Ασθένειες Το μπάτζι μας ήταν άρρωστο, κινδυνεύουμε να κολλήσουμε κάτι κι εμείς;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης cnom
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

cnom

PB New Member
Εγγραφή
21 Μαρ 2020
Μηνύματα
31
Πόλη
Αθήνα
Μετά από αρκετές μέρες που φαινόταν άσχημα, και παρόλο που αρχικά φοβηθήκαμε για το κακαρίκι, απεβίωσε το μπάτζι..
Ήταν πολύ βαριά ημέρα η χθεσινή.
Η κόρη μας, 4 ετών ακόμα αντιμετωπίζει την απώλεια με δυσκολία, όπως κι εγώ και η συζυγος.

Θέλω τη βοήθειά σας και την πείρα σας. Κι αυτό γιατί πλέον ειδικά η σύζυγος ανησυχεί πολύ για την ψιτακωση, που διάβασε στο ίντερνετ.
Ήδη έχουμε επισκευθεί 2 γιατρούς, όσο ζούσε, απο τη λίστα ιατρών που βρήκα εδώ.

Ο πρώτος (την περασμένη Παρασκευή) υποψιάστηκε αδυναμία από παράσιτα, και διάρροια, οπότε δώσαμε Aviomicine και κάναμε απολύμανση του κλουβιού και βάλαμε και Pinex spray. Μας είχε πει βέβαια ότι μάλλον δε θα βγάλει το ΣΚ. Το πουλάκι ήδη ήταν στο πάτωμα και έτρεμε. Απρόσμενα το Σάββατο και την Κυριακή ήταν πολύ καλύτερα, έτρωγε και έπινε νερό. Παρόλα αυτά, τη Δευτέρα πάλι είχε πολλές υπνηλίες και την Τρίτη το πρωί μέσα σε 1 ώρα από υπνηλίες έφτασε να τρέμει στο πάτωμα μέχρι που έκλεισε και τα μάτια και νομίσαμε ότι πέθανε. Εκεί η σύζυγος στεναχωρήθηκε, θορυβήθηκε, και σκέφτηκε την ψιτάκωση, οπότε προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό, για κάποια συμβουλή. Δε μπορέσαμε να βρούμε τον ίδιο οπότε μιλήσαμε με τον 2ο (στη Μεσογείων)

Ο δεύτερος λοιπόν πρότεινε να πάμε το νεκρό πουλάκι για νεκροψία, ώστε να δει αν είναι ψιτακωση. Το πουλάκι παραδόξως δεν είχε πεθάνει, πηγαίνοντας το, μέσα στη ζέστη του αυτοκινήτου ίσως πήρε πάλι λιγο δύναμη και αρχισε να κινείται. Ο γιατρός το εξέτασε και το έβαλε στο οξυγόνο. Καταρχήν η διάγνωσή του ήταν μπούλινγκ από το κακαρικι και υποσιτισμός, καθώς είδε πληγούλα στο πόδι (που είχε σχεδόν ιαθεί) και στο ράμφος. Δεν φοβήθηκε καταρχήν ψιτακωση. Μετά από λίγες ώρες με ενημέρωσαν ότι πέθανε και ρώτησαν αν θέλουμε να κάνουμε νεκροψία να δούμε απο το συκώτι αν ήταν ψιτάκωση. Τελικά όταν βγάλανε πόρισμα μου είπαν ότι είδαν πρησμένο το συκώτι αλλά και τα νεφρά, πράγμα που αφήνει το ενδεχόμενο ψιτακωσης, οπότε προτειναν να κάνουμε τη θεραπεία με τις ενέσεις 5 εβδομάδων στο κακαρικι. Παρόλα αυτά, θεώρησαν ότι και το Pterorin, το Aviomicine και το Pinex μπορεί να του πέσανε βαρια.

Ολα αυτά τα λέω καταρχήν για να μοιραστω την εμπειρία μου και με επόμενους ομοιπαθούντες (που το απευχομαι) αλλά και γιατί ανησυχούμε από το ενδεχόμενο το κακαρίκι, που το έχουμε όλη μέρα μέσα στο σπίτι να είναι τελικά φορέας ψιτακωσης και να μας κολλήσει και ειδικά την μικρή κόρη μας. Πόσο πιθανό το θεωρείτε και πως προτείνετε να προστατευτούμε;
 
Λυπάμαι για την απώλεια του μικρού.
Από ότι κατάλαβα από την νεκροψία δεν δόθηκε μια συγκεκριμένη απάντηση.
Καλό είναι πριν γίνει κάποια θεραπεία να έχει διαπιστωθεί το πρόβλημα με τις ανάλογες εξετάσεις.
Διάβασε το παρακάτω άρθρο, θα το βρεις πολύ χρήσιμο:
 
Λυπαμαι για την απωλεια σου αλλα ας βαλουμε λιγο τα πραγματα στην θεση τους γιατι υπαρχουν καποιες ανορθογραφιες στην ιστορια, οχι απο την δικη σου πλευρα.

Σιγουρα πληρωσες την νεκροψια που ουσιαστικα σου προταθηκε και απο τον γιατρο αλλα τελικα απαντηση στο αιτιο που εστειλε στον αλλο κοσμο το πτηνο δεν πηρες.
Απο την στιγμη που υπηρχαν ευρηματα που ισως οδηγουν σε καποια ασθενεια θα επρεπε να ολοκληρωσουν τη νεκροψια και να σου δωσουν απαντηση αν οντως εφερε το βακτηριο χλαμύδια ψιττακί.
Αυτο ειναι το πρωτο μελανο σημειο.

Το δευτερο ειναι οτι χωρις να εχει υπαρξει διαγνωση απο τι εφυγε το μπατζι σου προτεινουν μια "θεραπεια" για την ψιττακωση στο κακαρικι που δεν παρουσιαζει καποιο συμπτωμα.
Στο αρθρο που παρεθεσε ο @ΙΩΑΝΝΗΣ@ πιο πανω ειναι ξεκαθαρο οτι εμβολιο για την συγκεκριμενη ασθενεια δεν υπαρχει, αλλα ειναι μια καλη μεθοδος αρμεγματος του πελατη.
Αυτο που υπαρχει ειναι θεραπεια.
Η θεραπεια ομως εφαρμοζεται οταν αποδεδειγμενα υπαρχει νοσσος και οχι προληπτικα.
 
Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
Με πέτυχαν σε αδύναμη στιγμή και, ναι, προφανώς πλήρωσα και την επίσκεψη και τη νεκροψία, για να πάρω αυτή τη διφορούμενη απάντηση και τη συμβουλή να κάνουμε τις ενέσεις στο 2ο πουλάκι..
Τώρα που το σκέφτομαι είναι εξοργιστικό.
Θα τους τα πω ενα χεράκι όταν ξανα-ανοίξουν μετά το Πάσχα.

Αλλωστε, τα πουλάκια τα έχουμε από τον περασμένο Οκτώβρη, χωρίς να έχουν έρθει σ επαφή με άλλα πουλιά, πώς μπορεί να κόλλησαν ψιτακκωση;
Αναρωτιέμαι...

Ενα παράλληλο ερώτημα μου είναι: Το ότι δεν θα έπρεπε να τα έχουμε μαζί, το θεωρείτε όντως τόσο σημαντικό σφάλμα. Έχει βάση το σκεπτικό, δε λέω. Οτι δλδ η μεγαλύτερη ράτσα, ακόμα και χωρις πρόθεση να βλάψει, στερούσε την ηρεμία και την προσβαση στο φαγητό για τη μικρότερη ράτσα... Παρόλα αυτά είχαν τόσο τρυφερη επαφή.. Φιλιά με τα ράμφη και ακόμα όταν το μπάτζι ήταν άρρωστο, κούρνιαζε κάτω από το κακαρίκι κι εκείνο, έμενε εκεί υπομονετικά.
 
Αλλωστε, τα πουλάκια τα έχουμε από τον περασμένο Οκτώβρη, χωρίς να έχουν έρθει σ επαφή με άλλα πουλιά, πώς μπορεί να κόλλησαν ψιτακκωση;
Αναρωτιέμαι...

Μπορει ενα πουλι να ειναι φορεας του συγκεκριμενου βακτηριου και να νοσήσει σε μεταγενεστερο χρονο ή να μη νοσήσει ποτε.

Ενα παράλληλο ερώτημα μου είναι: Το ότι δεν θα έπρεπε να τα έχουμε μαζί, το θεωρείτε όντως τόσο σημαντικό σφάλμα. Έχει βάση το σκεπτικό, δε λέω. Οτι δλδ η μεγαλύτερη ράτσα, ακόμα και χωρις πρόθεση να βλάψει, στερούσε την ηρεμία και την προσβαση στο φαγητό για τη μικρότερη ράτσα... Παρόλα αυτά είχαν τόσο τρυφερη επαφή.. Φιλιά με τα ράμφη και ακόμα όταν το μπάτζι ήταν άρρωστο, κούρνιαζε κάτω από το κακαρίκι κι εκείνο, έμενε εκεί υπομονετικά.

Τα πουλακια τα ειχες στο χωρο σου και τα παρατηρουσες για να μας περιγραφεις αυτα που μας περιγραφεις, οποτε επισης θα ειχες δει αν κατι πηγαινε στραβα στη σχεση τους θεωρω.
Το bulling που σου εδωσαν ως "διαγνωση" ειναι μια εικασια γιατι δεν μπορεσαν να κανουν διαγνωση.
Ενα αρρωστο πουλι παρουσιαζει εικονα υποσιτισμού σχεδον παντα.
Σε οτι αναφορα στην ψιττακωση απλα μεσω της ανησυχιας σου γι αυτο,τους εδωσες "πατημα" για να σε πανε στο ανυπαρκτο εμβολιο.
Οταν και εαν θελησεις να κανεις τεστ γισ το βακτηριο μπορεις να απευθυνθείς σε καποιο εργαστηριο εντος Ελλαδος αλλα και εκτος με παρα πολυ μικρο κοστος.

Σε οτι αναφορα την συνυπαρξη, ειναι προτιμοτερο να μην μπλεκουμε τα ειδη για πολλους λογους, αυτο σαν γενικη παρατηρηση.
 
Η ψιττάκωση δεν διαγιγνώσκεται με υπόθεση ούτε με την εις άτοπον απαγωγή. Υπάρχει μικροβιολογική εξέταση. Πραγματικά είναι γεμάτος ο τόπος με ανίδεους κτηνιάτρους που ντρέπονται να πουν "δεν σκαμπάζω απο πουλιά, βρες άλλον". Δεν υπάρχει λόγος πανικού, ζείτε με τα πουλιά τόσο καιρό.
 
Θα τους τα πω ενα χεράκι όταν ξανα-ανοίξουν μετά το Πάσχα.
Πρώτα από όλα λυπάμαι για την απώλειά σου. Έπειτα συμμερίζομαι τη θλίψη σου, αλλά και την ανησυχία για το κοριτσάκι σας. Στη θέση σου θα επικοινωνούσα με άλλον γιατρό για τη διενέργεια της εξέτασης για ψιττάκωση στο κακαρίκι και δεν θα ξαναπάταγα ούτε απέξω από τους δύο που πήγες, με εξαίρεση να ξεκαθαρίσω λιγάκι τα πράγματα με αυτούς στη Μεσογείων. Αν πράγματι τους τα πεις ένα χεράκι, και έχεις διάθεση, γράψε μας σχετικά γιατί θα το χαρώ πάρα πολύ, καθώς η κατάσταση με αυτούς έχει παρατραβήξει.
Και πριν επισκεφτείς έναν τρίτο κτηνίατρο ειδικευμένο σε πτηνά, κοίταξε σε παρακαλώ τα σχόλια στις παρουσιάσεις, ώστε να εκλέξεις τουλάχιστον κάποιον χωρίς αρνητικές κριτικές.
 
Πραγματικά είναι γεμάτος ο τόπος με ανίδεους κτηνιάτρους που ντρέπονται να πουν "δεν σκαμπάζω απο πουλιά, βρες άλλον".
Το προβλημα Ανεστη στη συγκεκριμενη περιπτωση ειναι πιο σοβαρο γιατι ο θεματοδετης απευθύνθηκε σε ενα απο τα 2 πιο γνωστα πτηνιατρικα κεντρα στην Αττικη, που μαλιστα διαφημιζει και master στην μικροβιολογια.
 
που μαλιστα διαφημιζει και master στην μικροβιολογια.
... (να συμπληρώσω) και Διδακτορικό στην οικονομική εκμετάλευση με επιστημονική / κλινική ασχετοσύνη
 
Παιδιά ευχαριστώ πάρα πολύ για τις οδηγίες και τις συμβουλές. Θα επανέλθω με νεότερα. Είναι πολύτιμη η εμπειρία σας για ανθρώπους σαν κι εμάς, που δεν έχουμε επαφή με το θέμα και που οι επαγγελματίες του χώρου σε κατευθύνουν συχνά όπως τους συμφέρει.

Το καλό τελικά είναι ότι το κακαρίκι πλέον φαίνεται ότι έχει επανέλθει και δεν έχει σημάδια ασθένειας. Είναι ορεξάτο και ζωηρό. Μέχρι που άρχισε και να "κελαηδά". Τόσο καιρό δίπλα στο λαλίστατο μπάτζι, δεν ξέρουμε γιατί, αλλά δεν είχε βγάλει πρακτικά άχνα! Μόνο κάτι ξεψυχισμένα χαμηλόφωνα "ι-ι-ι". Τώρα τα πρωινά λέει κουβέντες, έχει πολύ πλάκα, γιατί κάνει σαν να συλλαβίζει.
 
Επανέρχομαι λοιπόν, έστειλα την παρατήρησή μου γραπτά με email και μου απάντησε η ίδια η Patricia Gray (για την οποία έχω διαβάσει αρκετά καλές κριτικές παντού).
Συγνώμη για το πόσο μακροσκελές είναι! (κάτω το δικό μου μνμ και πάνω η απάντηση της γιατρού)

Yes, this is Dr Gray who is too tired to translate everything :) I’m sorry to hear you were unhappy with our services. As a result of the Coronavirus situation we are all being forced to function in ways that are not always satisfactory to our clients. Veterinary clinics are not able to completely shut down so that their employees are able to hide from the virus. We are working hard to keep your pets healthy despite what is going on in the world around them. In order to keep ourselves and our employees safe we are working in shifts and accepting animals without being able to offer the extensive face to face contact our clients deserve. We apologize for this but there is no getting around it as I am in the “high risk” category. I in fact did examine your budgie before she passed away. She had severe dyspnea and died despite our efforts to revive her with medications and oxygen therapy.
Studies show that about 25% of pet parrots have Chlamydophila psittaci. Most of those are asymptomatic. They can remain asymptomatic for their entire life, shedding the bacterium on occasion or not at all. There is no way to know if a parrot has this disease just by looking at it. It is possible to test for it using droppings, saliva and blood. The test is very specific – if it comes back positive it means the bird has C. psittaci. It is not very sensitive – if it comes back negative it does not mean the bird does not have the disease. It means that at that moment in time the bird did not have C. psittaci in the droppings, saliva or blood. The bacterium can be “hiding” in the liver. This is why we have a very hard time “proving “ that a bird has the disease. This is significant because some birds can suddenly without warning become symptomatic and even die from this disease, and because C. psittaci can cause disease in humans even if the bird never has any symptoms at all. For this reason we recommend treating parrots, especially small parrots (budgies, cockatiels, lovebirds – these species are more commonly affected and often asymptomatic) for C. psittaci. It is the only way to be absolutely sure that no human in the bird’s environment will be exposed to the disease. This is something we RECOMMEND. We cannot treat a bird for anything without the owner’s consent. It is a treatment that requires that the bird visit the hospital for 5-6 injections on a weekly basis, so I am having difficulty understanding how I can force anyone to undertake the treatment. In the case of an asymptomatic bird we give this information to the owner and they decide what is best for their family. I have children of my own, a chronic respiratory disease, and a father-in-law with very bad lungs as well. There is no way I would put a small parrot in my house without treating it for C. psittaci no matter how healthy the bird may appear! When a bird does have symptoms they can be common things that can have any number of causes (diarrhea, sneezing, dyspnea) but sometimes they have a group of symptoms that really only appears when a bird has this particular disease, in which case we begin the specific treatment and they usually do very well. Your bird came in 90% dead. There was no way to save it.
When we have a bird that has died and we did not see it while it was ill all we have to go by is a necropsy. The necropsy is a very useful procedure but it has limitations. We cannot learn everything there is to know about the animal’s life and death by performing one. We cannot see bacteria, viruses, vitamins… we can see organs and what has happened to them. Again, C. psittaci affects the organs in a certain way so when we see certain changes in particular organs we can say that they MAY have been caused by this particular bacterium. The only way to be sure is to send the organs to a laboratory where they examine the tissues. This costs 80 Euros. That is what WE pay THEM for this service. Dr. Boubaris assumed (wrongly?) that you were not really inclined to spend so much, and to be honest I wouldn't be either in this case. Our necropsy findings were consistent with C. psittaci infection but we are not able to say (ever) that it is 100% sure because the only way to do that is to send the samples to another laboratory. We can say that it is very likely that this was the cause. Your bird did live with another much larger bird (which is not a good idea, please don’t do this again in the future – they can be best friends while living in separate cages) so we simply cannot rule out that your budgie was not always able to eat as much as necessary. This is a stress that can cause a bird that has C. psittaci to become symptomatic so it could even be a combination of both issues. Due to the danger of humans being affected by C. psittaci we recommend treatment of other birds in the household. If you do not wish to treat your other birds, don’t. It’s up to you! And keep in mind, this would be our recommendation even if your other bird had no signs of psittacosis simply because any small parrot is a suspect.
When we have a sick bird that has other flock members at home we do not charge a full visit for the other birds. You have assumed that, no one said anything of the sort. In fact we usually don’t charge any fee for a second bird in this type of situation. Our normal fees are actually not what we charged you but because we are fully aware of how we are not able to give everyone the full attention they need (I’m referring to the humans here, we are giving our full attention to our patients no matter what!) we have not even charged what we would have under normal circumstances. Again, we are not happy that we can’t function at the level we usually do but we are doing the best that we can.
I have attached the hospitalization/necropsy report. As we have already recommended we would like to examine your other bird, just call for an appointment!
Kind regards,
Dr. Gray
On Thu, Apr 23, 2020 at 3:23 PM Chris Nomidis <[email protected]> wrote:
Hi, ok, please proceed in English. Is it Patricia?

On Thursday, April 23, 2020, 03:14:45 PM GMT+3, Animal MedicalCenter <[email protected]> wrote:


Hi! How is your english? I have answered at length but I would rather not translate!

On Thu, Apr 23, 2020 at 1:02 PM Chris Nomidis <[email protected]> wrote:
- Forwarded Message -
From: Chris Nomidis <[email protected]>
To: [email protected] <[email protected]>
Sent: Wednesday, April 22, 2020, 04:38:34 PM GMT+3
Subject: Διαμαρτυρία για πρόχειρη μεταχείριση

Καλησπέρα σας,

Λέγομαι Νομίδης Χρήστος και την περασμένη Τρίτη επισκευθηκα το ιατρείο σας για να γίνει διάγνωση στο παπαγαλάκι μπάτζι μας που ήταν πολύ άρρωστο, σχεδόν νεκρό. Βασική μας ανησυχία ήταν μήπως πάσχει από ψιτακωση όπως εξηγήσαμε πριν έρθουμε και μας προτείνατε νεκροτομή (εφόσον όντως πεθάνει) για να διαπιστωθεί.

Το πουλάκι όταν έφτασα, δεν ήταν τελικά νεκρό, όπως αρχικά φαινόταν, και το κρατήσατε στο οξυγόνο όπου μετά από λίγες ώρες μας ενημερώσατε ότι πέθανε και ζητήσαμε να προχωρήσετε στη νεκροτομή.

Το αποτέλεσμα ήταν να ερθω την ώρα που μου προτείνατε, να πληρώσω 40€ για την επίσκεψη και 20€ για τη νεκροτομή, να μην πάρω απάντηση, καθώς είχε καθυστερήσει η νεκροτομή και να με ενημερώσουν μετά τηλεφωνικά ότι ΙΣΩΣ είναι ψιτακωση. Ισως και όχι. Αιτία θανάτου ξεκάθαρη δεν υπήρξε. Χωρίς καν κάποιο γραπτό αποτελεσμα, σε email ή οτιδήποτε οριστικό. Μπουλινγκ μου αναφέρθηκε ως πιθανή αιτία και το ότι ήταν πολύ αδύνατο. Μου προτάθηκε λοιπόν το 2ο παπαγαλάκι που είχαμε μαζί, να το φέρουμε για θεραπεία, προληπτικά.

Θα ήθελα να το δειτε προσεκτικά και ζητάω από το ιατρείο σας ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να αναλάβει χωρίς δικό μας κόστος πλέον την εξέταση του 2ου παπαγάλου μας.

Θα επιθυμούσα ιδιαίτερα να έχω την απάντηση από την κα Πατρίσια Γκρέι, μιας και για την καλή φήμη της συγκεκριμένης κτηνιάτρου ήρθαμε εξαρχής στην κλινική σας, παρόλο που δεν ήταν εκείνη τη στιγμή διαθέσιμη η ίδια.

Να επισημάνω, πολύ καλοπροαίρετα, και το εννοώ, ότι το όνομα της κλινικής στα φορουμ έχει συνδεθεί με πρόχειρες διαγνώσεις και αναίτιες (προληπτικές) θεραπείες στα πτηνά. Αντίθετα φαίνεται ότι η γιατρός Γκρέι έχει σοβαρή αποδοχή από τους πελάτες πτηνών. Θα σαε συμβούλευα να προσπαθήσετε να αλλάξετε αυτή την τάση.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου και τηλεφωνικά στο 6972007543, αν και θα προτιμούσα γραπτώς.
Ευχαριστώ προκαταβολικά,
Χρήστος
 
Οτι πληρωνεις 20ευρω για να ανοιξουν το πτηνο και αν προκυψει κατι οπτικα εχει καλως αλλα αν δεν προκυψει ριχνεις ζαρι ειναι ασχολιαστο.
Σου εκαναν κουβεντα για τα 80ευρω;
 
Σε κάλυψε η απάντηση;
Φαίνεται μακροσκελής αλλά όχι, δε με κάλυψε. Τελικά δεν κατάλαβα

Οτι πληρωνεις 20ευρω για να ανοιξουν το πτηνο και αν προκυψει κατι οπτικα εχει καλως αλλα αν δεν προκυψει ριχνεις ζαρι ειναι ασχολιαστο.
Σου εκαναν κουβεντα για τα 80ευρω;
Δε μου έκαναν κουβέντα, όχι. Μου προτειναν μόνο τη θεραπεία με τις ενέσεις.

Τώρα γενικά να πώ κάτι; Ο μόνος τρόπος για να το αμφισβητήσω ότι γράφει είναι, ή να το έχω σπουδάσει, ή όλα τα αρθρα που βρίσκω και λένε ότι εντοπίζεται με " εργαστηριακές εξετάσεις για χλαμύδια, είτε αιματολογικές, είτε περιττωμάτων". Τώρα η θεωρία ότι και να παρουμε αποτελεσματα μπορεί να ειναι ανακριβή, τι να πω, δεν ειμαι γιατρος να ξέρω. Αλλά αυτό απαίτησα τελικά και μαλιστα χωρίς επιπλέον κόστος.
 
To εργαστηριο που βρισκεται στη Γερμανια ανιχνευει το βακτηριο στο αιμα ειτε σε μπατονετα με επιχρισμα απο τον πρωκτο του πτηνου.
Το εργαστηριο στην κομοτηνη το ανιχνευει στην κουτσουλια.
 
Absolutely. The cost for the test is 40 if we send only droppings and 50 if we send swabs and blood as well. They all get tested as one sample. The best way to do this will be for you to collect droppings over 3-6 weeks (so one dropping every 1-2 weeks) so that way we have 3 separate samples from different times. The main problem is we don't know if/when the bird is shedding, so at least this way we increase our chances of finding the bacteria. Ideally we would also get a swab from the mouth and cloaca on 3 different days. Ideally. In your case I'd be satisfied with lots of droppings and one swab so that you don't have to come in 3 times. So collect the droppings (the most practical way is to put some foil wrap under the bird, let him poop, and then fold the foil and place it in a ziploc bag and put that in the freezer. Add the foil wrapped droppings to the bag as you collect them, we will deal with mixing them together. And bring the bag in when you come for the swab (it's ok that they will not be frozen anymore, we just do that so the samples are kept fairly "fresh").

As you can see, in order to test efficiently we end up spending a considerable amount of money and running back and forth if we want to do things in a way that will give us a more definitive yes/no. This is why we tend to just go straight to the treatment - which is also a huge hassle! It also takes forever. When we have a bird with symptoms consistent with psittacosis we have to act fast so we treat. When they are not at death's door they get better within 48 hours - and we have our answer! But in your case we want to screen a healthy bird so we have plenty of time to wait for our answer so let's do it!

Also, please keep in mind that if the bird is negative 1) It's still not 100% for sure, but it's close enough AND 2) If you decide to get another bird at any point you need to either go through all this testing again or get the new bird from a breeder who has no psittacosis (there are a few, not many but they do exist). Right now that means if you are thinking about getting another bird you may want to go ahead and get it before you do the testing so you can test them both! In this situation we usually recommend getting the new bird and treating them both regardless - we charge the same for 1 or 2 birds and then we know everyone is healthy. Of course when money is no object and no birds are currently sick we test both birds first, but this is rarely the case!

Take care, call when you have a bag full of droppings.

Kind regards,
Dr. Gray
On Thu, Apr 23, 2020 at 6:34 PM Chris Nomidis <[email protected]> wrote:
Thank for the analytic answer,
Yet, I would very much appreciate that you proceed with the test for Chlamydophila psittaci using droppings of our second little parrot.
You mention that we have this option, and I would like you to offer me that.
I hear that this test is minimum cost after all.
We want to avoid the 5-6 weak treatment, it is difficult for us, both due to cost and the effort.
Can you offer us this?

Chris
 
Back
Top