη του ματιού και αν οφείλεται σε μύκητα, ιό, βακτήριο, χλαμυδιο, πρωτόζωο ή παράσιτο, έτσι ώστε να του χορηγηθεί η κατάλληλη αντιβίωση για θεραπευτική αγωγή.
Η αντιβίωση που προτάθηκε από τον γιατρό ίσως να βοηθήσει το πουλάκι μπορεί όμως και να μην κάνει τίποτα.
Χρειάζεται στοχευμένη θεραπεία.
Η πιο συχνή αιτία φλεγμονής στο μάτι είναι οι τριχομονάδες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και η μοναδική.
Διάβασε και το παρακάτω θέμα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Επειδη στο παρελθόν εχω επισκεφθει και κτηνίατρο απο μεγαλη αλυσιδα, στο τελος ψόφησε το καναρινι. Επισης εχω επισκεφτει κι αλλους κατα καιρους στις γυρω περιοχες του περιατεριου και ολοι στη θεραπεια πανε ψάχνοντας με αποτελεσμα τα καναρινια να μην γινονται καλα. Δε νομιζω να υπαρχει κτηνιατρος που να ξερει καλα απο καναρινια.
Σημερα ηταν πιο ζωηρο το καναρινι βέβαια το βλεφαρο δεν το ανοιγει. Εφαγε ηπιε, μολις του αλλαξα και το νερο με φρεσκο χωρις αντιβιωση εκανε και μπάνιο ( στο κιτρινο νερο της αντιβιωσης δεν πηγε)
 
@dimis81 αυτό δεν ισχύει για όλους τους γιατρούς. Στο μήνυμα 8 σου πρότειναν γιατρό με γνώσεις στα πτηνά. Επίσης πρέπει να έχεις πολύ καλή παρατηρητικότητα και να μπορείς να διακρίνεις μικροδιαφορές στην εικόνα του πτηνού. Αν έχει ελαφρώς ανοίξει το μάτι του η είναι χειρότερα, αν έχει υγρό στην μύτη και αν είναι βλεννώδες (παχύρρευστο και θολό) ή ορώδες (λεπτόρρευστο και διάφανο), βήχα, δύσπνοια και ότι άλλο σου δείχνει ξένο σε σχέση με πριν (συμπεριφορά κλπ). Να καταγράφεις πότε βλέπεις αλλαγές και τα σχήματα φαρμάκων που δίνεις. Λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι από βακτήρια και ιούς τα συμπτώματα είναι σε πολλές περιπτώσεις κοινά. Καλό είναι να πας στον γιατρό για να πάρει και επίχρισμα και ότι άλλο χρειαστεί. Πόσο καιρό δίνεις αντιβίωση τώρα; Από χθές ή ξεκίνησες νωρίτερα;
 
Απο χθες. Το πρωι ηπιε 5 γουλιες και μετα δεν ξανα ηπιε. Αλλαξα το νερο με φρεσκο χωρις αντιβιωση και ηπιε παρα πολυ. Λες και δεν του αρεσε. Εφαγε κανονικα. Δεν εχει τιποτα αλλο απο αυτα που λες σαν συμπτώματα. Μονο το ματι που το εχει κλειστο
 
@dimis81 βάλε tobrex η χαμομήλι και συνέχισε το σχήμα της αντιβίωσης. Το πουλί πίνει και νερό με αντιβίωση γιατί διαφορετικά δεν θα ζούσε. Το ένστικτο της επιβίωσης είναι πιο ισχυρό από οτιδήποτε άλλο. Αν διακόπτεις και βάζεις νερό και το επιβαρύνεις και αποτέλεσμα δεν θα έχεις και θα καταστρέψεις την δράση του αντιβιοτικού ως πιθανή επιλογή στο μέλλον. Αν δεν δώσεις σωστά την αγωγή και το πρόβλημα χειροτερέψει και πρέπει να δώσεις υποχρεωτικά το αντιβιοτικό αυτό δεν θα το πιάνει γιατί εκείνο που κάνεις με την λάθος εφαρμογή είναι να κάνεις πιο ισχυρά τον ιό, βακτήριο ή ότι άλλο μπορεί να είναι.
 
@dimis81 Άμα είσαι σίγουρος ότι δεν πίνει το νερό με την αντιβίωση, δώσ' του την αντιβίωση στο στόμα με σύριγγα ινσουλίνης. Για να υπολογίσεις τη δόση, μάλλον θα σε βοηθήσει αυτό το ποστ: https://community.petbirds.gr/threads/Ανορεξία-διάρροια-ξύσιμο-καρίνα-σκούρο-δέρμα-στην-κοιλιά.45369/page-2#post-2507139

Αν είναι σωστή η δοσολογία που αναφέρθηκε παραπάνω, δηλαδή 4 σταγόνες φαρμάκου σε 60ml νερού, τότε αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αναμείξεις σε ένα φλιτζάνι 1 σταγόνα φαρμάκου και 9 σταγόνες νερό (=0.45ml νερό με τη σύριγγα ινσουλίνης), και από το μείγμα να τραβήξεις 0.2ml με τη σύριγγα και να τη δώσεις όλη στο στόμα του πουλιού.
 
ΦάρμακοH20
4 στ60 ml
1 στ 15 ml
1 στ60 στ (σταγ =0,25 ml)
[automerge]1698065681[/automerge]
@mpalitsas από ότι κατάλαβα κάνεις πιο συμπυκνωμένη την δόση ώστε δίνοντας 0,2 ml έχει πάρει όλη την προτεινόμενη ποσότητα σωστά; Χρησιμοποιείς την σχέση 1 ml = 20 σταγόνες και βάσει ποιας σύριγγας γιατί σταγόνα με σταγόνα διαφέρει. Μπορείς να μας εξηγήσεις λίγο τον τρόπο υπολογισμού της δόσης αν δεν σου κάνει κόπο; Ευχαριστώ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Kostas Pyl Καταρχάς, πρέπει να ξέρεις ποια είναι η εφάπαξ δόση φαρμάκου (θα τη λέω Ε.Δ.Φ) που πρέπει να πάρει το καναρίνι ημερησίως με βάση τις οδηγίες του σκευάσματος.

Με δεδομένο ότι η σταγόνα είναι 0.05ml και ότι ένα καναρίνι θα πιει 5.5μλ από την ποτίστρα, η ΕΔΦ βγαίνει με απλή μέθοδο των τριών:

Σε 60ml νερό βάζουμε 4 σταγόνες φαρμάκου, δηλαδή 4*0.05ml=0.2ml φαρμάκου.
Σε 5.5ml που θα πιει το πουλί, περιέχονται Χ ml φαρμάκου

Προκύπτει Χ=0.0183ml, στρογγυλά 0.02ml. Τόση είναι η ΕΔΦ.


Θεωρητικά σε μια σύριγγα ινσουλίνης μπορείς να "πιάσεις" απευθείας 0.02ml, αφού οι μικρές διαγραμμίσεις της πάνε ανά 0.01ml. Ωστόσο στην πράξη είναι τόσο μικρή ποσότητα που δε μπορεί να εκτιναχθεί από την σύριγγα μετά. Γι αυτό πρέπει να φτιαχτεί ένα μιξ με νερό.

Αυτό που είπα είναι να κάνει ένα μείγμα με 1 σταγόνα φάρμακο (=0.05ml φάρμακο) και 9 σταγόνες νερό (=9*0.05=0.45ml νερό), δηλαδή σύνολο 10 σταγόνες μείγματος (=10*0.05=0.5ml μείγματος). Και ύστερα να τραβήξει με τη σύριγγα 0.2ml. Άρα πάλι με απλή μέθοδο:

Στα 0.5ml του μείγματος περιέχονται 0.05ml φάρμακο
Στα 0.2ml του μείγματος που τραβάει με τη σύριγγα περιέχονται Χ ml φάρμακο.

Προκύπτει Χ=0.02ml, δηλαδή όσο η ΕΔΦ
[automerge]1698072335[/automerge]
Σταγόνα με σταγόνα όντως διαφέρει. Γι αυτό και τις σταγόνες καλό είναι να τις μετράς με σύριγγα ινσουλίνης κι αυτές. Πχ 10 σταγόνες = 10*0.05=0.5μλ
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top