Γενικά Το μυστήριο του κόκκινου χρώματος (στο Φανέτο)

kristhegreek

PB Member
Εγγραφή
27 Νοε 2007
Μηνύματα
829
Πόλη
Τήνος
Έχω ψάξει σε πολλά sites που αναφέρονται στα ιθαγενή πουλιά, για να βρω, με ποιόν τρόπο το αρσενικό Φανέτο, χωρίς να αλλάξει φτέρωμα, αλλάζει το χρώμα του από κεραμιδί σε κόκκινο.
Φαίνεται ότι αυτό αποτελεί ακόμη μυστήριο.
Μήπως μπορεί να βοηθήσει κανείς;
 
Μία εκδοχή που διάβασα κι εγώ σε site είναι ότι τρίβει το φτέρωμα του στήθους του όταν είναι εποχή αναπαραγωγής με αποτέλεσμα να σπάνε οι άκρες των φτερών και να εμφανίζεται το κόκκινο που υπάρχει από κάτω (προς την βάση των πούπουλων). Το πόσο ευσταθεί αυτή η εκδοχή δεν το ξέρω αλλά έχει μια βάση. Βέβαια το κόκκινο που εμφανίζει στο κεφάλι δεν εξηγείται με αυτό τον τρόπο.
 
Έχω διαβάσει την παραπάνω θεωρία σε άλλο site αλλά δεν την βρίσκω πιστευτή για πολλούς λόγους.
α)Τα θηλυκά και τα αρσενικά κατά την διάρκεια του χειμώνα έχουν τόσο μεγάλη ομοιότητα, που και έμπειροι εκτροφείς αδυνατούν να τα ξεχωρίσουν.
Σύμφωνα με την παραπάνω θεωρία, είναι δυνατόν να τρίψω και ένα θηλυκό και να κοκκινίσει;
β)To αρσενικό, αν τριφτεί κατά λάθος, μπορεί να κοκκινίσει και το χειμώνα;
γ)Μπορώ να το τρίψω και να το κοκκινίσω εγώ;
δ)Έχει δει κανείς πουλί να τρίβεται και να κοκκινίζει;
ε)Στο κεφάλι πώς τρίβεται και πού;
 
We found that the red coloration of breast feathers was carotenoid-based, with a major concentration of a particular pigment (3-hydroxy-echinenone; see also Stradi et al. 1997) that did not differ between winter and spring being found in all samples, which rejects the carotenoid incorporation hypothesis. This also indicates that a particular pigment is not structurally transformed into a different pigment once deposited in feathers (the carotenoid transformation hypothesis)
Βρήκαμε ότι ο κόκκινος χρωματισμός των φτερών του στήθους βασίζεται στα καροτενοειδή, με μέγιστη συγκέντρωση μιας χρωστικής (την 3-υδροξυ-εχινενόνη) η οποία δεν διέφερε μετξύ χειμώνα και ανοιξης όπως βρέθηκε σε ολα τα δειγματα, το οποιο απορριπτει την υποθεση εισαγωγης καροτενοειδών. Αυτό επισης δειχνει οτι μια συγκεκριμενη χρωστικη δεν μεταβαλλεται δομικα σε μια αλλη χρωστικη αφοτου εναποτεθει στα φτερα.
Our results were contrary to the predictions derived from the tip abrasion hypothesis, as the coloured portion of breast feathers covered by tips during winter was less red than during spring. This does not invalidate a major function of feather tips in protecting, rather than simply hiding, the breast-coloured patch.
Τα αποτελεσματα μας ηταν αντιθετα με τις προβλεψεις που προερχονται απο τη φθορα των ακρων των φτερων, καθως το χρωματισμενο τμημα των φτερων του στηθους που καλυπτεται με "κεφαλή" ήταν λιγοτερο κόκκινο απ'οτι την Ανοιξη.Αυτο δεν απαξιωνει την μεγιστη λειτουργια των "κεφαλών" των φτερων να προστατευουν παρα να καλυπτουν το χρωματιστο τμημα του στηθους.
However, we found that the increase in colour from winter to spring also occurred in the proximal coloured portion of feathers in the outdoor group when protected from abrasion.
Εν τουτοις, βρηκαμε οτι η αυξηση του χρωματος απο το χειμωνα στην ανοιξη συνεβειο ακομη και στο κοντινο χρωματιστο τμημα φτερων στο εξωτερικο γκρουπ οταν αυτο προστατευθηκε απο τη φθορα.
Environmental factors probably implicated in the colour increase may include abiotic, rather than biotic, factors such as bacteria degrading feathers... oxygen and UV light, for example, are good candidates to consider because of their ubiquity and potential active action on feathers both in outdoor conditions and on free-living birds...Sunlight UV irradiation is known to impair feather structure by denaturing keratin...
Οι περιβαλλοντικοι παραγοντες που πιθανον εμπλεκονται στην αυξηση του χρωματος μπορει να περιλαμβανουν αβιοτικους, παρα βιοτικους, παραγοντες οπως τα βακτηρια που υποβαθμιζουν το πτερωμα, ( περιγραφει πιο κατω οτι δε συμβαινει μονο στα πουλια που ζουν εξω στη φυση)... Το οξυγονο και η UV ακτινοβολια, για παραδειγμα ειναι καλοι "υποψηφιοι" που πρεπει να ληφθουν υποψιν λογω του οτι ειναι "πανταχου παροντες" και ειναι δυνατον να εχουν ενεργη δραση πανω στα φτερα τοσο στις εξωτερικες συνθηκες οσο και στα αγρια πουλια... Η UV ακτινοβολια του ηλιου ειναι γνωστο οτι εξασθενει τη δομη των φτερων μετουσιωνοντας την κερατινη. (μια πρωτεϊνη, το 90% των φτερων αποτελειται απο πρωτεϊνες).

πηγη : απο το επιστημονικο αρθρο Environmental-induced acquisition of nuptial plumage expression: a role of denaturation of feather carotenoproteins?
 
Απίθανο άρθρο!
Τέτοιες μελέτες, σε κάνουν να σκέφτεσαι για το πόσο έχουν κάποιοι προχωρήσει στις έρευνές τους και το πόσο ακόμη χρήζουν μελέτης τα πουλάκια μας.
Μελέτες πάνω στη βιολογία και της συμπεριφορά των πουλιών (ειδικά σε σχέση με κάποια μυστήρια όπως το παραπάνω), είναι άκρως ενδιαφέρουσες.
Διάβασα όλο το άρθρο και κατάλαβα ότι τελική και σίγουρη απάντηση δεν υπάρχει, μόνο βάσιμες υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, άρα το μυστήριο παραμένει αν και έγιναν αρκετά βήματα προς τα εμπρός.
Ευχαριστώ!
 
Ανέστη να προσθέσω εδώ ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Σ' αυτή την περίπτωση το βρήσκω απαραίτητο, μιας και το μικρό ευχαριστώ το χρησιμοποιούμε πολύ πιο συχνά και για λιγότερο
σημαντικές απαντήσεις
 
θα θελα κ εγω να πω ενα μπραβο για το αρθρο. Πολυ ενδιαφερον.
θελω ομως να πω κ την δικη μου αποψη.
1ο=το φανετο κοκκινιζει εντονα οταν εχει ερθει η περιοδος αναπαραγωγης
2ο=οταν το φανετο ειναι καποιας ηλικιας το κοκκινο τοτε γινετε πολυ σκουρο εως καφε θα ελεγα.
κ τελος σε καμια περιπτοση θα μπερδεψη καποιος που ξερει το αρσενικο με το θυληκο.
ολα τα παραπανω τα εχω βιοση πριν μερικα χρονια.
φιλικα φωτης
 
Για πολλούς παραμένει μυστήριο το κόκκινο του φανέτου. Διάβασα πως είναι το μόνο που στο κλουβί δεν κοκκινίζει ούτε με τισ κόκκινεσ βιταμίνες. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό όμως.
 
2ο=οταν το φανετο ειναι καποιας ηλικιας το κοκκινο τοτε γινετε πολυ σκουρο εως καφε θα ελεγα.
κ τελος σε καμια περιπτοση θα μπερδεψη καποιος που ξερει το αρσενικο με το θυληκο.
ολα τα παραπανω τα εχω βιοση πριν μερικα χρονια.
φιλικα φωτης
Το ζητούμενο της κουβέντας
είναι για ποιο λόγο στη φύση την άνοιξη "ντύνεται" με κόκκινο,
ενώ στο κλουβί με το καφέ που ανέφερες... 😉
 
ταν πυρωνη κοκκινιζη κ στο κλουβι. Τον υπολοιπο καιρο καφετιζη.
τον λογο δεν τον εμαθα ποτε φιλε Χαρη. Ας μας φωτιση καποιος που ισως να ξερει περισσοτερα απο επιστημονικης αποψης
 
ταν πυρωνη κοκκινιζη κ στο κλουβι. Τον υπολοιπο καιρο καφετιζη.
Δηλαδή, έχεις δει φανέτο σε κλουβί,
μετά την πρώτη πτερρόροια,
τον δεύτερο χρόνο εφόσον πυρώσει να κοκκινίσει;
Το κόκκινο που έχει στη φύση;
Αναφερόμαστε σε κόκκινο & όχι κεραμιδί...
 
Κατα την ταπεινη μου γνωμη.. Εκτος απο την γενετικη προδιαθεση του συγκεκριμενου πουλιου να κοκκινιζει ωστε να διαφερει αλλα και να ελκυει το θηλυκο, να παιζει ρολο στο κοκκινο ή κεραμιδι οι διατροφικες του επιλογες την ανοιξη.Ισως η ποικιλια σε βλαστους που λαμβανει να ειναι τετοιοι ωστε να ενισχυουν το κοκκινο και οχι το κεραμιδι. Κατι που δεν ειναι εφικτο κατα την παραμονη του στο κλουβι.
 
ειχα φανετο 3 χρονια. Κ ειδα ολα αυτα που εγραψα αλλα δυστιχος τοτε ειμουν λιγο μικρος κ απειρος κ δεν ηξερα να εκμεταλευτο καποιες καταστασης
 
καλημερα!
ειναι δυνατον αρσενικο φανετο να ειναι καφε ολο το χρονο και θυληκο φανετο να κελαηδαει με δυνατη φωνη και με πολλα γυρισματα;
 
ρωταω γιατι τον προπερασμενο ιουλιο μου χαρισε ενας φιλος ενα φανετο μικρο απο οτι μου ειπε. Ειχε μια κεραμιδι βουλα στο στερνο και υπεθεσα οτι ειναι η αρχη του βαψιματος. Παρα ταυτα το πουλι δεν βαφτηκε ποτε ομως δεν σταματαει να κελαηδα.
 
ειναι πολυ ημερο και ελεγα φετος να το διασταυρωσω με καναρινι. Αλλα τι καναρινι;αρσενικο η θυληκο;
 
καλημερα!
ειναι δυνατον αρσενικο φανετο να ειναι καφε ολο το χρονο και θυληκο φανετο να κελαηδαει με δυνατη φωνη και με πολλα γυρισματα;

Το πρώτο μπορεί να συμβεί, το δεύτερο μέχρι τώρα δεν μου έχει συμβεί.
Τα θηλυκά φανέτα δεν έχουν καθόλου τάσεις κελαηδίσματος, πολύ δε περισσότερο δυνατόφωνα & με "πλέξιμο" που αναφέρεις.

ρωταω γιατι τον προπερασμενο ιουλιο μου χαρισε ενας φιλος ενα φανετο μικρο απο οτι μου ειπε. Ειχε μια κεραμιδι βουλα στο στερνο και υπεθεσα οτι ειναι η αρχη του βαψιματος. Παρα ταυτα το πουλι δεν βαφτηκε ποτε ομως δεν σταματαει να κελαηδα.
Αυτό συμβαίνει γιατί το πουλί ήταν πάρα πολύ μικρό,
με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώσει
-δεν ξεκίνησε ουσιαστικά- την αλλαγή πτερώματος
με αποτέλεσμα να μην βρεθεί υπό τις ευνοϊκές συνθήκες
που συζητιούντε παραπάνω ώστε να βαφτεί έντονα.
Εάν πάρεις το πουλί κρατώντα το ανάποδα
& το φυσήξεις με φορά από πίσω προς τα μπρος,
πιθανόν θα φανεί πιο έντονα το καφέ-κεραμιδί.
Τώρα που θα αρχίσει να πυρώνει,
θα γίνει ελαφρώς ποιο έντονος ο υπάρχων χρωματισμός.

Οι φωτογραφίες είναι από φανέτα εκτροφής μου 2008.
Είναι & τα 3 σίγουρα αρσενικά,
χωρίς καθόλου χρωστική.
Φωτογραφημένα όταν ήταν 5 μηνών.
Ουσιαστικά είναι με καφέ στήθος,
εάν ανασηκωθούν τα φτερά αρχίζει να γίνετε πιο έντονο.
Τώρα που "πυρώνουν",
αρχίζει να γίνεται ακόμα πιο έντονο, προς κεραμιδί.
 

Συνημμένα

  • faneto2.webp
    faneto2.webp
    18,2 KB · Προβολές: 315
  • faneto3.webp
    faneto3.webp
    11,2 KB · Προβολές: 454
  • Φανέτο Νο 181.webp
    Φανέτο Νο 181.webp
    25,3 KB · Προβολές: 617
το δικο μου προσεγγιζει αυτο στη δευτερη και τριτη φωτογραφια, χωρις ομως τοσο πολυ κεραμιδι. Ουσιαστικα φυσωντας το οπως μου προτεινες 2-3 φτερακια φανηκαν κεραμιδι.υπαρχει καποια χρωστικη για να επαληθευσω σε γρηγορο χρονικο διαστημα(πριν την αναπαραγωγικη περιοδο) το φυλο το;
τα θυληκα οντως δεν μιλανε σχεδον καθολου;
απο τη μικρη μου εμπειρια τα θυληκα δεν προσεγγιζουν την πιο απλη φωνη του θυληκου φλωρου;
σε ευχαριστω για τις γνωσεις σου!
 
φιλε Διονυση μην βασανιζεσαι αδικα. Βλεπεις οτι τα λεει το πουλακι σου οποτε ειναι αρσενικο,τα θυληκα δεν κελαηδανε.
φιλικα Φωτης
 
εχω κ εγω μια φανετα φετος ειναι στην δευτερη ανοιξη ειναι μες στη φλυαρια αλλα το γνωστο καφε ασπρο πουθενα κοκκινο
 
Back
Top